Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
11 mei 2021 door Femke Wester
Ineens bedacht ik het me. Alweer 27 jaar geleden had ik mijn eigen examens. Waaaaat zo lang?! Ik kan me sommige momenten nog scherp voor de geest halen… Het blauw van de deur voor de examenhal, het tafeltje met potlood en mijn examen Frans dat toch echt niet zó makkelijk kon zijn, waar trapte ik in?! Het saamhorigheidsgevoel, Teletekst kijken voor de uitslagen (ja, Frans was dus echt zo makkelijk). En natuurlijk de uitslag te horen krijgen maar dat ik niet 100% blij kon zijn, omdat mijn vriendin totaal onverwachts was gezakt. Dat enorm dubbele gevoel weet ik nog precies.
Aan jongeren die veel last van zenuwen en stress hebben, stel ik vaak de vraag: "Stel je voor, je bent 80 en je ligt een beetje op je sterfbed te denken over je leven. Wat zie je dan allemaal voor je, denk je? Weet je deze ene wiskunde toets dan nog? Hoe belangrijk is die dan, denk je?"
Maar deze relativerings-truuk gaat niet helemaal op voor De Examens, want bijna iedereen weet daar nog best veel van. Ook als je tachtig bent. En het grappige is, dat dit juist komt doordat je in tijden van stress extra scherpe herinneringen aanmaakt. Want, denkt je hoofd, als dit zo eng is, dan zal ik het zo goed opslaan dat ze er voortaan met een grote boog omheen loopt. Dat werkt enorm goed voor sabeltandtijgers, maar te veel stress rondom examens is best een beetje lastig. Graag ietsje dimmen, overlevingsstressmechanisme!
De stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline hebben hun tegenhangers: dopamine (belonen), oxytocine (knuffelen), endorfine (bewegen en lachen) en serotonine (trots zijn op jezelf). Heel kort door de bocht allemaal, maar bespreek onderstaande tips met je kind, zodat hij of zij de zenuwen in goede banen kan leiden en gaan ze gewoon helpen het beste uit henzelf te halen.
Zodat jouw kind iets relaxter deze tijd doorkomt.
Ja, je examentijd vergeet je niet gauw weer. En het moment van de uitslag helemaal niet. Het zijn mijlpalen in het leven van een jong mens. En geloof me, het zijn kleine paaltjes en vallen in het niets bij toekomstige ervaringen, zoals het overlijden van een dierbare of de geboorte van kinderen, een vriend die er precies voor je was op het moment dat je hem nodig had of het betrekken van je eerste echte huis. Relativeren helpt.
Dus jongens en meiden, ga ervoor, doe je best, relax, lach veel en het komt sowieso hoe dan ook goed, hetzij dit jaar of anders een jaartje later. SUCCES!
coacht pubermeiden. En dan liefst het type 'meiden met blauwe haren die de wereld gaan veranderen'. Zelf heeft ze drie zoons en een man, met wie ze in Londen en Barcelona woonde en nu in het Groningse Winsum.