Werk, Recht en Geld
Juf
15-06-2017 om 20:48
Ik kan me niet beter melden
Vorig jaar ben ik uitgevallen met een burnout. Er was geen mogelijkheid om te reïntegreren in mijn eigen functie omdat deze vergeven was, ik kon enkel klussen doen. Omdat ik dolgraag voor de klas wil, ben ik naar een andere school gegaan waar de mogelijkheid tot lesgeven wel was. Langzaam maar beter ging het steeds beter en de afgelopen twee maanden werk ik mijn volledige uren, ook naschools. Er is geen reintegratieplan, de enige die ik op regelmatige basis spreek is de bedrijfsarts. Vorige maand ging het al erg goed, maar ik heb nog een slag om de arm gehouden om zeker te weten dat ik deze uren aan zou kunnen. Deze maand heb ik mij beter gemeld bij de directeur en de bovenschools directeur.
De bedrijfsarts zegt dat dit in overleg moet met de werkgever. De directeur zegt dat het in overleg moet met de bovenschools directeur. Ik ben dus niet beter gemeld ondanks dat ik dit zelf wil en ook werk. Ik werk daar waar ik reïntegreer omdat er geen eigen klas voor mij is.
Het vervelende is dat het tijdstip precies samenvalt met een jaar ziekteverzuim. De werkgever heeft mij na mijn herstelmelding een brief gestuurd dat ik nog verzuim en dat ik daarom gekort word op mijn salaris. Ik begrijp dat de beter melding voor de directeur op wellicht dubieus tijdstip komt, maar ook als mijn eerste ziektedag op een ander moment zou zijn geweest had ik me nu hersteld gemeld.
Aangezien de scholen pas in augustus beginnen en dan geen volledige maand werk is, zou ik pas in september weer volledig salaris kunnen krijgen. Dat voelt wel heel zuur want ik sta te popelen om werk en barst van de energie.
Wat is nu wijsheid?
V@@s
15-06-2017 om 21:14
je werkt je volledige uren?
Dan vind ik de weigering om je betermelding te accepteren zeer dubieus. Kun je geen deskundigen oordeel vragen bij het UWV?
Juf
15-06-2017 om 21:35
Ik werk al een tijdje mijn volledige uren. Ik heb mij maandag nadat ik bij de bedrijfsarts ben geweest beter gemeld, vandaag heb ik een brief gekregen dat ik vanaf deze maand gekort ga worden omdat ik volgens hun administratie nog verzuim. Ik heb zeer binnenkort een gesprek met de directeuren, als hier niets uitkomt wil ik inderdaad het UWV inschakelen. Ik ben ook (weer) bezig met de vakbond, maar de jurist die aan mij toegewezen is, is momenteel op vakantie. Er gaat zo veel mis dat ik gewoon een eigen jurist heb toegewezen gekregen. Erg eigenlijk.
Ervaringskundige
16-06-2017 om 09:18
Over ziek melden
Mij is uitgelegd dat je je als werknemer beter kunt melden bij je werkgever, maar dat de werkgever (meestal de leidinggevende) bepaalt of dat ook gebeurt..
In mijn geval vond mijn werkgever dat ik (net weer volledig werkend na een burn-out) nog niet stabiel genoeg was. En dat hij mij daarom niet beter wilde melden, ik stond geloof ik op 90% beter.
Het korten op het salaris gebeurde al na 6 maanden. Maar die korting gold alleen voor het percentage dat ik nog ziek was.
Na overleg met arboarts ben ik een soort coachingstraject gaan volgen, een halve dag per week. Dat heeft goed gewerkt. Na afronding ben ik weer beter gemeld.
Achteraf was het een goede oplossig.
Temet
16-06-2017 om 10:52
UWV
Er is soms bij werkgevers de neiging om iemand langdurig ziek te laten, vooral als ze vrezen voor herhaalde uitval. Als iemand namelijk de twee jaar ziekte volmaakt, stopt de verplichting tot loondoorbetaling, terwijl je wel steeds moet betalen als iemand herhaaldelijk voor kortere periodes uitvalt.
Je moet inderdaad een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV met als onderzoeksvraag: ben ik weer arbeidsgeschikt voor mijn eigen werk. En inderdaad die jurist erbij betrekken, vervelend dat die nu net op vakantie is, maar dat zal ook niet eindeloos duren.
Sterkte ermee
Temet
Jurist
16-06-2017 om 11:00
Advies
Ik ben jurist, maar heb geen verstand van ambtenarenrecht (waar jij denk ik onder val) of sociaal zekerheidsrecht (waar ziek- en betermelden onder valt). Toch wil ik je wel advies geven vanuit mijn juridische kennis en ervaring.
Je schrijft: "Vorige maand ging het al erg goed, maar ik heb nog een slag om de arm gehouden om zeker te weten dat ik deze uren aan zou kunnen. Deze maand heb ik mij beter gemeld bij de directeur en de bovenschools directeur.
De bedrijfsarts zegt dat dit in overleg moet met de werkgever. De directeur zegt dat het in overleg moet met de bovenschools directeur. Ik ben dus niet beter gemeld ondanks dat ik dit zelf wil en ook werk. Ik werk daar waar ik reïntegreer omdat er geen eigen klas voor mij is."
Over wat je verder schrijft leid ik af, dat je nu gekort wordt op je salaris en dat het dus, mogelijk, in het voordeel van je werkgever is om je ziekgemeld te houden, in tegenstelling tot jouw eigen belang om betergemeld te worden.
Mijn vraag: HOE heb je je beter gemeld bij de directeur en de bovenschoolse directeur? Schriftelijk/per e-mail? Is daar die reactie van de bedrijfsarts op gekomen dat het in overleg met de werkgever moet? Was de bedrijfsarts het op zich met jou eens dat je je beter kon melden VOORDAT je je betergemeld had?
Mijn advies als je je betermeldingen aan de beide directeuren NIET per e-mail had gedaan, om nu alsnog (in reactie op die brief over je verzuim) te reageren op die brief en 1) feitelijk alle data/omstandigheden van ziekmelding, werkhervatting en datum van betermelding (en hoe en aan wie) beknopt opsommen.
Zeggen dat je volledig werkt en dat het goed gaat en dat je je daarom beter gemeld hebt.
Als de bedrijfsarts het vooral al met je eens was, dat bevestigen. Als hij dat vooraf niet gezegd heeft, maar nu misschien (zsm telefonisch?) wel wil bevestigen, dan ook opschrijven in die mail.
En bezwaar maken tegen het feit dat zij jouw betermelding (zonder opgaaf van redenen!) niet hebben geaccepteerd, zelfs niets over gezegd hebben en dat je bezwaar hebt tegen korting van je salaris.
Met het vriendelijke verzoek, of ze je alsnog met terugwerkende kracht willen beter melden per de datum dat jij je betergemeld had bij de beide directeuren, en als dat echt niet toegestaan of mogelijk is, in elk geval per direct, met volledige betaling van je salaris.
Wat nog beter is, is als je nu zo snel mogelijk contact zoekt met een advocaat die gespecialiseerd is in ambtenarenrecht, bijv. http://www.capra.nl/2_39_41_Gregoor-van-Duren.aspx (geen reclame ik ken hem absoluut niet, maar even googelend lijkt dit kantoor/deze advocaat wel geschikt, nl. ambtenarenrecht/onderwijsrecht). Gewoon met je mobiel bellen ook als je niet in de buurt woont en telefonisch even je situatie schetsen en vragen wat je nu het beste kunt doen. Hij weet beter hoe het in het onderwijs werkt dan ik.
Eerste telefonisch advies geven ze vaak gratis. Evt. een paar verschillende googlen en bellen en dan heb je (gratis) een idee wat je het beste kunt doen (mogelijk iets anders dan ik hierboven adviseer).
Je kunt ook naar het juridisch loket, maar verwacht dat je van zo'n advocaat sneller en beter juridisch advies krijgt omdat hij gespecialiseerd is.
Succes en laat je even weten wat je doet/gedaan hebt en of het succes gehad heeft?
Jurist
16-06-2017 om 11:09
jurist vakbond
Ik zou zelf sneller actie willen dan wachten op een jurist van de vakbond (die posting lees ik nu pas en zie dat Temet gereageerd heeft, die er meer van weet dan ik).
Als de vakbond niet ervoor kan zorgen dat je nu even met een andere (gespecialiseerde) jurist kunt praten, zou ik toch eerst even kort een of een paar advocaten bellen zodat je weet of je NU wat moet doen of dat het ook over een paar weken kan.
En vooral nu al schriftelijk/per mail vastleggen dat je je op datum X beter gemeld hebt als je dat toen niet schriftelijk gedaan had. Als dat al wel vast ligt (dat bewijs), dan maakt het misschien minder uit qua snel actie nemen.
Zeetakje
16-06-2017 om 11:12
Deskundigenoordeel
Zo'n deskundigenoordeel is ook een rare toestand hoor. Ik was ooit, na ziekte, alweer een hele poos aan het werk en mijn toenmalige werkgever wilde mij niet beter melden, omdat ik maanden later, voor iets anders, nog geopereerd moest worden. Dat zou hooguit 2 weken afwezigheid betekenen en ik vond het belachelijk dat mijn werkgever mij daarom al die maanden ziekgemeld liet staan.
Deskundigenoordeel aangevraagd. Die arts vond het helemaal niet zo raar en snapte het wel. Werkgever mocht mij ziek houden tot na de operatie. Die heeft me vervolgens na die operatie ook nog een maandenlang ziek gehouden, terwijl ik gewoon alweer werkte. Omdat ik 100% kreeg uitbetaald heb ik het er maar bij laten zitten i.o.m. mijn rechtsbijstandsverzekering. Die strijd met mijn werkgever was op dat moment teveel gevraagd. Bij benadering van een jaar ziekmelding zouden we er wel mee aan de slag gaan, want dan ging mijn salaris terug naar 70%.
Een week of 6 voordat het eerste jaar voorbij was, zag ik op mijn salarisstrook in één keer dat ik weer beter was. Althans, dat was ik al, maar toen vond mijn werkgever dat kennelijk ook. Begrepen heb ik het nooit.
Juf
16-06-2017 om 11:26
Even kort
Net gesprek gehad: ze willen me nog niet beter melden. Eerst moet ik een aantal weken gewerkt hebben op reïntegratiebasis, daarna willen me partieel beter melden. Dat ik nu mijn volledige uren draai, zegt volgens hen niet of ik de volledige belasting inclusief oudergesprekken aan kan. Er is een kans dat ik in de invalpool terecht kom dus dan heb ik ook geen oudergesprekken.
Er is nu geen school waar ik de reïntegratie volgens hun eisen kan afronden omdat we in de laatste twee weken van het schooljaar zitten. Dit betekent imo dat ik niet aan de slag kan omdat zij in hun ogen geen passend werk hebben en ik pas in september/oktober misschien beter gemeld kan worden. Ik word dan tot die tijd gekort op mijn salaris. Ik heb gezegd dat er genoeg werk is, overal zijn invallers nodig. Ze willen me nu niet als invaller omdat ze vinden dat ik nog ziek ben.
Komende week heb ik gesprek met de bedrijfsarts en de dame van HR, nu ga ik eerst weer contact zoeken met de bond. Mijn eigen jurist is met vakantie maar ze hebben het keurig opgepakt en ik heb direct contact met ze gehad. Woensdagavond gemaild, donderdag een reactie en vandaag had ik het gesprek. Dit stukje loopt.
Het beter melden heb ik per e-mail gedaan. De bedrijfsarts heeft gezegd dat het beter melden in overleg met de werkgever moet.
