Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

24 januari 2002 door Nanny Gortzak

Drinkt mijn couveuse-baby wel genoeg? (3 wkn)

Mijn dochter is 6 weken te vroeg geboren en kwam in de couveuse. In het ziekenhuis ben ik begonnen met kolven en na een week ben ik langzaam over aan 't gaan op het voeden rechtstreeks van de borst. Ze is nu 3 weken oud en drinkt nog twee (borst)voedingen per dag uit het flesje.

Aan de borst drinkt ze echter maar zo'n 12 minuutjes (soms iets korter soms iets langer) en dan vaak maar 1 borst. Daarna lijkt ze verzadigd en valt ze in slaap.

Ik vraag me af of ze wel voldoende drinkt en durf nog niet helemaal over te gaan op borstvoeding. Kan 1 borst per voeding voldoende zijn voor haar of is ze, omdat ze nog zo klein is dan te vermoeid om nog meer te drinken?

Antwoord

Geachte mevrouw Janssen,

U maakt zich zorgen of uw dochtertje wel voldoende voeding krijgt met de manier waarop zij drinkt. Om daar antwoord op te kunnen geven zal ik eerst vertellen hoe het zit bij een normale – niet premature – zuigeling; daarna ga ik dieper in op uw specifieke situatie.

Op tijd geboren baby's

Om in te kunnen schatten of een baby voldoende drinkt, kan naar een paar punten worden gekeken:

  • ligt de baby goed aan de borst?
  • kan de baby de borst goed leegdrinken (is de drinktechniek goed)?
  • mag de baby vaak genoeg en lang genoeg drinken?

Is dat allemaal in orde, dan kun je ervan uitgaan dat de baby voldoende melk drinkt.

Ter controle kun je nog op het volgende letten:

  • de baby heeft 4 tot 6 zware wegwerp-luiers, of 7 tot 8 kletsnatte katoenen luiers per 24 uur
  • Na de eerste week heeft de baby enkele malen per dag een vieze luier. Na 4 tot 6 weken kan deze frequentie afnemen.
  • de baby is levendig, heeft een goede huidskleur, de fontanel is niet ingezakt, en de huid is veerkrachtig.
  • de baby komt regelmatig aan.

Te vroeg geboren baby's

Bij te vroeg geboren baby's doet zich soms het probleem voor dat ze niet op tijd of niet op de juiste manier duidelijk maken dat ze moeten drinken. Ook is het bij te vroeg geboren baby's niet altijd betrouwbaar om uitsluitend te letten op de hierboven genoemde controlepunten.

Meestal wordt aangeraden om de premature baby elke drie uur te laten drinken en tussendoor te laten slapen.

Om te zorgen dat de baby niets te kort komt, kan de baby voor en na het voeden gewogen worden op een speciale baby-weegschaal die het verschil uitrekent. Indien nodig kan dan moedermelk worden bijgevoed.

Wanneer de moeder de baby mee naar huis mag nemen, kan zij voor thuis een dergelijke weegschaal huren.

Het wegen heeft als voordeel dat een moeder goed kan zien wanneer haar baby geen afgekolfde melk als bijvoeding meer nodig heeft.

Het wegen voor en na een voeding hoeft niet altijd door te gaan: tegen de tijd dat een baby geboren had moeten worden, is deze vaak goed in staat om hele borstvoedingen te drinken en zelf aan te geven wanneer het tijd is om te drinken.

Geleidelijk aan kan de moeder het wegen voor en na de voeding laten vervallen en bijvoorbeeld vervangen door één weegbeurt per dag, dan om de dag enzovoorts, tot blijkt dat de baby de voedsel-inname zelf kan regelen.

Tijdsduur drinken en slapen

Een te vroeg geboren baby heeft een klein mondje en een klein maagje.

Deze combinatie kan ervoor zorgen dat de baby moeite heeft om de benodigde hoeveelheid voeding binnen te krijgen voor de volgende slaapperiode al begint.

Het drinken aan de borst is meestal niet vermoeiender dan uit een fles: dit komt doordat het ritme van zuigen, slikken en ademhalen beter te regelen is bij een borst dan bij een fles.

De baby heeft zelf meer controle over de melkstroom uit de borst. Een premature baby vindt het vaak ook prettiger om niet van borst te wisselen: dat is verwarrend en het kost vaak toch weer moeite om opnieuw aan te leggen. De baby zo lang mogelijk aan één borst laten drinken is dus prima.

Naarmate een premature baby de oorspronkelijk verwachte geboortedatum nadert, zal ook hier een patroon ontstaan dat we van op tijd geboren baby's gewend zijn: de baby wordt groter en sterker, en kan meer prikkels uit de omgeving aan. De baby heeft dan misschien wel behoefte aan de tweede borst.

Als een kolvende moeder een ruime kolfproductie heeft, kan voeden aan één borst ruim voldoende zijn voor haar baby. Naarmate de baby groter en sterker wordt, en beter aan kan geven wat zijn behoefte is, kan de moeder meer gaan voeden op verzoek. Daarbij kan de baby dan ook aangeven of hij uit één borst of uit twee borsten wil drinken. De melkproductie zal zich hieraan aanpassen.

Begeleiding

Uit uw vraag is niet duidelijk of uw dochtertje al thuis is. U zou kunnen overwegen om contact op te nemen met een lactatiekundige, IBCLC, die u kan uitleggen hoe u uw dochtertje kunt wegen. Zij kan ook helpen om te bepalen hoe vaak en hoe lang uw dochtertje gewogen zou kunnen worden en op welke manier het voeden met de fles het beste afgebouwd kan worden.

Dit hangt allemaal af van de mate waarin uw dochtertje zelf kan aangeven wat haar behoefte is. In uw woonplaats zijn diverse IBCLC's werkzaam.

Lees ook: