Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Achterstand (zwakbegaafd?)

Hoi ouders,

Ikzelf heb een dochtertje van 15 maanden die op meerdere vlakken nu achterloopt. Mijn man en ik denken aan zwakbegaafdheid. Zijn er ouders die wellicht hun ervaringen willen delen met kenmerken die jullie (achteraf) al opvielen vanaf de geboorte? Ik ben benieuwd of hier veelal overeenkomsten mee zijn met mijn dochter. Dank en groet!


Vervelend! Maar waar merk je dat aan dan? 

Mijn zoontje is nu 14 maanden en is/was ook niet de snelste met mijlpalen zoals zitten/kruipen/staan/wijzen/praten enzo als je kijkt naar de "gemiddelden" die online te vinden zijn. Hij ging bijv. zelf zitten met 11 maanden, terwijl dat online staat als iets wat baby's tussen 6 en 8 maanden leren. Maar hij gaat prima vooruit, snapt veel van wat er om hem heen gebeurd en ik heb mij er eigenlijk nog nooit zorgen over gemaakt (en het consultatiebureau of kinderdagverblijf ook niet).

Op welke vlakken loopt jouw dochter achter en waarom denk je aan zwakbegaafdheid? Ik denk dat 15 maanden erg jong is om daar aan te denken. Het kan natuurlijk best dat jullie dochter een ontwikkelingsachterstand heeft op bepaalde gebieden maar dat hoeft niks te zeggen over haar intelligentie. 

Ik zou een afspraak maken met de arts van het consultatiebureau die kan goed inschatten of er zorgen zijn over de ontwikkeling of niet (beter dan bijvoorbeeld een huisarts). Ze kunnen ook doorverwijzen naar een kinderarts. Er zijn namelijk heel erg veel redenen (ook medisch) waarom kinderen een ontwikkelingsachterstand kunnen oplopen. 

Waaraan merk je dit?

Ik zie bij kinderen in mijn omgeving dat er een hele grote variatie is tussen kinderen rond die leeftijd. Sommigen rennen al rond en hebben al een grote woordenschat. Anderen zijn echt pas net baby af en kunnen net staan. Die kinderen zijn niet zwakbegaafd. Ze zijn gewoon wat langzamer op dat punt in het leven maar meestal haalt dat zich razendsnel weer in tijdens de jaren daarna.

Ik heb dat ook wel gedacht van mijn jongste. Niet per se dat ze zwakbegaafd was, maar toen ze met twee maanden nog steeds alleen maar voor zich uit keek, heb ik wel gevraagd of dat nog normaal was. Ze ging ook (heel) laat praten en had daarin een flinke achterstand. Ik ben van het meten is weten dus met 22 maanden is ze getest door allerlei deskundigen (kinderarts, fysio, logopedie, orthopedagoog). Daaruit kwam een spraakachterstand maar juist een voorsprong op fysiek gebied en geen aanwijzingen voor ‘retardatie’. Uiteindelijk kwam het allemaal wat laat op gang en met 6 jaar was ze gewoon op niveau.

Jillz schreef op 26-08-2024 om 21:38:

Ik zou een afspraak maken met de arts van het consultatiebureau die kan goed inschatten of er zorgen zijn over de ontwikkeling of niet (beter dan bijvoorbeeld een huisarts). Ze kunnen ook doorverwijzen naar een kinderarts. Er zijn namelijk heel erg veel redenen (ook medisch) waarom kinderen een ontwikkelingsachterstand kunnen oplopen.

Ik zou dan weer eerder naar de huisarts gaan. Die kan ook doorverwijzen naar een kinderarts. Dat komt vooral ook met mijn persoonlijke ervaringen met de consoltatiebureau arts. Die was namelijk niet positief, mijn eigen huisarts heb ik wel weer positieve ervaringen mee (ook met doorverwijzen van mijn kind).

Eens met Mugske
Bij zorgen of vermoedens ga naar je huisarts.

Uiteraard zijn er verschillen in ontwikkeling op die leeftijd,  maar als een ouder het gevoel heeft dat iets niet klopt, neem ik dat altijd heel serieus.  Meestal klopt er dan ook iets niet.  Ik zou het gaan onderzoeken. 

Mijn kind sprak tot bijna vier jaar net drie woorden. "Papa, mama en èèèh".

Vlak voordat hij naar school ging was hij pas zindelijk.

Er zit zoveel verschil in kinderen. Wat zegt de consultatiebureau-arts?

Ter geruststelling: 
Mijn oudste zei haar eerste woordjes met 9 maanden maar motorisch schoot het allemaal niet op. Met haar eerste verjaardag kon ze net zelf gaan zitten en met 18 maanden ging ze pas lopen. Precies de verhalen die mijn moeder altijd vertelde over mij dus ik dacht dat dat normaal was. 
Mijn jongste kon met 7 maanden uit bed klimmen, kon fietsen (zonder zijwieltjes) voordat hij zindelijk was maar praten was een drama.
Uiteindelijk waren ze allebei op 6 jarige leeftijd prima op niveau en had jongste zowel een verbale als motorische voorsprong. 

Oudste Is motorisch nog steeds op niveau maar geen heeft geen talent om makkelijk vaardigheden aan te leren. Het duurt allemaal wat langer. 

Maar wat kan je dochter dan niet wat je wel verwacht had dat ze zou kunnen met 15 maanden?

Dit lijkt me met 15 maanden nog lastig vast te stellen. Toch is het wel goed om er vroeg bij te zijn als er iets zou zijn. Tegelijkertijd is het wel goed je te realiseren dat er kinderen zijn die snel zijn en kinderen die wat langzamer zijn. Op alle vlakken.
Vaak is het wel zo dat kinderen zich ofwel motorisch ofwel verbaal sneller ontwikkelen. 
Maar als je zorgen hebt, kun je daarover best advies vragen bij het cb of de huisarts.

KLeila

KLeila

27-08-2024 om 11:52 Topicstarter

hoi allen, dank voor jullie reacties! 
Er ontbreekt natuurlijk het een en ander aan mijn verhaal nog: we hebben het gevoel dat ze dingen niet begrijpt: we krijgen weinig reactie van haar, verder is zs niet ondernemend (niet zo nieuwsgierig), met haar motoriek is ook erg laat met alles, kruipen doet ze pas net bijv. En we zitten dan ook al langer bij de fysio.
Ze houdt wel veel van lachen en gezelligheid. Als ik ergens naar wijs dan kijkt ze ook niet mee. 
Meerdere dingen waar we dus onzeker van worden. Ik bespreek ook alles met het cb maar ik ben altijd een beetje bang dat dat te langzaam opgepakt wordt en vroeg me daarom af of er ervaringen zijn van ouders zodat ik een beetje weet waar ik op kan letten desondanks ze nog erg jong is.

Dank en groet!

 Ik zou naar de huisarts gaan als je het gevoel hebt dat er meer nodig is dan het CB doet. Je kindje heeft gewoon de hielprik gehad?

Ben het met KimdeKim eens. Bij een 'niet-pluis-gevoel' van een ouder moet je altijd verder kijken. Ik zou eens een afspraak maken bij de huisarts als het bij het cb niet lukt.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.