Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Postbode

Postbode

20-05-2016 om 10:15

Postnl wil dat elke postbezorger een smartphone heeft voor het werk onderweg

Ik had het er hier al eerder over maar de spanning loopt op.

Postnl wil dat elke postbezorger tussen volgende maand en november een werkende smartphone met internetverbinding heeft voor onderweg met een Androidversie van minstens 5.0 Windows werkt niet met de Postnlapp.

We krijgen daarvoor 8 euro per maand en je kunt via Hollandse Nieuwe (niet de beste provider) daarvoor een abonnement aanschaffen met Huaweitelefoon die aan de eisen voldoet en waar je 300 MB per maand krijgt (zou voldoende moeten zijn zet Postnl). Je betaalt dus ook 8 euro per maand. Als je zelf stopt met werken bij Postnl loopt je abo nog door (2 jaar, of je neemt een abo van 1 jaar voor 9 euro) zonder vergoeding.

Als je contract voor bepaalde tijd niet verlengd wordt neemt Postnl de kosten wel over mits je het goedkoopste abo hebt (van dus 8 euro).

Veel mensen in de schuldsanering, bijstand of met al oude schulden mogen geen (extra) abo op hun naam en daarvoor verwijst Postnl naar de Personeelsvereniging voor een oplossing (?).

Veel postbezorgers willen geen abo op hun naam vanwege je plichten daaromtrent en de ellende die het kan geven als je toch over je bundel gaat bijv.

Als de telefoon stuk valt of stuk gaat door werken in de regen kun je dat vergoed krijgen maar dan moet je aantonen dat je de telefoon ook voor je werk hebt gebruikt. We vragen ons af hoe we dit precies moeten doen (Postnl zegt dat je daarvoor op start geklikt moet hebben als je met je wijk begint).

Omdat we gingen mopperen over een abonnement heeft Postnl ons verwezen naar de mogelijkheid voor Prepaid (overigens mag je ook je privetelefoon gebruiken en dan krijg je ook 8 euro pm vergoeding) maar dan moet je zelf voor een goede smartphone zorgen die je dus vooraf betaalt. Je krijgt dan ook 8 euro per maand maar voor prepaid hebben ze nog geen goede deal gesloten dus dat is in verhouding best wel duur.

Wij willen nu dat Postnl ons een telefoon geeft die ze maar goedkoop per grote partij aanschaffen en een vergoeding voor prepaidkaartjes.

Probleem is dat veel leidinggevenden het maar lastig vinden dus die roepen gewoon dat je dit moet doen en anders op staande voet ontslagen wordt. Een ander probleem is dat maar 4% bij een vakbond zit omdat het als een bijbaantje wordt gezien, we kunnen ons dus niet goed verenigen en als je de enige bent in jouw postdepot die er tegenin gaat wordt je zo omver gepraat.

Postnl zegt op de vraag of dit wettelijk wel mag: We hebben onderzocht of de medewerker verplicht kan worden om voor zijn werk zijn eigen smartphone te gebruiken of er een te kopen. Uiteindelijk is de conclusie dat de wetgeving hierover niet duidelijk is. We vinden wel dat PostNL een werknemer mag vragen om tegen een vergoeding gebruik te maken van zijn eigen smartphone of er een te kopen. We baseren ons daarbij op de cao voor postbezorgers:

ARTIKEL 7 LID 3:

“De medewerker zal voldoen aan in redelijkheid aan een postbezorger te geven opdrachten, ook wanneer deze betrekking hebben op het verrichten van andere dan zijn gebruikelijke werkzaamheden.”

Wat vinden jullie hier nu van? Houd er rekening mee dat de gemiddelde postbezorger een contract van 10 uur per week heeft voor een paar centen boven het minimumloon.


Postbode

Postbode

20-05-2016 om 10:17

Oja

de bedoeling is dat je op start en stop drukt als je met je wijk begint en klaar bent maar het wordt vooral gebruikt om brievenbuspakketjes te scannen, zoals bijv van bol.com. Dan weet de afzender (en dus de geadresseerde) via track en trace dat het bezorgd is.

Jurist

Jurist

20-05-2016 om 10:37

Belachelijk

"Wat vinden jullie hier nu van?"

Belachelijk, dus!

Ik ben jurist, met (in het verleden) ervaring met arbeidsrecht. Hopelijk reageert Temet nog met recentere arbeidsrechtervaring.

Het CAO-artikel ziet op werkzaamheden. Dat is iets anders dan de aanschaf van een smartphone of nemen van een abonnement voor een smartphone.

Werkzaamheden zou zijn, als je altijd brieven bezorgd en ze vragen of je ook een paar tijdschriften zou meenemen, die in redelijkheid ook nog in de fietstassen passen (en in de brievenbus).

Misschien moet je voor je gevoel dat je juridisch gelijk hebt even (gratis) een paar arbeidsrechtadvocaten bellen (google op "gespecialiseerd (of specialisatie) arbeidsrechtadvocaten" en kijk als je ze vindt en hun c.v./ervaring ziet of ze lid zijn van een vereniging voor arbeidsrechtadvocaten.

Dan bel je er een paar, lees het CAO-artikel voor en de andere feiten die je hierboven hebt beschreven (bijbaantje, geldproblemen, risico's, niet veel lid van vakbond) en wat je kunt doen.

Zij zullen naar ik aanneem mijn stellige reactie bevestigen.

Ontslag op staande voet is sowieso een loos dreigement. Echt onzin!

Zij hebben vast wel een idee wat je kan doen. Het lijkt mij vooral handig je toch te organiseren en met meerderen - schriftelijk - bezwaar te maken op basis van de (telefonische) adviezen van de diverse arbeidrechtadvocaten, als jullie niet iemand vinden die lid is van de vakbond en dus de vakbond hiervoor kan inschakelen. Dat zou natuurlijk de logische weg zijn.

En hoe zit het met de OR, die zou je sowieso ook hiervoor moeten inschakelen. Hebben die daar mee ingestemd? Idioot, als dat zo is.
En zo nee, dan wordt het tijd dat die actie neemt.

NB Ik heb een goedbetaalde baan (geen geldproblemen), maar van zo'n regeling zouden ook mijn haren overeind gaan staan. Als ze met een smartphone willen werken (voor iedereen), dan moeten ze die ter beschikking stellen aan de postbodes, als een postbode niet zelf een geschikte smartphone heeft (wel fijn als je evt. WEL je eigen smartphone kunt gebruiken als je dat wilt).

ex-Postwerknemer

ex-Postwerknemer

20-05-2016 om 10:44

Dreigen

Het idee om iemand te tracken is niet verkeerd, de manier waarop wél.

"Wij willen nu dat Postnl ons een telefoon geeft die ze maar goedkoop per grote partij aanschaffen en een vergoeding voor prepaidkaartjes."

Precies! Waarom kan zoiets niet op een oude telefoon met een oude Android draaien?

Helaas is Post niet de beste werkgever die er is, maar als je wordt gedwongen daar te werken (re-integratie) of als het één van je stapelbaantjes was om de huur te kunnen betalen heb je weinig keuze.

En dan bedreigd worden met op staande voet ontslag als je dit niet wilt, of KUNT doen. Uit eigen ervaring en door gebeurtenissen bij oudcollega's weet ik helaas dat Post niet terughoudend is als het er op aan komt, iemand op staande voet te ontslaan of het salaris stop te zetten, met een verklaring die stijf staat van de onzin als ze dat nodig vinden. Maar de meeste mensen die er werken hebben de mogelijkheden niet om ontslag aan te vechten en zullen vanwege angst voor het inkomen en gevolgen bij het aanvragen van een uitkering (of het behouden van die uitkering als ze dit vanuit de bijstand doen) bang zijn om het zover te laten komen.

Ik vraag me ook af hoe "redelijk" (volgens dat artikel 7 lid 3) dit is om van werknemers die niet bepaald modaal verdienen en niet zelden werken met behoud van uitkering te eisen.

Ik hoop dat jullie de krachten kunnen bundelen en een vuist kunnen maken, maar dan moeten jullie wel sterk in de schoenen staan, want Post schuwt niets om dwarse werknemers het leven zuur te maken.

Overweeg ook om de media in te schakelen, bijvoorbeeld Monitor van KRO-NCVR.

geen ervaring

geen ervaring, maar geheel eens met Jurist. Dat CAO-artikel gaat over iets anders. Er staat niet: werkgever kan u verplichten van uw eigen geld zaken aan te schaffen en voor eigen rekening en risico contracten aan te gaan met het oog op de uitvoering van uw werkzaamheden".

De FNV is zich nogal aan het profileren op dit moment, heb ik de indruk. Zoek ergens een vakbondslid, laat die de zaak aan de bond voorleggen, en kijk of de FNV bereid is hier een enorme rel over te schoppen. Of schop de rel anders zelf. Steek de koppen bij elkaar en probeer een tranentrekkend artikel in de Telegraaf gepubliceerd te krijgen oid, en dan eens kijken hoe snel PostNL inbindt.

Hoe dan ook: zorg dat je zoveel mogelijk mensen bij elkaar krijgt en geef het management een duidelijke boodschap dat jullie niet van plan zijn met die onzin in te stemmen.

Trouwens, ik heb nu even geen tijd om dit op te zoeken, maar is dit niet iets waar de OR adviesrecht over heeft? Zijn de regels rond de medezeggenschap wel netjes nagekomen allemaal?

Sterkte ermee, en groeten,

Temet.

Anna G.

Anna G.

20-05-2016 om 11:20

aan de andere kant..

Is het principe van bring your own device de nieuwe norm aan het worden. Een smartphone heeft tegenwoordig bijna iedereen en je krijgt een vergoeding voor het gebruiken van je eigen telefoon. Sterker nog, ze bieden je een abonnement aan en willen dit in zijn geheel vergoeden.

Het zou alleen misschien zo moeten zijn dat je je telefoon en abonnement kan inleveren op het moment dat je zelf een andere baan neemt. Nu is dat kennelijk alleen het geval bij ontslag.

Postbode

Postbode

20-05-2016 om 12:15

reactie

Ik ben lid van de vakbond en die is er ook wel mee bezig en de OR ook maar we zijn in januari akkoord gegaan met de nieuwe CAO met de volgende tekst (hieronder). In eerste instantie was ik daar ook blij mee (er speelden op dat moment wel ergere en belangrijkere dingen rond de CAO omdat ik zelf een oude smartphone heb en ik best gratis een abo wil omdat ik weinig buitenshuis gebruik maak van mijn smartphone.

Overigens het moet een nieuwe androidversie zijn omdat de app er anders niet op draait, 4.4 zou voldoende zijn maar het is niet bekend hoe lang.

Werkgever wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om m
edewerkers in te zetten voor nieuwe initiatieven en pilots om daarvan de commerciële en operationele mogelijkheden te onderzoeken. Doel is het verbreden van het aanbod aan producten of diensten van PostNL, die leiden tot aanvullende omzet en werkzaamheden voor de postbezorgers. Voor deze nieuwe producten en diensten is toegang tot Mijn Werk op straat noodzakelijk. Er is een landelijke planning voor de uitrol hiervan in 2016. De betreffende medewerkers worden
door hun leidinggevende geïnformeerd over de timing van de
implementatie in hun gebied. Ze ontvangen dan eveneens informatie over het gebruik van de smartphone en de ingangsdatum van de vergoeding hiervoor. Deze vergoeding geldt voor:
-
de medewerker die via een door PostNL geselecteerde provider kiest voor een aanbod dat qua smartphone en minimum abonnement voldoet aan de gevraagde werkzaamheden, of
-
de medewerker die voor de gevraagde werkzaamheden gebr
uik maakt van de eigen smartphone.
1 Deze vergoeding bedraagt € 8,- (netto) per maand en is pa
ssend voor het aanbod van de door PostNL geselecteerde provider.
2 De vergoeding wordt betaald na afloop van de kalenderm
aand waarin op minimaal één dag is gewerkt in de uitvoering bestelling. Voor de maand waarin de medewerker de smartphone voor het eerst gebruikt, wordt de vergoeding betaald in die betreffende maand als voorschot. Dit voorschot wordt bij uitdiensttreding verrekend.
3 De medewerker als bedoeld in lid 1 ontvangt voor de aa
nschaf van een beschermhoesje voor de smartphone eenmalig een vergoeding ter waarde van € 15,- (netto). Het is de verantwoordelijkheid van de medewerker door gebruik
van onder meer dit beschermhoesje schade aan de smartphone te
voorkomen.
4 Het gebruik van de smartphone voor nieuwe producten en dienste
n en de bijbehorende vergoeding wordt jaarlijks geëvalueerd op het
al dan niet voortzetten daarvan. Dit geldt eveneens voor de eenmalig
e vergoeding van het beschermhoesje. De maandelijkse vergoeding wordt getoetst aan het aanbod van providers en de fiscaliteit. De eenmalige vergoeding voor het beschermhoesje wordt getoetst aan wenselijkheid en functionaliteit in de praktijk.
5 De vergoedingen gelden gedurende de looptijd van deze cao of eindigen eerder als dat naar aanleiding van de evaluatie wordt afgesproken tussen cao partijen.

Postbode

Postbode

20-05-2016 om 12:17

nog iets

In de regels staat ook, ik zal ze zo eens allemaal even opzoeken, dat je alleen de vergoeding van 8 euro krijgt als je 1 dag per maand minimaal gewerkt hebt. Als je dus lange tijd ziek bent krijg je ook niets.

Verder zijn er veel jongeren die er werken met een contract van 3 uur die natuurlijk vaker naar een andere baan overstappen en dan nog een abo op jouw naam hebben?

Postbode

Postbode

20-05-2016 om 12:23

FAQ's

Mag PostNL mij ontslaan als ik niet met een smartphone wil werken?

De smartphone is een belangrijk hulmiddel. Je hebt onder andere een smartphone nodig om brievenbuspakjes te scannen. Deze nieuwe dienst kunnen we onze klanten alleen aanbieden als iedereen die post bezorgt een smartphone gebruikt. Als je niet met een smartphone wilt werken, dan bespreken we met je hoe we je kunnen helpen zodat je wel met de smartphone gaat werken. Blijf je bij je standpunt? Dan zoeken we naar alternatieve werkzaamheden.
------
Dat lijkt positief maar ik heb al gehoord dat ze dat laatste niet lang kunnen volhouden, er volgt dus wel degelijk eens ontslag. Het probleem is dus dat directe leidinggevenden de meeste niet al te mondige pbz mondddood maken door gewoon meteen te roepen dat je op staande voet ontslagen wordt. Niet elke postbode is digitaal goed bezig en leest niet eens hoe zijn of haar collega's er over denken.
****************
Volgt PostNL mij via GPS als ik via een smartphone Mijn werk ga gebruiken?

Nee, dat kan niet en dat willen we als PostNL niet. De Mijn werk-app legt de locatie vast waar je op dat moment een handeling moet verrichten. Dit doet de app op basis van GPS. Bijvoorbeeld een brievenbuspakje scannen. We hebben die informatie nodig voor de klant zodat hij weet waar zijn pakje is afgeleverd.
----
Veel pbz vertrouwen dit ook niet en denken dat Postnl nu precies kan zien waar je bent met die GPS. Eerst werd ook gezegd dat je het via een uitgestelde verbinding kan doen maar dat mag opeens niet meer. Waarom zo'n haast? Waarom niet thuis via je wifi?
**************
Wat als ik mijn smartphone tijdens het werk laat vallen of nat wordt?

We vertrouwen erop dat je zorgvuldig met je smartphone omgaat. Maar het kan voorkomen dat je smartphone schade oploopt tijdens het werk. In deze gevallen kun je aanspraak maken op een schadevergoeding. Neem hiervoor contact op met je teamleider.

We vergoeden de schade tot een maximum bedrag. Dat bedrag is gelijk aan het goedkoopste toestel van hollandsnieuwe. Verandert de prijs van het toestel, dan verandert het bedrag van de schadevergoeding mee.

Je komt in aanmerking voor een schadevergoeding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Je kunt aantonen dat je smartphone tijdens het werk schade heeft opgelopen, bij normaal gebruik. Uitgangspunt is dat je in ieder geval vóór je eerste loop op ‘start’ hebt gedrukt in de Mijn werk-app.
Je maakt gebruik van een beschermhoesje om schade te voorkomen.
Je kunt aangeven waar, wanneer en hoe de schade aan je smartphone is ontstaan.

We onderzoeken nog of deze afspraak goed werkt in de praktijk.
---
Tja lastig, moeilijk, ik geloof nooit dat je bij twee keer pech dit vergoed krijgt en in de tussentijd zou je dan op papier iets moeten verwerken als je niet kunt scannen.
***************
Wat gebeurt er als PostNL mijn contract niet verlengt? Of als ik uit dienst of met pensioen ga?

Als je voor je werk een abonnement bij hollandsnieuwe hebt afgesloten, kun je deze stopzetten als je uit dienst gaat. Je levert je smartphone en simkaart dan in bij je teamleider. Je hoeft de kosten van de rest van de looptijd van het abonnement niet meer zelf te betalen.

Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

Je hebt bij hollandsnieuwe gekozen voor het goedkoopste abonnement.
Je gaat uit dienst omdat je dienstverband niet wordt verlengd, je met pensioen gaat of omdat je gebruik maakt van een regeling uit het Sociaal plan.

Let op: je kunt het abonnement niet stopzetten als:

Je om een andere reden vrijwillig het bedrijf verlaat.
PostNL je dienstverband beëindigt vanwege slecht functioneren of ongewenst gedrag.

Wil je het abonnement behouden?
Ga je uit dienst en je wilt je abonnement bij hollandsnieuwe en de smartphone houden? Dat kan natuurlijk ook. Je blijft de kosten van het abonnement betalen. De smartphonevergoeding stopt als je uit dienst bent.

We onderzoeken nog of deze afspraak goed werkt in de praktijk.
--------------

Kaaskopje

Kaaskopje

20-05-2016 om 12:30

Het idee is goed, de uitvoering belabberd

Ik vind 300 MB eigenlijk gevaarlijk weinig. Je hebt buiten geen wifi tenslotte. Voor mij zou deze verplichting geen probleem zijn. Ik heb een smartphone en zo wordt mijn eigen abonnement deels bekostigd door 'de baas', maar ik kan me best voorstellen dat je je voor het blok gezet voelt als je geen smartphone hebt (zijn die mensen (die dus ook nog werken) er echt nog??). Ik vind ook dat PostNL jullie als werknemer téveel risico laten dragen. Juist om zoals je zelf ook al min of meer zegt, dit werk vaak ook gedaan wordt door kwetsbare mensen. Geef iedereen, die geen goede heeft, zijn telefoon, met nieuwe telefoonnummers op naam van PostNL. PostNL reikt de telefoon uit aan een nieuwe werknemer en nu ook aan bestaande werknemers, handtekening onder een contract, waarin ze vastleggen dat de telefoon alleen voor werkgerelateerd gebruik bedoeld is en ingeleverd moet worden bij uitdienst treden. Persoonlijk zou ik als PostNL er dan nog 1 euro extra tegenaan gooien voor 500 MB. Het is natuurlijk schandálig dat leidinggevende dreigen met ontslag als je hier niet aan mee wilt doen. Het is geen werkweigeren, het is angst voor de risico's.

Jurist

Jurist

20-05-2016 om 12:37

POstbode, ik heb niet alles gelezen (geen tijd), maar in je posting # 7 staat:

".....de medewerker die via een door PostNL geselecteerde provider kiest voor een aanbod dat qua smartphone en minimum abonnement voldoet aan de gevraagde werkzaamheden, of
-
de medewerker die voor de gevraagde werkzaamheden gebruik maakt van de eigen smartphone. ....etc."

Het gaat natuurlijk om het woordje "of"!

Of een toestel van Post OF je eigen toestel.
Dat bring your own device is eigenlijk een 'service' van een werkgever, dat mensen OOK met hun eigen toestel (smartphone) mogen werken, zodat ze niet 2 toestellen hoeven te hebben. Is voor veel mensen (die al een geschikte smartphone hebben met goed abonnement) handiger en voor Post goedkoper.

Het kan niet zo zijn dat ze medewerkers die NIET een goede eigen smartphone hebben (of WILLEN aanschaffen) gaan dwingen.

Maar jee, dat zou de vakbond toch ook allemaal moeten kunnen bedenken en daar actie op kunnen nemen? Of een stukje schrijven waarin ze deze tekst uitleggen en dat je die tekst dan aan je leidinggevende kunt laten lezen?

Maar zoals gezegd: zoek medestanders, praat makkelijker dan in je eentje. Medestanders hoeven niet jouw zelfde leidinggevende te hebben, jullie kunnen het ook gezamenlijk hogerop zoeken (wel jullie eigen leidinggevenden dan informeren).

Voor de rest nu geen reactie bij gebrek aan tijd.

Moni

Moni

20-05-2016 om 12:38

300 MB lijkt me ruim voldoende

Voor GPS heb je geen Mb's nodig. Dan blijft alleen het verzenden over van de aflevering van speciale post. Dan lijkt me 300 Mb wel voldoende.

Verder helemaal eens met Kaaskopje.

Het volgbaar zijn voor je werkgever zou ik geen probleem vinden gezien het soort werk. Zolang je de App maar uit kunt zetten zodat het volgen alleen mogelijk is tijdens je ronde.

Postbode

Postbode

20-05-2016 om 12:42

Kaaskopje

Je hebt vele groepen mensen:

* Mensen die nu geen smartphone hebben en amper internet gebruiken. Dan word je ook niet meer aangenomen overigens maar die zijn er wel.
* Mensen die nu wel een smartphone hebben maar die te oud is om de app te gebruiken (ik zelf).
* Mensen die nu wel een smartphone hebben en de app er ook op kunnen laten draaien en dat ook doen maar die lopen dus veel meer risico met hun eigen apparaat. Als je een dure Iphone hebt die valt krijg je niet veel meer vergoed en ga maar eens scannen in de regen met je armen vol post. Zij krijgen dus ook 8 euro per maand vergoeding.
* Mensen die nu wel een smartphone hebben en de app er ook op kunnen laten draaien maar die een tweede smartphone voor het werk willen.

Ik heb al gehoord van mensen die het abo van Postnl hebben genomen maar geen bereik hebben via Vodafone/Hollandse Nieuwe op hun achterafdijkje waar ze post lopen!

Postbode

Postbode

20-05-2016 om 12:46

Jurist

Als je dus een eigen werkend toestel hebt loop je dus wel een veel grotere kans dat het toestel schade oploopt door vochtigheid of laten vallen. Sowieso gaat de afschrijving sneller en we hebben ook al een fiets waarbij we nog maar een maximum per jaar krijgen aan vergoeding. Vroeger moest je met een redelijk werkende fiets komen en kreeg je alle reparaties vergoed. Nu krijg je maar bij het gemiddelde contract 70 euro per jaar en 110 als je meer dan 12 uur contract per week hebt. Daar kun je geen afschrijvingskosten van betalen en 70 per jaar is vaak ook veel te weinig, onze fietsen hebben soms heel veel te lijden.

Anna G.

Anna G.

20-05-2016 om 12:54

afschrijving

Dat afschrijvingsverhaal moet je loslaten. Ik gebruik mijn auto ook om naar klanten/relaties te gaan en hier staat slechts een kilometervergoeding tegenover (0,19 pkm). Sterker nog, ik rijd privé alleen maar korte ritjes maar zakelijk best lange ritten. Afschrijvingskosten krijg ik niet vergoed, net zo min op grotere kans op schade. Een lease auto zit er niet in hoor (overheid).

Ik denk dat ze er alleen voor moeten zorgen dat je makkelijk van het abonnement af kan als je uit dienst gaat.

Postbode

Postbode

20-05-2016 om 13:14

Anna

Je vergeet dat wij niet betaald krijgen voor de tijd die we van huis naar depot afleggen en jij krijgt dan nog reiskostenvergoeding. Zo moet je het zien. Postnlmedewerkers op kantoor hoeven ook niet met een eigen bureaustoel te komen en als die stoel stuk gaat wordt die gewoon vergoed. Wij moeten met een goede fiets komen, dat is prima, daar zijn wij voor aangenomen maar vervolgens krijgen we dus niet meer alle reparaties vergoed én geen afschrijvingskosten. Dat kun je niet vergelijken met jouw auto waarmee je naar klanten rijdt want als je daar aankomt maak je geen gebruik van die auto maar van de stoel van de klant.

Hanne.

Hanne.

20-05-2016 om 13:18

waarom loslaten?

waarom zou je de afschrijving los moeten laten? als jij voor je werk iets moet kopen wat je privé niet of vrijwel niet gebruikt lijkt het me reel dat de kosten voor de werkgever zijn.

In die 19 cent kilometervergoeding zit ook een stukje afschrijving. Tenzij je een hele onzinnige auto hebt.

Anna G.

Anna G.

20-05-2016 om 13:29

hoezo?

Van die 19 cent kan ik misschien net mijn belasting en verzekering (naast de benzine) betalen, maar afschrijving zit er echt niet in hoor. Heb toevallig net een nieuwe (kleine) auto.

Toen ik werd aangenomen was een auto of zelfs rijbewijs niet iets wat in de functieomschrijving stond. Maar in de praktijk werkt het gewoon zo. Je moet ergens heen en er zijn geen leenauto's beschikbaar. OV is in veel gevallen gewoon geen optie. Ik ga soms ook vroeg weg voor een afspraak in bijv. Wageningen, krijg ik echt geen overuren voor betaald. Dat is hetzelfde als postbode naar het depot, al denk ik dat het mij meer tijd kost maar dat terzijde. Als ik een lekke band krijg, is het voor eigen rekening. Of denk je dat ik de bon mag declareren? I wish...

Moni

Moni

20-05-2016 om 14:12

Vergoedingen

"Je vergeet dat wij niet betaald krijgen voor de tijd die we van huis naar depot afleggen en jij krijgt dan nog reiskostenvergoeding"

Ik denk niet dat er mensen in loondienst zijn die betaald krijgen voor de tijd van huis naar het werk, m.u.v. mensen van wie het bedrijf verhuisd is naar veel verder weg. Die krijgen soms tijdelijk deels hun tijd betaald of tijd voor terug. Woon-werkverkeer doe je in je eigen tijd.

Een reiskostenvergoeding om op je werk te komen is heel prettig maar dekt de kosten niet. Op mijn werk krijg je een vergoeding als je meer dan 12 km moet reizen. De vergoeding is per extra kilometer met een maximium per maand.
Openbaar vervoer wordt boven de 12 km wel kostendekkend vergoed.

Een vergoeding voor het rijden naar klanten is werk-werk-verkeer. Het aantal kilometers kan flink oplopen en de vergoeding is niet kostendekkend als je de afschrijving meetelt.
Wel heb je bij dit soort werk een aardige baan met een aardig salaris.

mijk

mijk

20-05-2016 om 14:21

mijn vriendin die postbezorger is

Heeft dus een heel goed windowstoestel en moet nu een andere...

Kaaskopje

Kaaskopje

20-05-2016 om 14:43

Postbode

Prima hoor om ook mensen met een eigen telefoon een werktelefoon te gunnen. Je hebt gelijk dat je telefoon bij regen wel schade op kan lopen.

