Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
12 maart 2010 door Fleur de Lorijn
Onze zoon van 4 jaar heeft al zijn hele leven een blaffende, droge 'zeehondenhoest'. Soms horen we dat het vast gaat zitten, dan heeft hij meestal een antibioticumkuur nodig.
Buiten die kuurtjes om blijft hij echter hoesten. Dit gebeurt met name in de volgende gevallen:
- 's nachts als hij ligt, vooral als hij neusverkouden is
- bij temperatuurwisselingen
- bij inspanning (hij hoest dan erg hard, tot kokhalzen toe).
We zijn ermee bij de kinderarts geweest toen hij 10 maanden was. Daar kwam niet veel uit (hij zou een 'happy wheezer' zijn), maar het hoesten blijft bestaan. Verder groeit hij wel goed (lengte bovengemiddeld, gewicht gemiddeld, dus wel een dun jongetje) en hij is vrolijk.
Onlangs is er bloed geprikt, maar er zijn geen allergieën gevonden. Hij is redelijk snel moe (altijd al), ik denk mede door het hoesten.
Is het raadzaam om hier nog eens door een kinderarts naar te laten kijken? Zouden pufjes bijvoorbeeld een positief effect kunnen hebben? En zijn dit klachten die je astmatisch zou kunnen noemen?
Meestal is hoesten gekoppeld aan een verkoudheid, maar zo chronisch als het bij jullie zoon is, zou het een uiting kunnen zijn van astma. Hij is echter nog maar 4 jaar oud, en dan kun je nog niet van astma spreken. Dat kan pas vanaf 6 jaar, omdat kinderen dan pas oud genoeg zijn om voldoende te kunnen blazen voor een longfunctie-onderzoek. Zo'n onderzoek is nodig om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van astma.
Bij kinderen onder de 6 jaar met astmatische klachten (zoals piepen en hoesten) geven we inderdaad vaak pufjes om te kijken of dat verbetering geeft. Er zijn grofweg twee soorten pufjes: ontstekingsremmers voor een chronische behandeling en luchtwegverwijders voor een acute aanval.
Bij uw zoon lijkt het me goed om een ontstekingsremmend pufje te geven. Hiermee worden zijn longen minder gevoelig voor prikkels van buitenaf (zoals virussen en stoffen die allergieën kunnen veroorzaken). Na een week of 6 zou dan het hoesten minder moeten worden.
Mijn voorstel zou zijn om dit met jullie huisarts te bespreken. Die kan dan beslissen om het zelf te doen, of om jullie door te sturen naar een kinderarts.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).