Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Heb je een tiener thuis? Dan weet je dat zelfvertrouwen niet altijd vanzelf komt. En dat is helemaal oké! Tieners krijgen te maken met een hoop veranderingen: hun lichaam verandert, hun hersenen zijn nog in ontwikkeling, en soms kunnen ze hun emoties nog niet goed onder controle houden. Als ouder kan je hen helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten zonder dat het een strijd wordt. Hier zijn vijf tips die jou en je puber kunnen helpen:
In plaats van te hameren op wat je puber verkeerd doet, kijk naar wat hij wél goed doet, hoe klein dat ook mag lijken. Geef hem specifieke complimenten en erkenning voor het proces, niet alleen voor het eindresultaat of de prestaties.
Het stellen van doelen is een geweldige manier om het zelfvertrouwen van je puber te vergroten. Help hen bij het formuleren van doelen die realistisch en haalbaar zijn voor hun leeftijd en ontwikkeling. Het behalen van deze doelen zal niet alleen hun zelfvertrouwen vergroten, maar het zal ook een gevoel van eigenwaarde en voldoening opbouwen.
Een belangrijk aspect van deze stap is het begrijpen van de unieke interesses en talenten van je puber. Wat vinden ze leuk om te doen? Waar zijn ze gepassioneerd over? Door doelen te stellen die verband houden met hun interesses, moedig je hen aan om te ontdekken waar ze echt goed in zijn en wat hen motiveert.
Stel vragen zoals: "Wat zou je willen bereiken in de komende maanden?" of "Welke activiteiten vind je het leukst om te doen?" Dit helpt je puber om hun eigen doelen te identificeren.
Moedig je puber aan om zelf oplossingen te verzinnen voor de problemen waarmee ze geconfronteerd worden. Dat geeft hen een gevoel van controle en het vertrouwen dat ze hun eigen problemen kunnen aanpakken.
Als ze eenmaal hun eigen oplossingen hebben bedacht, kan je hen aanmoedigen om deze in de praktijk te brengen. Hierdoor ervaren ze de voldoening van het vinden van hun eigen weg en het oplossen van problemen. En zelfs als sommige oplossingen niet meteen werken, leren ze waardevolle lessen over doorzettingsvermogen en veerkracht.
Een krachtige manier om het zelfvertrouwen van je puber te vergroten, is hen verantwoordelijkheid te geven over hun eigen pad. Dit betekent dat ze zelf hun activiteiten plannen, beslissingen nemen over hun schoolwerk en hun eigen geld beheren. Wanneer ze deze verantwoordelijkheden dragen, groeit niet alleen hun zelfvertrouwen, maar voelen ze zich ook de baas over hun eigen leven.
Het is cruciaal om te begrijpen dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van het leerproces. Sta toe dat je puber fouten maakt en moedig hen aan om hieruit te leren. Wees er als ouder om hen op te vangen en te ondersteunen, maar geef hen ook de ruimte om zelfstandig te zijn en hun eigen beslissingen te nemen. Hierdoor ontwikkelen ze niet alleen zelfvertrouwen, maar ook belangrijke levensvaardigheden die hen in de toekomst zullen helpen. Denk aan besluitvaardigheden, zelfdiscipline, tijdsbeheer, zelfredzaamheid en budgetteren.
Benadruk de groei en vooruitgang die je puber doormaakt, zelfs als alles niet perfect gaat. Waardeer hun inzet en moedig hen aan om altijd te blijven leren en groeien. Hierdoor groeit hun zelfvertrouwen en worden ze gemotiveerd om te blijven evolueren.
De overgang van kind naar volwassene gaat gepaard met ups en downs, en soms kunnen tieners zichzelf onderweg een beetje verliezen. Met deze tips kan je hen op een liefdevolle manier begeleiden naar zelfverzekerde jongvolwassenen, zonder dat ze het gevoel hebben dat je hen te veel stuurt.
Tischa Neve (1970) gelooft in opvoeden vanuit samenwerking, verbinding en contact met kinderen. Als kinderpsycholoog, opvoedkundige en auteur heeft zij zich verdiept in verschillende visies, methodieken en ideeën en deze in de praktijk getoetst. Alle kennis en ervaring die Tischa heeft opgedaan deelt zij met plezier op Groot & Klein in webinars, coaching, (online) opvoedcursussen, blogs en boeken. Luister jij al (helemaal gratis!) naar haar podcast ‘Even over mijn kind’ waarin zij met ouders praat over hun opvoedvragen?