Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Studiebol

Studiebol

28-01-2014 om 14:54

Wat kost een studie kind eigenlijk? Spaargeld...

Onze spaarrekening heeft een leuk bedrag. Niet dat ze steenrijk zijn maar het is fijn om te hebben vind ik.

Laats zei mijn man dat het misschien leuk zou zijn om eens een verre reis te maken. Maar ik vind eigenlijk dat we dat geld moeten reserveren voor de (eventuele) studie van onze 2 kinderen. Oudste zit nu op het gymnasium, dus de verwachting is wel dat ze gaat studeren.
Maar volgens man kan ze dat ter zijner tijd beste zelf regelen (werken sparen lenen). Want wij hebben het zelf immers ook zo gedaan.
Dat klopt. Mijn ouders hebben mij financieel niks gegeven voor mijn studie (dat hadden ze niet) en mijn man dus ook niet. Altijd met bijbaantjes en uiteindelijk een bescheiden studieschuld af kunnen studeren.
Maar de tijden zijn veranderd. Terwijl wij nog een enigszins ruime studiefinanciering kregen met OV kaart zie ik nu dat studenten eigenlijk niks meer krijgen.

Dus vind ik dat we geen grote reis moeten maken. Ik geniet ook van een vakantie in eigen land of Europa. Hoewel ik een grote reis natuurlijk ook wel zie zitten. Lijkt me fantastisch. Amerika/Azie/Austalie zoiets.

Maar een ander argument van mijn man is dat dit geld over 6 jaar veel minder waard is. En dat we het wel weer bijsparen.
Bovendien is het natuurlijk ook nog onzeker hoe het echt gaat lopen...

We kunnen het spaargeld ook nog inzetten om hypotheek af te lossen, maar dit is ook weer onzeker of het netto nu voordeliger is of niet.

Dus wat is nou wijsheid? Ontnemen we onze kinderen een toekomst als we het spaargeld opmaken (of deels aanspreken)? Of kunnen kinderen met niet zulke rijke ouders toch wel gewoon studeren?


Petra

Petra

28-01-2014 om 15:35

hier

Ligt er wel aan wat je zelf verdient en wat voor studie je kind doet. Mijn dochter woont thuis, heeft OV en haar studie kost 2000 per jaar. Haar studiefinanciering is 280 per maand. Daar betaalt ze dus een deel van terug aan ons voor de 2000 die we hebben voorgeschoten, de rest kan ze gebruiken voor haar studiekosten (wat boeken en studiemateriaal) maar goed, bij iedere studie zal dat anders zijn.
Als je een regelmatig inkomen hebt kan je dat geld wat er nu staat dus ook gewoon gaan gebruiken en de kinderen tegen die tijd financieel nog een beetje bijstaan tijdens hun studie.
Ik zou er eerder een reis van maken en de kinderen nog lekker meenemen tijdens die reis, wat is er nou mooier dan zo'n mooie gezamenlijke herinnering te hebben? Voor je het weet zijn ze het huis uit en gaan ze niet meer mee op reis.

Lynn

Lynn

28-01-2014 om 16:14

Leuk bedrag op spaarrekening

Je schrijft "Onze spaarrekening heeft een leuk bedrag".

Ik weet niet wat jij een leuk bedrag vindt.

Als je een verre reis gaat maken met zijn vieren (goedkoopste is naar Verre Oosten t.o.v. USA of Australie, omdat verblijf daar veel goedkoper is) reken dan toch gauw op 7000-11.000 euro (afhankelijk van hoe lang en hoe je het doet, goedkoper kan vast maar ik zou ruim rekenen .

Als je spaargeld met zo'n vakantie (bijna) op is, dan vindt ik niet dat je spaarrekning "een leuk bedrag" heeft, of in elk geval niet zodanig dat je daarvan een dure verre reis moet maken.

Maar ik heb makkelijk praten: wij hebben veel meer spaargeld en kunnen dus wel regelmatig dit soort verre reizen maken, zonder dat we er iets voor hoeven te laten (ook geen zorge m.b.t de studie van de kinderen).

Ik vind niet dat je als ouders je van alles moet ontzeggen (wat op zich verantwoorde uitgaven zijn!) omdat je de studie van je kinderen wilt betalen. Er komt een sociaal leenstelsel, waardoor ze tegen gunstige voorwaarden kunnen lenen en niet hoeven terug te betalen (of alles) als ze echt geen baan kunnen vinden. Als ze serieus in hun studie zijn, kan je het gewoon via lening doen. Verdienen ze wel terug.

Goede reden voor kinderen om bijbaantje te nemen (nu al en tijdens studie) EN zuinig te (leren) leven!

En wat Petra schrijft: zo'n reis is geweldig, en een geweldige herinnering, dus daar geniet je lang van (voorpret, tijdens en napret). Begin wel tijdig met regelen, probeer de tickets als het kan voor de kerstvakantie te boeken of in elk geval in januari, want dan lopen de prijzen snel op. En als je tips wilt over bestemmingen, kan je terecht in de vakantierubriek.

Studiebol

Studiebol

28-01-2014 om 16:34

Lynn

We zijn op de hoogte van de kosten van zo'n reis. Zo ver zijn we dus al (mijn man dus).

We houden als we deze kosten maken ongeveer de helft over van ons spaargeld. En ik hou liever ook een ruim potje voor onvoorziene dingen. Tegenwoordig worden veel dingen duurder, maar ons inkomen zal ben ik bang niet echt veel stijgen.
Is ook al 5 jaar niet omhoog gegaan eerder omlaag, want ik heb helaas een stap terug moeten doen.

Ik heb er gewoon niet zo'n fijn gevoel bij.

En het is niet dat mijn man en ik er ruzie over hebben ofzo, maar ik merk dat zijn behoefte om zo'n reis te maken groter is dan mijn behoefte aan financiële veiligheid... Hij had dus al een paar folders mee van een collega die in Amerika was geweest.
Man is ervan overtuigd dat het makkelijk kan. Ik dus niet zo heel erg.
En dat terwijl mijn man eigenlijk best een zuinig type is. Koopt echt nooit iets voor zichzelf, hoeft geen dikke auto of groot huis.
En dan denk ik weer; we zijn al geen big spenders, en dan vind ik dat spaargeld toch niet zo heel veel. Ik ben ook geen big spender namelijk.

En natuurlijk is het onwijs gaaf om dit met het gezin te doen. Onvergetelijk en een super ervaring. En we zullen zeker niet over een nacht ijs gaan wat boeken betreft. Ik kan dan eventueel zeker ook hier advies inwinnen

Maar als hierdoor mijn kinderen niet zouden gaan kunnen studeren heb ik het er niet voor over.
Maar het kan ook zijn dat ik alles te somber inzie. Dat beweert mijn man.

Dienst Uitvoering Onderwijs

Wij krijgen elk jaar een brief van Dienst Uitvoering Onderwijs waarop staat welk bedrag er is vastgesteld voor de ouderbijdrage.

Jullie zullen ook zo'n brief ontvangen, met een bijdrage, afhankelijk van je inkomen.
(vziw)krijgen je studerende kinderen het bedrag wat in die brief vermeld wordt, als aftrek op hun studiefinanciering.

Daarnaast heb je eventueel extra kosten aan huisvesting en de soort studie is ook relevant.(is er speciale kleding, schoeisel, materiaal enz. vereist)

Lynn

Lynn

28-01-2014 om 17:24

Studiebol

Als je "zoveel" spaargeld hebt, snap ik jouw zorgen wel.
Ik zou me overigens niet eens zozeer zorgen maken over de studiekosten van de kinderen, als wel om allerlei onvoorziene uitgaven (wasmachine, droger, vaatwasser, verwarmingsketel, auto, onderhoud huis etc.) en als je pecht hebt allemaal kort na elkaar, en onvoorziene situaties (werkloosheid en arbeidsongeschiktheid).

Ik ben nogal spaarderig en wij hebben het geluk beiden altijd veel gewerkt te hebben met allebei (zeer) goede salarissen, dus dan kan je goed sparen, maar ik zou als ik jullie was wel een goede buffer aan willen houden.