Bij geen bereik zou ik daar een printscreen van maken als bewijs.

Reiskosten worden heel vaak pas vanaf 10 km vergoed. En als ik een beetje flauw doe, word ik ook niet gecompenseerd voor slijtage aan mijn schoenzolen, terwijl ik al snel 40 minuten per dag loop (als ik werk heb). Binnen mijn werkwereld is het ook héél gewoon, dat je in je éigen tijd je werk opstart en afsluit, dus zit je al gauw zo'n kwartier tot twintig minuten zonder salaris te werken. Dus heel uitzonderlijk is het niet dat PostNL geen reiskosten of 'eigen tijd' vergoedt. Daarmee zeg ik niet dat ik daar blij van word. Ik vind dat de tijd waarin je je bezighoudt met werk, ook gewoon als werk betaald moet worden.
De vergoeding voor fietsonkosten vind ik ook wel weinig. Als je niet zelf banden kunt plakken (ikke) ben je zo door dat budget heen.

Tja... PostNL, eerst werden de postbodes al wegbezuinigd en nu worden postbezorgers dus ook steeds verder benadeeld lijkt het wel. Is het bij de concurrent niet leuker, of is het daar net zo beroerd?

Kaaskopje

Kaaskopje

20-05-2016 om 14:43

terwijl ik al snel 40 minuten per dag loop

van en naar huis.

Postbode

Postbode

20-05-2016 om 15:06

Kaaskopje en Moni

Jullie hebben het nu ook weer over de tijd van en naar het werk. Ik bedoelde dat ik die tijd niet betaald krijg maar dat Anna dus wel reiskosten vergoeding krijgt. Ik vind het niet eerlijk dat Anna haar reiskosten náár het werk vergelijkt met mijn werk als ik aan het werk ben. Anna moet dus vergelijken met onze fietstocht naar het depot, niet met onze fietstocht tijdens het werk. Stel dat je wel alle reparaties vergoed krijgt, zoals tot anderhalf jaar geleden, dan heb je nog steeds dat je na een x aantal tijd een andere fiets moet hebben en dat terwijl je het kunt en moet vergelijken met je bureaustoel op kantoor, niet met je auto en afschrijving. Een vrachtwagenchauffeur die werknemer is, dus geen ZZP'er, krijgt gewoon een vrachtauto om zijn werk te doen en om op het werk te komen gaat hij met zijn eigen auto of fiets. Reparatiekosten vergoed de werkgever van die chauffeur en hij hoeft ook niet na een x periode een nieuwe vrachtwagen te kopen. Het gaat dus voor ons om die vrachtwagen, niet om de reiskosten die Anna krijgt om bij haar klant te komen.

Postzegel

Postzegel

20-05-2016 om 15:21

Kaaskopje

Er zijn bij de post best veel mensen die wel een mobiel, maar geen smartphone hebben. In het werk van nu heb je die helemaal niet nodig. Dan kan je beter met zo een oerdegelijke oude Nokia lopen. Ik ben dus ook heel erg tegen dit onzalige plan!!!

Kaaskopje

Kaaskopje

20-05-2016 om 15:32

Postbode

Ik vergeleek het ook met de tijd die je in 'mijn' wereld onbetaald moet werken. Al snel 20 minuten per dag. Dus als je vier dagen werkt zoals ik 80 minuten per week en zo'n 350 (even grof berekend) per maand. Bijna 6 uur per maand die de werkgever dus gratis van je krijgt of neemt. Ik ben het daar niet mee eens, maar ja... zo dik liggen de banen niet bezaaid.

Het komt er dus eigenlijk op neer bij PostNL dat je je salaris meteen op een spaarrekening moet zetten om de klap van een nieuwe fiets op te kunnen vangen? Want van 10-12 uur werken per week hou je niet veel over lijkt mij. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me flink kan ergeren als mensen tegen mij zeggen: waarom zoek je niet iets beters? Dat moet ook maar kunnen. Toch vraag ik het jou ook. Wat houdt jou bij PostNL?

Postbode

Postbode

20-05-2016 om 15:36

wat houdt mij bij postnl?

Ik heb drie banen en dat combineert prima samen. Als je een contract van 12 uur hebt is bij Postnl je brutoloon ook ongeveer je nettoloon, dat scheelt wel (heffingskorting).

