Werk, Recht en Geld
Anoniem
12-06-2019 om 07:51
Collega in hogere schaal
Sinds een half jaar werk ik met veel plezier bij een nieuwe organisatie. Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek ben ik ingedeeld in een bepaalde loonschaal met periodieken. Andere collega's in dezelfde functie zijn hoger in die loonschaal terecht gekomen. Ik herinner me het gesprek met de HR manager daarover dat ik 'dan jaarlijks ook nog wat kan groeien' wat leuk is (dacht ik toen). Ik ben niet zo slim in dat soort dingen.
Nu denk ik dat -als je vijf jaar ergens werkt en direct in de hoogste schaal bent geplaatst- je in die vijf jaar meer hebt verdiend dan ik nu. Ik voelde me stom toen ik dat gisteren overdacht. Dat kan ik zeker niet meer terugdraaien?
tsjor
12-06-2019 om 09:03
Direct?
zijn collega's direct in een hogere schaal geplaatst? Dan kun je altijd kijken of je de discriminatietroef kunt uitspelen.
Tsjor
bieb63
12-06-2019 om 09:19
Anoniem
Wat ik er uit begrijp is dat die collega's niet in een hogere schaal zijn geplaatst, maar een hogere trede in de betreffende schaal toch? Dat is wat anders. Waarmee ik bedoel: iedereen zit in de betreffende schaal die bij die betreffende functie hoort, alleen is de één hoger in die schaal ingestapt dan jij.
Ja, dat kan en dat kan verschillende redenen hebben. Bijv. het loon wat A verdiende voordat hij bij dit bedrijf kwam werken was hoger dan dat jij hiervoor verdiende. Het is heel gebruikelijk iemand dan in de range van die schaal te plaatsen die dicht ligt bij het vorige loon. Of A heeft meer ervaring c.q. opleiding.
HR
12-06-2019 om 09:44
Precies bieb63
Dat is geen hogere schaal, maar een hogere trede en dat is heel gebruikelijk. Als je collega's daadwerkelijk in een hogere schaal zijn ingedeeld, dan heb je een punt. Bij een functie hoort een bepaalde schaal (vastgelegd in de cao of eigen arbeidsvoorwaarden van een bedrijf), die zou voor iedereen hetzelfde moeten zijn. Daarbinnen kun je dan dus op basis van leeftijd, opleiding, ervaring, vorige salaris, op een bepaalde trede ingeschaald worden. Daarin groei je als medewerker dan vanzelf door (omdat je ouder wordt, meer ervaring krijgt, goede beoordelingen krijgt, een opleiding volgt). Soms wordt ook afgesproken dat je laag in een schaal begint, en bij gebleken geschiktheid versneld doorgroeit. Bijvoorbeeld als je de opleiding nog niet af hebt, of op bepaalde vlakken nog weinig werkervaring hebt. Dat zijn allemaal individuele afspraken. Maar de schaal die hoort bij een bepaalde functie staat vast. Die kan alleen worden aangepast door het functiegebouw te veranderen, en dan verandert de schaal dus voor iedereen in een bepaalde functie. Hier (zorg) hebben we dat laatst aan de hand gehad. Collega-bedrijven bleken een bepaalde functie in een hogere schaal te waarderen, dat hebben wij dus toen ook gedaan om onze medewerkers te behouden.
Als je niet tevreden bent over de trede in je schaal waarop je bent ingedeeld kun je op een logisch moment (werkoverleg, functioneringsgesprek, POP-gesprek, verlenging contract) aankaarten dat je vindt dat je in aanmerking komt voor salarisverhoging. Dan moet je wel goed functioneren natuurlijk. Dan kun je voorstellen de volgende verhoging niet 1 maar 2 tredes te stijgen of zo.
Anoniem
12-06-2019 om 13:27
Hogere trede idd
Echter ben ik 20 jaar ouder dan zij, heb daardoor ook veel meer ervaring en kom ook uit dezelfde functie als zij. Qua diploma's zijn wij vergelijkbaar. Het kan idd zijn dat zij hiervóór meer verdiende dan ik. Dan is dat wellicht mijn pech...
bicyclette
12-06-2019 om 13:39
onderhandelen
"Het kan idd zijn dat zij hiervóór meer verdiende dan ik. Dan is dat wellicht mijn pech..."
Het is vooral een kwestie van onderhandelen. En dat kunnen sommige mensen wat beter dan anderen. Jij bent blijkbaar direct met het voorstel van je werkgever akkoord gegaan. Terwijl een werkgever meestal niet begint met een 'eindbod', vaak is er best wat ruimte.
Ad Hombre
12-06-2019 om 15:48
Anoniem
"Dan is dat wellicht mijn pech..."
Nee, dat is niet jouw pech, het is hoogstens *haar geluk*. Het kan ook jouw geluk zijn als jij wijzend naar haar hogere salaris een loonsverhoging weet te bemachtigen.
Als je het geluk van iemand anders als jouw pech gaat beschouwen sta je niet gezond in het leven.
Het verbaast me trouwens dat je zo goed op de hoogte bent van de salarissen van je collega's. Is dat normaal bij jullie?
Phryne Fisher
12-06-2019 om 17:05
Ja jammer
Je hebt niet goed genoeg onderhandeld. Is mij ook wel eens overkomen.
Phryne Fisher
12-06-2019 om 17:08
Ad Hombre
Bij ons is inderdaad vaak wel bekend wat iemand verdient. Bij nieuwe medewerkers durven we daar ook naar te vragen, heel brutaal. De oudgedienden zitten meestal in de max van hun schaal, dus als je de functie weet, weet je de bedragen.
Temet
12-06-2019 om 22:42
niet terugdraaien, wel gas geven?
Terugdraaien kan je dit natuurlijk niet, maar je kan best een betoog houden dat de ontstane achterstand versneld moet worden ingelopen omdat er geen rechtvaardiging voor is te vinden in de zin van verschillen in ervaring etc. Je hebt eerder onderhandeld, kennelijk niet optimaal, dat is geen reden om nu geen herkansing te proberen.
Overigens: als een CAO van toepassing is zou je ook nog eens kunnen kijken of die een regeling kent voor geschillen mbt inschaling. Voor het geval je er met je werkgever niet uitkomt.
"Ik heb meer diploma's dan zij"
Is zij hier een vrouwelijk enkelvoud of een meervoud? Dat is me niet helemaal duidelijk. Hoe dan ook, ik zou de discussie aangaan, maar bereid je goed voor.
Wat de discriminatiekaart betreft die Tsjor noemde: beslist een punt als "zij" hier staat voor een aantal mannelijke collega;s en jij een vrouw bent. Ik zou overigens in dat geval niet zeggen dat de werkgever discrimineert, want daar reageren mensen vreselijk stekelig op, maar wel dat het nu net lijkt alsof de werkgever discrimineert en dat dat natuurlijk vàst niet de bedoeling is, en hoe gaat dat worden opgelost? Maar goed, dat is gebaseerd op het idee dat hier wel weer een vrouw zal worden onderbetaald in vergelijking tot haar mannelijke collega;s, dat hoeft natuurlijk helemaal niet aan de orde te zijn.
Sterkte/succes ermee!
Temet
Ad Hombre
13-06-2019 om 09:29
Apen
Gisteren een lezing van Frans van der Waal bezocht (primatoloog). Die liet een filmpje zien waarin twee apen een ongelijke beloning kregen voor dezelfde prestatie (komkommer vd. druif). De laagstbetaalde werd boos en gooide het stukje komkommer naar de onderzoeker.
Dus, het is misschien niet verstandig om er boos om te worden, maar wel heel menselijk/apelijk...
syboor
13-06-2019 om 12:43
trede vs schaal
Over trede onderhandelen is heel lastig bij binnenkomst. Je weet gewoon niet hoe dat werkt bij die organisatie en hoeveel onderhandelingsruimte er is. Als ze zeggen: wij doen maximaal 5% boven het vorige salaris, moet je dat dan geloven of niet? En dan zit je bij die onderhandeling vaak ook nog eens om tafel met een HR persoon die jouw kennis en ervaring niet goed kan inschatten.
Ook tijdens je dienstverband onderhandelen over de trede, gaat haast niet. Je gaat gewoon elk jaar een trede omhoog. En vergelijken met collega's gaat niet omdat het vorige salaris is meegewogen; bovendien krijg je dan het stempel jaloers/rancuneus.
Onderhandelen over schaal kan wel. Als je niet alleen 'beter' functioneert, maar ook meer verantwoordelijkheden hebt dan collega's (bijvoorbeeld door die collega's te helpen / aan te sturen), dan is dat een goede ingang om een gesprek te beginnen over je schaal.
bieb63
13-06-2019 om 16:12
Syboor
"Onderhandelen over schaal kan wel. Als je niet alleen 'beter' functioneert, maar ook meer verantwoordelijkheden hebt dan collega's (bijvoorbeeld door die collega's te helpen / aan te sturen), dan is dat een goede ingang om een gesprek te beginnen over je schaal."
Dat lijkt me een beetje kort door de bocht. Dat moet ten eerste in het functiebouwhuis passen, ofwel er moet een betreffende functie in het bouwhuis bestaan. Zoniet dan zal dat niet zomaar even gecreerd worden omdat een medewerker vindt dat hij/zij beter/meer doet dan zijn directe collega's. Sterker nog: baas kan ook zeggen: dat hoef jij ook helemaal niet, staat niet in je functie-omschrijving. En áls er al een dergelijke functie is, dan moet daar ook nog eens een vacature voor zijn....
Ad Hombre
13-06-2019 om 19:22
Bieb
"Dat lijkt me een beetje kort door de bocht."
Je moet wel wat te bieden hebben natuurlijk. Ik ben op die manier minstens 2 keer een schaal omhoog gegaan. Dus het kan zeker...
bieb63
13-06-2019 om 19:45
Natuurlijk kan het en zal het ook wel eens gebeuren. Maar het is geen vanzelfsprekendheid dat er met schalen geschoven gaat worden, nog los van het feit dat je dan ook daadwerkelijk 'materiaal' moet hebben om dat te kunnen vragen. Dat je wat 'beter' bent dan een willekeurige collega, of dat je vaker de leiding neemt, is nou niet direct een steekhoudend argument als het binnen het bewuste bedrijf gewoon om 1 soort functie gaat.
bicyclette
13-06-2019 om 19:46
onderhandelen
"Over trede onderhandelen is heel lastig bij binnenkomst."
"Ook tijdens je dienstverband onderhandelen over de trede, gaat haast niet."
Volgens mij bedoel je dat JIJ onderhandelen heel lastig vindt. Dat is niet gek hoor, veel mensen vinden het lastig. Onderhandelen vraagt zelfvertrouwen en lef, je moet durven op te komen voor je eigen belangen.
Tihama
13-06-2019 om 19:59
Onderhandelen
Lang leve linkedin. Ik heb altijd eerst via bekenden uitgezocht hoe de schalen en treden eruit zien in het functiehuis. Welke speelruimte er is. Je kent altijd wel iemand, die iemand kent bij een (wat groter) bedrijf.
Ik vind het altijd heel vreemd dat er gevraagd wordt om je oude loonstrook. Waarom zou je je onderhandelingsruimte weggeven?
Als je een auto koopt, dan laat je toch ook niet je spaarrekening zien aan de verkoper?
Ook als je binnenbent, kun je het gesprek opnieuw openen. Ik heb dat ook al meerdere keren gedaan bij mijn huidige werkgever. Altijd gelukt.
Je kent de uitdrukking: Brave meisjes komen in de hemel, brutale meisjes in de Raad van Bestuur
bicyclette
13-06-2019 om 21:04
precies Tihama
"Je kent de uitdrukking: Brave meisjes komen in de hemel, brutale meisjes in de Raad van Bestuur "
Helemaal eens Tihama!
Ik denk dat de het salarisverschil tussen mannen en vrouwen ook grotendeels te maken heeft met onderhandelen. Vrouwen hebben daar gemiddeld genomen wat meer moeite mee. Bang om als haaibaai over te komen of de relatie te verstoren. En vrouwen zijn zich vaak wat meer bewust van hun tekortkomingen en stellen zich daarom (te) bescheiden op.
Phryne Fisher
13-06-2019 om 21:14
Hangt van het bedrijf af
Ik heb bij bedrijven gewerkt waar onderhandelen inderdaad goed mogelijk was. Mijn huidige werkgever heeft een functiegebouw waarin alles onwrikbaar vast ligt. Bij indiensttreding kun je onderhandelen over de trede waarop je start, maar daarna gewoon ieder jaar een periodiekje erbij, ongeacht je functioneren. Voor hogere functies moet je solliciteren. Daarvoor is meestal een hoger diploma vereist, dus eerst een studie, dan solliciteren, en tegenwoordig gaat intern niet meer voor extern (tenzij een vacature eerst intern wordt opengesteld). Ik denk wel dat dat een typisch overheidsdingetje is.
Dees
13-06-2019 om 21:45
Vergelijken
Bij mijn vorige werkgever wisten we aan de hand van het tarief voor declareren bij de klant wat ons salaris was. Soms werd je dan pissig, zat je iemand te begeleiden met een hoger salaris. Heb ik weleens wat van gezegd en ineens kreeg ik salarisverhoging. Dat was dus de manier, maar dat was niet zoals ik ben.
Mijn huidige werkgever verzoekt ook alles geheim te houden. Er is werkelijk ook niemand waarmee ik me echt kan meten dus dat maakt vergelijken ook lastig.
Ik ben tevreden met mijn salaris en overige arbeidsvoorwaarden.
Aagje Helderder
13-06-2019 om 22:05
Tja, onderhandelen is een kunst, denk ik
en ik ben er ook niet zo goed in.
Ik zit in een functie waar een vaste salarisschaal voor staat. Toen ik solliciteerde in mijn huidige baan, was ik door allerlei omstandigheden zo blij dat ik werd aangenomen dat ik nauwelijks durfde te onderhandelen. Ik was bang dat het uiteindelijk af zou ketsen en dat kon ik me echt niet veroorloven. Omdat ik aanvankelijk flink minder uren kreeg dan in mijn vorige baan en ik aangaf dat ik er daarom wel flink achteruit zou gaan bij de tree die mij eerst werd aangeboden, kreeg ik er 1 of 2 bij.
Toen ik er eenmaal werkte, kwam ik er achter dat mijn naaste collega (20 jaar ouder dan ik, meer aanvullende opleiding en een schat aan ervaring) het voor elkaar gekregen had om een echte schaal hoger te krijgen. Heel ongebruikelijk in mijn vak, maar prima gedaan dus.
Na vertrek van die collega kwam er een nieuwe collega. Deze was 10 jaar jonger dan ik en had minder aanvullende opleiding en veel minder ervaring dan ik. In een gesprek over salaris vertelde collega ook in een veel hogere tree van ‘mijn’ salarisschaal te zijn ingestapt dan ik een aantal jaar eerder. Voor die collega hing van de baan bij ons minder af dan voor mij eerder dus kon veel vrijer onderhandelen.
Mijn idee uiteindelijk: ik kijk naar waar ik tevreden mee ben en laat me niet jaloers maken door wat anderen beter onderhandelen dan ik. Misschien zakelijk niet slim maar wel fijn voor mijn gemoedsrust.
Emmawee
13-06-2019 om 23:38
Ad (o.t.)
Ik heb het filmpje gezien bij Pauw. Erg geestig om te zien hoe die aap steeds kwader werd, maar ook vol ongeloof leek te reageren op wat hem overkwam.
Het mooiste vond ik trouwens dat het geen enkel probleem was als die druiven in een lege kooi werden gegooid. Dat was de komkommer prima en deed de aap rustig zijn taakje. Niet weten is dus beter voor het moraal, zou je denken.
Toch zijn er ook voorbeelden van bedrijven waar de medewerkers met elkaar onderhandelen over de hoogte van hun salaris. Juist de inspraak maakt dan (waarschijnlijk) dat salarisverschillen makkelijk(er) worden geaccepteerd. Alleen is dat dan weer lastiger te onderzoeken met apen.
Ad Hombre
14-06-2019 om 07:25
Emmawee
Hij vertelde erna dat bij een dergelijk experiment met chimpansees (die van het filmpje waren capucijners) ook de beter betaalde aap liet blijken dat hij het eigenlijk oneerlijk vond. Hij ging dan weer niet zover om het teveel betaalde salaris met de andere aap te delen...
Het filmpje staat trouwens ook op Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=meiU6TxysCgPluk
14-06-2019 om 08:56
Onderhandelen
Vanaf mijn tweede baan ben ik gaan onderhandelen, ik was nog erg jong. Het ging precies als bij TS. De HR-manager zei vriendelijk dat ik in trede 3 zou komen want dan kon ik nog zo lekker doorgroeien. Waarop ik zei dat ik dat erg vriendelijk vond, maar dat ik liever meteen in de hoogste trede begon. Ik geloof dat hij dat (overheid) nog nooit had meegemaakt, want zijn ogen vielen bijna uit zijn hoofd. Ik kreeg het overigens wel, zonder weerwoord. Want niet alleen medewerkers vinden het lastig om te onderhandelen, werkgevers ook. Maak daar dus gebruik van, zou ik zeggen. Ik werk nu al jaren voor mezelf en heb nog nooit hoeven onderhandelen over mijn uurtarief.
Ad Hombre
14-06-2019 om 08:57
Pluk
"Ik werk nu al jaren voor mezelf en heb nog nooit hoeven onderhandelen over mijn uurtarief."
Dan is het blijkbaar te laag
Pluk
14-06-2019 om 09:00
Nee
Het is heel hoog. Hoger vind ik niet te verantwoorden omdat ik werk voor de overheid. Vind ik niet integer.
Ad Hombre
14-06-2019 om 09:27
Pluk
"Vind ik niet integer."
Nog eentje voor het lijstje redenen dat vrouwen gemiddeld minder verdienen dan mannen.
(Misschien is het wel echt heel hoog, maar het zou ook kunnen dat je een te laag idee hebt van wat je als zzp-er kunt - en zou moeten - vragen om al je kosten en risico's af te dekken. Er zijn nogal was zzp-ers die dat verkeerd inschatten en het zou zo maar kunnen dat daar disproportioneel veel vrouwen bijzitten)
Pluk
14-06-2019 om 09:55
Nee Ad
Het is echt hoog zat, maak je geen zorgen Maar ja, het kan dus altijd wel meer...
Mams
14-06-2019 om 14:56
Tja
Ik ben al jaren werkzaam in de ggz. Toevallig recent een andere functie aangeboden gekregen, zelfde schaal. Nul onderhandelingsruimte gevoeld al die jaren. Voor elke functie staat vast in welke schaal die valt. Wel elk jaar een periodiek erbij.
Een andere ergernis van het werken in de ggz is trouwens de hoogte van mijn salaris. Als hbo opgeleide professional in de ggz is je salaris bruto lager dan dat van een mbo opgeleide klassenassistente in het onderwijs. Met evenveel uren werken, beiden ruim 10 jaar werkervaring en dezelfde leeftijd verdient mijn tweelingzus als klassenassistente bruto €78 per maand meer dan ik 🤔
Knurf
14-06-2019 om 14:59
Mams
Dat lijkt me sterk. Een klassenassistent verdient maximaal 2100 euro bruto per maand (schaal 4). Voor een verpleegkundige is dat het startsalaris.
bieb63
14-06-2019 om 15:16
Dat geloof ik ook niet mams
Een klassenassistent zit in schaal 4 en in de hoogste trede is dat nog steeds een heel erg mager salaris.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.