Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Bieblezer

Bieblezer

07-10-2015 om 15:19

Bibliotheeklogica

Even toetsen of ik nu zo iets vreemds wil of dat het normaal is?

Het komt regelmatig voor dat ik, met het duurste biebabonnement met 2x6 wk lenen tóch een boek niet uit heb. Deze vakantie bijvoorbeeld omdat we tot mijn grote 'schrik' elke avond sociaal bij het kampvuur zaten en ik die mooie boeken toch nog wel wilde uitlezen. Mijn zoon had een boek voor Nederlands en per ongeluk had ik dat al na een week verlengd omdat het systeem nu eenmaal zo is dat bij openen het automatisch staat op 'alles verlengen' en ik een hele rij boeken zag die niet meer verlengd konden worden. Op de volgend pagina stonden nog een paar boeken waaronder dat boek van mijn zoon en toen kon hij die niet meer verlengen. Ook mijn dyslectische zoon doet wel eens wat langer over een boek voor school.

Kortom het komt dus wel eens voor dat ik mijn boek niet meer kan verlengen en dat ik dan naar de bieb ga en keurig netjes vraag of ik het mag inleveren en opnieuw mag meenemen maar nee dat gaat zomaar niet! Lang geleden leverde ik het boek eerst in en vroeg dan of ze het even uit de bak wilden halen maar nee, het boek moest eerst een dagje achter liggen? Ik ga dus nu meteen naar de balie en tot nu toe kletste ik mij er wel uit en gaven ze toe maar vanmorgen niet. Mevrouw was van mening dat dat boek erg populair is en dat ze anderen ook de kans wel geven om het te lenen. Op mijn vraag waarom die mensen het boek dan niet reserveren (want natuurlijk: dan lever ik het in) en omdat ik zelf ook regelmatig die 50 ct betaal om te reserveren gaf ze geen duidelijk antwoord. Verder vond ze dat ik voor een tientje per jaar meer maar een duurder abo moest nemen zodat ik het twee keer zes weken kon lenen en mijn antwoord was dat ze wellicht eerst eens moest kijken wélk abo ik had want dat heb ik natuurlijk al. Ik vind dat zij er niets mee te maken heeft hoe lang ik over een boek doe, al wil ik het het hele jaar in huis: als niemand reserveert maakt dat toch niet uit?

Blijkbaar zijn haar collega's niet zo streng, onder het mom van 'eigenlijk is dat tegen de regels' doen ze het wel maar ik snap niet goed waarom. Ik kan natuurlijk gewoon het boek inleveren en hopen dat ik het een dag later nog terug kan nemen maar ik ben een beetje principieel en vraag mij af waarom dit nu toch zo fout is? Kunnen die biebmensen niet begrijpen dat er mensen zijn die niet een boek binnen twee dagen uitlezen? Ze ging ook maar door met: ik begrijp niet waarom u per ongeluk verlengt? Kunt u zeggen hoe lang uw zoon dat boek nog nodig heeft dan verschuif ik de terugbrengdatum (ipv gewoon uit te lenen)?

Nou ja: kommmaarkommaar want ik zit fout en zal het nóóit meer doen!


bieb63

bieb63

07-10-2015 om 15:35

uhhhh

Die boeken zijn er voor alle abonnees? Niet alleen voor jou of je zoon toch? Ik snap je niet helemaal.

guera

guera

07-10-2015 om 15:42

iik snap het ook niet

Ik vind dat je gelijk hebt. Waarom kun je maar 2x verlengen? zodra een boek gereserveerd is dan kun je niet meer verlengen. No problem. Zo lang het niet gereserveerd is who cares. Mij overkomt het ook dat ik per ongeluk alles verleng...Als een boek gereserveerd is alsik wil verlengen dan neem ik de boete nog weleens. Dan wil ik het gewoon uitlezen. Ik heb een goedkope abo dus maar 3 weken maar dat lukt me dus niet inderdaad.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

07-10-2015 om 15:42

Tja

Tja. Ik heb er persoonlijk altijd wat moeite mee als mensen een abonnement afsluiten, de voorwaarden die daarbij horen kennen, en achteraf gaan klagen over die voorwaarden. Als je een boek onbeperkt in huis wil hebben, dan moet je dat boek kopen. Lenen van de bieb kent nu eenmaal z'n beperkingen. En dat een andere bieb misschien andere regels heeft (dat komt vast naar voren in dit draadje) doet daar niets aan af. Afspraak is afspraak.

