Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kniep

Kniep

27-02-2014 om 13:21

Verbaasd over uitgavepatroon van mensen

Ik ben (denk ik) zelf nogal een krent, maar de laatste tijd ga ik me steeds meer verbazen waar mensen hun geld aan uitgeven.
Ook mensen die echt niet veel over hebben.
Zo hebben vrienden van mij een grote verhuiswens, maar voorlopig niet genoeg geld.
Maar kopen wel een nieuwe WII (want alle spellen die nu uitkomen zijn voor het nieuwste type) hebben 3 Ipads in huis en hebben een rashond in bestelling.
Maar hebben nu dus aan ons geld gevraagd om te lenen voor de makelaar die evt hun huis te koop gaat zetten....
Ik heb hierop nee gezegd. Ik heb dat geld niet, en ik heb het idee dat ze dat best zelf hadden kunnen sparen.
Ook een andere vriendin. Die is alleenstaand met kinderen en een klein baantje, aangevuld met uitkering. Geen vetpot. Maar bij de kapotte afwasmachine kwam er wel direct een nieuwe van 350 euro. Van mij had ze dus geld geleend, voor dat de afwasser stuk ging (voor iets anders dus)! En ze kan me voorlopig niet terugbetalen.
Tja, ik kan het geld wel missen (100 euro) maar ik vind dit wel erg brutaal. De vriendschap is wel bekoeld nu.

En zelf hebben we geen eens afwasser en geen WII. Wel een tablet trouwens.

Nu vind ik wel dat iedereen zelf mag weten waar hij zijn geld aan uitgeeft, maar als je iets duurs koopt, dan kun je iets anders niet meer kopen. Logisch toch?
En blijkbaar is de drempel voor mensen verlaagd om geld te lenen van kennissen/vrienden? Dit omdat ik nu ineens twee keer kort op elkaar gevraagd ben om iemand uit de brand te helpen.
Ik heb overigens wel spijt van de ene keer dat ik ja heb gezegd.

Ook mijn eigen ouders kunnen er wat van hoor! Altijd de nieuwste TV en een mooie auto. En mijn moeder komt om in de kleding. Maar geen tot weinig spaargeld.
Dus het goede voorbeeld heb ik niet eens gehad (of doe ik het verkeerd?)


Paddington

Paddington

27-02-2014 om 13:49

Herkenbare verbazing

Ik begrijp het soms ook niet. Kennissen waarbij de zoon omkomt in merkkleding (11 jaar), zij beide roken als een stoomboot en dan maar zeggen dat ze geen geld hebben.

Gelukkig heb ik wel het idee dat de leencultuur van laatste jaren weer beetje teruggaat naar het sparen. Althans in mijn omgeving zie ik dat wel. Ik denk dat veel mensen in het westen een vaatwasser niet als luxe zien, maar meer als een levensbehoefte, net als een koelkast.

Charis

Charis

27-02-2014 om 17:10

Tja

Waar mensen hun geld aan uitgeven mogen ze helemaal zelf weten, we leven in een vrij land.

Het lastige van geld uitlenen aan vrienden is echter dat hun uitgavenpatroon opeens relevant wordt voor jou. Jij wilt namelijk je geld terug. Kon je eerder nog je schouders ophalen over de sigaretten en de rashond, nu irriteert het je dat zij hun geld besteden aan dingen die in jouw ogen onbelangrijk zijn of eigenlijk niet kunnen.

Mijn tip: geen geld uitlenen aan familie, vrienden of bekenden. Tenzij je onverschillig kunt blijven over waar ze hun geld aan uitgeven terwijl je zit te wachten tot ze je terugbetalen. Maar goed, dat had je zelf ook al gemerkt.

Suze

Suze

27-02-2014 om 17:20

Terugbetalen

Ja, ik snap je verbazing.

Wat jouw mening betreft zou ik het niet gedaan hebben, zeker niet als ik zelf net als jij het al niet zo ruim hebben gehad.

Maar als ik jou was zou im buurvrouw nu wel vragen of ze het snel , in etappes, afbetaalt aan jou. Met concreet plan, welke bedragen wanneer - steeds meteen de dag nadat ze haar inkomsten binnenkrijgt. Al gaat het per 25 euro, ze moet het wel zsm afbetalen.

En dan nooit meer lenen.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-02-2014 om 17:28

Lenen van vrienden

is gevaarlijk. a. Omdat je gedrag erna onder een vergrootglas komt te liggen en b. omdat... eigenlijk is er alleen a. constateer ik.

Ik vind het ook niet netjes dat je het geleende geld nog niet teruggekregen hebt voor er weer een afwasmachine gekocht werd. Ze hadden best nog even met de hand af kunnen wassen tot er wel geld is. Maar dat de vriendschap meteen bekoeld is, vind ik dan wel weer een beetje jammer. Zeg er iets van, laat je ongenoegen merken, maar een vriend is toch niet alleen iemand die nooit iets verkeerd mag doen om jouw vriendschap waard te mogen zijn?

Verwacht het niet terug

Als je geld aan familie of vrienden leent, ben je heel goed op de hoogte van de situatie waarin ze zitten en hoe ze hun geld uitgeven.
Leen het dan niet, maar geef het gewoon, als het dan later terug komt kun je gewoon dank je wel zeggen.
En komt het niet terug, geen "hard feelings", want wat jou betreft heb je het gegeven.

penning

penning

27-02-2014 om 19:22

ja ik verbaas me ook

en dan niet eens prive, maar als penningmeester van een vereniging. Eén gezin heeft 2 kinderen die lid zijn, en heeft een zeer hardnekkige betalingsachterstand. Zo erg dat er ruim 2 jaar geleden al in het bestuur over gesproken is of we hier nog wel mee door willen. Toen hebben ze vrij snel alles betaald zodat wij geen reden meer hadden om niet door te gaan. Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder, is hun zoon op eigen verzoek geen lid meer (speelde toch niet meer) maar dochter nog wel. Maar de betalingsachterstand is na een aantal betalingen in het najaar weer aanzienlijk opgelopen (in oktober moet er altijd lesgeld betaald worden voor een heel jaar, contributie gaat per maand). Maar op facebook zie je wel dat dochter ook op paardrijden zit, en voor zoon hebben ze 3 jaar geleden wel een eigen instrument gekocht voor 650 euro terwijl hij een goede van de vereniging in bruikleen had. Dat begrijp ik dan niet...

repelsteeltje

repelsteeltje

27-02-2014 om 19:38

Jasam..Naief en Zen

Of getikt....maakt mij niet uit hoor! Leen graag wat geld van jou voor wat luxe die ik me net niet kan veroorloven door mijn uitgave patroon, heb graag echte uggs voor mij en mijn meiden en ben blij als ik van iemand zoals jou mijn nieuwe vaatwasser, een wii of vakantie kan betalen zonder te hoeven bezuinigen! In de vorm van een gift zonder verwachtingen is al helemaal het walhalla! Mijn reknr mail ik je graag door!!

repelsteeltje

repelsteeltje

27-02-2014 om 19:54

penning

Dat soort mensen doen het omdat het kan...niet meer en niet minder.

@repelsteeltje

Nee hoor, ben niet naief wat betreft terugbetaling van "leningen" aan vrienden en/of familie. Als ik wat dat betreft een vriend/familielid/kind zelfs buur, kan helpen, no problem at all.
Heel erg jammer voor jou en je dochters dat we zelfs geen kennissen zijn van elkaar

repelsteeltje

repelsteeltje

27-02-2014 om 20:07

Jasam

Heel erg jammer voor jou en je dochters dat we zelfs geen kennissen zijn van elkaar

Eens! Het gaat me echt aan mijn nieren. Wellicht kun je je 06 of je email gecodeerd/geanonimiseerd posten? Kennissen zijn we zo en dikke vrienden al zeker!

toch

Ik kan me goed vinden in het advies van Jasam. Ik heb zelf ook weleens geld uitgeleend en tot de laatste cent teruggekregen. Later had ik daar wel een beetje spijt van. Ik had het echt goed en dit familielid onderhield een heel gezin in haar eentje. Ik had het best kunnen geven of teruggeven nadat ze het afbetaald had.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-02-2014 om 20:34

hè bah

Wat een onaangename kant gaat dit op. Jasam laat merken dat ze een warm hart heeft voor mensen die het nodig hebben en daar wordt meteen iets negatiefs van gemaakt. Als je daar niet uit kan filteren dat Jasam niet de filantroop wil uithangen, maar liever geeft dan leent (want dat schept verwachtingen en verplichtingen, waar ze vrienden en familie én zichzelf niet mee wil belasten)... Het zegt ook wat over jou Repelsteeltje dat je dan gelijk bereid bent je nummers te geven, dát is hebzucht. En als het je te doen is om iets duidelijk te maken, dan is het toch echt aan Jasam om zo met haar vrienden/familie/buren om te gaan.

Ik zeg eerlijk, dat ik niet zo ben. Ik heb ons geld zelf veel te hard nodig om een flink bedrag te schenken. Maar als mijn zus boodschappen nodig heeft en ik kan wat missen, dan krijgt ze dat en hoef ik het niet terug.

niet uitlenen

Maar ik denk ook dat er niets mis mee is als je gewoon je geld niet uitleent. Ik kan me ook goed voorstellen dat je er geen in zin hebt dat ineens jou geld terug moet komen van mensen met een bestedingspatroon dat het jouwe niet is.
Het is niet raar om voorzichtig te zijn. Ik heb zelf gelukkig hele goede ervaringen twee kanten uit. Ik heb zelf door omstandigheden ook weleens geld nodig gehad en terugbetaald. Gelukkig ging dat, ondanks zorgen daarover want ja je weet dat het best spannend is, verder vlekkeloos.
Maar ik weet nog dat inderdaad mijn uitgaven ineens ook onder het vergrootglas kwamen te liggen. Niet echt gezellig. Ik was blij dat het weer over was.
Ik zie overigens ook weleens dat mensen die geld uitlenen inderdaad zich ineens heel miezerig gaan gedragen. Kan je beter geen geld uitlenen.

Kniep

Kniep

28-02-2014 om 09:38

Ik had het geld liever ook gegeven

Tenminste toen ze het me vroeg. Maar ze stond op terugbetalen! Bovendien is 100 euro (ondanks dat ik het wel kan missen) gewoon veel geld vind ik.

Het was omdat ze anders niet rond kon komen met huur, boodschappen in combinatie met de extra kosten van haar kind die nu in de brugklas zit.
Maar nu ze wel op staande voet een nieuwe afwasser heeft gekocht, en hem ook nog trots heeft laten zien, voel ik me een beetje voor gek gezet.

De vrienden waar ik nee tegen heb gezegd die snappen het gelukkig wel. Maar ik voelde het toch als onprettig om te weigeren. Zo'n bedrag (het gaat om 600 euro) geef ik ook liever niet weg. Zo breed heb ik het nou ook weer niet. En dat uitlenen gedoe geeft wist ik natuurlijk wel, maar ik kan gewoon erg slecht nee zeggen. En als zij die hond afzeggen hebben ze het geld gewoon wel!

Ik was ooit wel redelijk vrijgevig. Een beetje zoals Jasam omschrijft, maar daar ben ik op een heel vervelende manier mee misbruikt.
Het was tijdens mijn studietijd, en heb daar wel de slechte kant van mensen leren kennen helaas. Zo'n studiegenoot die heel zielig kan overkomen maar zodra ze je geld heeft jou laat stikken op een heel vervelende manier.

En ik voel het nu alsof ik er weer ben ingetrapt eigenlijk. Het zullen wel slechte gedachten zijn, maar ik beschouw haar niet meer als vriendin.
Had het bedrag dan gewoon aangenomen zonder er op te staan terug te geven. Nu heeft ze zelf dus geëist het terug te geven en het geld alweer uitgegeven aan iets wat in mijn ogen niet erg nodig is. Of wie weet heeft ze dat wel weer geleend van iemand anders.
Ze zette me destijds ook behoorlijk onder druk om het op haar manier te doen. En het hele zielige verhaal erbij geloof ik nu ook niet meer zo.

Ik zou gewoon willen dat mensen wat eerlijker waren.

Jasmijn

Jasmijn

28-02-2014 om 13:14

Kniep

Ik zou het zo ook niet leuk vinden hoor. Als je iets leent dan betaal je dit m.i. als eerste terug aan iemand, of desnoods vraag je wat uitstel omdat de vaatwasser stuk is. Ik zou met haar nu wel even een afbetalingsregeling afspreken, want ik neem aan dat je daar nog geen afspraken over had gemaakt. En verder gewoon geen geld meer uitlenen, is eigenlijk het meest rustgevende, hoef je je ook niet te irriteren aan andermans uitgavenpatroon, want al wil je daar helemaal niet op letten, dat gaat gewoon vanzelf als er nog wat geld van je uitstaat bij zo'n persoon.

Katniss

Katniss

28-02-2014 om 15:02

Dat is het rotte van geld lenen van bekenden

Ik vind dat als je geld leent, je dat volgens de gemaakte afspraken terug moet betalen. Het lastige van geld lenen van bekenden is dat sommige mensen menen te mogen oordelen over je uitgavenpatroon.
Stel dat iemand een groot bedrag van je geleend heeft, en de afspraak is dat je dit in tien maanden terugkrijgt. Zou je er dan iets van vinden als die persoon halverwege de tien maanden op vakantie gaat of een Wii koopt, maar wel keurig de aflossingen doet?

Kniep

Kniep

28-02-2014 om 15:16

Dat is het vervelende eigenlijk

Dat ik me nu ineens druk ga maken over het uitgavepatroon van mensen. Eerlijk gezegd ben ik er na dit voorval meer op gaan letten. En ja dan zie ik ineens dat de kinderen van deze mevrouw altijd in de hipste merkkleding lopen. Dat viel me ervoor niet op.

En omdat ze zo'n overtuigend zielig verhaal had, kan het er bij mij ineens niet meer in.
Stom. Ik vind dat van mezelf helemaal niet zo mooi eigenlijk...

Maar toch het voelt gewoon niet fijn. Blijkbaar had ik oogkleppen op voor die dingen toen ik het geld uitleende. En heb ik ze nu af.
Dan heb ik toch liever oogkleppen....

Het lijkt op iemand veroordelen die dik is en patat koopt. En dat vind ik erg fout.
Owww ik blijf me er rot over voelen.

Jasmijn

Jasmijn

28-02-2014 om 15:41

Katniss

Nee, dan zou ik me er niet druk om maken. Als de persoon zijn afspraken nakomt en maandelijks terugbetaald. Ik ken een situatie waarbij kinderen van mensen die ik ken geleend hadden en lekker op vakantie waren gegaan terwijl het terugbetalen maar op zich liet wachten. De mensen die geld geleend hadden konden daardoor zelf niet eens een weekendje weg. Van beide kanten niet goed gedaan als je er niet goed over communiceert (want ik mocht dan het geklaag aanhoren) maar zelf die persoon op het matje roepen deden ze niet.
Natuurlijk is het niet netjes als je niet afbetaald maar wel op vakantie gaat, maar misschien dachten die mensen dat dat geen probleem was.
Kortom, het kan alleen als je er hele goede afspraken over maakt.

nooit lenen

ik heb sinds mijn studententijd geen mensen meer langs gehad die geld wilde lenen, dus dat komt mij totaal onbekend voor maar ik heb denk ik ook geen mensen in mijn omgeving die zo slecht zitten dat ze bij mensen moeten gaan lenen (bij de bank lenen lijkt mij dan al een gepasseerd station, dus dat geeft ook te denken).

Dalarna

Dalarna

28-02-2014 om 18:17

He Manda

Welkom terug!

Suze

Suze

28-02-2014 om 21:52

Dalarna/Manda

Haha, Dalarna, ik dacht hetzelfde!

Manda, leuk je weer te zien al ken je mij vermoedelijk niet (nieuwe nick). en je inderdaad weer terug of wel aanwezig geweest maar niet gepost of onder andere Nick?

Tja

Geld uitlenen als je merkt dat het oprecht gewaardeerd wordt is prima. Maar helaas gaat het vaak anders, zeker als het mensen zijn die geregeld bij deze en gene geld 'lenen'. Hebben we ook ervaring mee.

Alleen geld geven als je het niet terug verwacht. Anders niet doen.

Je verbazing snap ik hoor, maar je doet et wijs aan dat geheel naast je neer te leggen. Je eigen gezin opvoeden is genoeg

eigen gezin eerst en geld uitlenen vraagt ook weer een deel van je zorgen/verwachtingen, kortom gedoe. Als het dan al zou moeten zou ik eerder geld geven dan lenen. Overigens ken ik 1 gezin met een zeer goed inkomen maar met een nog groter uitgavepatroon, ik ben gestopt met mij daar over te verbazen en sindsdien hoor ik er ook niets meer over, dat trek jezelf blijkbaar gedeeltelijk aan.

ik ben hier inderdaad heel lang niet geweest, niet gelezen en ook niet gepost.

Stenna

Stenna

01-03-2014 om 11:30

zelfde

Dat is ook een van de redenen dat ik nooit geld uitleen binnen familie of vrienden. Omdat je het dan toch voelt knagen als ze iets anders met het geld doen dan jij voor ogen had of jij zou doen. Normaal gaat het je niet aan wat voor keuzes mensen maken, maar als jij ze geld leent lijkt dat opeens wel zo, voor je gevoel. Dat wil ik niet. Dan geef ik, net als Jasam, liever een keer (een kleiner bedrag bijv) weg. Alshet een cadeau is maakt het minder uit waar ze het voor gebruiken, dan als het geld is dat je terug moet krijgen.

Jo Hanna

Jo Hanna

01-03-2014 om 12:56

geld uitlenen is link

Over het algemeen leen je denk ik geld uit voor een uitgave waar je het belang van inziet. Als iemand dan kort daarna geld uitgeeft aan iets waarvan je het belang níet inziet, voel je je bescheten. Daarom is geld uitlenen linke soep, wat je kunt er gewoon niet vanuit gaan dat mensen dezelfde normen hebben als jij. Ik denk dat je dat je dus in zo'n geval van een oordeel moet onthouden en als je dat niet kan geen geld moet uitlenen. En dan simpel feiteljk 'nee' zeggen, omdat je daar geen ruimte voor hebt. En niet omdat die ander zo waardeloos met geld omgaat. Hoe waar het misschien ook is, het is jouw zaak namelijk helemaal niet. Het is wel jouw zaak hoe je je eigen geld uitgeeft en je hoeft je dus ook niet te verantwoorden dat je die niet aan een lening wil besteden.

Ik vind bijvoorbeeld dat je kan discussieren over hoe 'luxe' het is dat je als alleenstaande moeder een afwasmachine wil hebben. Dus daar ga je al ..

Groet,
Jo Hannna

PS de 'je' in dit verhaal is niet 'jij' maar 'men', maar dat klinkt zo afstandelijk

andere kant

aantal jaren geleden kwamen wij ineens voor een kostenpost te staan van 2500 euro; gevraagd aan zus van echtgenoot of zij ons dit kon voorschieten, uiterlijk december van datzelfde jaar zou ze 't terugkrijgen omdat we wisten dat er dan een geldbedrag vrij kwam. Deze zus heeft zelf een inkomen van 10.000 euro per maand vrij te besteden, echter 't geld wordt 'beheerd' door (gezamenlijke) broer. Die broer belde na twee weken op om te melden dat 'zij 't niet nodig vonden om ons te helpen, 't was onze keus om een jaar daarvoor te emigreren'...
Het contact is met onmiddellijke ingang verbroken

Dalarna

Dalarna

01-03-2014 om 16:23

Chiquita

En dat mag je als zus dus niet zeggen? Je had liever gehad dat ze je wel geld geleend had en nu, nog jaren later, je daar nog steeds over aan je kop zeurde? Of je had liever gehad dat ze een ander excuus had verzonnen?

Je bent toch zeker zelf de baas over je geld en of je het wel of niet uitleent en dat staat helemaal los van hoe jullie het geregeld hadden (andere broer zit er tussen en eind dec komt er geld vrij). Hoe moet je zus zekerheid hebben dat er niet iets anders qua ellende tussenkomt zodat jullie dat geld van eind dec ook niet meer hadden? Die garantie kan niemand geven!

Lynn

Lynn

01-03-2014 om 16:33

Chiquita

Inderdaad. Jij klinkt zeer verbolgen dat ze geweigerd hebben geld te lenen. Maar dat zijn ze toch niet VERPLICHT? Jullie zijn toch zelf verantwoordelijk om jullie financien op orde te hebben en te zorgen dat een tegenvaller van EUR 2500 jullie niet in de problemen helpt?

Natuurlijk, als je in geldnood zit mag je je zus of wie dan ook wel vragen geld te lenen (vragen staat vrij), maar om zo verbolgen en drastisch (door zelfs het contact per direct te verbreken!) te reageren, vind ik toch wel vreemd. Ik snap het wel dat je denkt: 2500 is veel voor ons en weinig voor haar, maar je kan dat toch niet helemaal voor haar bepalen.

Je hebt dit draadje toch gelezen wat mensen allemaal doen met geleend geld dat ze oh zo hard nodig hadden (en daarmee andere mensen zelfs in de problemen helpen, waardoor die niet een weekend weg kunnen)?

Nuanno

Nuanno

01-03-2014 om 20:59

Verhoudingen

Wij hebben zelf heel veel geld te besteden en ik vind het vanzelfsprekend om mijn directe familie, indien nodig, te ondersteunen. Geld uitlenen doe ik niet, weggeven dus wel. Ik kan Chiquita wel begrijpen: andersom zou ik me verschrikkelijk in de steek gelaten voelen als mijn zus of broer me in geval van nood niet zou willen helpen. Ik begrijp dat in veel families "eigen verantwoordelijkheid" leidend is, maar opmerkingen van dien aard vind ik heel kil overkomen: zo zou ik niet met familie en vrienden om willen gaan. Het hangt dus uiteindelijk van familieverhoudingen- en tradities af.

repelsteeltje

repelsteeltje

01-03-2014 om 21:23

Kaaskopje

Wat een chagrijnige reactie zeg. Verder helemaal eens met Nuanno!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.