Veel mensen werken bij de Post omdat ze geen volledige baan willen of kunnen doen. Ze doen er dus iets bij variërend van mantelzorg, zelf niet heel erg veel kunnen doen (vooral vaak psychisch), een andere baan erbij, het huishouden en de kinderen erbij etc.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-05-2016 om 15:47

UWV

Ja en het is ook een mooi afvoerputje van het UWV (sorry dat ik het zo lomp zeg,maar daar komt het toch een beetje op neer). Het ooit toch best mooie bedrijf is een drama geworden naar mijn gevoel. En daar werk ik ook aan mee, zo is het wel. Maar als je het leuk werk vindt, of samen met de andere banen zo je eigen tijd in kunt delen, kan ik me ook wel voorstellen dat je het zo wilt houden.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

20-05-2016 om 16:10

Nee hoor Postbode

Niet iedereen krijgt reiskosten vergoeding. Ik bijvoorbeeld amper. Terwijl ik toch best een stuk moet rijden om op mijn werk te komen.

Ik vind de regeling op zich niet slecht, behalve dan dat je je bij zelf genomen ontslag niet van dat abonnement af kan. Dat lijkt mij wel een strijd waard.

Zijn ze bang dat mensen massal misbruik gaan maken van dat abonnement, dat ze het niet in-house aanbieden. Kan geen enkele andere reden bedenken waarom ze hier zo moeilijk over doen.

Sterker nog, mochten ze dit zelf grootschalig inkopen dan zou het misschien nog weleens goedkoper kunnen zijn dan 8 euro per medewerker per maand. Kwestie van goed onderhandelen.

MadeleineB

MadeleineB

20-05-2016 om 16:15

reactie op Jurist

De interpretatie van PostNL is helaas net iets anders..

Optie A Sluit een abonnement af bij HN op eigen naam en krijg hierbij een toestel. (dit is de via de PostNL geslecteerde provider oplossing..)
Optie B Eigen smartphone/abonnement.
Optie C Prepaid met eigen smartphone.

Defacto is optie A nog steeds een "bring your own device" oplossing, waarbij de risico's en meerkosten bij de werknemer liggen.

--

OF
POstbode, ik heb niet alles gelezen (geen tijd), maar in je posting # 7 staat:

".....de medewerker die via een door PostNL geselecteerde provider kiest voor een aanbod dat qua smartphone en minimum abonnement voldoet aan de gevraagde werkzaamheden, of
-
de medewerker die voor de gevraagde werkzaamheden gebruik maakt van de eigen smartphone. ....etc."

Het gaat natuurlijk om het woordje "of"!

Of een toestel van Post OF je eigen toestel.
Dat bring your own device is eigenlijk een 'service' van een werkgever, dat mensen OOK met hun eigen toestel (smartphone) mogen werken, zodat ze niet 2 toestellen hoeven te hebben. Is voor veel mensen (die al een geschikte smartphone hebben met goed abonnement) handiger en voor Post goedkoper.

Anna G.

Anna G.

20-05-2016 om 16:23

Postbode

"Ik vind het niet eerlijk dat Anna haar reiskosten náár het werk vergelijkt met mijn werk als ik aan het werk ben. Anna moet dus vergelijken met onze fietstocht naar het depot, niet met onze fietstocht tijdens het werk"

Of je begrijpt me niet of ik leg het niet goed uit. Ik heb het over werkverkeer. Dus bijv van kantoor naar een klant, v.v. zeg 100 km. Die kosten worden vergoed a 19 ct per km. Dekt echt geen afschrijving. Als ik m'n auto in de prak rijd, denk je dan dat ik bij m'n werkgever kan aankloppen?

Jij wilt dat Post NL wel eventuele reparaties aan jouw fiets vergoedt. In mijn geval zou het vergoed worden als ik een leasebak zou hebben. Dit is niet het geval. In jouw geval zou Post NL het vergoeden als de fiets eigendom is van Post NL.

Zelfde geldt voor de telefoon. Ze geven je een vergoeding en je hebt zelf het risico. Dat heb ik ook door mijn privé auto voor werkdoeleinden te gebruiken.

Moni

Moni

20-05-2016 om 16:24

Postbode

Toch beschrijft Anna werk-werk-verkeer, ze rijdt naar klanten toe. Dat is niet hetzelfde als naar je werkplek reizen. Die 19 cent per km mag een werkgever alleen maar betalen als het werk-werk-verkeer is. Anders krijg je problemen met de belasting.
En soms rijdt ze vanuit huis naar de klant. Dat vergeleek ze inderdaad met jouw depot en dat is geen handige vergelijking.

Als ik naar een andere locatie moet voor iets speciaals, dan wordt gekeken hoe ver die locatie is van mijn vaste werkplek. En die kilometers kan ik dan vergoed krijgen (19 cent per km). Niet de totale afstand vanuit huis. En die vergoeding krijg ik alleen maar als het openbaar vervoer niet passend is (bijvoorbeeld idioot veel reistijd, die ze dan ook moeten betalen omdat het in mijn werktijd valt)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.