Kaaskopje
16-06-2017 om 11:30
Inderdaad vreemd
Als je deels ziek was gebleven, dan snap ik het, maar dan ook nog steeds voor dat deels en niet 100 procent. Door mijn eigen situatie weet ik inmiddels, dat als je langer dan 4 weken tussen twee ziekteperiodes hebt gewerkt, bij de tweede ziekmelding weer een periode van 104 weken ingaat waarin je volgens de Ziektewet uitbetaald moet worden. Ben je korter dan 4 weken tussendoor werkzaam geweest, dan loopt de 104 weken van de eerste ziekteperiode door, die 104 weken worden dus hervat. Wat bij jou dus gedaan lijkt te zijn, is dat ze op deze manier hebben bereikt dat je in die 104 weken gehouden bent van de eerste ziekmelding. Dat had nadelig kunnen uitpakken.
Kaaskopje
16-06-2017 om 11:34
Juf
Het lijkt erop dat ze willen beknibbelen, ten koste van jou. Ik zou inderdaad de bond bellen. En uitkijken naar een andere werkgever misschien.
Juf
16-06-2017 om 11:50
Kaaskopje
Er is een samenwerkingsverband van diverse besturen, ze beslaan een enorm gebied. Zou ik naar een andere werkgever overstappen dan ben ik niet alleen mijn vaste aanstelling kwijt maar moet ik buitenproportioneel ver reizen. Helaas momenteel niet haalbaar.
Kaaskopje
16-06-2017 om 12:01
Juf
Ach jee, ja zo werkt dat tegenwoordig inderdaad. Vervelend in dit geval. Ik hoop dat het met je collega's wel leuk is, dat is uiteindelijk waar je dagelijks mee te maken hebt.
Zeetakje
16-06-2017 om 12:07
Kaaskopje
Klopt, ik denk dat dat de gedachte erachter was. Ik vind dat het uwv ook wel tekortgeschoten is, door goed te keuren dat ik ziekgemeld mocht blijven tot aan mijn operatie. Daar zat echt een maand of 3 tussen.
Nooit gedacht dat ze me daarna nog steeds ziek hield. Ze zeiden dat ik op arbeidstherapeutische basis werkte. Klopte niet, want er was niemand extra. Ik had geen puf voor een nieuw deskundigenoordeel, of voor nog meer strijd met mijn werkgever. Mijn leidinggevende was een soort Eucalypta en haar baas was om de haverklap een ander, dus het was chaos in het bedrijf. Ik mailde wel mijn standpunt en de feiten. Alles stond op papier (mail) en ze namen niet de moeite om te reageren, dus volgens de rechtsbijstandsverzekering stond ik heel sterk voor als het eerste jaar voorbij zou zijn. Zover kwam het net niet. Het had inderdaad ook heel nadelig uit kunnen pakken, maar het uwv had zelf die periodes aan elkaar geplakt door werkgever toe te staan mij ziek te houden tot aan mijn operatie.
Er is mij nooit verteld dat ik in de ogen van mijn werkgever weer beter was. Ik zag het op mijn loonstrook. Pfff...zo blij dat ik daar weg ben.
Het verhaal van ts doet me hier wel een beetje aan denken. Rekken en vooral niet denken aan het welzijn van de werknemer, die dus duidelijk van goede wil is. Sterkte met de strijd. Misschien dat in jouw geval een deskundigenoordeel wel uitkomst kan brengen. Voor mij is het een onbegrijpelijke beslissing geweest die er door het uwv genomen werd, maar het zal ook wel schelen wie je treft.
bieb63
16-06-2017 om 13:54
maar is het niet zo
dat de Arboarts bepaalt of je weer volledig of niet (volledig) herstelt bent (voor de betreffende functie)? Wat zegt de Arboarts? Als hij bepaalt dat jij volledig herstelt bent (en dat rapporteert hij ook aan de wg), dan heeft de wg geen poot om op te staan lijkt mij. Maar als de Arboarts het nog niet (volledig) vindt, of deels op arbeidstherapeutische gronden, dan is het een ander verhaal natuurlijk. Dan ben je dus nog steeds (deels) ziek. Overigens mag een wg alleen maar korten als je niet je volledige uren maakt (en dan alleen voor die uren). Maak je die wél, ook al is dat (deels) arbeidstherapeutisch, dan blijf je wel (deels) ziek geregistreerd, maar mag er niet gekort worden.
Martje
16-06-2017 om 14:07
Vakantiedagen opnemen
Tijdens ziekte kun je gewoon vakantie opnemen. Dit moet je wel duidelijk (schriftelijk dus) melden bij personele zaken. Vakantiedagen worden 100% uitbetaald. Let hier op dat het goed verwerkt is, als je je salarisstrook krijgt.
Als je jezelf nu wel beter gemeld krijgt neem je ook een x-aantal weken vakantie.
Juf
16-06-2017 om 15:31
Martje
Geldt dat ook in het onderwijs? Ik neem natuurlijk geen dagen op, ik ben verplicht vrij.
Zeetakje
16-06-2017 om 15:42
Bedrijfsarts
""maar is het niet zo
dat de Arboarts bepaalt of je weer volledig of niet (volledig) herstelt bent (voor de betreffende functie)? Wat zegt de Arboarts? Als hij bepaalt dat jij volledig herstelt bent (en dat rapporteert hij ook aan de wg), dan heeft de wg geen poot om op te staan lijkt mij.""
Ik weet het niet hoor, Bieb. Bij mij schakelde de werkgever de bedrijfsarts gewoon niet meer in toen ik alweer aan het werk was, maar in de ogen van werkgever nog ziek. De werkgever kán een bedrijfsarts inschakelen, maar ik geloof niet dat het móet. Ik heb destijds wel zelf een afspraak met de bedrijfsarts gemaakt, maar die stond helemaal achter mijn werkgever. De werkgever betaalt de bedrijfsarts en die zitten 2 dagen per week in hetzelfde hoofdgebouw. Alle tijd dus om elkaar het één en ander in te fluisteren. Poeh, wat een stressvolle tijd was dat. Je zou er ziek van worden, maar dan echt.
Ik werk er al een tijd niet meer, maar als ik het verhaal van TS lees, voel ik de machteloosheid, radeloosheid en irritatie weer. Bah!
Martje
17-06-2017 om 19:24
Juf
Dat vakantiedagen 100% worden uitbetaald, ook al krijg je wegens ziekte een lager percentage betaald, is wettelijk geregeld. De wet staat boven de cao.
Ik weet niet of de werkgever automatisch de vastgestelde vakantiedagen uitbetaalt of dat hij de dagen als ziek verwerkt (je houdt dan wel je vakantiedagen, die je op een later tijdstip op zou moeten kunnen nemen)
Want de regel is meestal dat als je ziek bent je geen vakantie opneemt. Maar in veel gevallen, en zo ook in jouw geval, is het heel logisch dat je wel op vakantie gaat.
Ik zou deze vraag gewoon stellen aan personele zaken.
Ginny Twijfelvuur
17-06-2017 om 21:27
Hahaha dat zou wat zijn
Dat je, omdat je nog als ziekgemeld staat, je recht op vakantiedagen houdt.
Zou je werkgever daar ook rekening mee gehouden hebt?
Dees
17-06-2017 om 21:55
Andere kant
Ah ja dit verhaal ken ik maar dan de andere kant. De werkgever die keer op keer dezelfde werknemer heeft die zich vlak voor her jaar beter meld, vervolgens 2 a 3 weken na de zomervakantie zich weer ziek meld.
Bij jou is het zo te lezen niet een terugkomend fenomeen maar is misschien wel de reden waarom de werkgever niet zit te springen op een betermelding zo vlak voor het jaar.
Juf
17-06-2017 om 22:11
Dees
De werkgever wil dat ik vier weken de volledige verantwoording voor een groep heb voordat ze een betermelding accepteren. Die groep kon ik dit schooljaar niet krijgen en ik kan en kon ook niet aan deze eis, die overigens niet bekend was bij mij, voldoen. Als ik had geweten dat dit moest, zou ik een paar maanden weer aan de bel hebben getrokken ook al was er ook toen geen groep beschikbaar.
Er is een kans dat ik volgend schooljaar na betermelding de vervangingspool in moet. Dan heb ik ook geen oudergesprekken dus die hele eis is imo belachelijk.
