Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Er komt een moment in het leven dat je als gezin voor een dilemma komt te staan: ga je verhuizen naar een ander huis of blijf je in de huidige woning en kies je voor een verbouwing? Wanneer het oude huis te klein lijkt te worden en iedereen meer ruimte nodig heeft, kom je als gezin voor deze keuze te staan. Maar wat is nu de beste optie voor jullie? In dit artikel bekijken we de voordelen en de nadelen van beide opties zodat jullie weloverwogen kunnen beslissen of je gaat verbouwen of verhuizen.
Verbouwen of verhuizen: het is een lastige keuze. Als je als gezin behoefte hebt aan meer ruimte en privacy kan verbouwen in veel gevallen een oplossing zijn. Een aanbouw, dakkapel of uitbouw is vaak makkelijker geplaatst dan je misschien denkt, maar ook in de woning zelf is veel mogelijk om extra ruimte te creëren. Wij zetten de voor- en nadelen van een huis verbouwen voor je op een rij.
Door het eigen huis te verbouwen bespaar je veel geld. Natuurlijk is een verbouwing duur, maar de kosten vallen vaak in het niet vergeleken met de eventuele kosten van een verhuizing en een nieuwe hypotheek. Bovendien kun je veel zelf doen tijdens het verbouwen om kosten te besparen. En hebben jullie niet veel eigen geld om de verbouwing te financieren? Dan kun je eventueel gebruik maken van de overwaarde van de hypotheek. Dit bedrag kun je verzilveren, zelfs zonder te verhuizen. Een verbouwing levert trouwens vaak ook een waardevermeerdering op van de woning. Mooi meegenomen, mochten jullie het huis verkopen in de toekomst!
Ook biedt een verbouwing de mogelijkheid om jullie droomhuis te creëren in jullie eigen buurt. Je hoeft geen afscheid te nemen van de buren en jullie vertrouwde omgeving. En jullie hoeven niet te wennen aan een andere locatie en een ander huis. Als jullie helemaal tevreden zijn met de ligging van jullie woning, de wijk en de voorzieningen in de buurt, dan zou het zonde zijn om hier weg te gaan.
Verbouwen brengt natuurlijk ook de nodige nadelen met zich mee. Met stip op nummer één staat uiteraard de rommel. Tijdens een verbouwing vindt er een heleboel constructie plaats en dit zorgt voor geluidsoverlast, ongemakken én rommel in huis. Het is even doorbijten tijdens deze fase.
Een verbouwing kan ook de nodige kopzorgen geven. Het is vaak niet goedkoop om een aannemer in te huren en een woning te verbouwen. Er zijn veel bijkomende kosten om rekening mee te houden en er zijn vaak diverse vergunningen nodig om de werkzaamheden überhaupt in werking te zetten.
Een gezinsuitbreiding, opgroeiende kinderen, werken vanuit huis: er zijn tal van redenen te benoemen waarom een huis ineens te klein lijkt te zijn. Er is niet voldoende ruimte voor de spullen en de leden van het gezin hebben niet de rust en privacy die ze nodig hebben.
Verhuizen is een oplossing wanneer de woning te klein is geworden of niet aan de wensen meer voldoet. Maar het is een grote stap met zowel voordelen als nadelen. We nemen de voors en tegens van verhuizen eens onder de loep.
Verhuizen naar een nieuw huis lijkt een logische stap als het huidige huis niet meer aan de wensen voldoet. En voor veel mensen is een verhuizing ook een positieve ontwikkeling. Het nieuwe huis biedt wellicht meer ruimte, meer kamers en een grotere tuin. Bovendien kan het nieuwe huis ook gunstiger gelegen zijn ten opzichte van kantoor of de school van de kinderen. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning kun je goed rekening houden met jullie wensen en behoeften.
Een nieuw huis kopen is echter niet altijd de moeite waard. Het is een ingrijpende verandering die de nodige impact heeft op het gezin. Een verhuizing brengt veel stress en zorgen met zich mee. Ook zul je in veel gevallen op zoek moeten gaan naar een nieuwe school, opvang, huisarts en andere zorgverleners.
Bovendien is een nieuw huis kopen niet goedkoop en er zijn altijd onvoorziene kosten voor kopers. Ook brengt een verhuizing vaak verhuiskosten en tijdelijk dubbele woonlasten met zich mee. Schakel een financieel adviseur in om zicht te krijgen op de mogelijkheden, zoals Van Bruggen Adviesgroep.
Het is ook geen gegeven dat het nieuwe huis helemaal klaar is om direct in te trekken. Om het nieuwe huis helemaal naar jullie wens te krijgen, zijn alsnog verbouwingen nodig, of op zijn minst een flinke onderhoudsbeurt. Dit zijn zeker dingen die je moet overwegen voor je een nieuw huis koopt.
De afweging maken tussen verbouwen of verhuizen kan tijd kosten, maar in de tussentijd ben je uiteraard wel op zoek naar praktische oplossingen. Wij geven je graag enkele tips zodat jij en jouw familie slim om kunnen gaan met de beschikbare ruimte in huis.
Eén makkelijke manier om snel meer ruimte in huis te creëren is door een opslagruimte te huren. Hier kun je alles opslaan dat jullie niet gebruiken. Dozen met kerstversiering, stoelen die niet worden gebruikt, tuinmeubels: je bespaart flink wat ruimte in huis en in de schuur met een opslagruimte.
Een eenvoudige, en relatief goedkope, manier om meer privacy te krijgen in huis is door een kamerscherm te gebruiken. Met een kamerscherm creëer je direct afzondering. Ideaal als je een werkruimte nodig hebt of als de kinderen een kamer delen.
Als je relatief klein woont kan opslagruimte een groot probleem zijn. Er is niet altijd een verbouwing nodig: soms kan een slimme inrichting al een heel verschil maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de hoogte van de woning. Bevestig boekenplanken hoog op de muur of schaf extra hoge kasten aan voor meer opslagruimte zonder verlies van ruimte.
Een bed met ingebouwde lades, een bank die opengeklapt kan worden en een hoogslaper met bureau en kast eronder: er zijn tal van slimme meubels op de markt die volop extra opbergruimte bieden. Dit spaart kastruimte in huis uit en creëert meer ruimte om te leven.