Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

31 december 2021

Vind je het ouderschap soms zwaar? Je bent niet alleen.

In slaap wiegen, eindeloze snottebellen vegen, 48x terug naar boven om monsters te verjagen en je altijd afvragen of je het wel goed genoeg doet. Herkenbaar? Het ouderschap is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Maar dat vertelt niemand je als je zwanger bent. Gelukkig blijkt uit onderzoek: we zijn niet alleen.

91% van de ouders geeft aan het ouderschap zwaar te vinden. 91%. Zoveel ouders die ook wel eens met hun ziel onder hun arm lopen en zich halverwege de ochtend al afvragen of het al bedtijd is. Maar waarom lijkt het dan op social media alsof andere ouders het met twee vingers in hun neus te doen? Omdat we de moeilijke stukjes liever niet delen. En aangezien 96% van de ouders ook aangeeft dat ze supertrots zijn, zijn dat de stukjes die we wel zien bij anderen.

It takes a village, maar ehm.. ik heb geen dorp?

Laten zien dat het goed gaat, dat het ons lukt om alle ballen hoog te houden, dat doen we graag. Maar die bal die je laat ‘vallen’ - leven uit de wasmand, dagenlang afhalen omdat je geen tijd hebt om te koken, meer schermtijd dan je zou willen - die laten we liever niet zien. We laten graag zien dat we het allemaal alleen kunnen. Maar eh.. die quote ‘it takes a village to raise a child’, die is ook nu nog steeds hartstikke waar. Je kunt het wel alleen willen doen, maar dat is gewoon echt niet te doen.

Alleen nu we niet meer met zijn allen in hetzelfde dorp wonen, het ouderschap met sociale levens en carrières combineren en vrouwen zelfstandiger zijn dan ooit… ziet die village er wel iets anders uit. Tel daarbij op dat veel (lees 67%) van de ouders zich tot last voelt als ze om hulp vragen en tadaaaa: we werken ons drie slagen in de rondte en blijven er alleen mee rondlopen als we het niet meer weten, ons afvragen hoe we elk kind genoeg aandacht kunnen geven of we van vermoeidheid niks meer kunnen.

Begin met een straat

Je hoeft echt niet gelijk op je Instagram te knallen dat je het ook allemaal niet meer weet, maar je kunt wel starten met hulp vragen. Bedenk dan wat jij zou doen als een vriendin het jou zou vragen. Natuurlijk wil je helpen, want je weet hoe het ouderschap ook kan zijn. Maak het jezelf en degene bij wie je hulp vraagt makkelijk door iets heel specifieks te vragen:

  • Mag je zoontje daar een keer eten, zodat jij even rustig de baby in bad kan doen?
  • Kan je moeder een keer rond etenstijd bij jou komen, zodat je zonder jengelende peuter aan je been eten kunt koken?
  • Mag ik heel even mijn verhaal aan je kwijt? Ik hoef geen advies, ik wil gewoon even spuien.

Je hoeft het niet alleen te doen. En ook niet gelijk met een heel dorp. Begin gewoon met een straat. Dat kan een vriendin zijn, de buren, je ouders of je broer. Want als we allemaal wat eerlijker zijn over het ouderschap en het meer samen doen, dan is het veel leuker. En kunnen we allemaal meer genieten, want voor je het weet hebben ze jou helemaal niet zoveel meer nodig…

De eerste 1000 dagen

Misschien heb je de campagne al voorbij zien komen, de Gezonde Generatie. Zij zetten zich in voor meer waardering en steun voor ouders, verzorgers en aandachtgevers in de eerste 1000 dagen van hun kind. Want man, je doet het. En hoe! Jij bent de veilige haven van je kind, jij helpt je kind aan de start van zijn leven. Het is allemaal nieuw en je mag fouten maken. Je verwacht niet van je kind dat het op dag 1 kan lopen, waarom verwacht je dan wel van jezelf dat je vanaf dag 1 de perfecte ouder bent? Natuurlijk ben je hartstikke trots, maar het is net zo goed normaal dat je het soms echt niet meer weet. Want het is intens. Intens mooi, intens zwaar, intens dankbaar, intens alles.

Waarom ben je zo belangrijk die eerste 1000 dagen?

Onderzoek laat zien dat je als ouder al dingen kunt doen voor de gezondheid van je kindje vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dus nog niet eens zwanger bent. Hoe gezonder de ei- én zaadcel, hoe sterker de basis voor je baby. Want binnen 1000 dagen - dat is van conceptie tot de tweede verjaardag - ontwikkelen die 2 cellen zich tot een wandelend mini-mens met alles erop en eraan. Met heel veel liefde, aandacht en gezonde keuzes kun je als ouder je kindje in deze periode de beste basis geven. No pressure. Maar wel hartstikke logisch dat die verantwoordelijkheid ons soms dus even aanvliegt. Schrik jij je nu kapot, want je denkt achteraf: ‘had ik iets anders kunnen doen’. Haal rustig adem. Kinderen zijn veerkrachtig. Weet je nu beter? Dan doe je nu beter. Doe alles wat je doet voor je kind met liefde en de beste intenties, dan zit je sowieso goed. Maar vraag die hulp! Bekijk ook eens deze handige video waarin alles over de eerste duizend dagen wordt uitgelegd.

Ode aan de ouders

Vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag van je kind leggen jullie de basis voor een gezonde toekomst. Met elk verhaaltje dat je leest, elke fruithap die je verzorgt, elke kinderziekte waarbij je jouw kindje dag en nacht verzorgt en elke traan die je wegkust. Voor je kind is alles nieuw, maar voor jou ook. Terwijl jij je kindje leert dat alle emoties er mogen zijn, leer je dat zelf ook. En net zoals hij het niet alleen hoeft te doen, hoef jij het ook niet. Let’s stick together. Doe je mee met deze ode? De Ode aan alle ouders.

In samenwerking met de Gezonde Generatie

Lees ook: