Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Geen recht op ouderschapsverlof door functie?

Hai allemaal,

Ik ben nieuw hier, en wil graag mijn situatie aan jullie voorleggen.
Ben sinds bijna 10 jaar werkzaam binnen groot bedrijf.
We hebben 2 kinderen van 4 en 12. Ik werk 4 dagen en dat is rima te doen al vind ik het soms wel een gerace en gedoe doordat manlief in nachtdiensten werkt en vaak alles op mijn bordje komt. Werkgever zat tot voor kort in mijn woonplaats waardoor goed te combineren ivm brengen en halen school vd kids en bso.
Sinds een maand is het bedrijf helaas verhuisd van plaats waardoor ik nu 1,5 uur meer reistijd heb per dag.
Paar maanden geleden heb ik bij leidinggevende ( ik werk als secretaresse ) aangegeven best op te zien tegen de nieuwe reistijd en het logistieke gebeuren met de kinderen, en ik heb gevraagd of leidinggevende het Ok vond als ik de maandag eerder weg te gaan van kantoor om zo de kinderen te halen van school en thuis verder te werken. Manager vond dat prima en aangezien ik zelf met een backup kwam ( collega secretaresse zou stand-by staan die uren ) was dat helemaal geen probleem. Met dat in Mn hoofd gingen we naar nieuwe werkplek. Nu heb ik gister aangegeven per oktober te willen beginnen met, zoals besproken de maandag wat eerder weg te gaan. Tot Mn verbazing geeft Mn manager nu aan dat dit in principe akkoord is maar hij hier toch niet heel blij mee is ivm de drukte. Ik begrijp de reactie maar vind het wel heel erg jammer aangezien we dit goed hadden besproken maar het nu toch anders uitpakt.
Ik ben dan ook bang dat hij nu op termijn zegt doe toch maar niet meer en ik dan alles weer moet omgooien met opvang en dit voor mijn kinderen ( oudste heeft erg veel begeleiding nodig ) ook onrust mee brengt.
Heb ik recht om die uren OV op te nemen? Ik heb nog veel uren staan ( in verleden een x iets opgenomen van Mn oudste ) mijn manager heeft ooit gezegd dat OV eigenlijk niet op te nemen is in mijn functie. Hij zit namelijk in het bestuur en dan is dat echt niet gebruikelijk. Ik ben erg verantwoordelijk en neem mijn werk heel serieus, maar mijn kinderen en de balans met kinderen en werken staat toch op nummer 1. Ik wil er graag uitkomen, maar een visie van jullie is erg welkom voordat ik het gesprek in ga. Ik wil hem uiteraard geen hak zetten door ineens mer OV aan te komen, maar wel weten wat mijn rechten zijn.
Alvast dank voor jullie reacties! Ik zit er wel erg mee.


Liz28

Liz28

25-07-2017 om 17:45 Topicstarter

32 uur

Ik werk trouwen 32 uur verdeeld over 4 dagen

V@@s

V@@s

25-07-2017 om 17:50

zwaarwegend bedrijfsbelang

Kan volgens mij alleen geweigerd worden bij zwaarwegend bedrijfsbelang. Dat lijkt me lastig aantonen als jij secretaresse bent.

tante Sidonia

tante Sidonia

25-07-2017 om 18:01

en...

ben je lid van de vakbond?

Vesta

Vesta

25-07-2017 om 18:03

mits en maar

ouderschapsverlof mag inprincipe niet geweigerd worden, wel mag de werkgever bezwaar maken tegen de verdeling van het aantal uren over de week.

De standaard is dat je 1 jaar lang de helft van het aantal contract uren gaat werken.

Liz28

Liz28

25-07-2017 om 18:13 Topicstarter

Ik ben lid van de vakbond..
Zou wel eens kunnen informeren.
Als ik 1 jaar lang de helft v mijn contracteren zou gaan werken dan blijft er heel weinig over. Daar zou werkgever never akkoord mee gaan.
En een vermindering van contracturen, is uiteraard verre van ideaal, maar zou ik daar, mocht het zover komen, een beroep op kunnen doen? Dit zou dan gaan om 3 uur per week minder uren.

Henny

Henny

25-07-2017 om 18:33

Ik denk dat hij t niet snapt

Je manager zegt dat je OV (ik neem aan overwerk?) niet kunt opnemen omdat hij manager is. Vanaf een bepaalde slarisschaal of functie wordt overwerk inderdaad niet betaald. Dan verdienen mensen zoveel, dat van hen verwacht wordt dat ze soms wat meer werken.
Maar dat geldt niet voor hun ondersteunende personeel hoor.

Verder zou je het beter moeten regelen thuis, want zo'n tussenzinnetje 'het meeste komt op mijn bordje neer' geeft aan dat jij waarschijnlijk de regelneef thuis bent.

Je zou aan je manager tegemoet kunnen komen door op de dagen dat je man wel thuis is op maandagmiddag wel te blijven. Dan hoef je namelijk niet thuis de dingen te regelen.

Hoe het verder wettelijk zit weet ik niet, maar dat kan je bij de bond vragen.
Succes met het regelen.

Liz28

Liz28

25-07-2017 om 18:37 Topicstarter

Sorry OV= ouderchapsverlof geen overwerk!!))

marinade

marinade

25-07-2017 om 19:29

Zeker recht

Je hebt gewoon recht om osv op te nemen. Alleen zwaarwegende omstandigheden kunnen reden voor weigering zijn en dan moet het bedrijf echt in de problemen komen door jouw osv. Lijkt mij niet het geval.
Hooguit kun je een gesprek hebben over hoe de uren te verdelen, maar jouw wensen zijn leidend.
De standaard waarover Vesta het heeft bestaat niet, zie ook www.overheid.nl.
Mogelijk gelden er in de CAO (als je daaronder valt) wel bepaalde regels mbt opname. Of er is sprake van een vergoeding over de opgenomen uren. Dus in dat geval: check je CAO.
Voor je 12-jarige kun je geen uren meer opnemen. Voor de 4-jarige wel. Het totaal aan osv-uren is 32 x 26 = 832 uur, op te nemen tot de 8e verjaardag.

Ik vind dat je het prima hebt gedaan, overleg gehad etc, aanbieden om thuis werk op te pakken. Je zou een plan B kunnen bedenken om op een andere dag op te nemen. Houd de regie, je hebt er recht op en vraagt niets raars!

Vesta

Vesta

25-07-2017 om 19:44

en je partner

kan die nog iets met ouderschapsverlof want ook hij/zij heeft daar recht op natuurlijk.

Liz28

Liz28

25-07-2017 om 19:56 Topicstarter

Marinade

Dank voor je bericht. Het is goed te horen dat ik nets raars vraag, het voelt wel echt zo. Ik weet dat mijn leidinggevende daar echt NIET op zit te wachten en vooral erg in haar eigen drukte zit waardoor ze niet
goed te pas is. Waardoor ik het weer moeilijker vind om een dergelijk verzoek in te dienen.
Mijn man heeft een uitzendcontract en man geen OSV opnemen.
Voor mij voelt het alleen een beetje als 'jij gaat niet akkoord met mijn verzoek dus neem ik OSV uren op'
Of dat de werkrelatie ten goede komt weet ik niet. Maar denk dat ik het zo zakelijk mogelijk moet zien. Als ik het allemaal op orde heb thuis en op werk ben ik ook een veel betere werknemer..

Teuntje

Teuntje

25-07-2017 om 21:24

Lang geleden

Toen onze kinderen nog klein waren heeft mijn man het er op zijn werk over gehad om ouderschapsverlof te gaan gebruiken. Het antwoord was dat dat een wettelijke regeling was en daarom niet geweigerd kon worden, maar als hij dat doorzette dat hij dan wel moest bedenken dat carrierestappen e.a. er binnen het bedrijf nooit meer in zouden zitten voor hem. Omdat het werk heel specialistisch is en hij het (nog steeds) fantastisch vindt om te doen en toch wel op het bedrijf is aangewezen hebben we het niet aangedurfd en het anders opgelost.
Dus ja, je mag OV opnemen. En je baas mag het je daarna op alle fronten moeillijk(er) maken.

Henny

Henny

25-07-2017 om 21:44

Ben ik effe dom!

Ouderschapsverlof staat zelfs in je titel! Sorry voor mijn domme reactie!

Liz28

Liz28

25-07-2017 om 22:48 Topicstarter

Teuntje

Teuntje wat erg dat het hem op die manier toen zo moeilijk is gemaakt. Ik vind dat echt bizar.
Momenteel sta ik met leidinggevende niet op heel goede voet, hij is door spanning en druk steeds onaardiger en heeft me en publique laatst weer een uitbrander gegeven terwijl dat absoluut niet gegrond was ( dacht dat iets nog moest gebeuren maar dat was al lang gedaan ) erna geen excuses niks. Ging weer verder op in zn drukte en stress en zit normaal in een beetje een slachtoffer rol. Naar mijn idee is dat begonnen na de promotie de hij heeft aangenomen waardoor hij zelf nu geen enkele flexibiliteit meer heeft en gevoel dat hij 'wordt geleefd' maar daardoor zit hij nu wel in de bovenste laag van het bestuur. Echter heeft hij daar bewust voor gekozen ( ik werkte al heel lang voor hem en ben meegerold ook na zijn promootte ) echter is dat een keus die hij zelf heeft gemaakt tegen een enorm salaris waar ook uiteraard enorme verantwoordelijkheid bij hoort. Ik heb dat salaris endie functie niet maar hij geeft het wel op mij af. Doordat hij zo druk en geïrriteerd is vind ik het zeer lastig om dit bespreekbaar te maken en zo 'niet mee te gaan' in al die chaos maar ook voor mezelf te kiezen wat goed voelt.
Ik zag dit dus wel een beetje aankomen. Maar het valt me wel tegen dat hij zo terugkrabbelt.
Is het aanpassen van je werkuren een recht wat je hebt? Wantmocht hij met OSV echt niet akkoord gaan zou ik dat mogelijk kunnen aanvragen voor die drie uurtjes minder op maandag. Echter werk ik dan ook niet thuis en ben ik ook niet telefonisch bereikbaar. Op die manier voor mij niet wenselijk maar weet het ook anders niet.
Geef ook eerlijk aan dat ik mijn loopbaan op langere termijn hier niet zie op deze manier.
Maar heb het met collega's leuk en vind mijn werk an zich ook leuk, dus me wel te laten manipuleren op deze manier doe ik niet snel. Hoop er toch positief uit te kunnen komen. Baas is tenslotte altijd heel tevreden geweest.

Liz28

Liz28

25-07-2017 om 22:49 Topicstarter

Henny

Haha geeft niks hoor Henny )

Vesta

Vesta

25-07-2017 om 23:15

Liz

ja, de wet die je recht geeft op aanpassing van je werkuren geldt ook voor jou.
Je leidingevende heeft de keuze: of tijdelijk want wegens ouderschapsverlof minder uren of blijvend met contracts aanpassing.
Je kunt als het dan weer kan ook meer uren vragen want die wet werkt ook de andere kant op.

Liz28

Liz28

26-07-2017 om 10:36 Topicstarter

Vesta

Dank v je reactie.
Ik wil aandragen om die uurtjes van 14:00-17:00 thuisbrengen werken.
Ook voor mezelf is dat prettig omdat ik dan voor het weekend veel weg kan werken.
Maar als hij dat uiteindelijk toch niet wil ( want hij gaf letterlijk aan dat hij in principe akkoord was met die uren thuis werken maar hij wil wel de macht om aan te geven als ik weer volle dag zou moeten draaien en hij het toch niks vindt ) op dat moment wil ik eigenlijk niet wachten. Want dat zou voor mezelf en mijn kinderen veel onrust mee brengen.
Hij geeft aan dat dit eigenlijk nog goed zal werken aangezien hij eerder meer dan minder ondersteuning nodig heeft. Ik heb aangedragen dat we er ook iemand bij zouden kunnen nemen en ik terug kan naa 3 dagen en iemand voor 2 dagen erbij zodat hij altijd ondersteuning heeft. Wilde hij niks va weten. Hij wil 1 secretaresse en niet 2. Ik begrijp dat hij recht heeft maar mijn situatie s niet van belang.
Vandaar dat ik moet weten wat mijn rechten zijn. Ik ga ook aangeven dat ik de extra reistijd icm zorg voor kinderen en extra bso en vso moeilijk te combineren vind. Zoals ik eerder ook al heb aangegeven.
Tis lastig want ik wil graag een goede verstandhouding hebben maar zie het denk ik te emotioneel. Terwijl het heel zakelijk bekijkt ( maa wel emotioneel reageerd ) en ik dat ook zou moeten doen

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

26-07-2017 om 11:06

Hoezo macht?

Hij is de baas...

En wat is het probleem?

Hij geeft toch aan dit ie in principe akkoord is? Zulke afspraken worden echt niet in beton gegoten, iedere leidinggevende wil graag de mogelijkheid behouden om zoiets terug te draaien als het niet naar behoren blijkt te werken.

Je bent opzoek naar zekerheden die er niet zijn... danwel je maakt het veel te groot.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

26-07-2017 om 11:08

Aanvulling

Of heb je liever ouderschapsverlof ipv de mogelijkheid om thuis te werken.

Lente

Lente

26-07-2017 om 11:29

Ik denk dat je het prima voor elkaar hebt

Je baas gaat akkoord met je voorstel maar wil 'de macht' houden om de regeling over thuis werken stop te zetten.
Ik zou direct akkoord gaan. Die macht is een wassen neus. Op het moment dat de regeling hem niet meer bevalt, dan kun jij alsnog ouderschapsverlof aanvragen. Bovendien kun je dan aangeven dat je eerst opvang moet regelen voor de uren dat jij nieuwe opvang nodig hebt.

Ik vermoed dat hij graag in control blijft. En dat hij zeker wil weten dat jij er alles aan zal doen om te zorgen dat het goed gaat verlopen.
Vandaar die stok achter de deur.
Zie die stok als een twijgje en haal je schouders erover op.
Zie het als een proefperiode en breng het ook zo naar je kinderen.

