Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
24 oktober 2008 door Frea Kruisinga
Onze dochter heeft als baby het Harlekijn-syndroom gehad. Het had met koud en warm van de hersenhelften te maken, zei de kinderarts.
Inmiddels is ze 10 jaar oud, en weten we dat ze zwaar dyslectisch is. Kan dat te maken hebben met het Harlekijn-syndroom? Die vraag speelt elke keer weer op omdat ze ook altijd van die vage dingen heeft en niemand het antwoord schijnt te weten.
Al vanaf de babytijd heeft ze chronische obstipatie. En ze is klein van stuk. Het zijn gewoon van die kleine dingen dat je zegt van: het klopt niet. Is er eigenlijk wel eens onderzoek gedaan bij Harlekijn-kinderen?
Ze is trouwens niet te vroeg geboren. Wel is ze gereanimeerd bij haar geboorte. De navelstreng zat 3x om haar nek heen.
Om te beginnen een terminologische kwestie: we spreken liever van het Harlekijn-fenomeen dan van het Harlekijn-syndroom, omdat een syndroom een verzameling van verschillende ziekteverschijnselen is, en dat is hier niet het geval.
Harlekijn-fenomeen
Het Harlekijn-fenomeen is een zeldzaam verschijnsel waarbij de ene lichaamshelft rood is en de andere helft bleek (zie afbeelding). Het komt voor bij pasgeborenen en wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de zenuwen die de bloedvaten besturen, nog niet goed werken.
De verkleuring wordt uitgelokt door het op de zij liggen van de baby, waarbij de bovenliggende helft bleek verkleurt en de onderliggende helft rood. Dit duurt enkele minuten en kan zich herhalen, maar heeft geen blijvende gevolgen.
Er is geen bekende relatie tussen het Harlekijn-fenomeen enerzijds en de problemen die u beschreef anderzijds. Wat daarentegen wél tot complicaties kan leiden, is het feit dat uw dochter bij de geboorte de navelstreng om de nek had en zelfs gereanimeerd is. Zuurstofgebrek bij de geboorte kan leiden tot problemen op latere leeftijd. Dat kunnen problemen zijn met de motoriek maar ook met leren.
Zet samen met uw huisarts eens de problemen van uw dochter op een rij. Ten eerste om na te gaan of het nodig is om nader onderzoek te doen naar de oorzaak ervan, maar vooral ook om in kaart te brengen welke ondersteuning uw dochter nodig heeft om zo optimaal mogelijk te functioneren en op te groeien.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.