En als je zelf de fout maakt door een boek al na een week te verlengen, dan mag de consequentie toch ook gewoon bij jou liggen?

Bieblezer

Bieblezer

07-10-2015 om 15:48

Ijsvogeltje en bieb

Ik begrijp je maar je zult toch ook begrijpen dat het een grapje/voorbeeld was van een jaar lang het boek willen hebben? Dat is natuurlijk niet mijn bedoeling. Ik heb het boek nog niet uit, zoon heeft het boek nog even nodig (weet niet wanneer zijn mondeling is) en kortom: wat als je al het duurste abo hebt en je gewoon een niet gereserveerd boek meteen nog eens wil lenen?

Bieb: wat snap je er niet aan? Waarom zou ik een boek na de tweede (en laatste) verlenging niet nog eens mee mogen nemen? Waarom moet ik ingewikkeld doen: boek inleveren en het de volgende dag weer ophalen? Dat is namelijk het alternatief en dat vind ik principieel een beetje overdreven. Als anderen het boek willen dan kunnen ze het reserveren, dat doe ik zelf ook vaak genoeg.

Bieblezer

Bieblezer

07-10-2015 om 15:49

Guera

Het is dus maar 1x verlengen maar met het duurste abo dus wel twee maal zes weken. Veel van de boeken die ik voor de vakantie regel heb ik gereserveerd dus daar heb ik dan ook nog eens die 50 cent voor betaald. Na de vakantie is blijkbaar de nood wat lager en heeft niemand dat boek meer gereserveerd.

Katniss

Katniss

07-10-2015 om 15:51

Ja, irritant

Ik ken dat, ik kan ook enorm verbolgen raken door dit soort dingen, hoewel de bieb formeel gezien natuurlijk gewoon in zijn recht staat. Niets aan te doen, soms zit het mee, maar beter let je gewoon heel goed op bij het verlengen.

Pug

Pug

07-10-2015 om 15:57

omdat

...de meeste mensen pas van het bestaan van een boek gaan weten als ze het in de kast zien staan, vermoed ik?
OK, sommige boeken hebben meer bekendheid gehad en daarnaar zal men ook via de catalogus zoeken, maar voor de meeste boeken geldt dat niet. Die moeten er dus gewoon *staan* om geleend te worden. Als jij een boek >12 weken thuis hebt, dan komen anderen dus niet te weten dat het bestaat.
Bovendien, reserveren kost hier bijvoorbeeld geld. Ik kan me voorstellen dat men in zo'n geval liever wacht tot het boek weer terug is, als het geen enorm populair boek is. Ik vind het een beetje asociaal om een boek zo lang te willen. Lever het dan niet in en betaal de boete voor het twee weken langer houden of zo.

En ik vind je niet echt principieel; je wil het hebben zoals het jou goed uitkomt.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

07-10-2015 om 16:00

Bieblezer

Bieblezer, wat ik gewoon bedoel te zeggen: je hebt een abonnement dat voorziet in 2 x 6 weken lenen. Dat lijkt mij heel duidelijk. Vind je dat te weinig, dan moet je dus óf een ander abonnement nemen óf gewoon geen abonnement afsluiten bij deze bibliotheek. Maar jij hebt bewust wel gekozen voor dit abonnement.

En nu lijk je heel verbaasd en ook geïrriteerd dat die 2 x 6 weken in de praktijk ook écht 2 x is. En dat reken je de bieb aan. Zelfs als je zelf na een week al een boek hebt verlengd. Dat is je eigen fout, maar dat wuif je weg door ene opmerking dat het niet zo handig/duidelijk is in het online systeem.

Dat jij 'het duurste' abonnement hebt, doet niet terzake. Het gaat erom dat je achteraf klaagt over de spelregels, terwijl die van te voren al duidelijk waren.

Bieblezer

Bieblezer

07-10-2015 om 16:02

Pug

Daar zit wat in (van die kast) maar als ik het om 19:30 inlever en 's ochtends om 10:00 uur weer ophaal en vervolgens weer 12 wk zou houden (dat is onzin, dat komt bij mij niet voor) dan is er opeens niets aan de hand. Als ik mij een extra ritje wil besparen gaan ze opeens moeilijk doen?

Half a twin

Half a twin

07-10-2015 om 16:03

of je neemt je verlies

Vorig jaar had dochter een boekpresentatie, niet geheel des pubers was ze op tijd begonnnen. 2 keer 3 weken verlengen was niet genoeg om het boek nog op school bij zich te hebben tijdens d3 presentatie. Niet terugbrengen en de boete accepteren was de enige optie. Kaartje in de bus dat het boek gereserveerd was en voor maandag aanstaande ingeleverd moest worden. Maandag boekpresentatie en toen na de presentatie ingeleverd.. Kostte 6 euro maar dat hebben we hier wel over voor een goed cijfer.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

07-10-2015 om 16:05

moeilijk?

"Als ik mij een extra ritje wil besparen gaan ze opeens moeilijk doen?"

Sorry, maar zo'n opmerking klinkt erg puberaal. Zij doen niet moeilijk, jij bent degene die moeilijk doet. Jij bent degene die vindt dat de ander (de bieb) regels maar moet aanpassen om jou een ritje te besparen.

Bieblezer

Bieblezer

07-10-2015 om 16:05

Ijsvogeltje

Nee, ik klaag niet achteraf over de regels. Ik ben netjes, vraag het netjes en eigenlijk bespaar ik mij door die vraag een ritje (zie het antwoord hierboven). Niemand heeft het boek gereserveerd en 14 uur later ophalen en er kraait geen haan naar.

Ik snap dat ik betaal voor 2x6 wk (een hogere optie is er niet) en natuurlijk komt dit niet elke week voor maar bij mij dit jaar voor 3 boeken van de vakantie, één boek voor jongste en één boek voor oudste en dan vraag ik mij af; waarom zo moeilijk doen?

Maar goed, jij mag dat klagen over de regels vinden. Beide opties (nu verlengen of morgen ophalen) levert de bibliotheek geen enkele cent meer of minder op.

Bieblezer

Bieblezer

07-10-2015 om 16:07

Halfatwin

Dat is niet te vergelijken: bij jou was er geen andere optie want het boek was gereserveerd. Bij mij is het boek nooit gereserveerd, dat kan ik vooraf zien.

Zes euro voor 1 dag te laat?

vlinder72

vlinder72

07-10-2015 om 16:10

hmmm

Volgens mij doen ze hier niet zo moeilijk. Verlengen kan 2 keer (max 9 weken). Bij de balie kan je een boek volgens mij nog een keer verlwngen met 3 weken. Maar reserveren is gratis. Wil je een boek dan nog een keer dan reserveer je het boek.

maar dat gebeurt nooit. Als ikeen boek niet in 9 weken kan uitlezen dan is het boek te saai of ik heb er op dat mo m ent geen tijd voor. Het boek gaat dan terug voor een andere keer. Een boek in 3 maanden niet uitlezen is echt heel lang.

Mijn dyslectische zoon leest alleen als het moet van school en in dat geval heeft hij geen 12 weken nodig.

Half a twin

Half a twin

07-10-2015 om 16:11

Nee

Niet zes euro voor 1 dag te laat. Na de leestermijn 3 weken en 2 keer 3 weken verlengen was dochter nog niet aan de beurt met presentatie. We hadden het boek dus al illegaal gehouden en toen dat kaartje kwam nog steeds.

Theekopje

Theekopje

07-10-2015 om 16:16

gezeur

Sorry, ik vind het gezeur.

Je mag een boek 2x6 weken houden? Dat is dus bijna drie máánden. En dan ga je miepen dat ze toch niet kunnen verwachten dat je een boek in twee dagen uithebt? Dat jij op verkeerde knopjes drukt heeft weinig met hun termijnen te maken.

En ja, het is dus de bedoeling dat ook andere mensen die dat boek niet kennen (en dus ook niet reserveren) af en toe eens tegen dat boek aanlopen en het kunnen lenen. Daarom mag je het niet eindeloos verlengen.

Wat stel je dan voor? Nog een keer zes weken? En waarom dan niet nóg een keer? Waarom dan niet een heel jaar?

Je kunt de regel dus omzeilen door de volgende dag terug te komen. Ook dat is niet direct de bedoeling, maar niet te vermijden. Dat maakt nog niet dat je het dan maar thuis mag houden. Dat voor elke regel wel een omzeilmogelijkheid te verzinnen is, betekent toch niet dat je elke regel maar af moet schaffen? Net zoiets als het bijvullen van parkeermeters of de gratis refill bij IKEA gebruiken om al je kinderen cola te geven van 1 x de beker betalen. Daar is het niet voor bedoeld maar het kán wel.

Pug

Pug

07-10-2015 om 16:21

Duh

" Daar zit wat in (van die kast) maar als ik het om 19:30 inlever en 's ochtends om 10:00 uur weer ophaal en vervolgens weer 12 wk zou houden (dat is onzin, dat komt bij mij niet voor) dan is er opeens niets aan de hand. Als ik mij een extra ritje wil besparen gaan ze opeens moeilijk doen? "

Het gaat erom dat in de tussentijd iemand dat boek kan lenen.

Jij wil dat niet.
De bieb en andere lezers willen dat wel.

Wat snap je hier nou niet aan?

zebra

zebra

07-10-2015 om 16:32

teveel boeken in 1 keer mee?

het lijkt me dat 2 keer 6 weken toch een hele lange tijd is. Ik vraag me echt af hoeveel boeken je dan per keer meeneemt voor jezelf.

En als ik lees over boeken illegaal thuishouden (half a twin) dan vraag ik me af of er daar geen andere mogelijkheden zijn. Tussendoor het boek inleveren en gelijk weer reserveren op een datum vlak voor de presentatie voor school of zoiets.

guera

guera

07-10-2015 om 16:52

ach ja

Misschien ben ik wel geen goede bieb gebruiker. Ik weet het wel zeker. Bij ons is reserveren ook gratis. Ik reserveer bijna altijd de boeken omdat ze dan fijn klaarstaan en ik niet hoef te zoeken. Erg he?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

07-10-2015 om 17:05

Ik snap je helemaal Bieblezer

Vandaar ook dat ik mijn eigen abonnement opgezegd heb. En, na vorige week woensdag weer eens vruchteloos geprobeerd te hebben om voor onze groep 3-er wat boekjes te lenen, besloten heb om voortaan maar weer gewoon de boekjes te kopen. Okee, het is wat duurder maar het scheelt zoveel Kafkasiaans gedoe.

Ik snap dat er regels moeten zijn, maar het mag allemaal wel wat klantvriendelijker. Nou ja nu dus meer, want ik kom er echt nooit meer.

Half a twin

Half a twin

07-10-2015 om 17:26

niet reserveren, omdat dochter het al had geleend

Opnieuw reserveren mocht niet van de dames in de bieb, want dochter had het boek al gehad. Hier ook een bieb waar sommige medewerkers de regels op hun eigen manier interpreteerden. Na de zoveelste fusie van begin dit jaar kan je ook online reserveren, dat is gratis en mag je dus zelf doen, geen medewerkers die hier hun visie op loslaten, maar dat kon toen nog niet.
Het boek niet inleveren en de boete voor lief nemen was overigens een idee van de medewerkster van de bieb, die de regeltjesdrift van de fusiepartners volgens mij ook zat was.
Regels Oké maar sommige regels schieten hun doel voorbij. Zoals dat niet opnieuw reserveren als je jet boek al hebt geleend en dat vond die medewerkster ook.
Al die regeltjes maken dat mensen wegblijven, als het te erg wordt. Je mocht hier ook als kind geen boeken lenen van de volwassen afdeling, op zich wel begrijpelijk er zouden dingen in kunnen staan die niet voor kinderen geschikt zijn. Persoonlijk denk ik dat als mijn kind een werkstuk wil maken over aardappelen er best een boek van de volwassenen geleend kan worden, zoveel schokkends kom je daar niet tegen. Uiteindelijk mocht het, als ik meekwam om toestemming te geven.

Tine Winkel

Tine Winkel

07-10-2015 om 17:26

tjsa

je weet de regels en je hebt al 3 maanden de tijd om je boeken te lezen. Als dat niet genoeg is, zou ik ze (of een deel) terugbrengen.

Hier is het overigens zo dat je een boek wel mag verlengen (totaal max. 3 maal 3 weken), maar eenmaal ingeleverd mag je hetzelfde boek zelfs niet binnen 3 weken weer lenen. Maar dat geldt alleen voor exact hetzelfde boek. Als je een ander exemplaar van dezelfde titel uit de kast pakt, dan mag het wel. Het systeem herkent alleen de boekcode, niet de titel.

Juno

Juno

07-10-2015 om 17:48

Ik snap het wel

Hier was het tijden zo dat je een onderverdeling had in het soort boeken dat je leende: zoveel leesboeken en zoveel informatieboeken. Lekker handig als je een werkstuk moest maken of als het vakantie was en je enkel leesboeken wilde. Ik mocht als kind ook absoluut niet een niveau hoger lezen als zij dachten dat ik had en o wee als ik iets van de volwassenenafdeling wilde lezen. Kon niet, mocht niet, tegen de regels. Een boek uitlezen en op dezelfde dag terug brengen om iets anders te lenen mocht ook niet want het bestond niet dat een kind zó snel kan lezen.
Ik snap dat er regels zijn maar soms wordt er wel heel rigide mee omgegaan. Ik ben mog steeds lid omdat ik de bibliotheek als instelling belangrijk vind maar ik kom er nooit.

Thomas

Thomas

07-10-2015 om 19:37

Inleveren en opnieuw lenen

Je kunt ook het boek inleveren en op t pasje van je zoon meteen lenen

Knurf

Knurf

07-10-2015 om 19:39

nog beter

koop het boek! Kun je er zo lang mee doen als je wilt!

ik reserveer nooit

want ik vind het veel te leuk om langs alle planken te lopen, dus ik ben een lener die het heel fijn vind dat anderen boeken niet oneindig lang thuis kunnen houden. Zeker als het populaire boeken zijn die veel mensen willen lezen.
Ik vind twaalf weken echt al heel lang hoor, ik weet dat niet iedereen zo'n boekenwurm is als ik maar toch. Ben wel benieuwd over welk boek het eigenlijk ging

Hanne.

Hanne.

07-10-2015 om 20:29

idem

Helemaal mee eens. Ik reserveer alleen (heel soms) als ik in een serie bezig ben en al 3 weken op deel x zit te wachten.

Ik vraag me ook af hoe groot dit probleem helemaal is. Hoe vaak komt het voor dat je een boek na 12 weken nog niet uit hebt, maar wel zo leuk vindt dat je het nog een keer wilt lenen. Max 4x per jaar lijkt me.

Verder spreek ik nooit een bibliotheek medewerker. Alles gaat hier via de pc. En die levert nooit commentaar op wat ik voor wie lees. Mijn boeken staan dus ook gerust op de pas van mijn dochter of omgekeerd. Het enige wat niet kan is als persoon x een boek reserveert dat ik die dan met de pas van persoon y af wil halen. Dat vind ik dan weer onhandig (maar begrijpelijk), want die pas staat dan uiteraard nét vol.

guera

guera

07-10-2015 om 20:42

boek op pas kind

Volgens mij kan dat niet toch? Hier is de bieb voor kinderen gratis. Ik kan geen volwassen boeken lenen op de gratis pas van kind. Ze willen natuurlijk toch ook betalende bezoekers. Vandaar dat kind niet een volwassen boek op zijn eigen pas kan lenen. Qua niveaus wordt er verder niet gekeken.

viola

viola

07-10-2015 om 20:52

gezeur

Hier kijken ze ook weleens moeilijk als ik dat vraag. (Niet allemaal gelukkig!) maar ze doen het wel gewoon. Het mag gewoon, dus het is echt enorm gezeur om er moeilijk over te doen. En erg klantonvriendelijk.

Hanne.

Hanne.

07-10-2015 om 20:59

alle passen gelijk

Hier kan je ook volwassenen boeken op kinder passen zetten. Niet zo gek want zeker de 13/14 jarigen zullen best wel volwassenen boeken lezen neem ik aan. Onderscheid wordt ook steeds kleiner. Heb laatst ook een Thea Beckman bij de volwassenen boeken weggehaald omdat hij bij de C boeken was uitgeleend.

Ben er wel eens op aangesproken dat het eigenlijk niet mag, maar aangezien ik ook een eigen pas heb wordt daar dan niet moeilijk over gedaan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.