Ad Hombre

Ad Hombre

26-07-2017 om 11:44

Secretaresse

"Tot Mn verbazing geeft Mn manager nu aan"

Secretaresse? Met zulk afzichtelijk taalgebruik?

Wel creatief hoor. Kun je de apostrof (wat is dat? een apostrof?) niet vinden op je keyboard, dan vervang je hem toch gewoon door een hoofdletter?

Liz28

Liz28

26-07-2017 om 13:06 Topicstarter

Ad Hombre

Bedankt voor je positieve feedback, onaardig zijn is ook een gave denk ik dan maar. En om jou een verklaring te geven, want dat vindt je schijnbaar erg van belang; ik typte dit op mijn telefoon en autocorrect zag hier schijnbaar geen ernstig problem in.
Maar excuses dat dit jou zo enorm krenkt en dwars zit, en geniet lekker van het zonnetje vandaag, knap je vast van op

Liz28

Liz28

26-07-2017 om 13:09 Topicstarter

Lente

Dank voor de tip, ik ga dat inderdaad op deze manier aanvliegen.
Zekerheden hebben we toch niet, en mocht hij het uiteindelijk willen terugdraaien zullen we weer opnieuw in gesprek gaan en kan ik een beroep doen op mijn uren OSV.

Ad Hombre

Ad Hombre

26-07-2017 om 13:22

Smartphone

Is het excuus voor alles tegenwoordig en soms terecht, maar ik tik dit ook op mijn smartphone en die van mij biedt mij na het intikken van de 'm' netjes 'mijn' aan en als ik opzettelijk mn tik biedt hij me zelfs aan er m'n van te maken.

Blijkbaar is mijn smartphone smarter dan (de) jou(we). Tijd voor een upgrade?

Liz28

Liz28

26-07-2017 om 13:58 Topicstarter

Ad Hombre

Wil nu serieus hier een punt van maken, wiens smartphone er nu beter zn werk doet?
Sorry maar dat vind ik wel echt humor, en dat heb je, of er zit je gewoon een scheet dwars. Dat zou ook nog kunnen. Maar bedankt voor deze lach op mijn gezicht

bieb63

bieb63

26-07-2017 om 16:02

toch heeft Ad een beetje gelijk......

Niet zozeer snel typen en letters vergeten, maar een secretaresse die schrijft:
"maa wel emotioneel reageerd"(reageerd bestaat sowieso niet, dus kan de smartphone ook niet suggereren)
en
want dat vindt je schijnbaar erg van belang (vindt met dt voor je en schijnbaar moet blijkbaar zijn)

Geeft niet, maar komt wel een beetje vreemd over voor een secretaresse

Triva

Triva

26-07-2017 om 16:26

ik neem aan

dat je al die tijd ook al bezig bent geweest met solliciteren naar iets beters?

Liz28

Liz28

26-07-2017 om 16:33 Topicstarter

Zielepieten

Volgens mij hebben jullie weinig om handen, geeft niet ik vind het eerder lachwekkend dat
jullie vallen over 'spelfouten' zegt meer over jullie dan over mij. Hoop dat het bevredigend werkt voor jullie!
'Gelukkig' is daar in mijn e-mailprogramma een heerlijke spellingscontrole en hoeven jullie je zeker geen zorgen
te maken over het uitvoeren mijn beroep ( waarschijnlijk jullie vreemd dat een 'secretaresse' tegenwoordig geen typemiep meer is ) wat me overigens ook totaal off topic lijkt en iets waar je je toch echt niet druk over hoeft te maken.. jullie zijn zielepieten met dikke hoofdletters die er van genieten om iemand belachelijk te maken.
Erg sneu zo van achter je beeldschermpje, duidelijk niks om handen in jullie zielige leventje dat je je hiermee bezig moet houden. Topic mag gesloten worden, dank!

Liz28

Liz28

26-07-2017 om 16:38 Topicstarter

Bedanken

Overigens wil ik iedereen die advies heeft gegeven wat on topic was ( waar bepaalde mensen enorme moeite mee hebben ) bedanken!

Wilgenroosje

Wilgenroosje

26-07-2017 om 17:48

Jeetje, Liz

Je schreef toch dat je hier nieuw bent? Zal dan wel meteen de eerste en de laatste keer geweest zijn hè?

Die spelfouten van jou doen dan misschien niet terzake, maar die berusten in ieder geval nog op geconstateerde feiten. Jouw oordelen over de schrijvers hier baseer je op niets.

Altijd zo'n kort lontje?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

26-07-2017 om 17:54

Ach nee Liza

Ze zijn van de spellingspolitie.
En typen zelf helaas ook niet allemaal zonder fouten.... maar dan mag het hè.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.