Maar goed, als je man per se wil gaan en je kunt hem niet ervan overtuigen het nu nog even niet te doen (bijv. eerst nog even door te sparen om te zien of jullie extra kunnen sparen en geen tegenslagen hebben met deze economische crisis (hij is nog niet over, er gaan nog steeds bedrijven failliet), dan kan je vast gaan.

Mijn advies is dan: niet teveel geld uitgeven, dus NIET naar de USA, maar bijv. Thailand. Dan misschien niet superlang om de kosten nog enigszins te beperken, dus bijv. (ruim) 2 weken, kan je het toch al heel leuk hebben, rondreizen. Dat is dan misschien een mooi compromis tussen zijn wens te gaan en jouw wens niet te veel in te teren op je spaargeld.

En vergis je niet: bovenop de reis (vlucht + rondreis) komen nog heel veel kosten! Wij waren afgelopen zomer in ZO-Azie en ze adviseerden rekening te houden met 25 euro per persoon per dag (!!!) aan eten, toegang, andere uitgaven en dat is precies uitgekomen!! In de USA zou dat nog wel meer kunnen zijn.

Angela67

Angela67

28-01-2014 om 17:25

ooit een inschatting

van Tirza volgens mij nog, iemand die vroeger veel schreef op forum. Kosten studerend kind (all inclusive) 10.000 euro per jaar.
gr Angela

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

28-01-2014 om 19:37

Ja nou ja

Het is toch nog niet zover? Je hebt toch nog wel een paar jaartjes om verder te sparen. En die 10.000 omvat toch ook kosten die je nu ook al maakt. Als je na de reis voor twee studerende kinderen nog 11.000 euro overhoudt heb je denk ik een mooi startkapitaaltje om ze op weg te helpen. Vraag is dan natuurlijk wel hoe het zit met de vervanging van je wasmachine etc....

Katniss

Katniss

28-01-2014 om 19:54

Jaartje vakantie overslaan

Als je niet de helft van je spaarsaldo kwijt wilt zijn aan een reis, kun je ook besluiten om een jaar niet op vakantie te gaan en je vakantiegeld en eventuele eindejaarsuitkering apart te zetten. Eventueel leg je nog een klein deel van je spaargeld bij en dan kom je een heel eind.

anry

anry

28-01-2014 om 19:55

wat heb je

Wij zijn een niet heel goed bij kas zittend gezin met 2 kinderen waarvan 1 studeert. Wat wij per mnd betalen is 230 euro aan collegeld. Boeken zijn ook door ons betaald, was 750. De rest betaald dochter zelf met studiefinanciering en bijbaan. Kamer kost 300, ik denk dat ze totaal rond de 800 euro per maand.kwijt is.
Ik zou wel wat achter de hand houden maar je hoeft er natuurlijk niet vanuit te gaan dat je alles betaald. Tegen de 10.000 per jaar zal je wel uitkomen en dan moet het geen geneeskunde zijn, dat is nog duurder.

eens met Jasam

De overheid gaat er wel degelijk vanuit dat de ouders een bijdrage leveren. Dat wil niet zeggen dat ze de hele studie betalen, maar een deel toch wel. Een uitwonende student is een enorme hap geld kwijt (zie Anry), met name huisvesting in een grote stad is gewoon erg duur, en gewoonlijk is er geen recht op huurtoeslag.

Je hoeft je kinderen niet helemaal uit de wind te houden, maar een bijdrage per maand lijkt me toch wel redelijk. Bedenk ook dat de tijdsdruk nu veel groter is dan vroeger. Als je om financiële redenen zoveel moet werken dat je studie eronder lijdt ben je uiteindelijk verder van huis.
Ook het idee van 'je verdient het wel terug' vind ik discutabel: dat hangt maar helemaal van de studie af. En van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, die je ook niet in de hand hebt.

Ik zou een middenweg proberen te kiezen: een bijzondere reis, maar niet het onderste uit de kan. En de rest op de rekening. Komt de grens van de vermogensrendementheffing in zicht dan zou ik aflossen, de ruimte die op die manier in de hypotheek ontstaat kun je zonodig later weer benutten (bijlenen) en in elk geval leidt het tot lagere lasten en kan je zo ook op termijn weer meer sparen.

