Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
12 februari 2010 door Fleur de Lorijn
Mijn zoon van 9½ maand heeft al meerdere keren erge koorts gehad (39.8). Drie dagen daarna volgt elke keer een heftige neusverkoudheid: behoorlijk snotteren en hoesten (tot hij bijna geen stem meer over heeft), enkele rode puntjes op zijn handjes, dunne ontlasting, benauwdheid, 's nachts wakker, geen melk willen drinken, bijna niks eten, spugen, etc. Nachtenlang echt gillen en brullen van de pijn, en helemaal in paniek.
Ik ben al meerdere keren bij de huisarts geweest. Die constateerde: bovenste-luchtweginfectie of bronchitis. Nu hebben we Ventolin voor als het hoesten pieperig wordt (de huisarts denkt aan kinderastma).
Hij is meer ziek dan gezond sinds zijn geboorte. Wat kan dit zijn? En wat is uw advies? Ik weet me geen raad meer! Ik wacht elke keer een uur in die wachtkamer en heb niet veel aan het advies dat ik dan krijg.
Het komt veel voor dat kinderen op deze leeftijd vaak ziek zijn, met hoge koorts. Vooral juist nu, in het winterseizoen. De oorzaak is bijna altijd een virale infectie. Dat kan op zich geen kwaad, maar het is wel erg vervelend.
Het lijkt erop dat uw zoon veel virale luchtweginfecties heeft gehad. Sommige kinderen krijgen dan alleen een snotneus en moeten wat hoesten. Maar er zijn ook kinderen, zoals jullie zoon, die meer last hebben van zo'n virale infectie.
U vertelde dat hij ook regelmatig piept. Dan heeft hij het dus benauwd. Dat komt doordat de luchtwegen zich vernauwen, als reactie op de (virale) ontsteking. De Ventolin-pufjes zijn dan terecht voorgeschreven door uw huisarts omdat Ventolin de luchtwegen kan verwijden.
Op deze leeftijd spreken we overigens nog niet van astma. De toekomst zal moeten uitwijzen of uw zoon de pufjes nodig blijft hebben en of hij al dan niet echt astma zal krijgen.
Een groot deel van de kinderen groeit er gelukkig overheen. Het kan zijn dat hij, als de luchtwegverwijdende pufjes helpen, naast deze pufjes nog andere pufjes nodig heeft. Dat zijn dan 'ontstekingsremmende pufjes' die de reactie van de luchtwegen op virale infecties kunnen onderdrukken, zodat hij minder vaak benauwd is.
Over het algemeen kunnen huisartsen heel goed inschatten of dit soort infecties tot de 'normale' (bij de leeftijd passende) problemen horen, of dat er echt iets bijzonders aan de hand is. Maar als u zich desondanks zorgen blijft maken, dan kunt u uw huisarts vragen een afspraak bij een kinderarts te maken om alles eens op een rijtje te zetten.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).