Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Ziek gemeld door werkgever en lastercampagne...

Dag allemaal
Er gebeurt me iets dat ik niet voor mogelijk had gehouden, en dat ik altijd las als iets merkwaardigs in het vakbondblad. Ik word weggepest op mijn werk. Heel subtiel,
maar het is zo bizar.
In december meldde ik me ziek met burn-out achtige klachten, bedrijfsarts constateerde het ook en stelde een regeling voor: tot eind februari 50% werken, maart en april 65% en na de meivakantie weer
helemaal hervatten. Net voor de mei vakantie had ik een gesprek met se bwdrijfsarts en hij zei dat ik geen "energiebeperking" meer had en dus volgens plan weer kom statten. Ik was het niet met hem eens, legde uit waarom maar hij bleef bij zijn beslissing. Dit heb ik ook gecommuniceerd naar de schoolleiding en uitgelegd waarom. Zij zeiden jaja, jammer, maar bedrijfsarts zegt A dus we doen ook A.
Ik heb het geprobeerd, 2 weken, maar afgelopen donderdag moest ik me ziek melden omdat ik al 2 nachten niet geslapen had en tolde op mijn benen.
Diezelfde dag werd ik gebeld door de schoolleiding dat ik vanaf maandag 23 weer voor 100% ziek was gemeld,
dat er vervanging geregeld was, en dat ik wat hen betreft gewoon thuis het einde van mijn comtract kom afwachten (tijdelijk comtract loopt af in augustus).
Ik heb gisteren tijdens een afspraak met de schoolleiding geprobeerd uit te leggen dat ik absoluut in staat was om 4 van mijn 6 klassen les te geven, maar kreeg alleen een grote emmer st.... over me heen, dat ik niet voldeed, dat er klachten waren geweest, dat mijn collega's het zat waren etc...
Juridisch mogen ze het wel doen. Dat heb ik bij de Aob nagevraagd. Menselijk gezien..
Ik snap het niet. Op school rommelt alles, de rector gaat na pas 2 jaar weg, de hele schoolleiding van de Mavo-afdeling stapt af, collega's klagen steen en been dat het een afschuwelijke rimmel is, de ene project na de andere wordt gelanceerd en weer gestopt.
In de tussentijd heb ik van ouders, vooral van mijn mentorklas, mailtjes en whatsappjes gekregen dat ze het niet mee eens zijn en hebben geprotesteerd bij school maar dat school geen antqoord geeft. De kinderen van mijn mentorklas hebben gisteren geweigerd om mentoruur te volgen met mijn vervangster, en zijn demonstratief in hun boeken gedoken ipv naar die arme collega te luisteren (dat vertelde ze me later gisteravond). Maar in de tussentijd weet ik van collegas dat schoolleiding aan een soort "lastercampagne" is begonnen (mw X was dit en dat en oh we hebben klachten gehad) maar er klopt hier niets van. En ik voel me thuis zo machteloos.
Ik weet niet zo goed wat ik moet doen.
Sini


Kaaskopje

Kaaskopje

25-05-2016 om 10:09

Sinilind

Tegen alles wat jij ontvangt met voor jouw nadelige uitspraken, moet je bezwaar maken. Dat mag ook per mail, dat is net zo rechtsgeldig als een brief. Hiermee voorkom je niet dat ze je op deze manier opzij kunnen zetten, maar laat je wel zien dat je het niet lijdzaam over je heen laat komen.

Wat ik niet snap is dat het dus blijkbaar wettelijk gezien correct is dat ze jou mogen ziekmelden, terwijl je best een deel van de dagen kunt werken en de bedrijfsarts nb geoordeeld heeft dat je wel kunt werken. Het meningsverschil is hooguit dat jij en de bedrijfsarts het niet eens zijn over het feit dat hij je weer voor 100 procent gezond verklaart. Wordt jouw ziektegeld door de school betaald of door het UWV? Als het UWV betaalt, is dit een lekkere manier om onder jouw salaris uit te komen voor de komende maanden. Ik zou daar echt nadrukkelijk bezwaar tegen maken. Op papier, of via de mail. En misschien eens bij het UWV langsgaan, met de vraag hoe zij hier over denken.

Puck

Puck

25-05-2016 om 11:03

niets inhoudelijks

Ik kan je geen inhoudelijk advies geven maar wil je wel even sterkte wensen. Blij dat je daar weg kan... En ja, werkgevers kunnen heel gemeen zijn en erg onmenselijk, lees mijn draadje dat ik ooit gestart heb onder Emily maar na.
Wel fijn dat jouw mentorkinderen en hun ouders kennelijk achter je staan, dat moet toch weer een steuntje in de rug geven.

Sinilind

Sinilind

25-05-2016 om 11:06 Topicstarter

Alles is mondeling

Het probleem is dat ik geen enkele verwijt schriftelijk heb ontvangen, maar alles mondeling. Het is wel zo dat ik de laatste 2 gesprekken gevoerd heb met een vertrouwenspersoon bij mij. Maar... die vertrouwenspersonen zijn ook medewerkers van school en ik weet niet in hoeverre ze zich willen bemoeien met het probleem.
Ik blijf ploeteren. Ik ontvang wel veel steun van mijn mentorleerlingen en hun ouders, per mail en sms. dat doet me goed maar de rest is gewoon bagger.
Sini

Pirata

Pirata

25-05-2016 om 11:07

jakkes

Het zit je niet mee de laatste tijd dus.
Is dit wel een school waar je zou willen blijven werken? Wil je er veel energie insteken om daar te blijven rondlopen?
En ja, het lijkt of ze het UWV jouw salaris willen laten betalen. Ik betwijfel ook of zij jou ziek mogen melden, je bepaalt toch zeker zelf of je ziek bent!

Moni

Moni

25-05-2016 om 11:46

Schoolbestuur betaalt het ziektegeld

Volgens mij zijn scholen zelf risicodrager in geval van ziekte en werkeloosheid. Ze moeten jou wel 100% ziek gemeld hebben bij het UWV.
Zorg dat alles administratief helemaal klopt. School moet kunnen aantonen dat ze genoeg gedaan hebben aan jouw re-integratie.
Bel ook naar het UWV over jouw situatie.

Als ze inderdaad het contract mogen laten aflopen, dan zou ik niet meer aan een dood paard trekken. Je hebt daar niets te winnen. Je zult tijd nodig hebben om dit los te laten en weer helemaal gezond te worden.
Woede en frustratie helpen dan niet.

Alicia

Alicia

25-05-2016 om 11:50

sluit me aan bij Moni

Als je contract afloopt, zou ik de resterende tijd gebruiken om te herstellen en een andere baan te zoeken. En misschien kijken wat je kunt 'leren' van dit traject, zodat je voorkomt dat je nog een keer opgebrand raakt van je werk.

Risico

Slecht dat je werkgever je kwijt wil omdat je (deels) ziek bent. Moderne tijden zijn dat. Geen zekerheden en geen rechten voor werknemers.
Daarom zijn er in Frankrijk nu relletjes.
Wij laten dat hier maar steeds gebeuren.

Ik wens je veel sterkte Sinilind, laat het niet ten koste gaan van je zelfvertrouwen of goede humeur, want dan hebben ze je dubbel gepakt. En je baan en je zelfvertrouwen. Niet nodig.

Als je lid bent van de vakbond zou ik die nog inschakelen. Ze behoren er in elk geval van te weten.

bieb63

bieb63

25-05-2016 om 13:30

reactie

Allereerst: wat een vervelende toestand!
Ten tweede: dit lijkt me geen fijne werkgever (althans de school zelf niet, ik weet niet hoe het met het bestuur zit), dus op zoek naar een nieuwe baan per 1 augustus. Duidelijk is m.i. dat je contract sowieso niet verlengd gaat worden. Maar daar nemen ze wel een hele rare constructie voor en volgens mij niet zo slim......
Het is n.l. zo, dat de meeste scholen aangesloten zijn bij het vervangingsfonds (en daarvoor premie betalen), dan wel eigen risico drager zijn en daar een potje geld voor hebben (een soort van premie die scholen aan het bestuur betalen waaruit de kosten voor vervanging worden betaald bij ziekte). M.a.w. school/bestuur moet jouw salaris doorbetalen, zeker het eerste jaar, maar de kosten voor de vervanging zijn geen kosten die uit hun lumpsum betaald moeten worden (dus geen dubbele salariskosten). In die zin kost het hun geen geld als jij ziek bent.
Maar..... bij ontslag (en ook bij het niet verlengen van een tijdelijk contract) is de werkgever er niet zomaar vanaf. Dit zijn de regels sinds 2014:

"Een zieke werknemer die vanwege het aflopen van zijn tijdelijke contract uit dienst treedt, komt niet in aanmerking voor een WIA-uitkering. In plaats daarvan kan hij een Ziektewetuitkering aanvragen. UWV zorgt voor het inkomen en neemt de re-integratie van de zieke werknemer over. Dit betekent echter niet dat u rustig achterover kunt leunen tot het eind van het contract. De wet verplicht u om tot de werknemer uit dienst gaat volledig in te spannen voor zijn re-integratie.

Kwaliteit

Dat betekent ook dat u in de meeste gevallen een re-integratieverslag moet inleveren. Blijkt uit toetsing dat u niet aan alle re-integratieverplichtingen heeft voldaan, dan kan UWV de Ziektewetuitkering over maximaal één jaar verhalen op de ex-werkgever. Dit wordt ook wel de verhaalssacntie genoemd. Daarnaast krijgt u bij instroom in de Ziektewet te maken met een hogere Ziektewetpremie. Of u met een verhaalssanctie te maken krijgt, hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de re-integratie-inspanningen. Toch hoeft u, als een zieke werknemer vanwege eht aflopen van een contract uit dienst treedt, niet altijd een re-integratieverslag op te stellen. Als het dienstverband van de zieke werknemer na de eerste ziektedag minder dan zes weken duurt, is het opstellen van een re-integratieverslag niet nodig. De overheid accpeteert dat u in dat geval niet altijd veel voor een medewerker kunt doen.

Instroom

Dit wil echter niet zeggen dat u helemaal niets hoeft te doen. Vanwege de premiesystematiek heeft u ook een direct financieel belang om instroom in de Ziektewet te vermijden. Als de zieke werknemer binnen zes tot tien weken na zijn eerste ziektedag uit dienst treedt, moet u een verkort re-integratieverslag maken. Dit geldt ook als de bedrijfsarts verwacht dat de zieke werknemer binnen drie maanden weer helemaal beter is. U moet er wel rekening mee houden dat u vooral bij deze groep werknemers het risisico loopt dat u een verhaalssanctie krijgt. Het verkorte verslag vormt voor UWV immers de basis voor de beoordeling van uw re-integratie-inspanningen, terwijl u slechts tien weken de tijd heeft om concrete acties te odnernemen en op die manier aan te tonen dat u er alles aan heeft gedaan om de zieke werknemer te laten herstellen. Ook zal UWV uw verslag gebruiken om de re-integratie van de zieke ex-werknemer verder vorm te geven. Het is dus belangrijk dat u zich voldoende inzet voor de re-integratie en die inspanning goed vastlegt in het verslag!

U moet een volledig re-integratieverslag opstellen als het dienstverband van de werknemer tien weken na de eerste ziektedag eindigt."

Dus........... moeten zij zich niet even achter oren krabben..??

< Vorige

|

Volgende >

Nieuwsbrieven

Re-integreren
Frequent verzuim
Loonstop bij niet meewerken aan reìintegratie
Passende / bedongen arbeid
Preventie
Re-integratie tegenwerken
Re-integratiegesprek
Sanctie bij re-integratie
Therapeutisch werken
Toetsing re-integratie inspanningen
Vervoer re-integratie
Voorzieningen onbelast

