Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

Wel of geen au pair in huis? Zo kom je erachter of een au pair bij jullie past

De zoektocht naar de perfecte kinderopvang kan best een uitdaging zijn. De tarieven liggen hoog en daarnaast is het vinden van kinderopvang steeds moeilijker vanwege het personeelstekort. Er is een alternatief waar steeds meer gezinnen gebruik van maken: een au pair in huis. In dit artikel zetten we de voordelen én aandachtspunten van een au pair voor je op een rijtje, zodat je erachter komt of een au pair bij jullie als gezin past.

Voordelen van een au pair

Het inhuren van een au pair voelt voor sommige ouders misschien niet als de meest voor de hand liggende keuze, maar in de praktijk kiezen gezinnen steeds vaker voor deze vorm van kinderopvang. Hieronder vind je de voordelen van een au pair.

Een au pair hoeft niet duur te zijn

Veel mensen denken dat een au pair duur is maar dat valt best mee, vooral als je het vergelijkt met de kinderopvang. Je kunt denken aan een bedrag van 500 euro per maand, naast de opstartkosten die je aan een au pair bureau betaalt voor het zoeken naar jullie perfecte match. Het verschil met de kinderopvang is dat je bij een au pair geen recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Flexibele opvangtijden

Een au pair werkt tot 30 uur per week werkt en de werktijden zijn bespreekbaar. Zo ben je niet gebonden aan vaste opvangtijden.

Hetzelfde ritme bij de au pair

Kinderen gaan goed op een vast ritme. Op vaste tijden een middagslaapje, op vaste tijden eten. Met een au pair in huis kan je kind hetzelfde ritme volgen, zij past zich aan jullie aan.

Hulp in huis

Jullie au pair kan helpen met licht huishoudelijk werk, zoals de was doen of de vaatwasser uitruimen. Dit kan een fijne verlichting zijn voor drukke gezinnen. En als je erop uit wilt, kan de au pair meegaan om een extra oogje in het zeil te houden. En voor de gezelligheid natuurlijk.

Een vast gezicht voor je kind

In plaats van steeds wisselende oppassers, is een au pair een vast en vertrouwd gezicht voor je kind(eren). Ze draait mee in het gezinsleven en zorgt voor persoonlijke aandacht in de vertrouwde omgeving van je eigen huis. Kinderen bouwen vaak een hechte band op met de au pair.

De au pair leert je kind over een andere cultuur en taal

Een au pair komt uit een ander land, waardoor je kinderen op jonge leeftijd al van alles leren over een andere cultuur. Deze culturele uitwisseling is niet alleen leuk en leerzaam voor kinderen, maar ook voor de au pair zelf. Maak je je zorgen over taalbarrières? De ervaring leert dat kinderen en au pairs al snel prima met elkaar kunnen communiceren.

Aandachtspunten als je kiest voor een au pair

Een au pair in huis geeft veel rust en ondersteuning. Daarnaast is het van belang om alles goed te regelen en rekening te houden met enkele aandachtspunten.

  • Het kan wennen zijn om een au pair in huis te hebben. Maak duidelijke afspraken met elkaar, zoals bijvoorbeeld een tijdstip waarop je behoefte hebt aan privacy en wat jullie van elkaar verwachten.
  • Een au pair is altijd een tijdelijke oplossing, aangezien ze na een bepaalde periode (maximaal 1 jaar) weer vertrekt. Na deze periode kun je een andere au pair bij jullie thuis ontvangen.
  • Om een au pair in huis te nemen, heb je een extra kamer nodig.
  • Een au pair spreekt geen Nederlands, wat in het begin voor een taalbarrière kan zorgen. Vaak is dat na een korte periode al voorbij en leren kinderen een nieuwe taal.

Regel je au pair via een bureau

Als je hebt besloten dat een au pair bij jullie past, is het slim om een au pair-bureau in te schakelen. Zo zorg je ervoor dat de au pair die je inhuurt aan alle eisen voldoet en over de juiste kwalificaties beschikt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Nina Care als je op zoek bent naar een organisatie om een au pair te vinden. Zij doen vooraf een uitgebreide screening en begeleiden je volledig in het matchingsproces. Wel zo’n fijn idee.