Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 januari 2000 door Maaike Verrips
Onze 2 kinderen -- van ruim 18 maanden -- begrijpen zo'n beetje alles wat ik zeg. Zelfs "gecombineerde opdrachten", zoals: "doe de muziek maar aan, dan gaan we eten", voeren ze uit door de stereo aan te zetten en op hun stoel te gaan zitten.
Het praten blijft voor mijn gevoel wat achter. Ze hebben wel "vaste klanken" en uitdrukkingen voor diverse dingen, maar behalve pappa en mamma spreken ze nog weinig woorden goed uit.
Omdat ze 10 weken te vroeg geboren zijn, ben ik zelf nogal gespitst op achterstand e.d. Wat zouden ze nu "gemiddeld" moeten kunnen?
Het is heel gewoon dat het praten achterblijft bij het taalbegrip. Als je denkt dat ze alles begrijpen wat jij zegt, is dat tamelijk vlot.
Je schrijft verder dat je kinderen nog weinig woorden goed uitspreken, en dat is volkomen normaal. Over het algemeen zijn de eerste woorden simpel van structuur: papa en mama zijn wat dat betreft de ideale eerste woorden. Ze bestaan uit twee gelijke delen, die op zich weer uit een medeklinker gevolgd door een klinker bestaan. De klinker "a" is de meest voor de hand liggende.
Kortom: in wat jij beschrijft, kan ik geen achterstand ontdekken. Ik voorspel je dat ze binnen een paar maanden meer praten dan je soms lief is!
is taalkundige, gespecialiseerd in kindertaal, en oprichter van
De Taalstudio.