Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
5 juli 2022
Opvoeden wordt vaak ook wel een les in loslaten genoemd. Vanaf de allereerste stapjes is jouw kind op weg naar zelfstandigheid. Als ouders is het onze taak om ze hierin te begeleiden en om de kinderen langzaam los te laten. En dat is nog niet zo makkelijk. Welke ouder heeft niet met tranen in de ogen op het schoolplein gestaan op de allereerste schooldag? Of angstig met de telefoon in de hand gezeten bij het eerste avondje uit van jouw puber? Deze grote mijlpalen zijn spannend voor jouw kind, maar net zo goed voor jou als ouder. Een andere grote mijlpaal in de zelfstandigheid van jouw kind is de allereerste vakantie zonder ouders. In Nederland gaan jongeren gemiddeld tussen de 16 en de 18 jaar voor het eerst zelfstandig op vakantie. Je weet dat het er een keer van komt, maar dat neemt niet weg dat dit voor zowel jouw puber als jezelf ontzettend spannend is. Daarom geven wij graag enkele tips om jouw puber en jezelf goed voor te bereiden op de allereerste vakantie zonder ouders.
Voor elke vakantie is een goede voorbereiding essentieel, maar als jouw puber voor het eerst alleen of met vrienden op vakantie gaat, is deze voorbereiding onmisbaar. Je wilt dat jouw puber weet wat hem of haar te wachten staat en je wilt jezelf geruststellen. Daarom is het belangrijk om samen de vakantie door te spreken. Vraag naar de plannen, wie er meegaan op reis, waar ze verblijven en hoe de reis is geregeld. Spreek ook zeker bepaalde scenario’s door die mogelijk kunnen plaatsvinden op vakantie. Wat doet jouw puber als de vlucht wordt gemist? En wat kun je doen als de telefoon of de portemonnee wordt gestolen? Het lijkt misschien overdreven, maar het zijn reële situaties waar jouw kind op voorbereid moet zijn. Door jouw puber goed voor te bereiden op een zelfstandige vakantie, heb je zelf ook meer rust.
Regelmatig contact hebben tijdens de vakantie kan zowel de puber als de ouders wat rust geven. Maak voor vertrek duidelijke afspraken hierover: laat jouw zoon of dochter bijvoorbeeld elke dag of om de paar dagen even een berichtje sturen. Zo weet je dat alles in orde is. Noteer ook zeker de gegevens van hun hotel of camping en telefoonnummers van reisgenoten voor noodgevallen. Waarschijnlijk heb je het niet nodig, maar het stelt je wel gerust om te weten dat je jouw kind op verschillende manieren kunt bereiken.
Thuis hebben jullie waarschijnlijk duidelijke afspraken over alcohol- en drugsgebruik, uitgaanstijden en uitgaven. Op vakantie gaan echter alle remmen los en worden deze regels vaak overboord gegooid onder invloed van leeftijdsgenoten en pas verworven vrijheid. Het heeft weinig zin om hier naïef over te zijn als ouder. Het is wel belangrijk om hier vooraf over te praten en afspraken te maken. Een bedtijd of drankverbod opleggen zal niet werken, maar door samen overeenstemming te vinden over verantwoord gedrag op vakantie kun je jouw puber wel bescherming bieden. Bespreek veilig alcohol- en drugsgebruik, seks en uitgaven vanuit vertrouwen en verbinding.
Maak een checklist waar jouw puber gebruik van kan maken of neem samen de tijd om alles in te pakken. Zo heb je direct zicht op wat er mee wordt genomen en kun je eventueel nog suggesties doen. Vooral jongens hebben nog wel eens de neiging om te weinig spullen mee te nemen op vakantie. Met jouw hulp worden dingen als zonnebrandcrème, reisdocumenten, voorbehoedsmiddelen en medicijnen zeker niet vergeten.
We weten allemaal dat geld op vakantie uit de portemonnee vliegt. Een drankje hier en een snack daar tikt al snel aan. Daarom is het belangrijk om jouw puber hierop voor te bereiden. Niets is vervelender dan halverwege de vakantie zonder geld te zitten. Vraag daarom naar het budget en de plannen tijdens de vakantie. Betaalt iedereen voor zich of delen ze alle kosten? Geef advies over budgetteren tijdens de vakantie en laat weten dat jij in noodgevallen kan helpen bij eventuele kosten.
De allereerste zelfstandige vakantie is spannend voor kind en ouder, maar met een goede voorbereiding en ouderlijk advies komt het vast en zeker goed. Het is belangrijk om jouw puber te vertrouwen en los te durven laten. Door dit vertrouwen te geven, sterk je het zelfvertrouwen van jouw kind terwijl hij of zij weet dat jullie als ouders altijd voor hem of haar klaarstaan. Een nieuwe mijlpaal!