Sinilind

Sinilind

27-05-2016 om 19:10 Topicstarter

Uwv gebeld

Ik heb de telefonische hulpdienst van de UWV gebeld. Ze zeiden dat ik een deskundigenoordeelkan aanvragen. Het kost me 100€ maar dan wordt er goed gekeken naar ondere de moeite dat de werkgever heeft gedaan om me aan het werk te houden (geen enkele dus). Gelukkig had ik al alle mails gedownload van school want mijn mailaccount op school is inmiddels geblokkeerd.
Ik heb ook contactverbod met mijn klas gelukkig zitten de ouders van mijn mentorklas achter mij, en hebben ervoor gezorgd dat er een informeel afscheid komt. Maar wat de rectrix en de teamleider over mij hebben verteld is zo ontzettend naar. Goed. Aan de andere kant: ik word betaald om mijn tuin te onderhouden... --
Sini

rode krullenbol

rode krullenbol

27-05-2016 om 21:17

Zeg nooit nooit, maar ...

Zwicht nooit als je het slachtoffer dreigt te worden van onrecht.

Enfin; veel succes met het ontmaskeren van de kwaadspreker(s).

Ter illustratie:


https://youtu.be/QFhw14qpoz4

bieb63

bieb63

27-05-2016 om 23:35

sinilind

Dit gaat nog een staartje krijgen. Maar JIJ moet het goed in de gaten houden en weten wat je rechten zijn. Je werkgever kan niet zomaar van je af.... zonder dat dat hen veel geld kost. Ik denk dat jouw werkgever (school) daar geen flauwe notie van heeft. Hebben jullie een bestuur?

vlinder72

vlinder72

28-05-2016 om 00:21

bieb

Niet waar. Als ze doorbetalen tot het eind van het jaarcontract dan hoeven ze n iks af te kopen. Het jaarcontract eindigt en wordt vast niet verlengd.

Aan het eind van het contract staat Sinilind helaas op straat.

Moni

Moni

28-05-2016 om 00:26

Vlinder72

Je informatie is verjaard.

Even geplakt van een site voor werkgevers:

Als werkgever wordt je vanaf 1 januari 2013 verantwoordelijk gehouden voor het herstel van bovengenoemde groep (ex-)werknemers die ziek uit dienst treden of alsnog binnen 28 dagen na uitdiensttreding ziek worden!!

Als werkgever moet je werknemers die niet meer voor je werken dus begeleiden van ziekte naar volledig herstel.
Lukt dat niet, dan draai je als werkgever op voor de kosten van deze Ziektewetuitkeringen. Net als bij de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikte werknemers) worden deze kosten voortaan op de werkgever verhaald middels een premieopslag op de (vaste) Ziektewetpremie (deze opslag wordt ook wel de gedifferentieerde premie genoemd).

Sinilind heeft daar persoonlijk niets aan. Maar deze school gaat echt betalen voor de situatie die ontstaan is, behalve als Sinilind vanaf volgend schooljaar weer 100% beter is.
En dat zou kunnen verklaren waarom ze haar nu liever betalen tot einde contract, des te hoger de kans dat ze tegen die tijd wel 100% beter is.

bieb63

bieb63

28-05-2016 om 00:45

Klopt niet vlinder

Als ze niet ziek was is het een heel ander verhaal, dan loopt contract gewoon af. Nu is ze ziek, althans volgens wergever, en die is een beetje dom....

Kaaskopje

Kaaskopje

28-05-2016 om 01:39

Sinilind

Wat een rotsituatie en wat naar dat ze je ook nog verbieden om contact met de leerlingen te hebben. Het is wel heel erg geëscaleerd. Als je het financieel kan hebben, zou ik dat deskundigenoordeel zeker doen. Hoe eerder hoe beter. Ik weet niet of de steun van de ouders via de mail of iets dergelijks naar jou gestuurd is, maar het kan geen kwaad als je dat ook bundelt en meestuurt, lijkt mij.

vlinder72

vlinder72

28-05-2016 om 12:50

bieb en moni

http://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-zonder-werkgever/ik-ben-net-ziek/detail/dienstverband-eindigt-tijdens-mijn-ziekte

https://www.juridischloket.nl/werk/ziekte-en-werk/ontslag-tijdens-ziekte

Helaas. Het contract eindigt wel. De werkgever moet sinilind dan wel als ziek melden bij het UWV en dan ontvangt ze via het UWV een ziektewetuitkering in plaats van een ww uitkering.

