8 oktober 2010 door Joanna Sandberg

Akelige film gezien en doodsbang geworden. Wat nu? (10 jr)

Mijn dochter van 10 heeft bij de oppas een filmpje gezien op National Geographic waarin een echtpaar door beren wordt aangevallen. Veel bloed, heel naar. Nu is ze al een paar weken doodsbang voor beren. In haar kamer, op de gang, als ze moet slapen, en als ze 's nachts wakker wordt.

Voorheen ging ze 's ochtends vroeg als eerste naar beneden, en vermaakte ze zich prima. Nu durft ze haar kamer niet meer uit.

Ik lees nu Bolke de Beer voor (een verhaal over een lieve beer), en ik heb gezegd dat ze de beer moet indenken met een roze balletpakje aan (grappig). Maar dat helpt niet. Wegjagen heeft ook geen zin, want ze weet dat er geen beer is. En toch is ze er bang voor.

Hoe kan ik haar helpen?

Antwoord

Het eerste wat ik mij afvroeg, is waarom de oppas dit heeft laten gebeuren. Van een oppas verwacht je toch dat die een beetje oppast, ook letterlijk. Daar huur je zo iemand toch voor in.

Maar goed, ongelukjes kunnen gebeuren. Misschien was de oppas zelf ook verrast, en kennelijk heeft hij of zij ook niet goed ingeschat wat uw dochter psychisch aankan.

In ieder geval heeft uw dochter totaal onverwacht heel wrede beelden gezien. Ze is zich wild geschrokken van die bloeddorstige beren, en ze is heel erg bang geworden. Met als gevolg dat ze niet meer goed alleen kan zijn, terwijl ze voordien helemaal geen last had van angsten.

Wat betekent dat, en wat kun je eraan doen?

Traumatische ervaring en fobie

Uw dochter heeft een traumatische ervaring beleefd en ze lijkt een fobie ontwikkeld te hebben voor beren. Ze weet heus wel dat er in huis geen beren zijn, maar toch is ze er panisch voor geworden.

Dit soort gevolgen zijn heel persoonlijk; het ene kind overkomt het wel en het andere niet. Een ander kind had het ook eng kunnen vinden, maar dan met minder ingrijpende gevolgen (even last, een keer een nare droom, of een tijdje moeilijk in slaap komen), waarna het angstige gevoel weer wegebt.

Maar bij uw dochter lijkt de angst wel haast ingeprent, en ze komt er zelf niet meer uit. Mogelijk is ze erg gevoelig, maar het kan ook zijn dat ze op het moment dat het gebeurde wat kwetsbaarder was dan anders.

Wat kun je doen?

U wilt er natuurlijk voor zorgen dat uw dochter snel van haar angst voor beren afkomt, omdat die diep ingrijpt in haar gewone leven, en haar gedrag veranderd heeft. Maar hoe doe je dat?

Op zich vond ik het een prima idee dat u Bolke de Beer bent gaan voorlezen, om haar een grappige, onschuldige voorstelling van een beer te geven. Dat vind ik echt heel origineel van u bedacht! Maar helaas bleek het toch te weinig effectief op dit moment.

Uw dochter heeft dus een sterkere – en professionele – methode nodig, en dan denk ik aan EMDR (zoals ik in vergelijkbare situaties al eerder heb aangeraden).

EMDR

EMDR staat voor: Eye Movement Desentization and Reprocessing. Het is een therapie die bij uitstek geschikt is voor het verwerken van traumatische ervaringen. Hij werkt snel; er zijn maar een paar behandelingen nodig. Dat is heel nuttig voor uw dochter, omdat ze snel van haar angsten moet afkomen. Want hoe langer die blijven bestaan, hoe sterker ze worden. Met alle gevolgen van dien.

EMDR wordt toegepast door gewone psychologen (het is dus geen hocus-pocus uit het alternatieve circuit) en komt erop neer dat de herinnering aan een nare belevenis als het ware los wordt gemaakt van de heftige emoties die het denken aan deze gebeurtenis telkens weer oproept. Met als resultaat dat het denken aan die ervaring geen angst meer geeft.

Voor meer informatie over EMDR, en EMDR-kindertherapeuten bij u in de buurt, zie: www.emdr.nl.

Als EMDR u niet aanspreekt, zoek dan snel iemand anders die met uw dochter aan de slag kan!