Groeten,

Temet

Globetrotter

Globetrotter

28-01-2014 om 20:59

Hier...

Ik vind het ook belangrijk om kinderen te helpen met studie. Alles 100% betalen zie ik niet meer zitten (3 x 12.000 x 5 jaar). Ik vind het niet gek om kinderen zelf een deel van hun studie te laten financieren. We hebben geld apart gezet waar we collegegeld plus boeken voor onze drie kinderen van kunnen financieren. Nu kosten kinderen (12, 10 en 4) ook geld, dus ik denk dat we ze daarmee een eind op weg helpen. Zelf werken naast studie en/of lenen: niks mis mee. Iets bijdragen aan studie vind ik wel prettig.

Maar wij hebben inmiddels vier keer met kinderen een verre reis gemaakt. Tja, het kost een smak geld maar wat een wereldse ervaringen. We denken iedere dag wel weer aan een reis terug. We gaan voor de lol maar leerkracht zei ooit over vijfjarige zoon: wat is hij wereldwijs. En leerkracht van onze oudste gaf aan dat onze zoon bij elk onderwerp tijdens zaakvakken wel een link weet te maken met een van zijn reizen. En dat doet hij niet om op te scheppen. Tot zover mijn promopraatje!

Wat is veel geld? Ga met vier personen in hoogseizoen twee weken met vliegtuig naar Mallorca, Portugal, Griekenland en je bent ook zo 1000 euro pp kwijt. Dat is vierduizend euro zonder iets er op en eraan, in totaal dus 5000 euro (kijk, en dat vind ik dan weer veel te duur). Wij zijn per verre reis ongeveer 7.000 euro kwijt voor drie weken. Dan bezuinigen we op niets en slapen in goede accommodaties. Dat is veel geld, maar 'maar' tweeduizend euro meer dan twee weken Portugal. Vakantiegeld gaat bij ons op aan vakantie. Als we een verre reis maken moet daar nog 2000 euro bij. Dat is te overzien. Zo praat ik voor mezelf onze vakanties goed.

Kortom: ik zou niet alles laten schieten voor de studie van de kinderen. Met een verre reis geef je ook je kinderen (en jezelf en het gezin) iets geweldigs mee. Dus volgens mij moet je die verre reis gewoon doen en daarnaast nog niets achter de hand houden voor de studie. Het is echt niet zo dat alleen de kinderen van stinkend rijke ouders kunnen studeren. Dat kan BV Nederland zich helemaal niet permitteren. Als andere kinderen kunnen studeren, komt er ook wel een oplossing voor jouw kinderen.

Globetrotter

Globetrotter

28-01-2014 om 21:04

En als het USA wordt....

Overweeg dan eens om in meivakantie te gaan. Dan kun je maar twee weken en een paar dagen maar wij betaalden destijds voor 4 tickets, drop off kosten, persoonlijke inventaris en drie weken een enorme camper nog geen 4000 euro. Ter plekke kwamen daar niet gek veel kosten bij (ik denk iets van 500 euro per week voor benzine, entree, boodschappen en camping). In mei is het rustiger, minder heet en dus een stuk goedkoper.

pubermoeder

pubermoeder

28-01-2014 om 21:08

Reis maken!

Een studerend kind kost geld, maar je kinderen kosten nu ook al geld. Ik vind het compleet overbodig om straks alles voor onze kinderen te financieren. Wij hebben onze studies destijds ook zelf betaald. We zuilen zeker meer gaan bijdragen dan onze ouders destijds deden, maar ik zet echt geen 10.000 euro per kind per jaar opzij. Kinderen kunnen prima een bijnaam nemen, en geld lenen. De beste investering die ze in hun eigen leven kunnen doen.
Dus ik zou zeggen: ga alsjeblieft die reis maken, en stel dat niet uit tot 'later'. Misschien komt er helemaal geen later. Je hebt al flink spaargeld, en dat sparen gaat toch gewoon maandelijks door, dat zal niet plots gaan stoppen. Bovendien hoeft niet alles bij elkaar gespaard te zijn op het moment dat de eerste gaat studeren. In tegenstelling tot wat iemand hierboven schreef: je hebt echt geen buffer van 15.000 euro nodig voor een kapotte wasmachine. Voor een paar honderd euro koop je een nieuwe, voor 100 een tweedehandsje op Marktplaats. Natuurlijk is spaargeld verstandig, maar je mag er ook wel van genieten.
(ter relativering: er zijn echt massa's mensen die al blij zijn met een paar duizend euro spaargeld, en kunnen zich jouw zorgen absoluut niet voorstellen)

Amerika

Amerika hoeft ook helemaal niet duur te zijn, hooguit in de grote steden. Hotels en motels kosten er niet veel en je kan evt met z'n 4 en op een kamer. Uit eten gaan is ook niet duur, bovendien zijn de porties zo groot dat je makkelijk kunt delen.

Ik vind vakantie en reizen ook belangrijk en ben bereid er veel geld voor te betalen want het levert je ook onvergetelijke ervaringen op. Maar ik zou er sowieso voor zorgen dat je een goede buffer overhoudt. Wat dat is, is natuurlijk voor iedereen verschillend.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

28-01-2014 om 22:57

En bovendien

Vind ik het ook absoluut niet nodig om de volledige studie van mijn kinderen te betalen. Ze mogen er zelf ook wel wat voor doen. Eigen verantwoordelijkheid enzo...

Stenna

Stenna

28-01-2014 om 23:46

hoezo?

Kost een studerend kind 10.000 per jaar? Is dat omdat ze op kamers zijn? Hier een eerstejaars die thuis woont en ons alleen het collegegeld kost plus boeken en wat spullen. Dat is bij lange na geen 10.000. Afgezien van levensonderhoud wat we toen hij op school zat natuurlijk ook al hadden. Hij treint naar de stad met zijn studentenov. Collegeld en boeken hoeven wij niet voor te sparen, kan er ook zo wel af gelukkig.

Globetrotter

Globetrotter

28-01-2014 om 23:59

Stenna

Jouw kind heeft het geluk dat er een opleiding in de buurt is en nog iets van studiefinanciering ontvangt. Studiefinanciering plus OV jaarkaart wordt afgeschaft.

Fijn, dat collegegeld en boeken zo van de lopende rekening kan worden betaald. Maar als je drie kinderen hebt die studeren is het een flinke smak geld. Voor uitwonende studenten komt daar ook nog huisvesting etc bij. Vanzelfsprekend is een thuiswonend kind goedkoper maar kind heeft naast collegegeld wel een zorgverzekering, kleding, eten, clubjes, etc nodig. Ik geef in mijn eerdere posting ook aan dat kinderen nu ook geld kosten en dat je daar je kind al een flink stuk mee op weg kunt helpen. I

Stenna

Stenna

29-01-2014 om 00:10

maar

Zorgverzekering, eten, kleding, clubjes waren er toch ook toen ze nog niet studeerden?
Natuurlijk is het met 3 studerenden tegelijk wel anders ja.

Stenna

Stenna

29-01-2014 om 00:12

Dat bedoel je met dat ze nu ook geld kosten...denk ik.

Stenna

Stenna

29-01-2014 om 00:15

toch

Snap ik dan niet waar de 10.000 per jaar per kind vandaan komt. Is dat kosten van kamers dan? Want die schatting komt nog uit de tijd van wel ov en stufi.

anry

anry

29-01-2014 om 00:20

ex stufi denk ik

Aan die 10.000 zal ze qua uitgaven net niet komen en stufi wordt in dat bedrag denk ik ook niet meegeteld.
230 collegeld
350 kamer (- 50 huurtoeslag)(goedkope stad, nichtje betaald 500)
Zorg 110(-69 toeslag)
Overige gaat op aan:
Studievereniging, sporten, weekendbus (ze heeft ov voor doordeweeks), gas/licht (water zit bij huur), eten op uni bij lange dagen, wekelijkse boodschappen, "brasgeld", kadootjes jarigen, gitaarles bij student.
Totaal rond 800 per maand ex stufi. Stufi is ook rond de 300 meen ik dus ongeveer 500 moet er per maand betaald worden waarvan wij dan 230 voor onze rekening nemen (en wekelijks wordt er nog wel wat in de tas gestopt (bv ondergoed, eten, sokken)
En dan werkt ze nog veel. Als je de verhalen van de meeste studenten hoort, geen stuiver hebben ze aan het einde van de maand
Er zijn wel studenten die alles betaald krijgen door pa en ma maar die zijn wel zwaar in de minderheid.

Maar ik zou ook lekker ver op vakantie gaan als ik de kans had dus doen.

Over wat voor studie hebben we het hier?

Wij hebben 4 kinderen die een HBO studie volgen of hebben afgerond en dit helemaal zelf hebben geregeld, incl. hun ziektekostenverzekering, vervoer en huisvesting.

anry

anry

29-01-2014 om 00:37

hier uni

Het instellingscollegeld kan per uni of hbo verschillen dus dat kan nog uitmaken.

Verder, als ieder van jouw kinderen collegeld betaald(zeg 200), ziektekosten (zeg 50 na aftrek), huisvesing(zeg 300) dan hoefde er van deze dingen waarschijnlijk nog zo'n 250 euro zelf betaald worden.Dat lijkt me ook prima te doen.(stufi afgeteld)

Of bedoel je dat ze alle kosten op zich namen? Dat vind ik dan een flinke hoop. Er tenminste van uitgaand dat ze niet extra bijleenden

Stenna

Stenna

29-01-2014 om 00:41

meerekenen

Maar dat bedoel ik: eten, kadootjes, kleding, gitaarles moet je allemaal niet meerekenen. Dat zijn geen extra kosten van studeren, dat was er voor die tijd ook al. Het gaat toch om wat je extra uitgeeft / extra moet sparen?

anry

anry

29-01-2014 om 00:50

Stenna

Ik had al wel in de gaten dat je het zo bedoelde Stenna.

Maar of die kosten er nu eerst waren of niet: als het gaat om wat je studerend kind kost dan kost het dat toch. Maar jij bedoeld het meer als vergelijking.? Jouw thuiswonend studerend kind zal ook rond de 5000 per jaar kosten.

Stenna

Stenna

29-01-2014 om 00:57

zou kunnen

als je inderdaad alles meerekent. Maar als ik alleen vergelijk wat we nu MEER uitgeven dan vorig jaar, dan is dat 1800 collegegeld Hbo plus rond de 400 aan boeken en labspullen.

anry

anry

29-01-2014 om 07:26

1 persoons huishouden

Dat zal voor jou zo zijn ja.
Voor MIJN begroting heb ik liever het complete plaatje aan kosten. Omdat dochter op kamers woont is dat toch een stuk duurder dan thuiswonend. Thuis gebruikte ze natuurlijk ook gas warer licht eten verzekering maar voor een 1 persoons huishouden is dat een stuk duurder dan dat het in de grote hoop meegenomen werd, of al aanwezig was voor het gezin.

Onze kinderen regelen alles zelf of hebben het zelf geregeld

De oudste heeft in de avonduren naast een baan haar studie gedaan, de tweede was al getrouwd en is een fulltime studie begonnen, de derde woont samen heeft bijbaan en studeert nog, de vierde gaat nu op kamers, heeft eerst een jaar gewerkt en gespaard, heeft bijbaan en denkt het wel te redden.
Het betreft allemaal HBO, geen uni.

amk

amk

29-01-2014 om 08:34

stenna

ik heb laatst eens uitgerekend wat ik, ja ik haar vader heeft ook kosten bij hem thuis, aan mijn 8 jarige heb uitgegeven vorig jaar. 12.000 (wonen, energie, eten, verzekeren, kleding, sport, speelgoed, vervoer, alles, kinderopvang-toeslag natuurlijk) Vergis je niet, kinderen hebben heel veel verborgen kosten. Die nu weggewuifd worden met: ja maar die heb je anders ook. Klopt die heb je anders ook, maar je hebt ze wel.
Bij studerende kinderen worden die kosten alleen maar groter, en bij uitwonend studerende kinderen is dat nog veel meer. En dan nog de mogelijkheid dat het beroep alleen bereikbaar is via een particuliere opleiding: kassa!

@amk

12.000 aan één kind?

Dit is de hoogte van een WWB uitkering van een moeder met 3 kinderen om alles van te betalen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.