Ze zeggen het uit bezorgdheid voor mij te doen. Het hele jaar is er geen reintegratieplan gemaakt, en nu willen ze het opeens volgens de regels doen. Beetje jammer vind ik dat.
Het is dat ik me echt heel goed voel en helemaal zen ben, anders zou ik nog overspannen worden van die salariskorting.
Martje
17-06-2017 om 23:54
Ginny
Niet-opgenomen wettelijke verlofdagen (4x je wekelijkse uren, voor een fulltimer is dat 20 vakantiedagen) van 2016 vervallen per 1 juli 2017.
Bovenwettelijke vervallen na 5 jaar.
Ik heb het ook niet verzonnen.
Ginny Twijfelvuur
18-06-2017 om 07:48
Uh ja Martje
Maar we hebben het hier over de vakantiedagen van 2017, dus ik snap je punt niet zo....
Vesta
18-06-2017 om 08:23
Ginny
Als je ziek gemeld bent neem je geen vakantiedagen op. Die kun je later opnemen. Zelfs als je in je vakantie ziek wordt moet je je ziek melden zodat je die dagen later op kunt nemen.
In het onderwijs heb je te maken met collectieve vakanties vergelijkbaar met de bouwvak.(in de zomervakantie 4 weken en verdeeld over het jaar, de rest van de vakanties vallen onder je werktijd (taak normuren) Ben je ziek in die dagen dan kun je ze niet als nog opnemem, dus moeten zelfs als je ziek bent die dagen volledig uitbetaald worden als alternatief, of je moet ze later op kunnen nemen.
Zeetakje
18-06-2017 om 09:47
Op vakantie tijdens ziekte
Het is niet meer zoals vroeger hoor. Dat je langdurig ziek bent geweest en vervolgens een paar maanden op vakantie kan, omdat er zoveel dagen opgespaard zijn. Als je in staat bent om op vakantie te gaan, mag je werkgever vakantiedagen inhouden. Als je daar niet mee instemt mag hij je vakantieaanvraag weigeren.
Alleen als je nergens toe in staat bent is het anders. Maar bijvoorbeeld een paar uur op AT-basis kunnen werken, sollicitatieplicht hebben vanuit een 2e spoor, een omscholing volgen; dat zijn allemaal reïntegratieactiviteiten en als je dat kunt, wordt vakantie gezien als vakantie. Tenzij het in de cao anders geregeld is. Tijdens je vakantie vervallen uiteraard voor die periode ook de reïntegratieverplichtingen.
Let er ook op dat je, als je op vakantie gaat, ook toestemming van de bedrijfsarts moet hebben. Meestal een formaliteit, maar toch...
Ginny Twijfelvuur
18-06-2017 om 11:05
Ja dat bedoel ik Vesta
Dus afhankelijk van het ziektepercentage kan TO alsnog dagen opnemen of misschien wel laten uitbetalen (al denk ik niet dat de baas daarmee akkoord gaat...).
Vraag me af wat voor baas voordeliger is. Korting op salaris of vakantie volledig van TO's eigen vakantie-uren.
Ginny Twijfelvuur
18-06-2017 om 11:07
Dat is op vakantie gaan Zeetakje
Dat is niet hetzelfde als vakantie hebben....
Zeetakje
18-06-2017 om 12:13
Ginny
Klopt!
Maar ook als je thuisblijft en aangeeft een bepaalde periode je evt. reïntegratieverplichtingen stil te willen leggen, anders dan door onmacht i.v.m. ziekte, wordt dat als vakantie gezien. Anders moet je gewoon je AT-uren, gesprekken bij het reïntegratiebureau, sollicitatieplicht in het 2e spoor, bezoekjes aan P&O en aan de bedrijfsarts, cursusdagen enz. nakomen. Het maakt, net als bij vakantieopname, dan niet uit of je thuisblijft of weggaat.
Nou zal het in het onderwijs wel loslopen, omdat daar de boel in de zomervakantie stil ligt. Er zijn overigens sowieso cao's waarin andere bepalingen zijn opgenomen. Die van onderwijs ken ik niet.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.