Sterfgeval in de familie: deze vaste lasten moeten worden stopgezet

Als een familielid overlijdt, breekt er een emotioneel zware periode aan voor jou en je gezin. Je voelt verdriet en rouw, je wordt overladen met telefoontjes en berichten, en ondertussen moet er ook nog een uitvaart geregeld worden in overleg met de rest van de familie. Om nog maar te zwijgen over alle financiële zaken. Denk aan de verzekeringen, abonnementen en contracten die je voor de overledene moet opzeggen. Zit jij nu in dit schuitje en ben je het overzicht kwijt? Maak je geen zorgen. We zetten alle vaste lasten van de overledene op een rij die je mogelijk moet afhandelen. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet en met onverwachte kosten komt te zitten.

Begin bij de uitvaartverzekering

Het is handig om eerst te controleren of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Zo ja, contacteer dan de verzekeraar om de uitkering van de verzekering te regelen. Een uitvaartverzekering keert niet altijd geld uit; vraag goed na wat jullie precies kunnen verwachten. Soms krijg je in plaats van een geldsom namelijk alleen hulp bij het organiseren van de uitvaart, of een combinatie van de twee.

Als de uitvaartverzekering geld uitkeert, is dit altijd tot een bepaald maximumbedrag. Houd dit in het achterhoofd bij het organiseren van de uitvaart. Natuurlijk willen jullie als nabestaanden jullie familielid fatsoenlijk herdenken. Maar als er dan achteraf bijbetaald moet worden, dan is het fijn om in ieder geval alvast te weten hoe hoog die rekening zal zijn.

Had het familielid een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering kan jullie ook flink financieel ontzorgen. Om de claim te starten moet je het overlijden melden bij de verzekeraar. Hiervoor moet je meestal een kopie van de overlijdensakte opsturen. De verzekeraar weet precies wat er vervolgens moet gebeuren, dus wat er uitgekeerd moet worden en aan wie. De overledene heeft dit bij het afsluiten van de verzekering al uitgestippeld.

Auto overschrijven naar nieuwe eigenaar

Voor het opzeggen van de autoverzekering, zal je eerst een nieuwe eigenaar voor de auto moeten vinden. Soms neemt een van de nabestaanden de auto over, en in andere gevallen wordt de auto te koop gezet. In beide gevallen kun je de auto daarna overschrijven naar de naam van de nieuwe eigenaar. Pas nadat dit gebeurd is, kun je de autoverzekering van de overledene opzeggen bij de verzekeraar.

Is er een weduwe of weduwnaar die de auto wil overnemen? In dat geval mag je de bestaande autoverzekering vaak overzetten op diens naam. Zeker als de overledene veel schadevrije jaren opgebouwd had, kan dit een voordelige oplossing zijn.

Wacht even met de woonverzekeringen

Voor de woonverzekeringen kun je beter even wachten met het opzeggen. Zowel de inboedel- als de opstalverzekering kunnen in de periode na het overlijden namelijk nog van pas komen. Bijvoorbeeld: met de inboedelverzekering zijn de spulletjes van de overledene gedekt tegen schade. Stel dat een van deze spullen stuk gaat tijdens het leeghalen van het huis; dan is het fijn als je nog een beroep kunt doen op de verzekering.

Hetzelfde geldt voor de opstalverzekering. Deze dekt schade aan het huis van de overledene, dus ook de muren, de vloer, de ramen, en andere voorbeelden van dingen die vastzitten aan de woning. Er kan nog schade ontstaan voordat de woning is verkocht of naar een nieuwe eigenaar is overgedragen.

Wacht dus met het opzeggen van deze verzekeringen totdat de spullen verdeeld zijn en het huis een nieuwe eigenaar heeft. Zijn de spullen die je van de overledene erft veel geld waard? Controleer dan of jouw inboedelverzekering nog voldoende dekt, of dat je de dekking moet uitbreiden.

Wat te doen met de hypotheek?

Het zou goed kunnen dat het overleden familielid nog een lopende hypotheekschuld had. Deze schuld gaat dan naar de nabestaanden; deze wordt niet zomaar kwijtgescholden. Wacht daarom niet te lang om contact op te nemen met de hypotheekverstrekker. Zij weten waarschijnlijk goed welke mogelijkheden het handigst zijn voor jullie situatie.

Maar maak je nog niet veel zorgen: wanneer je een hypotheek afsluit, verplicht de hypotheekverstrekker je meestal om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, precies voor dit scenario. De hypotheekschuld wordt dan afgelost met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. De woning kan ook verkocht worden. De verkoopsom zal dan al aardig helpen met het afbetalen van de hypotheek.

Neem contact op met de energieleverancier

Je moet bij een sterfgeval ook het energiecontract opzeggen, anders blijft deze actief. Contacteer de energieleverancier om het overlijden te melden en het contract op te zeggen. Maak je niet direct zorgen over een eventuele opzegboete als de overledene nog een lopend vast contract had. Energieleveranciers maken namelijk meestal een uitzondering bij sterfgevallen: ze ontbinden dan het contract zonder dat je een opzegboete betaalt.

Vergeet niet om elektrische apparaten uit te schakelen en de gaskraan dicht te draaien in de woning van de overledene. Dit voorkomt sluipverbruik in de periode tussen het overlijden en het moment dat de leverancier het contract helemaal heeft afgehandeld.

Telefonie en internet opzeggen

Het is erg makkelijk om telefoon- en internetabonnementen op te zeggen bij een sterfgeval. De provider zal je enkele opties geven wanneer je hiervoor contact opneemt.

  • Opzeggen: het telefoonnummer wordt hiermee inactief. Pas op: de belgeschiedenis, sms’jes en volledige WhatsApp-historie van de overledene verdwijnen hiermee ook.
  • Overzetten op een andere naam: als een nabestaande het contract wil overnemen.
  • Omzetten naar prepaid: je betaalt dan geen abonnementskosten meer, maar het telefoonnummer blijft actief. In tegenstelling tot opzeggen blijven de gegevens van de overledene hiermee wel intact, dus dit kan ideaal zijn als je nog bepaalde kostbare herinneringen wilt bewaren.

Overige verzekeringen

Het opzeggen van de andere verzekeringen van het overleden familielid spreekt iets meer voor zich, maar voor de volledigheid zetten we toch de meest voorkomende op een rij:

Zorgverzekering

Zorgverzekeraars worden door de gemeente van de overledene geïnformeerd over sterfgevallen. De verzekeraar zet de verzekering vervolgens stop. Oftewel: nabestaanden hoeven zelf niets te doen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Je kunt de aansprakelijkheidsverzekering van het familielid opzeggen, door simpelweg contact op te nemen met de verzekeraar en een overlijdensakte bij ze in te leveren.

Reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering is op elk moment opzegbaar. Neem contact op met de verzekeraar om het overlijden te melden, en dan is alles geregeld.

Wat blijft er nog over?

Ook makkelijk om te vergeten: abonnementen. Die blijven stilletjes doorlopen, tenzij een nabestaande deze annuleert. Veelvoorkomende abonnementen zijn:

  • streamingdiensten
  • sportclubs
  • kranten
  • tijdschriften
  • donaties aan goede doelen
  • loterijen

Om écht zeker te zijn dat je alle abonnementen hebt stopgezet, kun je het best de bankafschriften, creditcardafschriften en de post op de mat blijven checken in de maanden na het overlijden.