Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

6 december 2001 door Nanny Gortzak

Baby weigert de borst - hoe los ik dat op? (9 mnd)

Mijn probleem is dat mijn kind de borst weigert. Ze is 9 maanden oud en sinds een week weigert ze te drinken. Het is begonnen toen ze last had van spruw (een week geleden). Ik ben nu een week aan het kolven om de productie op gang te houden.

Mijn vraag luidt of het mogelijk is om haar weer aan de borst te krijgen. Of zal ze het vertrouwen inmiddels verloren hebben?

Antwoord

Uw dochtertje is gaan borstweigeren nadat ze last kreeg van spruw. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk dat de spruw in haar mondje een onaangenaam gevoel geeft, wat tijdens het drinken sterker kan zijn. Ze koppelt dat nare gevoel aan het drinken aan de borst en probeert dit gevoel te voorkomen door te weigeren.

Het is moeilijk te voorspellen of u uw dochtertje inderdaad weer aan de borst kunt krijgen, maar u kunt het beslist proberen. In principe stopt een baby die altijd op vraag is gevoed en die (naast de vaste hapjes) alleen borstvoeding heeft gekregen, namelijk niet gauw met de borst.

Hieronder geef ik eerst een aantal situaties waarin borstweigering voor kan komen. Daarna geef ik tips om weigerende baby's weer aan het drinken te krijgen. Ik besluit met een paar specifieke aandachtspunten voor spruw.

Waarom weigert een kind de borst?

Naast spruw, kunnen er nog andere oorzaken zijn waardoor een kind de borst weigert, zoals:

  • oorpijn
  • keelpijn
  • het doorkomen van tanden
  • pijn die verergert in de drinkhouding
  • schrik of angst
  • vreemde smaakjes op de borst, bijvoorbeeld door een nieuwe zeep of een nieuwe lotion

Tips om het opnieuw te proberen

Daarnaast kunt u proberen om de borst weer aan te bieden. Dat werkt het beste als dat op een zo ontspannen mogelijke manier gaat. Probeer uw dochtertje echter niet te dwingen: dat lukt toch niet en zij zal eerder een hekel aan de borst krijgen dan dat ze de borst weer als een prettige plek voor voedingen zal zien.

U kunt proberen of ze wil drinken als ze bijna slaapt. Of als ze nog wat slaperig is na een dutje of in de ochtend. Ook het aanbieden van de borst op andere eet- en drink-momenten is 'een keuzemogelijkheid op de menukaart'.

Soms komen baby's weer op het idee bij hun moeder te drinken wanneer ze veel huid-op-huid contact hebben, bijvoorbeeld onder de douche of in bad.

Met volle borst...

Als u dit probeert, zorg er dan wel voor dat u niet net gekolfd heeft: een vollere borst drinkt makkelijker en zal sneller geaccepteerd worden dan een lege borst.

Als oorpijn of tanden de oorzaak zijn van het borstweigeren, dan kan het helpen de borstvoeding aan te bieden in een houding waarbij de baby meer rechtop zit.

Zien drinken doet drinken

Zien drinken doet drinken, is iets wat ik vaak ervaar. Dus als u andere borstvoedende moeders kent, kan het soms helpen om een middagje samen door te brengen waarbij de andere moeder haar kindje gewoon voedt.

Het kan zijn dat uw dochtertje erdoor aangestoken wordt en weer aan de borst wil (op het moment zelf, of misschien wat later).

Als niets helpt...

U schrijft dat u de melkproductie op peil houdt door te kolven. Gezien de leeftijd van uw dochtertje kunt u proberen deze afgekolfde melk (en eventueel ander drinken) in een bekertje aan te bieden. Of deed u dat al?

Spruw

Omdat uw dochtertje ging borstweigeren op het moment dat er tekenen van spruw waren, is het wel verstandig om met uw arts te overleggen over de behandelwijze bij u en uw dochtertje. Want als een van u nog spruw heeft, kan de ander weer aangestoken worden.

Ook dient u de kolfspullen, het drinkgerei van uw dochtertje en alle andere dingen die in contact met haar mondje komen, dagelijks uit te koken (of te reinigen met een heet sopje als steriliseren om de een of andere reden niet kan). Dat geldt ook voor alles wat met moedermelk in aanraking is geweest.

Als u er zeker van bent dat er geen sprake meer is van spruw bij u of uw dochtertje, dan kunt u de bovenstaande maatregelen weer achterwege laten.