Nu vind ik wel dat sinilind werk moet maken van deze gang van zaken. Zwart maken is echt schandalig en minder werken in plaats van helemaal niet zou ook moeten kunnen. Bovendien is het ook van belang voor het uwv straks dat je er alles aan gedaan hebt om te reïntegreren.

Dat de werkgever opdraait voor bepaalde kosten maakt voor sinilind niks uit. Zij staat alsnog op straat aan het eind van het contract.

rode krullenbol

rode krullenbol

28-05-2016 om 14:04

Onderscheid

"Zwart maken is echt schandalig en minder werken in plaats van helemaal niet zou ook moeten kunnen"

Strikt genomen zijn dit twee verschillende zaken, waartussen je onderscheid zou moeten maken. Een school zou inderdaad geen beslissingen moeten nemen op basis van laster/smaad. Een werknemer met een tijdelijk contract niet parttime willen inzetten op een school, kan echter ook een rationele keuze zijn. Een die bijvoorbeeld verband houdt met de belasting van het gehele team en/of de verantwoordelijkheden ten aanzien van kinderen.

Volgens mij is vooral een derde punt hier van belang: de communicatie tussen werkgever en werknemer. Zonder overleg en tegen de wil van de werknemer diegene ziek verklaren? Tenzij er sprake is van een belabberd communicerende werknemer, roept zoiets toch wel de schijn op van ondeugdelijk werkgeverschap.

Moni

Moni

28-05-2016 om 15:10

Vlinder, dat is anders voor scholen

en andere organisaties die eigen risicodrager zijn.
Die moeten de ziekte-uitkering betalen, ook de medewerker al uit dienst is (maar nog ziek)
http://www.uwv.nl/werkgevers/eigenrisicodrager/eigenrisicodrager-ziektewet/eigen-risico-dragen-ziektewet/detail/wat-is-eigen-risico-dragen-ziektewet

bieb63

bieb63

29-05-2016 om 15:41

vlinder

Het is me volkomen duidelijk dat contract niet verlengd wordt (ook niet meer werkbaar/wenselijk lijkt mij als school zich zo opstelt). Alleen, de school (werkgever. Waar is bestuur??) pakt dat vreemd aan. Los van de ellende en onrecht dat TS wordt aangedaan, denk ik dat school niet helemaal begrijpt hoe het werkt en de consequenties daarvan. Als TS gewoon weer aan de slag gaat, dan loopt het contract of, school verlengd het niet en daarmee is school klaar.
Nu gaan ze een heel vervelende situatie creeren (voor TS), maar dat komt school dus duur te staan. Dom.

Sinilind

Sinilind

31-05-2016 om 18:11 Topicstarter

Uwv komt in aktie

ik ben vanochtend gebeld door het UWV over mijn dossier, ze gaan er een deskundige op zetten. Ik had afgelopen week een "deskundigenoordeel" aangevraagd toen na een telefoontje van mij aan hun als resultaat opgeleverd had dat ze het toch wel een beetje een vreemde zaak vonden.. Il vind het snel, had nooit verwacht dat ik binnen 4 dagen gebeld zou worden. En nu afwachten wat de mening van de arbeidsdeskundige is. Er gebeurt tenminste iets.
Sini

Kaaskopje

Kaaskopje

01-06-2016 om 00:24

Mooi!

Wordt vervolgd dus.

Deskundigenverklaring

Zo lang het jouw woord is tegen dat van de bedrijfsarts (bedrijfsartsen staan meestal aan de kant van de werkgever), ben je kansloos. Als de deskundige van UWV bevestigt dat je ziek bent, sta je natuurlijk een stuk sterker.
Je kunt ook je huisarts proberen, als die bevestigt dat je inderdaad ziek bent, dan heb je in ieder geval recht op ziektegeld.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-06-2016 om 16:21

Niet persé

Als je eigen specialist oordeelt dat je echt nog niet aan het werk kunt, dan zal de bedrijfsarts daar in mee moeten gaan. De specialist gaat voor.

