1 januari 2000 door Maaike Verrips

Derde kind (16 mnd) zegt nog geen woord. Is dat zorgelijk?

Wij hebben drie kinderen. De oudste (nu 6 jaar) praatte vroeg en goed. De middelste (nu 4 jaar) had een taalontwikkeling volgens het boekje. Maar onze derde is nu ruim 16 maanden en zegt nog geen woord. Zelfs geen duidelijk pappa of mamma. Zijn oortjes doen het prima en zijn verdere ontwikkeling verloopt heel vlot.

Moeten wij ons hier zorgen over maken? Vanaf wanneer kan een logopedist geraadpleegd worden?

Antwoord

Veel ouders hebben ongeveer het volgende schema in hun hoofd: het eerste jaar brabbelen, het tweede jaar losse woordjes, het derde jaar zinnetjes, en daarna de rest.

Gemiddeld klopt dat beeld heel aardig. Maar groeps-gemiddelden zeggen bij taalontwikkeling niet veel over de individuele ontwikkeling van een specifiek kind. Sommige kinderen praten al met acht maanden verstaanbaar, andere brengen pas tegen hun derde jaar een begrijpelijk woord uit. Gemiddeld gebruiken ze rond de 18 maanden weliswaar een paar woorden, maar dat wil niet zeggen dat de meerderheid van de kinderen rond die leeftijd verstaanbare woorden spreekt.

Niet buitengewoon

Om antwoord op je vraag te geven: het is niet buitengewoon wanneer een kind van 16 maanden nog niet verstaanbaar praat. Dat kan nog makkelijk een jaar zo doorgaan, ook al ging dat bij je andere kinderen anders.

Het gemiddelde is geen norm

Weten wat de gemiddelde leeftijd is waarop kinderen iets gaan doen, komt natuurlijk heel goed van pas als er reden tot zorg is over hoe een kind zich ontwikkelt. Door te kijken op welk gebied een kind snel of traag is, kun je enig idee krijgen wat er aan de hand is. Maar je kunt het gemiddelde niet als norm voor ieder kind gebruiken, want dan vergeet je dat er grote natuurlijke variatie is.