6 december 2002 door Nanny Gortzak

Geeft kolven dezelfde hoeveelheid als zogen? En hoe zit dat eigenlijk met regeldagen? (3 wkn)

Mijn dochter is nu 3 weken oud. Ze is met 40 weken geboren, maar was helaas dysmatuur [te klein of te licht geboren – red.]. Ze woog 2 kilo. In het ziekenhuis heb ik gekolfd en uiteindelijk wilde ze ook aan de borst drinken, gelukkig.

In het ziekenhuis kreeg ze ook 2x Nenatal [kunstvoeding voor prematuur of dysmatuur geboren kinderen – red.] en dat krijgt ze thuis nu ook. Op dit moment drinkt ze 90 cc Nenatal. Dit hebben we zelf naar die hoeveelheid opgevoerd. We hebben echter geen idee wat normaal is voor een kind van haar leeftijd.

Mijn vraag: als ik kolf komt er een wisselende hoeveelheid. Moet ik ervan uitgaan dat de hoeveelheid die ik kolf ook de hoeveelheid is die ze zelf uit de borst haalt? Of drinkt ze meer?

Over het algemeen is ze heel tevreden en ze groeit goed. Ik voed volgens ziekenhuistijden. Mijn eerste dochter voedde ik op verzoek en van haar heb ik helemaal nooit geweten hoeveel ze dronk, aangezien ik toen ook niet kolfde.

Dan mijn tweede vraag: hoe werkt het met de regeldagen en hoe merk je dat je een regeldag hebt?

En tot slot: in het ziekenhuis werd ze voor en na de borstvoeding gewogen. Thuis doe ik dit niet. Kan dat kwaad?

Antwoord

Uw eerste vraag is of de hoeveelheid die u kolft hetzelfde is als de hoeveelheid die uw dochter uit de borst haalt. Het antwoord daarop luidt: nee, meestal niet.

In veel gevallen kan een gezonde baby met een goede drinktechniek meer melk uit de borst krijgen dan je voor elkaar krijgt met de hand of met een kolf-apparaat. Er zijn overigens wel grote verschillen tussen moeders. Hoe beter de kolf en hoe meer ontspannen een moeder kolft, des te beter het resultaat.

Het feit dat u wisselende hoeveelheden kolft, kan duiden op schommelingen in de melkproductie voorafgaand aan het kolven. Het kan echter ook liggen aan de hoeveelheid die uw dochter tijdens de vorige voeding heeft gedronken. Veel borstgevoede baby's drinken per voeding een verschillende hoeveelheid.

Op de hoeveelheid kunstvoeding ga ik straks in, omdat dat te maken heeft met de regeldagen waar u naar vroeg.

Regeldagen

De meeste moeders van gezonde baby's merken dat hun kind op specifieke momenten vaker wil drinken. Namelijk:

  • rond 2 weken;
  • bij 4 à 6 weken;
  • bij 3 maanden;
  • bij 6 maanden.

Zulke periodes, die één of meer dagen duren, worden regeldagen genoemd. De baby heeft dan behoefte aan meer melk. Door vaker te voeden, passen de borsten zich aan aan de grotere vraag.

Soms merken moeders overigens dat zij ook op ándere momenten met dit verschijnsel te maken hebben. Ook dan is vaker voeden de oplossing.

Een moeder die op verzoek voedt, heeft soms niet eens in de gaten wanneer er een regeldag is. Als een moeder daarentegen op schema voedt, dan kan het verschil met het normale schema duidelijk opvallen.

Regeldagen en bijvoeding

Als een baby bijvoeding krijgt, verdienen de regeldagen extra aandacht. Hieronder zal ik uitleggen hoe dat zit.

Wanneer de toegenomen voedings-behoefte wordt ingelost door meer bijvoeding aan te bieden, krijgen de borsten niet meer het signaal om meer melk aan te maken. Uiteindelijk kan bij het geven van steeds meer bijvoeding de borstvoeding zelfs gaan teruglopen. Maar let op: in één keer alle bijvoeding weglaten en vertrouwen op de vraag van de baby, is niet in alle gevallen wenselijk.

In uw geval kunt u merken dat er een regeldag is doordat de baby van het schema gaat afwijken en vaker wil drinken. U kunt dan de bijvoeding wel geven, maar bij voorkeur zoveel dat uw dochter na maximaal 2 tot 3 uur zelf weer om een voeding vraagt.

Als gevolg van het vaker voeden kan uw melkproductie omhoog gaan. Het kan dan zelfs zo zijn dat u merkt dat er minder bijvoeding nodig is. Als u dat wilt, kunt u de bijvoeding dan geleidelijk verminderen.

Omdat uw baby dysmatuur was, is het overigens wel belangrijk om goed in de gaten te houden of zij voldoende blijft groeien. U doet dat door regelmatig haar gewicht te controleren.