Bedrijfsartsen zijn geen specialisten, dus kunnen ook niet beoordelen wat verantwoord is bij elke kwaal. Bij mijn man was het zelfs zo bont, dat de bedrijfsarts bij de tweede afspraak pas liet merken dat hij zich eerst had moeten inlezen op wat een herseninfarct allemaal teweegbracht en gaf toen aan dat het 'behoorlijk ernstig was' en 'neem je tijd' adviseerde. Wat man betreft moest hij tijd nemen tot aan zijn pensioen, hij is na een jaar ziektewet arbeidsongeschikt verklaard.

Alicia

Alicia

05-06-2016 om 19:59

volgens mij ook niet

'Je kunt ook je huisarts proberen, als die bevestigt dat je inderdaad ziek bent, dan heb je in ieder geval recht op ziektegeld.'

Een huisarts is er om een diagnose te stellen en een behandeling te bedenken. maar niet om te bepalen of je arbeidsongeschikt bent. Je werkgever moet je ziekmelding in eerste instantie accepteren, maar als er twijfels zijn moet je echt naar de bedrijfsarts of arbo-arts. Die bepaalt of je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent, en welke maatregelen er nodig zijn om je weer aan het werk te krijgen.

Taks

Taks

05-06-2016 om 20:54

idd

Je huisarts is geen objectief persoon voor jou, dus die mag geen (medische) verklaring schrijven. In heel afzonderlijke gevallen zou deze een medicatielijst als bewijs kunnen doorsturen, maar daar houdt het meestal wel mee op.

bieb63

bieb63

05-06-2016 om 22:05

volgns mij speelt er wat anders:

Sinilind vindt: deels ziek
Bedrijfsarts vindt: volledig herstel (na opbouwperiode)
Werkgever vindt: volledig ziek en niet meer terugkomen

Dus volgens mij gaat het om het feit dat werkgever vindt dat Sinilind niet meer terug moet komen (wil werkgever blijkbaar niet). Dit wordt echter NIET ondersteund door bedrijfsarts.
Hoe dan ook: ziek uit dienst (óók bij tijdelijk contract) kost werkgever veel geld.

Sinilind

Sinilind

06-06-2016 om 22:22 Topicstarter

Bieb63

Inderdaad, zo loopt het. Ik heb tegen de bedrijfsarts gezegd: ik ben nog niet toe aan 100% beter gemeld te worden, heb hem ook gevraagd contact op te nemen met mijn psycholoog, wat hij gedaan heeft maar hij bleef bij zijn standpunt.
Toen ben ik weer begonnen 100% te werken, wat ik maar 2 weken vol heb gehouden. Op donderdag 19 mei moest ik me helaas weer ziek melden omdat ik 2 nachten niet geslapen had. Waarop mijn baas me voor 100% ziek gemeld heeft en me laten weten dat ze niet meer wil dat ik terugkom.
Het geschil zit in het feit dat ik meen dat de werkgever niet zijn best heeft gedaan om mij te helpen op een goede manier weer aan het werk te gaan (re-integratie traject is bij voorbeeld eerst toegezegd en daarna afgewezen). Het UWV lijkt het ook te denken. We gaan het zien. Ik meen dat ik wel een deel van mijn werkzaamheden kan uitvoeren.
Sini

bieb63

bieb63

06-06-2016 om 23:33

Sinilid

En daarom heeft je werkgever een probleem waar hij zich blijkbaar niet van bewust is. Hoe rot de situatie dan ook voor jou is, je werkgever zal moeten gaan dokken en dat beseft hij blijkbaar niet. Nare situatie voor jou, maar speel dit wel goed uit. Hij komt hier niet mee weg.

Alicia

Alicia

07-06-2016 om 06:47

bieb

Sini krijgt nu gewoon haar salaris elke maand, dus hoezo moet de werkgever dokken? Misschien aan het uwv, als die een deel van de salarisbetaling hebben overgenomen, maar niet aan Sini toch?

Kaaskopje

Kaaskopje

07-06-2016 om 09:17

Als ik het goed begrepen heb

in dit draadje, moet de werkgever doorbetalen als ze al uit dienst is. Omdat ze ziek is tijdens de uitdienstdatum.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.