Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

ww-er

ww-er

06-03-2017 om 16:19

Solliciteren en/of openlijk ondernemerschap?

Ik ben sinds 1 januari werkeloos. Heb een WW-uitkering van het UWV, waar ik gezien m’n dienstjaren 2 jaar recht op heb. Ik kan nu soms al niet slapen van de onzekerheid… want 2 jaar lijkt lang, maar is wel eindig. Ik ben alleenstaande moeder, dus wel afhankelijk… (en ook weer niet afhankelijk, want geen recht op bijstand vanwege eigen woning).

Ik solliciteer netjes volgens de eisen van het UWV maar als 45+ word je al snel als ‘te oud’ gezien in mijn branche, wat echt een jonge branche is. Naast het solliciteren ben ik me aan het oriënteren of ik iets zou kunnen doen voor mezelf. Dat schurkt aan tegen waar ik voor solliciteer. Maar dan begeef ik me dus op gevaarlijk terrein want het UWV ziet die oriënterende fase al snel als beginnend ondernemerschap en dan is er geen recht op WW. Ik kan open kaart spelen en proberen in aanmerking te komen voor ondersteuning van een half jaar, maar dan moet ik mezelf binnen een half jaar ook wel echt kunnen bedruipen. En dat is vooralsnog niet reëel. Ik vertel op feestjes wat ik van plan ben, iedereen vindt het een goed idee… maar er is niemand die zegt: ik kan je dienst gebruiken of ik ken iemand anders die er iets aan kan hebben… Bovendien zijn er al heel veel adviseurs, alleen heb ik een specialisatie (wat ik liever niet vertel vanwege herkenbaarheid) waarmee ik mezelf hopelijk onderscheid. Inmiddels staat er een website, maar die promoten via social media durf ik niet zo goed, want stel dat het UWV daar achter komt.

De situatie zet me vast. Hoe ver kan ik gaan om te onderzoeken (binnen mijn uitkering)? Wie heeft met hetzelfde gezeten? Ik ben ook niet het type ondernemer denk ik zelf, maar moet wat omdat loondienst onbereikbaar lijkt! Het UWV kan ik niet om raad vragen, want ik wil geen slapende honden wakker maken…


Kaaskopje

Kaaskopje

06-03-2017 om 16:32

Zeer riskant inderdaad

Alles wat je nu opgeeft als tijd die je in je eigen onderneming steekt, tenminste na het voortraject, waarin je je plannen moet gaan onderzoeken op haalbaarheid, ondernemingsplan e.d., gaat van je recht op ww af en krijg je ook niet meer terug. Dus eenmaal voor 20 uur ww, blijft dan ook 20 uur ww, zelfs als je plan voor de rest van je uren mislukt. Je moet dus redelijk zeker zijn dat je plan gaat slagen, om ermee bij het uwv aan te kunnen kloppen. Dat vind ik ook het jammere van deze insteek. Je mag het niet 'proberen' zonder je recht op ww te verliezen voor de uren die je als ondernemer aan de slag gaat. Daardoor durf ik het niet aan en ik denk velen met mij. Niet dat mijn plan realistisch is hoor .

Zelfde situatie

Ik weet hoe moeilijk het is want ik zit in dezelfde situatie, ook vanaf 1 januari, alleenstaande moeder, 50, en eigen huis, alleen iets minder lang mogelijkheid tot ww.
Het kost mij heel veel nachtrust en geeft heel veel stress. Ik moet wel zeggen dat ik merk dat het met de economie wat beter gaat, er zijn meer vacatures die passen en ik heb meer gesprekken, alhoewel nog makkelijk op één hand te tellen. Twee jaar terug ben ik ook tijd werkloos geweest en toen was het moeilijker. Helaas na 2x contract stopt het weer.

Het is super dat je in ieder geval een idee hebt waarmee je misschien een eigen onderneming kan starten.
Misschien naïef van mij maar waarom ontwikkel je jouw idee niet verder op je eigen manier en blijf je gewoon volop solliciteren tegelijkertijd? Mochten er al inkomsten uit voortvloeien dan kan je die gewoon invullen. Zodra je weet of het gaat werken dan kan je advies en hulp vragen bij het uwv. Succes in ieder geval!

