Werk, Recht en Geld
little_ghost
27-03-2023 om 22:00
Kind op school => zelf te laat op kantoor.
Goede avond.
Dit is een een post om het eea van me af te schrijven maar ook om informatie in te winnen want; ik weet niet meer wat ik moet doen!
Sinds 5 jaar ben ik ouder van twee meiden (5) en 1 jonge man (bijna 4).
Ik werk nu al bijna 12,5 jaar, (tot voor kort) met veel plezier, bij dezelfde werkgever.
In al die jaren ben ik nu sinds +/- 1 jaar aan mijn 3e manager bezig en sinds afgelopen end-year review, nooit een slechte beoordeling gehad.
We hebben een klein team van 3, waarvan ik de enige ben met kinderen.
Het betreft hier een "gewone" kantoorbaan.
Het probleem (in de ogen van mijn manager) is dat ik niet om 9:00 uur op kantoor ben. Meestal is dit rond 9:30 (uiterlijk 9:45). Diverse andere teams hebben mensen met dezelfde "problematiek", alleen binnen die teams is het geen probleem.
Ik heb geprobeerd hem uit te leggen dat de kinderen om 8:30 op school zijn en ik vervolgens van de school uit, terug naar huis moet (20 minuten lopen, aankomst 8:55uur ) om daar vervolgens mijn fiets en spullen op te halen (+/- 5 minuten) en op de fiets te springen en naar kantoor te fietsen (+/- 30 minuten) (aankomst +/- 9:30).
Het meenemen van mijn fiets en mijn tas met laptop e.d. werkt niet; dat inclusief 3 schoolrugzakken en 3 kinderen is te veel te gelijk.
Ik heb geopperd om, in het licht van de Wet Flexible Werken, de "bloktijden" aan te passen. Zo heb ik meer rust en weten beide partijen waar ze aan toe zijn (daar ik meen dat het "niet van mijn aanwezigheid op aan kunnen" zijn probleem is); mocht er iemand naar mij vragen als ik er nog niet ben, kan hij mededelen wanneer ik er wel ben.
Waarom weet ik niet, maar hier wilde hij niets van weten; ik moest van "mijn probleem niet ons (werkgever) probleem maken".
BSO/VO wordt met 3 koters ook een kostbaar plaatje. Daarbij moet ik dan nog een uur eerder op (5:00/5:30) om ze bij opening van de BSO af te zetten om vervolgens op tijd op kantoor te zijn. Hoe lang een dergelijk ritme vol te houden is, is ook nog maar de vraag (om over productiviteit en foutmarges nog maar te zwijgen).
Een extra auto zit er financieel niet in. Daarbij zou ik dan direct de file inrijden gezien ik de beste route via de snelweg is, of ik zou moeten proberen door het centrum te rijden, wat ook geen optie is.
Een elektrische bakfiets zou een optie kunnen zijn alleen is ook dat een behoooooorlijke investering. Daarnaast weet ik niet goed waar ik een dergelijk bakbeest zou moeten stallen (thuis of op m'n werk).
De beste optie zou een soort leerlingen vervoer/taxi/haal-en-breng service zijn. Jullie kennen ze vast wel; busje haalt kids op en dropt ze bij school. Einde van de schooldag andersom (als dat gewenst is).
Dit is echter, voor zover ik heb kunnen achterhalen, niet beschikbaar voor "normale" kinderen op een normale basisschool die ook nog eens (maar) 2km van school af wonen.
Een op een na laatste optie (die ik kan bedenken), welke wel financiële gevolgen heeft, zou het opnemen van ouderschapsverlof uren zijn. Iedere dag een uurtje, op thuiswerk dagen na.
De aller laatste optie die ik heb bedacht, is het vervolg op mijn reeds geopperde aanpassing van mijn werktijden. Als dit schriftelijk (email mag ook) wordt aangevraagd, mag de werkgeven, voor zover ik kan vinden, dit niet afwijzen zolang er geen sprake is van "zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang",
- op het gebied van veiligheid;
- van roostertechnische aard; of
- van financiële of organisatorische aard.
Of dat dit de werksfeer ten goede komt valt te betwijfelen, zodoende ook dat ik op zoek ben naar (een) andere oplossing(en).
De hele situatie beïnvloed de rest van het leven behoorlijk; het beetje energie dat ik nog over heb, gaat nu x2 in deze zaak zitten. Ondertussen heb ik noch plezier in mijn werk, noch van mijn kinderen (door mijn werk(situatie)),
Afijn, ik weet niet wat ik er mee aan moet en kan me niet voorstellen dat ik de enige ben met dit probleem. Ik vraag me daarom ook af hoe andere ouders dit oplossen/opgelost hebben.
Ik ben benieuwd naar de reacties.
Daglichtlamp
28-03-2023 om 08:14
Ik neem aan dat je wel de uren maakt die je in totaal moet maken? Al eens gesproken met de baas van je baas? Ik zou het trouwens organisatorisch ook anders aanpakken, het lijkt mij op deze manier erg omslachtig. Hier zou ik 1 kind zelf laten fietsen en 1 kind achterop en eentje voorop, of twee achterop met een verlengde bagagedrager. Zodra ze wat ouder zijn kun je beide oudsten zelf laten fietsen, wanneer dat kan hangt af van de route.
Gingergirl
28-03-2023 om 09:36
Ik begrijp je werkgever wel een beetje, ik weet niet of het mogelijk is om andere werktijden te krijgen of vaker thuis te werken.
Oplossingen als voorschoolse opvang of een gastouder zit een kostenplaatje aan maar geeft ook weer meer rust. Heb je al eens berekent wat het daadwerkelijk kost in combi met de kinderopvangtoeslag die je ontvangt?
Met een electrische fiets/electrische bakfiets ben je wellicht sneller, zit ook een kostenplaatje aan. Is er op je werk wellicht een fietsplan?
Kijk dat opties geld kosten en jij alles (te) duur vind is natuurlijk niet het probleem van je werkgever. Er zijn opties om op tijd / eerder op het werk te zijn.
Heb je een partner die op jouw kantoordagen de kinderen kan brengen?
Kan bv een bevriende moeder van school jouw kinderen meenemen naar school en dat jij dat voor haar op andere dagen doet?
Verder vind ik je brengsysteem wel erg omslachtig. Je brengt de kinderen als ik het goed lees lopend naar school wat 20 minuten is. Hoe laat gaat die school open? Hier om 8.15 uur, dan kun je er staan (dus 7.55 uur vertrekken) en afscheid nemen en om 8.16 uur vertrekken. (Hier mogen ouders niet mee de school in ' s morgens.) Op de heenweg naar school kunnen je kinderen prima zelf hun rugtas op hun rug dragen en jij je fiets aan de hand met je werkspullen in je fiets tas of mand. Ik zie hier tig ouders die het zo doen, ik begrijp niet zo goed waarom het bij jou niet zou kunnen
En anders evt een andere baan zoeken die andere werktijden heeft.
Caroline80
28-03-2023 om 10:17
Ik begrijp je werkgever wel. Ik zou het zelf als collega ook irritant vinden als iemand altijd laat komt en er bij teammeetings altijd rekening mee gehouden moeten worden dat deze pas na 9.45 kunnen plaatsvinden.
kenfan
28-03-2023 om 10:23
Een krat voorop je fiets waarin de rugzakjes kunnen, en voor je laptop een stevige werkfietstas aanschaffen die je aan je bagagedragert hangt. Van fietstassen zijn er ook modellen van waarmee je een beetje aardig voor de dag kunt komen en die er niet uitzien of je op weg naar de Appie bent om de bonusaanbiedingen groot in te slaan. Kun je toch nog naar school lopen als je de kinderen nog niet durft te laten fietsen en daarna meteen door.
Of doe toch dat uurtje ouderschapsverlof en gun jezelf en je kinderen die tijdelijke rust.
Mija
28-03-2023 om 10:52
Caroline80 schreef op 28-03-2023 om 10:17:
Ik begrijp je werkgever wel. Ik zou het zelf als collega ook irritant vinden als iemand altijd laat komt en er bij teammeetings altijd rekening mee gehouden moeten worden dat deze pas na 9.45 kunnen plaatsvinden.
Het is niet de werkgever. Het is die ene, ‘nieuwe’ manager. Bij andere teams kan het kennelijk wel. Ik vind het echt flauwekul. Als het werk gewoon gedaan wordt, de collega een half uur later dan jij naar huis gaat of thuis ‘s avonds nog wat afwerkt, en het geen grote praktische problemen oplevert, waarom zou een overleg om 9.30u of 10u in plaats van om 9u dan zo vreselijk zijn dat je er je medewerker voor onder grote druk en stress moet zetten, iedere ochtend? Je hebt toch ook niet iedere dag overleg? En als je weet: collega Marietje is vanaf half tien bereikbaar, hoe ingewikkeld moet je daarover doen? Mij lijkt het moraal: wij vinden dat het niet nodig moet zijn om afwijkingen te tolereren vanwege jouw ‘probleem’ en dat probleem zijn dan kinderen! Het zijn wel ‘toevallig’ bijna altijd vrouwen die voor dat ‘probleem’ opdraaien en zich in bochten moeten wringen want met het werk van man ‘kan het helaas niet’. En de school voelt zich natuurlijk ook totaal niet geroepen meer aan te sluiten bij twee werkende ouders. Nee joh, dat is niet het probleem van de school! En zo zijn kinderen uiteindelijk nog steeds vooral het probleem van hun moeder. En dan maatschappelijk maar piepen over deeltijdprinsesjes. En oh oh oh wat zijn we bezorgd over de toename van burn outs!
Ik ben toch wel benieuwd in dit geval waarom man geen deel van de oplossing kan zijn. Hij heeft kennelijk de auto. Ik zou ook naar HR gaan en vragen mee te denken over een oplossing. Eventueel overplaatsing naar een ander team vragen? Waar dit wel pragmatisch wordt opgelost zonder moralistische praatjes? En anders een andere baan.
Biebel
28-03-2023 om 11:08
Volgens mij kun je twee wegen tegelijkertijd bewandelen; zowel je ochtendroutine verkorten als je manager beteugelen.
Want de manier hoe je het in de ochtend oplost, kan best efficiënter. Fiets aan de hand mee met een mooie laptopfietstas is dan de goedkoopste oplossing, maar probeer in elk geval het heen en weer lopen te voorkomen. Scheelt je ook zelf een gejaagd gevoel.
Gelijktijdig zou ik naar HR stappen. Blijkbaar is er verschillend beleid rondom flexibele werktijden waarvan jij de dupe bent. Een ander team zou kunnen, je manager een lesje ‘hoe zorg ik voor mijn team ipv voor mijn ego’ is er een. Laat ze maar meedenken met jou hoe je ervoor kunt zorgen dat een verworven recht dat overeenkomt met de wet, weer van toepassing is. Daarbij ga ik er wel van uit dat je de uren wel gewoon maakt.
Mocht de andere ouder van de kinderen ook nog bij jullie wonen dan kun je ook afspreken dat die het school brengen voor zijn rekening neemt, zodat de partner (jij) even kan bijkomen en orde op zaken op haar werk kan stellen.
Daglichtlamp
28-03-2023 om 11:10
Het klinkt in elk geval heel ouderwets. Toen ik ruim 25 jaar geleden begon met werken hadden wij ook nog bloktijden, van 9.00 tot 16.00. Als je pech had met je manager had je zelfs vaste pauze, zodat de manager kon controleren of je niet te lang wegbleef. Gelukkig is dat bij ons allang niet meer zo. Iedereen mag zelf bepalen waar en wanneer hij of zij werkt, tenzij je baan daar niet bij past (als je baliewerk doet of zo).
Gingergirl
28-03-2023 om 11:11
Mija schreef op 28-03-2023 om 10:52:
[..]
Het is niet de werkgever. Het is die ene, ‘nieuwe’ manager. Bij andere teams kan het kennelijk wel. Ik vind het echt flauwekul. Als het werk gewoon gedaan wordt, de collega een half uur later dan jij naar huis gaat of thuis ‘s avonds nog wat afwerkt, en het geen grote praktische problemen oplevert, waarom zou een overleg om 9.30u of 10u in plaats van om 9u dan zo vreselijk zijn dat je er je medewerker voor onder grote druk en stress moet zetten, iedere ochtend? Je hebt toch ook niet iedere dag overleg? En als je weet: collega Marietje is vanaf half tien bereikbaar, hoe ingewikkeld moet je daarover doen? Mij lijkt het moraal: wij vinden dat het niet nodig moet zijn om afwijkingen te tolereren vanwege jouw ‘probleem’ en dat probleem zijn dan kinderen! Het zijn wel ‘toevallig’ bijna altijd vrouwen die voor dat ‘probleem’ opdraaien en zich in bochten moeten wringen want met het werk van man ‘kan het helaas niet’. En de school voelt zich natuurlijk ook totaal niet geroepen meer aan te sluiten bij twee werkende ouders. Nee joh, dat is niet het probleem van de school! En zo zijn kinderen uiteindelijk nog steeds vooral het probleem van hun moeder. En dan maatschappelijk maar piepen over deeltijdprinsesjes. En oh oh oh wat zijn we bezorgd over de toename van burn outs!
Ik ben toch wel benieuwd in dit geval waarom man geen deel van de oplossing kan zijn. Hij heeft kennelijk de auto. Ik zou ook naar HR gaan en vragen mee te denken over een oplossing. Eventueel overplaatsing naar een ander team vragen? Waar dit wel pragmatisch wordt opgelost zonder moralistische praatjes? En anders een andere baan.
Ik snap je punt met flexibel werken kom je meestal ook aan je uren. Maar een hoop zaken zijn natuurlijk wel keuzes. Dat het vaak vrouwen zijn die voor het probleem opdraaien ligt er ook maar net aan hoe je het in je relatie regelt en afspreekt. Trekken vrouwen misschien bepaalde taken niet (te) veel naar zich toe?
Ik weet niet of TO een partner heeft maar als dat zo is dan zouden ze wellicht het brengen kunnen verdelen zodat zij niet altijd degene is die te laat komt. Scholen bieden vaak voor werkende ouders vso/ bso aan, althans, hier wel. En bieden dus wel een oplossing.
Waarom het bij het ene team op het werk van TO wel kan en bij haar team niet meer weten wij niet. Is deze manager een zeurkous of is het aangepast omdat het wellicht toch niet lekker loopt? Als je een bedrijf of organisatie runt is het aan de ene kant medemenselijk om rekening met elkaar te houden, maar kun je niet overal rekening mee houden.
Ik ken de aard van het werk van TO niet maar als ik bv bij mijn personeel de mensen met kinderen altijd later zou laten beginnen krijg ik mijn rooster niet rond en missen collega's ook veel info als ze niet bij de gezamenlijke opstart zijn. En waar ligt de grens? De een wil later beginnen ivm schoolgaande kinderen, de ander wil eerder naar huis want anders poept snuf de hond het huis onder, weer een ander wil aangepaste tijden ivm mantelzorg oude ouders. Allemaal heel begrijpelijk maar niet altijd te doen voor een werkgever om rekening mee te houden. Ik zou als ik TO was met HR in gesprek gaan wat de mogelijkheden zijn.
Biebel
28-03-2023 om 11:18
Gingergirl schreef op 28-03-2023 om 11:11:
[..]
Ik snap je punt met flexibel werken kom je meestal ook aan je uren. Maar een hoop zaken zijn natuurlijk wel keuzes. Dat het vaak vrouwen zijn die voor het probleem opdraaien ligt er ook maar net aan hoe je het in je relatie regelt en afspreekt. Trekken vrouwen misschien bepaalde taken niet (te) veel naar zich toe?
Ik weet niet of TO een partner heeft maar als dat zo is dan zouden ze wellicht het brengen kunnen verdelen zodat zij niet altijd degene is die te laat komt. Scholen bieden vaak voor werkende ouders vso/ bso aan, althans, hier wel. En bieden dus wel een oplossing.
Waarom het bij het ene team op het werk van TO wel kan en bij haar team niet meer weten wij niet. Is deze manager een zeurkous of is het aangepast omdat het wellicht toch niet lekker loopt? Als je een bedrijf of organisatie runt is het aan de ene kant medemenselijk om rekening met elkaar te houden, maar kun je niet overal rekening mee houden.
Ik ken de aard van het werk van TO niet maar als ik bv bij mijn personeel de mensen met kinderen altijd later zou laten beginnen krijg ik mijn rooster niet rond en missen collega's ook veel info als ze niet bij de gezamenlijke opstart zijn. En waar ligt de grens? De een wil later beginnen ivm schoolgaande kinderen, de ander wil eerder naar huis want anders poept snuf de hond het huis onder, weer een ander wil aangepaste tijden ivm mantelzorg oude ouders. Allemaal heel begrijpelijk maar niet altijd te doen voor een werkgever om rekening mee te houden. Ik zou als ik TO was met HR in gesprek gaan wat de mogelijkheden zijn.
In 2023 is het toch niet meer nodig dat iedereen fysiek aanwezig is? Misschien kun je de dagstart ook wel online bijwonen, en dan na de file gaan rijden. Of is het juist door met iedereen rekening te houden juist veel fijner roosteren. Want Jan begint graag vroeg omdat zijn vrouw een ochtend humeur heeft dat hij wil ontwijken, Fatima werkt de schooltijden en Ans wil graag einde van de dag zodat ze smorgens op haar gemak de hond uit kan laten. Natuurlijk; dan is je taak als manager om ze alledrie gelijk te informeren en zorgen dat ze gefaciliteerd worden in overdracht. Maar de gedachte dat ze er allemaal om 9 moeten zijn, na het omslaan van de prikklok omdat er anders geen informatie gedeeld kan worden - niet zo mee eens.
RoodVruchtje
28-03-2023 om 11:27
Begrijp ik het goed dat je de kinderen ook weer zelf uit school haalt en dus niet langer doorwerkt om al je uren te werken? Zo ja, dan begrijp ik de reactie van je leidinggevende wel.
Kun je je fiets niet standaard bij school zetten, zodat je de ‘terug naar huis lopen tijd’ niet hebt en je daardoor wel op tijd op je werk kunt zijn? En als je je kinderen weer ophaalt laat je je fiets dus weer bij school staan voor de volgende dag.
Waar is vader in dit verhaal?
Mija
28-03-2023 om 11:29
Gingergirl schreef op 28-03-2023 om 11:11:
[..]
Ik snap je punt met flexibel werken kom je meestal ook aan je uren. Maar een hoop zaken zijn natuurlijk wel keuzes. Dat het vaak vrouwen zijn die voor het probleem opdraaien ligt er ook maar net aan hoe je het in je relatie regelt en afspreekt. Trekken vrouwen misschien bepaalde taken niet (te) veel naar zich toe?
(…) Allemaal heel begrijpelijk maar niet altijd te doen voor een werkgever om rekening mee te houden. Ik zou als ik TO was met HR in gesprek gaan wat de mogelijkheden zijn.
Ik snap heel goed dat het niet altijd kan, dat dit afhangt van de aard van het werk. Maar over praktische belemmeringen rept TO niet.
Ik vind dat je een maatschappelijk fenomeen niet zomaar in de schoenen kunt schuiven van de keuze van (een) vrouw(en). Natuurlijk verandert er iets als vrouwen zich anders opstellen maar er verandert ook iets als mannen zich anders opstellen, als de werkcultuur verandert, als de samenleving verandert, als de politiek verandert etc. Binnen de bestaande structuren en gewoontes moeten vrouwen veel meer soebatten om zich vrij te plannen van kinderen dan mannen. Zo is het nu. Bovendien blijft het bij (alleen) verschuiving naar vader de verantwoordelijkheid van individuele ouders, terwijl ik vind dat kinderen principieel (ook) een maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn omdat ze de volwassenen van de toekomst zijn, die straks het werk gaan doen en de belasting gaan betalen. Niet alleen voor hun individuele ouders maar voor ons allemaal.
Gingergirl
28-03-2023 om 11:53
Biebel schreef op 28-03-2023 om 11:18:
[..]
In 2023 is het toch niet meer nodig dat iedereen fysiek aanwezig is? Misschien kun je de dagstart ook wel online bijwonen, en dan na de file gaan rijden. Of is het juist door met iedereen rekening te houden juist veel fijner roosteren. Want Jan begint graag vroeg omdat zijn vrouw een ochtend humeur heeft dat hij wil ontwijken, Fatima werkt de schooltijden en Ans wil graag einde van de dag zodat ze smorgens op haar gemak de hond uit kan laten. Natuurlijk; dan is je taak als manager om ze alledrie gelijk te informeren en zorgen dat ze gefaciliteerd worden in overdracht. Maar de gedachte dat ze er allemaal om 9 moeten zijn, na het omslaan van de prikklok omdat er anders geen informatie gedeeld kan worden - niet zo mee eens.
Dat ligt dus aan de aard van het werk. Als ik hier op mijn school de collega's die kinderen hebben altijd toe sta later te beginnen zitten er klassen zonder docent / is de receptie niet bereikbaar/ worden andere collega's "verplicht" er altijd vroeg te zijn en de collega's bij te praten want die volgen niet de opstart online als ze op het schoolplein staan of op de fiets zitten. Dat geeft een hoop scheve gezichten en irritaties bij collega's.
Mijn man werkt op kantoor bij een commercieel bedrijf waarbij thuiswerken wel kan maar je wel geacht wordt tussen bepaalde tijden aanwezig ( online en telefonisch) te zijn i.v.m. bereikbaarheid voor klanten, zijn werkzaamheden kun je maar beperkt doen na 17.00 uur. Een keer onderling afspreken dat je iets later begint is prima maar niet structureel want dan zou de ene collega veel meer werk hebben dan de ander.
Nogmaals wij kennen de aard van het werk van TO niet. Zij schrijft dat het eerst wel kon. Ik zou als ik haar was in gesprek gaan hierover. Is manager een zeikerd of is er misschien over geklaagd.
Gingergirl
28-03-2023 om 11:57
Mija schreef op 28-03-2023 om 11:29:
[..]
Ik snap heel goed dat het niet altijd kan, dat dit afhangt van de aard van het werk. Maar over praktische belemmeringen rept TO niet.
Ik vind dat je een maatschappelijk fenomeen niet zomaar in de schoenen kunt schuiven van de keuze van (een) vrouw(en). Natuurlijk verandert er iets als vrouwen zich anders opstellen maar er verandert ook iets als mannen zich anders opstellen, als de werkcultuur verandert, als de samenleving verandert, als de politiek verandert etc. Binnen de bestaande structuren en gewoontes moeten vrouwen veel meer soebatten om zich vrij te plannen van kinderen dan mannen. Zo is het nu. Bovendien blijft het bij (alleen) verschuiving naar vader de verantwoordelijkheid van individuele ouders, terwijl ik vind dat kinderen principieel (ook) een maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn omdat ze de volwassenen van de toekomst zijn, die straks het werk gaan doen en de belasting gaan betalen. Niet alleen voor hun individuele ouders maar voor ons allemaal.
Ben ik ook helemaal met je eens hoor ik maak alleen wel de kritische noot dat ik in mijn omgeving ook wel vaak zie dat vrouwen ook wel vaak taken naar zich toe trekken of er heel anders in staan.
RoodVruchtje
28-03-2023 om 14:20
Gingergirl schreef op 28-03-2023 om 11:57:
[..]
Ben ik ook helemaal met je eens hoor ik maak alleen wel de kritische noot dat ik in mijn omgeving ook wel vaak zie dat vrouwen ook wel vaak taken naar zich toe trekken of er heel anders in staan.
En er nog steeds veel mannen zijn die beweren dat het (op hun werk) helaas niet anders kan en vrouwen dit voor zoete koek aannemen.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.