Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

21 november 2003 door Nanny Gortzak

Borstvoeding en koemelk-allergie - hoe pak ik dat aan? (13 wkn)

Mijn dochter is nu 13 weken oud en bij haar is een koemelk-allergie vastgesteld. Ze reageert vrijwel direct na het drinken van borstvoeding als ik ook maar een spoor van koemelk etc. heb gebruikt. Hier zijn ze achtergekomen door de onthoudings-/provocatietest. In tegenstelling tot de adviezen van veel mensen in mijn omgeving heb ik besloten om toch door te gaan met borstvoeding.

Ik ben doorverwezen naar een diëtist, maar door de drukte duurt het nog enige tijd voordat ik daar terecht kan gaan. Ik heb daarom een aantal vragen waarop ik graag nu alvast een antwoord zou willen weten.

Bij mijn nacontrole bij 6 weken zat ik op mijn oude gewicht van 71 kg maar nu, zo'n 7 weken later, weeg ik 68 kg. Ik heb constant een hongergevoel en mijn dochter lijkt onverzadigbaar af en toe. Volgens het CB en de huisarts is bijvoeden echter geen optie (ze groeit goed, iets boven het gemiddelde.)

Wat kan ik doen? Is het normaal dat je zoveel afvalt (vreet mijn dochter me de oren van de kop)? Moet ik gaan bijvoeden? En is mijn moedermelk nog wel voedzaam genoeg, nu ik een heel ander eetpatroon dan normaal heb? Ik ben namelijk een echte melk- en kaas-fan.

Antwoord

Even samenvatten: u heeft een hongerige dochter met koemelk-eiwit allergie, u valt af, en u heeft voortdurend honger. U vraagt zich af of een en ander normaal is, en u wil weten of de voeding die u produceert wel voedzaam genoeg is door het veranderde dieet.

Al deze elementen zal ik hieronder bespreken.

Onverzadigbare baby

Een baby die zich onverzadigbaar gedraagt, kan op die manier aangeven dat hij meer of vaker wil eten. Het beste is dan om meer en vaker aan te leggen. Dat wil zeggen: meerdere borsten aanbieden per voeding en vaker voeden per dag.

Soms wil een baby gewoon meer lichaamscontact hebben en daaraan kan prima voldaan worden door aan de borst te voeden.

De voedingswaarde van moedermelk

Uit onderzoek blijkt dat de voedingswaarde van moedermelk eigenlijk altijd goed is. Afhankelijk van het dieet van de moeder kan de samenstelling wat veranderen, maar eigenlijk is de voeding altijd van een zodanige kwaliteit dat een baby er altijd mee gevoed kan worden.

Bij sterk ondervoede vrouwen kan de hoeveelheid melk gaan afnemen en de samenstelling wat veranderen, waarbij mogelijk tekorten aan bepaalde vitamines kunnen optreden. Ook blijkt dat je aan het melkvet kunt zien of een moeder vegetarisch eet of niet, doordat een vegetarische moeder meer onverzadigde vetten in haar melk zal hebben.

Maatregelen tegen de honger

U vertelt dat u de diëtist pas over enige tijd kunt zien. Dat is lastig, want u valt af en u heeft honger. Hoe moet dat nu? Hieronder geef ik u alvast de basisprincipes.

In ieder geval doet u er het beste aan om over de hele dag meerdere kleine maaltijden te nuttigen. Om de honger te stillen kunt u het beste een eiwitrijke voeding met wat vetten te nuttigen. Door melk, kaas en melkproducten weg te laten, is uw calorische inname verminderd indien u geen vervanger heeft voor de melk en de melkproducten. Ook het percentage eiwitten in uw voeding zal zijn afgenomen.

Als u uitsluitend melk en melkproducten moet weglaten uit uw dieet, dan kunt u in ieder geval wel vlees, eieren en bonen nemen voor de eiwitten. Let daarbij wel op dat u geen bewerkte vleesproducten neemt, omdat daar soms melk in verwerkt zit.

Verder kunt u meer vetten aan uw dieet toevoegen door bijvoorbeeld plantaardige olie en avocado te gebruiken.

Let op: de bovenstaande richtlijnen dienen uitsluitend als overlevingsstrategie. Zodra dat mogelijk is zult u met de diëtist moeten vaststellen wat voor u de juiste voeding is, om tekorten op de langere termijn te voorkomen.

Kortom

Uw moedermelk zal zeker voldoende voedingsstoffen bevatten. Uw dochter kan er ook prima van leven; uw huisarts en de CB-arts zijn immers tevreden over haar groei. Om te voorkomen dat u verder afvalt, kunt u meer eten. Uw lichaam geeft dat ook aan door honger-signalen uit te zenden. In uw geval zult u ook uzelf een tijdje op verzoek moeten voeden, net als uw dochter. Het is geen gek idee om bij elke voeding van uw dochter zelf ook wat te eten.