Wilgenroosje

Wilgenroosje

06-03-2017 om 16:54

Volgens mij zit het zo:

Als je in de WW zit, mag je je eerst gedurende een periode van een aantal weken (6 geloof ik) met behoud van je ww-uitkering oriënteren op de mogelijkheden. Daarna mag je 6 maanden, met een verlaagde ww-uitkering, als zelfstandige aan de slag. Tijdens dat half jaar mag je volgens mij het geld dat je verdient helemaal of grotendeels houden, maar je moet het wel opgeven bij het uwv. En je moet er natuurlijk wel belasting over betalen.

Lukt het in die 6 maanden niet om jezelf te bedruipen, of zijn de vooruitzichten niet goed, dan kun je na dat half jaar weer terugvallen op je oude ww-uitkering. In geval van TS ga je dan door tot die 2 jaar voorbij zijn. Ga je door als zelfstandige, zijn na dat half jaar je rechten op ww weg.

Ik zou het eens met het uwv overleggen. Informatie inwinnen kan altijd en het moet denk ik wel met toestemming. Ik ben niet helemaal op de hoogte, maar door iemand in mijn omgeving weet ik vrij zeker dat dit zo ongeveer de regels zijn vanuit de ww.

onlangs gestarte ondernemer

onlangs gestarte ondernemer

06-03-2017 om 16:54

startersperiode is juist zeer gunstig

De startersperiode is juist zeer interessant! Je verplicht je tot niets en je kunt na dat half jaar gewoon weer terug de WW in.

Wat je moet doen: tegen het UWV zeggen dat je wil onderzoeken of het ondernemerschap wat voor je is. Je krijgt de komende weken (ik geloof max. 6) ontheffing van de sollicitatieplicht. Je uitkering blijft gewoon doorgaan. In die tijd maak je voor je zelf een ondernemersplan (hoeft allemaal niet te moeilijk hoor, is alleen maar bedoeld om aan UWV te laten zien dat je er goed over nadenkt).

Als jij dat wilt - en UWV ermee instemt - gaat de startersperiode van 6 maanden in. Je krijgt in die tijd 79% van je uitkering doorbetaald. Ongeacht je omzet. Heb je in die periode geen omzet, dan is het dus ene stap achteruit. Heb je wel omzet, dan ben je al snel gunstiger uit.

Na dat half jaar besluit je of je verder gaat als ondernemer of weer terug de WW ingaat. In dat laatste geval moet je wel aantonen dat je ook echt als ondernemer stopt.

Wat wel van belang is: je mag nog geen ondernemer zijn. Dus die website: haal die voor de zekerheid even uit de lucht. Dat heb ik in ieder geval wel gedaan toen ik in een vrijwel vergelijkbare situatie zat Ik heb dan ook geen 6 weken denktijd gebruikt, maar ca. 2 weken.

onlangs gestarte ondernemer

onlangs gestarte ondernemer

06-03-2017 om 16:57

inkomsten hoef je niet op te geven

Als aanvulling op de post van Wilgenroosje:

je inkomsten die je als ondernemer hebt in dat half jaar, hoef je NIET aan het UWV op te geven. En ja, je mag ze gewoon allemaal houden.

Als je doorgaat als ondernemer, mag je trouwens gedurende je hele opgebouwde WW-periode (dus die 2 jaar) eventueel alsnog terugvallen op de WW (en dus stoppen als ondernemer)

Wilgenroosje

Wilgenroosje

06-03-2017 om 17:01

Onlangs gestart

Kijk...een ervaringsdeskundige weet net ff beter hoe het in elkaar zit! Wat mooi dat je gedurende de tijd dat je uitkering nog gelopen zou hebben ook nog terug kunt vallen. Ik dacht alleen na dat half jaar.

Dappere stap van je!

ww-er

ww-er

06-03-2017 om 17:05

Klinkt al anders...

onlangs gestart, dat klinkt al anders. Maar het betekent dus ook dat je vanaf het moment dat die 79% in gaat, je naar buiten mag komen om aan naamsbekendheid te gaan bouwen? Dus in die 6 maanden moet je best een hoop realiseren... bekendheid generen én klanten regelen die ook daadwerkelijk de dienst van je gaan afnemen... ik snap dat dat in sommige takken te doen is, maar ik heb zelf nog helemaal geen netwerk... Stel, het lukt ten dele, dan zie ik mezelf straks in de situatie dat ik moet beslissen dat ik mijn ondernemerschap afkap, omdat het niet voldoende is om me van te bedruipen... terwijl me dat met wat meer tijd misschien wèl was gelukt...

ww-er

ww-er

06-03-2017 om 17:08

Te snel

Sorry, te snel... je kunt dus de hele lopende periode van je uitkering gebruiken als opstartfase. Ik snap het.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

06-03-2017 om 17:19

Toch...

Vraag ik me af, of je het zo helemaal kan stellen. Kijk eens op de site van het uwv. Daar staat heel veel informatie.

onlangs gestarte ondernemer

onlangs gestarte ondernemer

06-03-2017 om 17:26

ww-er

Klopt, vanaf het moment dat die startperiode ingaat, kun je je bedrijf openlijk gaan promoten. In jouw geval kun je die 6 weken 'bedenktijd' die eraan vooraf gaan natuurlijk goed gaan benutten. Je kunt natuurlijk gewoon met mensen gaan praten enzo, dat valt immers ook onder 'oriënteren of je dit wel wilt'. Maar al een website online zetten mag dus niet (staat expliciet vermeld in de voorwaarden).

Een half jaar is kort, maar aan de andere kant: ook lang! Mensen die niet in de ww zitten en een bedrijf opstarten, doen dat volledig voor eigen rekening en risico. Tijdens deze startersperiode be je én verzekerd van een inkomen én van de zekerheid dat je terug kunt vallen op de WW. En dat zes maanden lang (en dat terugvallen zelfs nog langer). Ook ben je tijdens die periode gewoon verzekerd voor arbeidsongeschiktheid via UWV. Ik vind het een mooie regeling.

ww-er

ww-er

06-03-2017 om 17:36

En stel...

... dat je er nou helemaal geen geld voor vraagt? Ik heb op mijn site wel een button staan die hulp biedt. Maar er staat nergens een tarief. Ik zou het zelfs nog kunnen verkopen dat ik het als hobby zie... ook omdat er heel veel blogs op staan die schurken aan lifestyle-bloggen.

Er is alleen niemand die het leest, omdat ik het niet durf te delen op social media... ik kan het ook niet toevoegen aan mijn LinkedIn profiel, ook jammer. Dus zolang ik daar geen keuze in maak, blijft het sowieso gerommel in de marge denk ik.

Wilgenroosje, de site van het UWV is er niet duidelijk over. Je kunt bijvoorbeeld ook nog voor een aantal uren WW houden... en dan geldt voor die uren nog sollicitatieplicht. Maar ik begrijp wel dat je de rest van de periode dat je bent gestopt met je bedrijf een lagere uitkering terugkrijgt. Het duizelt me zo, dat de weg van de minste weerstand het aantrekkelijkst is...

ww-er

ww-er

06-03-2017 om 17:42

onlangs gestart

Ja, ik snap wel wat je bedoelt hoor... als ondernemer bouw je al helemaal geen zekerheden op. Als je het echt met geen enkele ondersteuning moet gaan doen, dan is dit inderdaad nog een aantrekkelijke regeling. Maar in mijn geval was dan ook meteen duidelijk geweest dat dat geen reëel plan is.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

06-03-2017 om 18:59

Ww-er

Ik vraag me oprecht af of het echt zo is dat je gedurende de hele periode waarop je recht hebt op ww, terug kan vallen op je volledige uitkering.

Als ik op de uwv-site kijk bij "wat er gebeurt na de startperiode" zie ik het nergens terug. Integendeel. Misschien dat "onlangs gestart" daar een linkje van heeft?

Vraag het in ieder geval goed na bij het uwv. Uit wat ik lees op de website, trek ik (als leek, dat wel) een andere conclusie.

ww-er

ww-er

07-03-2017 om 09:58

Wilgenroosje

Nee, het UWV durf ik echt niet te bellen. Ik heb eens advies gevraagd. Wat ik moest doen na seksuele intimidatie van mijn werkgever... en toen werd er gezegd dat ik er maar overheen moest stappen omdat ik anders mijn baan kwijt zou zijn. Bovendien zou ik zelfs kunnen worden aangeklaagd, voor smaad. Ik had gelukkig een e-mail correspondentie waar mijn werkgever schuld bekende, dus dat was niet aan de orde maar de reactie van het UWV heeft me toentertijd behoorlijk in paniek gebracht.
Maar goed, dit terzijde... om uit te leggen dat ik weinig van het UWV verwacht.

Wat ik na veel onoverzichtelijke info doorgespit te hebben heb meegekregen:

Nee, je hebt geen recht op je volledige uitkering. Je wordt met 29% gekort zodra je start. Na dat half jaar stopt je uitkering... maar als je je bedrijf opschort (rigoureus, dus aantoonbaar stopt) zou je de uitkering wel weer kunnen laten hervatten, maar die 29% blijft er wel vanaf tot het eind van de periode waarop je recht op WW vervalt... Dat is je straf, omdat je het hebt geprobeerd, zo lijkt het.

Ook: je moet kunnen aantonen dat er nog niks was op het moment dat je de uitkering inging. Als je naast je baan al bezig was, dan zou je dus geen recht hebben op een uitkering als je door gaat als ondernemer, dus dat is niet gunstig als je jezelf er nog niet van kan bedruipen! Je moet sowieso wachten tot je toestemming hebt van het UWV, voor je iets begint. Misschien als je al jarenlang in loondienst een buffer op hebt kunnen bouwen, is het te doen om binnen een half jaar iets op te zetten waarvan je kunt leven.

Als je de uren dat je met je onderneming bezig bent opgeeft, heb je geen toestemming nodig. Dan worden die uren gekort op je uitkering. Maar dat is natuurlijk ook een ondoorzichtig systeem. Alleen, de uren blijven er ook vanaf, begrijp ik.

Als ik het me kon permitteren, dan zou ik zeggen: laat maar zitten die WW. Ik vrees dat ik maar gewoon blijf solliciteren en achter de schermen een start maak. Met een kleine baan zou ik het risico ook nog wel aan durven, ik vind zuinig doen niet erg... maar er moet wel iets van een basis zijn.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-03-2017 om 10:10

Hobbymatig

Ik heb wel schriftelijk toestemming dat ik hobbymatig mag verkopen, zolang ik maar geen winst maak en mezelf niet als bedrijf presenteer. Aangezien ik voor mijn hobby inmiddels denk ik zo'n 300 euro heb uitgegeven aan materiaal en werkplek en ik tot nu toe 3 euro binnen heb gekregen door verkoop... mwah... hoef ik me geen zorgen te maken om boze blikken. Meer dan dit zal het ook niet worden, gezien mijn productietempo.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-03-2017 om 10:15

ww-er

10 Jaar geleden kwam ik ook in de ww vanuit de wao. Op een gegeven moment was ik de verplichtingen vanuit het GAK zo zat, dat ik de ww ook opgegeven heb. Daar heb ik achteraf ontzettend veel spijt van. Doordat mijn inkomen wegviel, zijn we echt in de problemen geraakt. Al met al heb ik er van geleerd dat je dit beter niet kunt doen.

Als je het met een kleine baan wel aandurft, kan dat toch gewoon? Je mag het sowieso naast elkaar doen, dus je hoeft je ww ook dan niet op te geven.

net gestarte ondernemer

net gestarte ondernemer

07-03-2017 om 10:48

over dat terugvallen

"Ik vraag me oprecht af of het echt zo is dat je gedurende de hele periode waarop je recht hebt op ww, terug kan vallen op je volledige uitkering."

Mij werd het als volgt uitgelegd door de casemanager: Als je recht hebt op 2 jaar WW, dan heb je na de startersperiode nog 1,5 jaar over. Als je vervolgens na 1 jaar alsnog stopt met je onderneming, dan heb je nog 0,5 jaar recht op WW.

"maar als je je bedrijf opschort (rigoureus, dus aantoonbaar stopt) zou je de uitkering wel weer kunnen laten hervatten, maar die 29% blijft er wel vanaf tot het eind van de periode waarop je recht op WW vervalt."
Is dat echt zo? Dat wist ik niet. Maar ik vraag het mij af hoor, ik zal eens in mijn mailtjes duiken. Mocht het zo zijn, dan zou mij dat compleet zijn ontgaan (en dat kan ik mij dan weer niet voorstellen)

"Ook: je moet kunnen aantonen dat er nog niks was op het moment dat je de uitkering inging."
Ik dacht daarom ook dat ik niet in aanmerking zou komen. Mijn tip: ga toch even in gesprek. De regeling bleek in de praktijk namelijk veel soepeler dan ik had gedacht. Sterker nog: ik stond al 5 jaar ingeschreven bij de KvK en had regelmatig freelance-klussen gedaan. De laatste 2 a 3 jaar niet meer. Toen ik naar het UWV ging voor mijn WW-uitkering, kon ik vrijwel direct starten met een freelance-klus. Toen ik bij de casemanager verzuchtte dat ik de regels nogal discutabel vond (ik dacht dat ik direct gekort zou worden etc.), keek hij mij verbaasd aan. "Maar jij bent helemaal geen ondernemer", zei hij. Een (incidentele) freelance klus wordt helemaal niet als ondernemerschap beschouwd. Ik zou dus niet blijvend gekort worden door een freelance klus. En ik bleek dus gewoon in aanmerking te komen voor de startersregeling.

Wat mij verraste, was de snelheid en flexibiliteit waarmee de casemanager kon beslissen. Tien ik aangaf dat ik die 'gedenkperiode' wel wilde, besloot hij ter plekke: oké, dan gaat die nu direct in. En toen ik op een vrijdagochtend mijn ondernemersplannetje mailde, stuurde hij direct een mail terug: ziet er goed uit, wanneer wil je starten? Waarop ik aangaf: komende maandag? En dat vind hij prima. En direct een mail ter bevestiging. Het ging bij mij dus allemaal veel soepeler en sneller en makkelijker dan ik op basis van de website had verwacht.

"Als je de uren dat je met je onderneming bezig bent opgeeft, heb je geen toestemming nodig. Dan worden die uren gekort op je uitkering. Maar dat is natuurlijk ook een ondoorzichtig systeem. Alleen, de uren blijven er ook vanaf, begrijp ik."
Klopt, dat is een andere mogelijkheid. Dan kies je niet voor de startersperiode, maar gaat je parttime richten op je bedrijf. Je levert dan (blijvend) bijvoorbeeld 2 dagen per week van je uitkering in. Je krijgt dan nog voor 3 dagen een uitkering en hebt sollicitatieplicht voor die 3 dagen.

Een losse freelanceklus is trouwens geen probleem, daarvoor word je niet blijvend gekort. Als er 'werk op je pad komt', dan mag je dat gewoon aannemen. In je maandelijkse verantwoording aan UWV geef je dan aan voor hoeveel uur je werk had, en dat wordt eenmalige verrekend.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

07-03-2017 om 10:53

Ww-er

Wat een slechte ervaring met het uwv. Rare reactie ook. Maar de vragen die je nu hebt gaan direct over een uitkering die je van het uwv krijgt. Daar reageren ze misschien anders op. Heb je geen contactpersoon?

En zeker als het iets is wat je heel graag wil proberen, zou ik toch met ze overleggen. Wie weet wat een succes het wordt. Nu kan het nog met behoud van een stuk ww. Als de 2 jaar straks om zijn, moet je het helemaal op eigen kracht doen.

Aan de andere kant snap ik je twijfels heel goed. Het is toch een gok die je neemt en ik kan me voorstellen dat solliciteren en gaan voor een baan in loondienst een stuk veiliger voelt. Moeilijk hè?! Ik wens je in ieder geval heel veel succes!

ww-er

ww-er

07-03-2017 om 11:42

Contactpersoon

Ik heb helaas geen contactpersoon. Ik ben in het verleden 2x 1 maand werkeloos geweest en toen kreeg ik direct een oproep om langs te komen. In een zaaltje werden dan je plichten uitgelegd en de werking van werk.nl. Deze keer zelfs dat niet. Alleen e-mails met opdrachten. Zal wel met de bezuinigingen te maken hebben, maar ik heb dus niet een vast iemand waar ik mee kan overleggen. Als ik bel moet ik mijn BSN nummer invoeren. Ik ben bang dat ik daarmee dan extra in de gaten gehouden wordt straks...

Ik denk dat ik dan zo maar door ga en alles open houd. Aangenoomen worden op een full-time functies betekent dat het bedrijf naar de achtergrond verdwijnt. Maar word ik part-time aangenomen, dan zou ik het kunnen combineren. En tot die tijd maar wedden op twee paarden en mijn bedrijf in de ww-periode als vrijwilligersinitiatief inzetten.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-03-2017 om 11:51

Onduidelijk dus

"maar als je je bedrijf opschort (rigoureus, dus aantoonbaar stopt) zou je de uitkering wel weer kunnen laten hervatten, maar die 29% blijft er wel vanaf tot het eind van de periode waarop je recht op WW vervalt."
Is dat echt zo? Dat wist ik niet. Maar ik vraag het mij af hoor, ik zal eens in mijn mailtjes duiken. Mocht het zo zijn, dan zou mij dat compleet zijn ontgaan (en dat kan ik mij dan weer niet voorstellen)===

Ik heb ook nog eens zitten lezen en ik zóu eruit op kunnen maken dat je, als het 'experiment' mislukt, je weer terug kunt naar een volledige ww-uitkering, dus zonder gekort te worden. WW'er, ik zou toch echt eens bellen voor een vrijblijvend gesprek, of langsgaan bij het uwv zelf. Dat wordt niet opgenomen zoals een telefoongesprek wel opgenomen kan worden.

Wat ik ook denk te begrijpen, is als je eigenlijk al eerder begonnen was met bet bedrijf waarvoor je je als startende ondernemer meldt bij het uwv, de startersperiode niet krijgt. Als ik het dus goed begrijp moet je echt het ondernemerswiel nog uitvinden vanaf dag 1 en van daaruit de oriëntatieperiode en het half jaar 'proefdraaien' ingaan om ten volle van de regeling te kunnen profiteren. Dat je de bouwtekening van het wiel al in huis hebt en eerst uitzoekt of er vraag naar is, is geen probleem lijkt mij.

net gestarte ondernemer

net gestarte ondernemer

07-03-2017 om 11:56

natuurlijk kun je overleggen

Natuurlijk kun je overleggen! Waar een wil is, is een weg. Stuur via je online werkmap gewoon een berichtje dat je een afspraak wilt maken. Vanaf dan heb je (zo ging dat hier tenminste) een contactpersoon.

Maar natuurlijk kun je ook gewoon constateren dat het ondernemerschap niets voor jou is. Je hoeft geen ondernemer te worden. Maar als je wilt ondernemen, ga je er dan voor. Een bedrijf komt niet vanzelf, daar moet je voor willen werken. Hard voor willen werken. En dat betekent hobbels en hindernissen overwinnen, zekerheden opgeven en nog veel meer. Maar je hebt wel de luxe positie (ja, luxe!) van een startersperiode.
Als je dat niet wil of kan, dan past een dienstverband gewoon beter. Ik denk dat dat uiteindelijk voor veel mensen geldt. De vrijheid van een eigen bedrijf is fijn, maar de keerzijde is er ook. Dat moet wel tegen elkaar opwegen.

ww-er

ww-er

07-03-2017 om 13:34

initiatief genomen...

Okee, ik heb een verzoek ingediend via m'n werkmap. Nu maar eens kijken op welke termijn ik langs mag komen. Ik kan het uitleggen zonder de url van mijn site te geven (die dus al wel online staat ja!). Dan zal ik ook meteen navragen of het werkelijk zo is dat je weer recht hebt op je volledige uitkering, als het niet loopt na een half jaar (of langer). Dat laat ik zeker even weten hier.

Ik ben inderdaad niet zo'n ondernemerstype. Maar wat ik doe is erop gericht om mensen te helpen, ik geloof er ook in... en dan durf ik veel moedigere stappen te zetten, dan is het minder een 'met mezelf leuren' idee.

net gestarte ondernemer

net gestarte ondernemer

07-03-2017 om 14:30

succes!

Succes ww-er, ben heel benieuwd welke stappen je gaat zetten!

Wilgenroosje

Wilgenroosje

07-03-2017 om 17:26

Leuk!

Wat goed! Spannend ook. Heel veel succes. Het wordt vast leuk.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-03-2017 om 08:48

Goed zo

Ik ben ontzettend benieuwd, dus ik hoop dat je verslag wilt blijven doen.

ww-er

ww-er

09-03-2017 om 13:17

Teleurstellende update (of niet)

@Kaaskopje, Wilgenroosje en net gestarte ondernemer...

Was vast naïef van me, om te denken dat ik zomaar een afspraak kon maken. Na 1 werkdag kreeg ik de vraag waaróm ik dan wel een afspraak wilde maken. Er kan namelijk niet zomaar een afspraak worden gemaakt.
Dus ik speelde open kaart... moest vervolgens wéér een dag wachten op antwoord... en kreeg toen een link met een leermodule die ik moest doorlopen. Zodra ik die had afgerond, moest ik het bewijs daarvan in mijn werkmap zetten. En dan kon er ook een afspraak worden gemaakt.

Ik heb die module net doorlopen en word moedeloos van die zure UWV-types die je dan in filmpjes uitleggen hoe het zit. Ik had daarvoor ook al een webinair over LinkedIn gevolgd, dat bleek bedoeld voor mensen die net-aan hun computer aan kunnen zetten, zo leek het wel.

Maar goed. Ik ben wel wat wijzer, namelijk dat ik niks wijzer ben. Hierboven worden steeds twee regelingen door elkaar gehaald, nl. de startersperiode en de inkomstenverreking op basis van uren. Ik denk dat ik (zonder gesprek, want het zou dus geen adviesgesprek zijn, ik zou in dat gesprek de startersperiode aanvragen!) voor optie 2 ga. Waarbij ik niet zo goed weet hoe ze m'n uren willen checken. Ik heb dan sowieso nog sollicitatieplicht, dus ik doe maar gewoon hoe ik het nu doe en geef mijn inkomsten door (als ik die krijg). Doorgegeven uren gaan van je ww af... en blijft er ook in de maanden daarna vanaf.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-03-2017 om 13:33

Ach eerlijk?

Ik heb die 'training' ook gedaan. Het stelt niet zoveel voor. Mijn hemel, mocht je niet eens een informatief gesprek voeren voor je de beslissing neemt of je er wel aan wilt beginnen?

Het kan heel goed zijn dat ik verschillende situaties door elkaar gooi. Ik zou daarvoor dus juist een gesprek willen en meer ook nog niet. Tijdens het gesprek zou je dan alsnog kunnen zeggen dat je het wel of niet wilt.

net gestarte ondernemer

net gestarte ondernemer

09-03-2017 om 13:40

oh ja, dat filmpje

Oh ja, dat filmpje.... dat moest ik ook doorlopen. Dat filmpje zette mij dus helemaal op het verkeerde been. Daardoor wist ik zeker dat ik niet in aanmerking zou komen. En dat mijn spontane en tijdelijke freelance klus blijvend gekort zou worden. En daar bleek dus niets van te kloppen!

Wilgenroosje

Wilgenroosje

09-03-2017 om 13:44

Ww-er

Jammer dat je het zo ervaart, maar realiseer je je dat je, als je start zoals jij nu wilt doen, en je bijvoorbeeld toevallig in maand 2 een behoorlijk aantal uren kunt werken als zelfstandige, deze uren blijvend van je ww-uitkering afgetrokken worden? Ook als je de maand daarna helemaal geen uren als zelfstandige maakt ben je dat stukje uitkering dus definitief kwijt.

Met de startersperiode ondervang je dat door gedurende die 6 maanden een wat lagere, vaste ww-uitkering te ontvangen. Alles wat je dan bijverdiend mag je houden. Dus de ene maand kom je misschien wat tekort, terwijl je een andere maand misschien veel meer omzet draait.

Kun je je niet proberen je over "het gedoe" met het uwv heen te zetten? Je kan je ertegen verzetten, maar je kan je ook gewoon aan hun regels houden. Het zal voor jou toch niet veel uitmaken of je nu meteen of over een paar weken die onderzoeksperiode mag beginnen.

Dan ga je erbinnenkort heen als ze aangeven dat het zover is en krijg je, als je plan een beetje goed in elkaar zit, volgens mij die 6 weken voorbereidingstijd. Tijdens die 6 weken heb je je volledige uitkering en geen sollicitatieplicht. Kun je daarna dat half jaar de startersperiode in met behoud van het grootste deel van je uitkering.

Na dat half jaar maak je dan de balans op, of het zin heeft om door te gaan of niet. Is toch de weg met het minste risico lijkt mij.

ww-er

ww-er

10-03-2017 om 12:28

dipje

Kaaskopje en net gestarte ondernemer, dat was ook mijn idee... maar helaas, die 'training' is zo bedoeld, dat je geen vragen kúnt hebben. Op elke stelling volgt een antwoord en moet jij een button indrukken als bewijs dat je het begrepen hebt... hoe afgestompt wil je het hebben. Het werkt averechts. Ik heb inmiddels ook een paar van die webinars gevolgd en daar kreeg ik hetzelfde tenenkrommende gevoel bij. Je wordt aangesproken alsof je totaal wereldvreemd bent.

Wilgenroosje, voorlopig heb ik er sowieso geen inkomsten van. Iedereen aan wie ik het vertel vindt het een mooi verhaal, is enthousiast, maar daar blijft het dan bij. En ik twijfel ook enorm, zit in een dipje... heb al best veel tijd geïnvesteerd in het bloggen, maar ben bang dat ik in de hoek van vrijwillig lezingen geven blijf hangen. Dus er valt sowieso niks op te geven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.