Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
10 mei 2002 door Nanny Gortzak
Ik heb vorig jaar juni een borstverkleinende operatie gehad. Nu ben ik 28 weken zwanger en ik heb ontdekt dat er vocht uit mijn tepels komt. Ik wil dus zelf gaan voeden, maar ik heb heel pijnlijke tepels. Is daar ook iets aan te doen?
Er zijn verschillende methodes om een borstverkleinende operatie te doen. Soms wordt de tepel in zijn geheel van de borst losgemaakt, en soms blijven tepel en tepelhof met de borst verbonden. Maar zelfs als de tepel en de tepelhof niet los van de borst zijn geweest, kan er flinke schade optreden: het doorsnijden van zenuwbanen en aders kan van invloed zijn op de mogelijkheid om zelf te voeden.
Sommige vrouwen geven aan dat de tepels ongevoeliger zijn dan vóór de ingreep. Dat kan een nadeel zijn. U geeft daarentegen aan dat uw tepels pijnlijk zijn, dus juist erg gevoelig. Ik denk dat dat eerder te maken heeft met de zwangerschap dan met de operatie. De kans bestaat dus dat dat probleem zich na de bevalling vanzelf oplost.
Kan iemand borstvoeding geven na een borstverkleinende operatie? Daarop is helaas geen eenduidig antwoord te geven. Je zult het gewoon moeten uitproberen. Zonodig kan bij de arts die de operatie heeft uitgevoerd, worden nagevraagd hoe dat gedaan is en hoe de kansen liggen.
U kunt net als elke andere moeder gewoon beginnen met borstvoeden na de bevalling. Het is in ieder geval belangrijk om zo veel en zo vaak mogelijk aan te leggen in de eerste dagen, om de melkproductie goed op gang te brengen.
Daarnaast is het – vooral in een geval als dit – belangrijk dat de vieze en natte luiers en het gewicht van de baby goed in de gaten gehouden worden. Het is verstandig om dat ook na de kraamweek te doen, tot echt duidelijk is dat de baby goed groeit.
Als blijkt dat het geven van alleen borstvoeding niet voldoende is, dan kunt u overwegen om eventuele bijvoeding te geven met behulp van een borstvoedings-ondersteuningsset.
Bij het gebruik van zo'n set wordt de voeding aangeboden vanuit een container die om de hals van de moeders hangt, door een slangetje dat op de borst geplakt zit en langs de tepel loopt. Tegelijk met het drinken aan de borst krijgt een baby dan ook bijvoeding, zonder dat hij verward raakt tussen de borst en een andere manier van drinken zoals uit de fles.
Meer informatie hierover kunt u krijgen bij een lactatiekundige (zie www.nvl.borstvoeding.nl).
is lactatiekundige IBCLC.