Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

19 februari 2010 door Nanny Gortzak

Diarree door het gebruik van vezels? (11 wkn)

Ik heb ontlastingsproblemen en gebruik daarvoor vezels. Kan mijn zoon (11 weken) daardoor diarree hebben?

Hij heeft nu al ruim 2 weken waterige ontlasting. Zijn groei stijgt normaal op de curve van het consultatiebureau, maar op de borstvoedingscurve daalt de lijn iets. Verder is het een tevreden mannetje, dat iedere 3 uur netjes om zijn voeding (BV) vraagt.

Mijn vragen: hoe lang mag diarree duren? Komt het mede door mijn vezels? Moet ik bijvoeden, of iets anders doen?

Antwoord

Als een baby geen koorts heeft, geen zieke indruk maakt, goed drinkt, goed plast, en goed groeit, dan hoeft waterige ontlasting helemaal geen probleem te zijn. Zelfs niet als de ontlasting groen is.

De ontlasting van volledig borstgevoede baby's kan variëren van geel, via geelgroen tot groen, en de consistentie kan variëren van pindakaasachtig tot waterig. Ook hoeft de ontlasting niet per se elke dag dezelfde kleur of consistentie te hebben.

Diarree

Veel ouders maken zich echter zorgen wanneer een baby waterige luiers heeft en die zorg wordt versterkt doordat een borstgevoede baby sowieso meerdere vieze luiers per dag heeft.

Wanneer een baby écht diarree heeft (dat is: waterige ontlasting die veel vaker per dag voorkomt dan normaal), dan is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Jonge baby's kunnen namelijk heel snel (binnen 24 uur) uitdrogen! Overigens blijft borstvoeding ook in dat geval de beste voeding.

Voor meer informatie over diarree bij baby's, zoals de mogelijke oorzaken en hoe lang het mag duren, zie o.a.: Baby met zware diarree van kinderarts Diederik Bosman.

Vezels

Het gebruik van (voedings-)vezels door de moeder heeft geen invloed op de ontlasting van de baby. Die vezels doen namelijk hun werk in de darmen zelf en worden vervolgens weer uitgepoept omdat ze onverteerbaar zijn.

Omdat deze vezels onverteerbaar zijn, worden ze niet opgenomen in de darmen en kunnen ze dus ook niet in de melk komen of van invloed zijn op de ontlasting van de baby.

Wat nu te doen?

In principe hoeft u dus niets speciaals te doen (tenzij uw baby echt diarree heeft, of als de consultatiebureau-arts gegronde redenen heeft voor bijvoeding). Maar als u bang bent dat uw zoontje vocht te kort komt, of als u toch iets wilt doen aan die waterige ontlasting, kunt u proberen om net iets eerder een voeding aan te bieden dan u nu doet.

Let vooral op de allereerste tekenen dat uw zoon gevoed wil worden. Zoals:

  • onrust;
  • handen naar de mond bewegen en erop zuigen;
  • smakken.

Door elke voeding net iets eerder te starten, voegt u per dag misschien een of twee extra voedingen in. Daarmee krijgt uw baby meer melk binnen, maar ook zal de melk waarschijnlijk iets vetter zijn omdat de voedingen dichter op elkaar volgen. En dat vet zorgt er weer voor dat de vertering iets langzamer verloopt, wat zou kunnen leiden tot wat minder waterige ontlasting, die ook geler van kleur is.

Daarnaast kunt u proberen om tijdens een voeding vaker van borst te wisselen. Dat geeft uw baby ook een goede kans om vettere melk te drinken.

En nog een geruststelling tot slot: een iets afvlakkende groeicurve na een aantal weken zie je bij de meeste borstgevoede baby's.

Lees ook: