Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Advocaatje-leef-je-nog

Advocaatje-leef-je-nog

11-02-2015 om 18:20

Toevoeging op?

Ik hoor net dat ik geen andere advocaat kan nemen omdat mijn toevoeging op is? Ik heb een klacht ingediend tegen mijn huidige advocaat omdat ze na 2 jaar nog steeds geen zitting voor elkaar heeft gekregen en ook weigert een voorlopige voorziening aan te vragen voor mijn lopende echtscheiding. Kan iemand mij helpen?

A.


Katniss

Katniss

11-02-2015 om 18:36

Hoe kan dat?

Ik wist wel dat je een scheiding kunt rekken, maar hoe kan het dat het al twee jaar duurt?

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

11-02-2015 om 18:49

omdat ze niks doet

Omdat mijn advocaat niks doet en klaagt dat mijn ex en ik er niet uitkomen. We hebben overigens ieder een eigen advocaat. Door de voortdurende scheiding heb ik elke week stress dat een briessende ex me het huis uit schopt of me (fysiek) bedreigt. Ook heb ik alles zelf betaald en is mn geld op. Daarom wil ik ook een voorlopige voorziening. ik wil nog gas water en licht kunnen blijven betalen en kunnen eten met mn kinderen. Ik kan ook geen bijstand aanvragen want daar hebben ze een voorlopige voorziening voor nodig.
Maar goed, ik kan er uren over praten, niemand die t gelooft, maar ik ben vooral gebaat bij tips of een oplossing. Op internet kan ik alles vinden over een toevoeging en hoe die alsnog afgewezen kan worden als je na de uitspraak vermogend wordt. Maar eerst die toevoeging aub! Waar staat dat de zaak dan maar 30 uur in beslag mag nemen? Mogen advocaten mij weigeren?

Advocaatje (uitleg en tip)

Van wie heb je gehoord dat je geen andere advocaat zou kunnen krijgen? Dat zou in principe wel moeten kunnen. Wel is het zo dat je bij een second opinion opnieuw een eigen bijdrage moet betalen en de Raad voor Rechtsbijstand (die over de toevoegingen gaat) nogal eens snel aanneemt dat er sprake is van een second opinion.

Er is wel een ander probleem. Voor een toevoeging wordt een vast bedrag betaald, gebaseerd op een forfaitair aantal uren. Als je er meer uren aan besteedt krijg je niet meer geld. Behalve als de zaak heel erg ingewikkeld is en meer dan 3 maal het forfaitaire aantal uren vraagt, dan kan het soms toch, maar in de praktijk doet de Raad voor Rechtsbijstand daar enorm moeilijk over. Forfait bij een echtscheiding op tegenspraak is 10 (wat een lachertje is), driemaal het forfait is 30 en ik denk dat daar dat getal vandaan komt.

Een advocaat die een toevoeging overneemt moet uiteindelijk verrekenen met de voorganger. Is het dossier dik en zitten er al veel uren in dan beloopt de vergoeding per gewerkt uur maar een schijntje. Op zo'n zaak zit een advocaat niet te wachten. Een advocaat die een verzoek tot overname krijgt en vermoedt dat zo;n situatie zich voordoet zal geneigd zijn te weigeren: het is waarschijnlijk een rotzaak want anders was het dossier niet zo dik, de kans is aanwezig dat er gelazer is want anders was de klant niet bij zijn vorige advocaat weggegaan, toestemming voor het besteden van extra tijd ga je natuurlijk niet krijgen want dat geven die jokers van de Raad bijna nooit, dus het is niet aantrekkelijk.

Is de zaak daarmee hopeloos? Nee. Bel het bureau van de deken van de Orde van Advocaten van het arrondissement waar jij onder valt (kijk anders op de landelijke site: www.advocatenorde.nl), leg de situatie uit en vraag om hulp van de deken (het opperhoofd van de plaatselijke orde). Uiteindelijk zal er dan gewoonlijk door die bemiddeling een advocaat worden gevonden.

Sterkte ermee

Temet

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

11-02-2015 om 21:38

Temet

Wat een topantwoord weer!

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

12-02-2015 om 10:04

dank

Ik probeer al twee dagen te bellen naar de deken. Gisteren waren ze niet bereikbaar, vandaag hadden ze cursus dus niemand was aanwezig. Kan ik een kort geding aanspannen? Er zijn n aantal acute zaken die veel schade veroorzaken als ze nu niet opgelost worden. (kan doordat ik geen autosleutel krijg van ex mn werk niet uitoefenen, en een auto huren is te duur, heb na al die tijd alles betalen geen geld meer)

Celine

Celine

12-02-2015 om 10:14

kort geding

Tegen wie wil je een kort geding aanspannen? Je ex?

Daarvoor heb je wel een advocaat nodig en dus OF een toevoeging (een advocaat die op toevoegingsbasis werkt) OF geld om zelf die advocaat te betalen.

Wat een ontzettend vervelende situatie, ook jammer dat je het zover hebt laten komen dat je geen kant uit kunt.

Ik denk dat je alleen maar via contact met de deken iets kunt bereiken. Je zult daar dus druk moeten uitoefenen en duidelijk moeten maken dat hij/zij met spoed jou moet helpen. Leg het uit aan de secretaresse of collega advocaat van de deken en vraag of de deken jou in de pauze van de cursus kan bellen. Dan kan je de situatie in elk geval bespreken en weet je of hij/zij iets voor je gaat doen (en natuurlijk vragen: wat en wanneer).

Advocaatje

Voor een kort geding heb je een advocaat nodig....
Er wordt voor een kort geding (itt een voorlopige voorziening ihkv een echtscheiding) wel een aparte nieuwe toevoeging afgegeven, dat dan weer wel.

Groeten,

Temet

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

12-02-2015 om 17:50

en tja

Celine, ik heb het niet zover laten komen. Mij is nooit verteld dat er zoiets kon zijn als een toevoeging die op is. Had ik dat wel geweten, dan had ik veel eerder aan de bel gekomen. Beetje eieren na pasen is dit. Mijn advocaat had mij hiervan toch vooraf van op de hoogte moeten stellen?
Kan ik een kort geding aanspannen? Hoe doe ik dat? En mij is ooit verteld dat een kort geding niet mag in een echtscheidingszaak? Het gaat er om dat er weer een werkbare situatie komt, en niet de situatie waardoor werk voor n deel niet mogelijk is en dat de problemen steeds groter worden.

four

four

12-02-2015 om 18:15

kort geding tegen je advocaat

Om hem te dwingen zijn werk te doen.

Celine

Celine

12-02-2015 om 18:20

Lees nog eens posting #8 van Temet.

Ik lees daaruit: ja, je kan een kort geding beginnen tegen je ex en je krijgt daar een aparte (nieuwe) toevoeging voor. Dus daarvoor kan je ook een nieuwe advocaat (wel een goede en zorg dat deze gespecialiseerd is in echtscheidingsrecht -check of deze bijv. lid is van een of andere beroepsvereniging van echtscheidingsadvocaten).

Dat kan je nu meteen doen.
kan je dan de deken benaderen over wat te doen met je huidige lamzakkerige advocaat.

Dus je kan morgen aan de slag

reken je niet rijk

Een onderpresterende advocaat hoeft geen uitzondering te zijn. Dus reken je niet rijk. Ook de volgende kan gaan onderpresteren. Alleen al omdat je binnenkomt met een onwaarschijnlijk maar waar verhaal.
Het kan fortuinlijker zijn om de deken even af te wachten, want anders kun je klachtenprocedures beginnen tegen de volgende advocaat.

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

12-02-2015 om 19:33

kort geding

Ik lees niet hetzelfde. Want kan ik dmv een kort geding hetzelfde afdwingen als voorlopige voorzieningen?
En waarom adviseerde de advocaten die ik benaderde dat niet zelf? Dan krijgen ze weer betaald uit de toevoeging. Ik vrees dat dat komt omdat dat niet mag....

Helaas, ik weet het ook niet precies.

Ik weet te weinig van echtscheidingen. Ik zou ook denken dat wat je kan regelen in een voorlopige voorziening (wat er speciaal voor is) in principe niet via een kort geding zou moeten. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of je alles wel kan regelen in een voorlopige voorziening. Als dat zo is, dan denk ik dat je inderdaad in principe niet kan kort gedingen. Maar als er dingen zijn die niet in een voorlopige voorziening thuishoren komt daar mogelijk het kort geding om de hoek. Ook zou ik me kunnen voorstellen dat een kort geding sneller gaat dan een vovo en dat dat een reden kan zijn om voor een kort geding te kiezen, maar ook dat weet ik niet.

Voorlopige voorzieningen zijn vziw in elk geval voor alimentatie, recht op de echtelijke woning en de kinderen. Ik weet niet in hoeverre er in de vovo ook een voorschot op de boedelscheiding kan worden genomen en of je een vovo kan aanvragen tot afgifte van autosleutels.

Probeer kalm te blijven en bel de deken. Ze kunnen niet eeuwig op cursus blijven. Leg uit dat je acuut omhoog zit en erg graag snel hulp wilt, hopelijk helpt dat.

Sterkte ermee

Temet

weer betaald?

De toevoeging heeft een beperkt bedrag, dat is op een gegeven moment op. Meer werk wordt dan kosteloos verricht. Dat kan de reden zijn.
Bij ex hebben we indertijd ook geprobeerd de toevoeging te verplaatsen, maar die was al zo goed als opgebruikt, met name aan 'kantooruren'.

wat ik me nog afvroeg

Je begint je openingsposting met de mededeling dat je net hebt gehoord dat je toevoeging op is. Maar wie heeft je dat eigenlijk verteld?

Groeten,

Temet

Celine

Celine

12-02-2015 om 22:02

Spoedeisend belang

Ik weet niet hoe het precies zit met je autosleutels, maar het klinkt mij erg spoedeisend in de oren.

Ik weet er ook niets vanaf, maar kan me bijna niet voorstellen dat zoiets met een voorlopige voorziening geregeld kan worden.

Maar goed, dat kan een in echtscheidingen gespecialiseerde advocaat je wel vertellen.

Maar inderdaad: morgenochtend echt die deken bellen, aangeven dat het echt spoed is, dat je al een dag hebt moeten wachten en zorg dus dat je hem/haar te spreken krijgt.

Overigens kan je (mocht de deken toch even in bespreking zitten of zo) in de tussentijd via internet wel in echtscheidingsrecht gespecialiseerde advocaten vinden. Die kan je natuurlijk bellen of je sowieso die sleutels terug kunt vorderen via een kort geding. En die weten misschien ook wel zo of zij voor het kort geding een aparte toevoeging kunnen aanvragen.

Is die auto wel van jou? Heb je wel de papieren (op jouw naam dus)? En waarom krijg je nu - opeens? - de autosleutels niet? Of heeft hij ze van je afgepakt?

Klinkt wel ellendig. Veel sterkte ermee.

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

13-02-2015 om 00:10

t is niet om aan te zien

Ik ben morgenvroeg de eerste die belt met de deken, dat zeker. Ondertussen maalt mn hoofd hoe ik kan zorgen dat er een beetje schot in de zaak kan komen. T lijkt me belangrijk dat ik een woning en een inkomen hou.Evenals ex, begrijp me goed. Maar hij is niet van zn woning afhankelijk voor een inkomen. En de auto, die wil ex verkopen aan een garage. Doordat er dan niks teruggekocht wordt, leveren we er dan ettelijke duizenden euro's op in. En als we een andere auto kopen, moeten er weer ettelijke duizenden euro's bij. De garage moet ook ergens van leven. Mijn ex heeft de auto niet nodig, hij gebruikt hem al maanden niet meer. Mijn idee was om de auto bij de boedelscheiding te verdelen. Dus de een de auto, de ander wat anders. Mijn ex gebruikt de twee auto's van zijn gepensioneerde ouders die in dezelfde stad wonen.Hij werkt ook in zijn woonplaats. Het is begonnen toen mn handtas gestolen is en daar zaten mn autosleutels (en nog veeeel meer) in. Mijn ex had de reservesleutel vd auto want tot dat moment gebruikte we de auto af en toe allebei nog. Toen ik contact met ex opnam en vroeg om de reservesleutel, dacht hij dat het een streek van me was om de auto achter zijn rug om te verkopen. Uiteindelijk heeft mn ex het halve land doorgereisd om de auto met de reservesleutel op te halen waar hij stond en heeft me daar achter gelaten. Ik moest maar uitzoeken hoe ik thuis kwam. Sindsdien mag ik de sleutel niet meer. De auto staat op mijn naam, de autopapieren staan op mijn naam, en ik heb de autopapieren in mijn bezit. De afrekening is van mijn rekening gedaan, maar we hebben de auto altijd als gezinsauto gebruikt.

Temet: mijn huidige advocaat gaf in een email mij vorige week aan dat ze een beetje genoeg heeft vd zaak omdat 'een "gemiddelde" echtscheiding wordt afgewikkeld in om en nabij 30 uren. In uw zaak is door mij (en mijn voorgangster) 41 uur en 15 min besteed, zonder dat er ook maar enige afspraak tussen u en de heer X tot stand is gekomen'. Alle advocaten die ik gebeld heb met de vraag of ze mij wilden bijstaan hebben daarna aangegeven dit niet te willen omdat er teveel uren waren besteed.
Ik verbaas me ook over de uitspraak dat er geen enkele afspraak tot stand is gekomen. Waar staat dat er zonder tussenkomst van de rechter er afspraken gemaakt MOETEN worden? Hadden we dit wel kunnen doen, dan hadden we het toch wel zelf afgewikkeld? Er zijn trouwens genoeg afspraken wel tot stand gekomen. Het ouderschapsplan is voor 95% samen opgesteld. Enkel de kinderallimentatie moest nog nagerekend worden.
Ik betrap er mn advocaat steeds meer op dat ze leugens en halve waarheden verteld. Soms denk ik dat ik nooit kan scheiden.....

Aangifte?

Het zal de verhoudingen ook niet verbeteren maar kun je aangifte doen tegen je ex dat de auto op jou naam staat maar dat hij die niet af wil geven en dus in feite gestolen heeft of valt dat onder 'gemeenschap van goederen'.

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

13-02-2015 om 08:33

civiel

Ik heb al gebeld met de politie en ze zeggen dat ze me niet kunnen helpen omdat het een civiele zaak is. Het hoort thuis bij de advocaat.
De auto is maar een probleem, er zijn er zoveel.

Arme advocaat?

#18 Misschien is het een idee om de kwestie met die auto aan de dealer voor te leggen ( kunt u mij van een sleutel voorzien svp, tas gestolen, reservesleutel weg)
Dat is geen kwestie waar een advocaat iets aan kan doen.

Knopen doorhakken, keuzes maken, dat doen advocaten ook niet.

Ik krijg de indruk dat je wat verkeerde verwachtingen van het werk van advocaten hebt.

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

13-02-2015 om 09:39

kosten

Het gaat mij niet om de auto, maar om een slepende zaak die maar niet oplost. De kosten die een nieuwe sleutel (270 euro) en de sleepkosten (180 euro) met zich meebrengen kan ik zelf betalen? Dat is juist het probleem. Mijn onderneming verkeert in zwaar weer en kan dat niet betalen. Er is een sleutel, maar die wordt moedwillig achtergehouden met maar een doel; mij pesten. En het levert ook financiele problemen op voor mijn zaak doordat ik hogere kosten moet maken door bijv. een auto te huren. En door de economische crisis is mijn omzet erg terug gelopen. Een voorlopige voorziening legt tijdelijke afspraken vast mbt wie wat betaald, wie waar woont, wie wanneer de kinderen verzorgt en ook wie de auto tot zijn/haar beschikking krijgt. Zolang ik geen tijdelijke voorziening krijg, heb ik op al deze fronten last. De auto was daar maar een voorbeeld van. De reacties hier zijn tips om t autoprobleem op te lossen, maar die heb ik allemaal al doorlopen. Een maand geleden heb ik weer een verzoek aan ex gedaan om de sleutel. Toen zei hij dat ik hem kreeg als ik geld zou betalen zodat bepaalde rekeningen betaald zouden worden. Nou dat heb ik gedaan, maar toen t puntje bij t paaltje kwam kreeg ik de sleutel niet. Geld is dus op, is er niet.

Tja

Dit klinkts als trekken aan een dood paard.

Wat wil je dat de rechter doet?

Je wil naar de rechter.

Waar moet die over beslissen?

Over de auto?
Het huis?
De lopende kosten?

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

13-02-2015 om 11:25

voorlopige voorziening

Ik wil dat de rechter uitspraak doet in het kader van voorlopige voorziening zodat mijn zaak, woning en inkomen voort kan blijven bestaan. Tijdelijk, tot de echtscheiding is uitgesproken. Net de orde van adocaten aan de lijn gehad, degene die ik moet hebben is er niet. Heb al 3x gebeld vandaag. Notitie achter gelaten en ik zou binnen enkele minuten teruggebeld worden, maar dat is nu al 3 uur geleden.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-02-2015 om 13:43

Pffff

Het komt op mij over dat jij geen uitspraak van de rechter wil hebben. Jij wil je zin hebben.
Ik krijg toch echt het vermoeden dat hier veel meer speelt dan jij ons in een paar zinnen wil laten vermoeden.
Dan kun je kiezen voor het trekken aan het dode paard van Miriam, of je kunt voor de pragmatische oplossing kiezen.

En ik zou nog een 4e keer terugbellen. En dan wel nu, niet vanmiddag om 5 uur.

Celine

Celine

13-02-2015 om 13:58

Deken

Inderdaad: nu weer bellen. En als de deken er zelf niet is, andere advocaat vragen. Je zit nu met een dringend probleem, het is vrijdag en anders ben je zo weer dagen verder.

"Ik wil dat de rechter uitspraak doet in het kader van voorlopige voorziening zodat mijn zaak, woning en inkomen voort kan blijven bestaan."

Heb je dat eerder met je advocaat besproken?
Wanneer (hoe lang geleden)?
Waarom heeft ze er niets aan gedaan?
Waarom heb je het toen laten lieren?

Als je de deken wilt overtuigen dat hij/zij nu iets voor jou doet dan moet je wel -beknopt- een helder verhaal neer kunnen zetten over de situatie.

Kan goed zijn dat hij/zij niets van echtscheidingen weet, maar je moet hem/haar dus duidelijk maken wat jouw probleem is, waarom het zo dringend is en waar je dus mee geholpen moet worden.

Alleen een kort geding voor de autosleutels lijkt me trouwens wat overkill.

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

13-02-2015 om 14:02

wat jammer

Ik heb net de secretaris vd deken van de orde van advocaten aan de lijn gehad. Er wordt niet zomaar een nieuwe advocaat aangesteld. Ik moet een lijstje met 6 advocaten hebben die mij geweigerd hebben en dat op schrift toesturen. Tot die tijd kunnen ze niets doen. Een klacht insturen heb ik al gedaan aan de advocaat en de brief voor t kantoor ligt klaar.

Ginny, ik lees je twijfels, maar waar wil ik mijn zin dan in hebben? Ik wil een advocaat die mij bijstaat en die een voorlopige voorziening aanvraagt zodat de gemeente aan de slag kan met het regel van hulp voor mij. Als t dode paard mn ex is, ja dat weet ik, daarom heb ik ook een advocaat. Om een beeld te geven, ik betaal nu al 2 jaar lang heel veel kosten zonder dat ik allimentatie krijg. Mijn inkomen is de helft van de kosten die ik betaal. Waar haal ik dan het geld vandaan? Nou dat heb ik uit mijn zaak getrokken waardoor ik daar achterstallige rekeningen heb bij leveranciers. Die hebben er maling aan, en dat snap ik. Ik hoop met een voorlopige voorziening een regeling hiervoor te treffen. Mijn advocaat is de enige die dat voor mij kan doen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-02-2015 om 14:29

Nou je voorbeeld van de Auto....

Het is niet fraai wat je ex gedaan heeft dat klopt.
Maar...
Je hebt de auto modig voor je werk
Je bedrijf gaat eraan onderdoor
Het is evt. snel op te lossen met de aankoop van een nieuwe sleutel.
Dat is een snelle pragmatische oplossing voor een blijkbaar dringende kwestie.

En dan ga jij maanden (?) lopen soebatten via onwillige advocaten, omdat je principieel weigert om de nieuwe sleutel te betalen? Tuurlijk had ex zijn sleutel kunnen afgeven maar hij doet het niet. En wie heb je hier nu het meeste mee?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-02-2015 om 14:31

En als ik dat dan vergelijk

Met het standpunt van je voormalige advocaat dan begin ik daar wel beeld bij te krijgen.

Advocaatje-jeweetwel

Advocaatje-jeweetwel

13-02-2015 om 15:24

heb t niet

Het geld voor een nieuwe sleutel en de sleepkosten heb ik niet. En doordat ik de auto niet heb verdien ik ook minder....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.