Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 oktober 2010 door Nanny Gortzak
Ik woon en werk al 9 jaar in Italië. Mijn dochter wordt vandaag 4 maand oud. Ik geef haar vanaf de geboorte volledig borstvoeding. De eerste 2 maanden heb ik gevoed op verzoek.
Mijn dochter was 3.300 gram toen ze geboren werd, en heeft de eerste weken mooi de lijn net onder het gemiddelde van de groeicurve gevolgd. Op 1 maand was ze 3.900 gram. Bij de weging na 2 maand zagen we echter dat ze minder was aangekomen, ze woog toen 4.700 gram.
Ik merkte dat mijn baby niet zoveel at, ze leek snel voldaan, was afgeleid, en wou nooit aan de tweede borst. De arts heeft me toen de raad gegeven om langere pauzes in te lassen, maar ik zag niet veel verbetering. Ze at even, keek dan rond, wou nog steeds niet aan de tweede borst.
Ik was dus steeds geneigd haar na ongeveer 2 uur weer aan te leggen, uit angst dat ze misschien toch niet genoeg op had. Ik maakte haar om die reden 's nachts ook wakker, ook al vroeg ze zelf niet om eten.
Mijn dochter ziet er gezond uit, ze is vrolijk, en huilt bijna nooit. Ze komt meestal niet aan 6 plasluiers maar heeft er wel minstens 4 per dag van ongeveer 100 gram elk. We hebben haar urine laten onderzoeken en die is okee. Ik heb melk genoeg want na het eten heb ik altijd melk over.
Nu, met 4 maanden, weegt ze 5.900 gram en is ze 63 cm lang. Een regelmaat vinden in de voeding is nog altijd een probleem. Ze eet wanneer ze er zin in heeft, wil vaak niet aan de tweede borst, heeft sommige dagen dat ze helemaal niet graag wil eten, zuigt vaak op haar handjes maar als ik haar dan aanleg eet ze niet, is zeer snel afgeleid, noem maar op.
Ik werk gelukkig thuis, maar krijg op deze manier weinig regelmaat in ons leven. De artsen hier zeggen dat ze gezond en okee is, maar als ik dan de WHO-groeicurve bekijk, zie ik toch dat de hare wat is afgeweken. In dit land wordt er niet zo veel met die curves gewerkt, ik weet niet of dat beter of minder goed is.
Ik zou jullie dus willen vragen: kan het zijn dat mijn kind op dit moment gewoon niet meer nodig heeft en gewoon haar natuurlijke groei volgt? Ik wil graag doorgaan met borstvoeding, maar zou het misschien toch beter zijn om kunstvoeding toe te voegen aan haar dagelijks dieet? En is het een goed idee om een vast schema op te maken om zowel voor mij als voor haar een regelmaat te vinden, of moet een baby als die van mij hoe dan ook op verzoek gevoed worden?
U vertelde dat uw dochter niet zo geïnteresseerd is in de tweede borst. Ze is wel vrolijk en ze groeit. U maakt zich echter zorgen omdat ze op sommige dagen niet zo geïnteresseerd is in eten en ook ziet u op de WHO-curve dat de groei wat afneemt. De plasluiers zijn ongeveer 400 gram in totaal per dag. Wat zeggen al deze gegevens?
Mijn conclusie zal zijn dat u geen kunstvoeding erbij hoeft te geven, en dat voeden op schema waarschijnlijk niet zoveel zin heeft. Wel zal ik aangeven hoe u meer regelmaat in de voedingen zou kunnen krijgen, en hoe u ervoor zorgt dat uw dochter minder snel afgeleid is.
Het belangrijkste is om eerst goed naar uw dochter te kijken. Afgaande op uw gegevens ziet ze er gezond uit, ze is levendig, en ze groeit. Kortom: ze gedijt. Bovendien geven de urineonderzoeken aan dat er geen problemen zijn.
Ik kan eigenlijk niet anders concluderen dan dat ze waarschijnlijk volgens haar eigen lijntje groeit. Zo te zien is er ook voldoende melk voor haar beschikbaar. U biedt haar de tweede borst aan maar ze is daar niet in geïnteresseerd. U laat haar zelf bepalen of ze meer wil drinken, maar ook dat is niet het geval.
U vertelde dat uw dochter snel is afgeleid. Dat kan een factor zijn, zeker rond 4 maanden. Het is ook herkenbaar dat uw dochter nu wat minder snel groeit. Er is zelfs een naam voor: de zogenaamde 'vier-maanden-dip'. (Kijk eens op een borstvoedingsforum, zoals www.borstvoedingsforum.nl. Dan ziet u dit verschijnsel regelmatig terug.)
Afgaande op uw gegevens denk ik in ieder geval dat het klopt, als u zegt dat uw dochter op dit moment niet meer nodig heeft dan zij neemt.
Groeicurves zijn bedoeld als algemene richtlijn, en zijn gebaseerd op de gegevens van grote groepen baby's. Ze houden dus geen rekening met individuele schommelingen die kunnen optreden in de groei. Denk bijvoorbeeld aan verkoudheden, inentingen, drukke tijden (zoals reizen, feestjes en verhuizingen), of gewoon een tijdje minder belangstelling hebben om rustig te drinken omdat alles om je heen zo interessant is.
Op dit moment zie ik geen reden waarom u kunstmatige zuigelingenvoeding zou toevoegen aan het dieet van uw dochter.
Ook zou ik geen schema instellen. Moeders die dat doen (of proberen te doen), zijn soms nogal wat tijd kwijt met het afleiden van hun baby tot de volgende voeding, of juist het wakker maken van een baby die in diepe slaap is, wat vaak moeilijk is.
Ik denk dus dat u uiteindelijk toch beter af bent met voeden op vraag. En op den duur zal uw baby vanzelf meer regelmaat gaan vertonen.
Wat u wél kunt doen, is een vast patroon voor uzelf instellen, door elke dag op een vaste tijd op te staan, te eten, uw normale dagelijkse bezigheden te hebben, en weer te gaan slapen.
In samenhang daarmee kunt u ook met uw baby zoveel mogelijk dingen op vaste tijden proberen te doen, zoals: het badje, op de buik spelen, wandelen, met mama spelen, met papa spelen, enzovoorts.
Zo'n vaste dagindeling geeft rust en houvast voor uzelf, en vergroot de kans dat ook uw baby meer regelmaat in de vraag om voeding krijgt.
Het probleem van een snel afgeleide baby kunt u proberen op te lossen door te voeden in een rustige ruimte, liefst op steeds dezelfde plek. Dat is saai, omdat er weinig nieuws te beleven valt, waardoor de aandacht van de baby weer naar de voedingen kan gaan.
Soms is het zelfs nodig om het wat donker te maken. Rustige muziek op de achtergrond kan helpen de aandacht bij het voeden te houden. Of juist iets dat de baby aan de borst wat afleidt, zoals een stevige ketting met grote kralen, of een klein speeltje. Kijk eens wat voor u het beste werkt.
is lactatiekundige IBCLC.