Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

5 tips van Tischa voor als je eigen emoties hoog oplopen

Het kan soms lastig zijn om kalm te blijven wanneer onze emoties hoog oplopen, vooral in situaties waarin onze kinderen betrokken zijn. Gelukkig zijn er enkele effectieve strategieën die kunnen helpen om onze emoties onder controle te houden en op een liefdevolle en begripvolle manier te reageren. Hier volgen vijf waardevolle tips van Tischa Neve die je kunt gebruiken wanneer je eigen emoties de overhand dreigen te nemen.

1. STOP!

Voel je de behoefte om te schreeuwen? Eigenlijk is het heel simpel wat je jezelf dan moet aanleren: STOP met praten! Hou die boze, felle woorden binnen. Op die manier kun je even rustig kijken wat je raakt en bedenken hoe je wél wilt reageren. En dit is ook een waardevolle les voor je kind.

2. Sta stil bij wat je raakt

Erken de intense emoties die je kind bij je oproept en neem even de tijd om hier zelf bij stil te staan en rustig adem te halen. Door dit te doen, kalmeert zijn reactie en raakt het je minder. Op die manier kun je beter empathisch, liefdevol en rustig reageren en kun je je eigen emoties onder controle houden wanneer je kind boos, angstig of verdrietig is. Als je merkt dat je kind je vaak intens raakt en je moeite hebt om rustig te reageren, is het een goed idee om te achterhalen wat er bij jou meespeelt en hier met behulp van anderen aan te werken.

3. Adem in, adem uit... (en nog vijf of tien keer)

Diep ademhalen brengt rust in je lichaam. Het verlaagt je adrenalinegehalte. Dit is erg belangrijk om kalm te blijven.

4. Neem het niet persoonlijk

Onthoud dat je kind het niet persoonlijk bedoelt. Ik weet dat het vaak anders voelt, maar je kind meent niet wat het zegt. Houd dit als een mantra in je hoofd!

5. Neem zelf een time-out

Als je het gevoel hebt dat je gaat ontploffen, neem dan zelf even een time-out: "Ik word een beetje geïrriteerd en boos. Ik ga even rustig worden voordat ik reageer. Ik kom zo bij je terug." Op deze manier leert je kind dat gevoelens er altijd mogen zijn, maar dat je kunt kiezen hoe je ermee omgaat. Het helpt ook om jezelf te kalmeren. Zelf rustig blijven (hoe moeilijk het ook is) is de beste manier om je kind snel uit zijn emoties te halen. Bovendien zeg je niets wat schadelijk is voor het zelfvertrouwen van je kind.

De impact van emoties op kinderen

Het is belangrijk om te begrijpen dat onze emoties een diepgaande invloed kunnen hebben op onze kinderen. Kinderen zijn gevoelig voor de emotionele toestand van hun ouders en pikken dit zelfs op op jonge leeftijd. Wanneer onze emoties hoog oplopen, kunnen ze zich verward, angstig of gestrest voelen. Daarom is het cruciaal om bewust te zijn van onze eigen emoties en hoe deze van invloed kunnen zijn op onze kinderen. Door onze eigen emoties onder controle te houden, creëren we een veilige en ondersteunende omgeving waarin onze kinderen hun eigen emoties kunnen uiten en leren omgaan met uitdagende situaties.

Zelfreflectie: kinderen zijn net als spiegels

Neem de tijd om na te denken over wat jou persoonlijk raakt en welke patronen je mogelijk in je reacties opmerkt. Stel jezelf vragen zoals: "Wat maakt deze situatie zo moeilijk voor mij?" of "Welke onvervulde behoeften kunnen bijdragen aan mijn reactie?" Door je bewust te worden van je eigen emoties en triggers, kun je beter begrijpen waarom bepaalde situaties je zo sterk raken. Dit bewustzijn stelt je in staat om je reacties te beheersen en bewuste keuzes te maken over hoe je wilt reageren op de emoties van je kinderen. Als je merkt dat het moeilijk is om je eigen emoties onder controle te houden, aarzel dan niet om hulp te zoeken en met een professional te praten die je kan begeleiden in dit proces.

Harmonie in gezin herstellen

Het is normaal dat onze emoties soms hoog oplopen, maar het is belangrijk om te onthouden dat we altijd een keuze hebben in hoe we reageren. Door de controle te behouden over onze woorden en acties, kunnen we een positieve invloed uitoefenen op de emoties van onze kinderen en een veilige en liefdevolle omgeving creëren. Dus, onthoud: stop en adem, erken wat je raakt, neem het niet persoonlijk, neem indien nodig een time-out en blijf kalm. Deze eenvoudige maar krachtige tips kunnen helpen om de harmonie in ons gezin te herstellen en de band met onze kinderen te versterken.