Vakantie en uitjes Vakantie en uitjes

Vakantie en uitjes

judiths mama

judiths mama

18-08-2013 om 17:33

Slapen in de tent

Ik word oud, ofzo, maar slapen op een matje bevalt me steeds minder goed. Ik ben benieuwd waar anderen op slapen als ze gaan kamperen. Er bestaan ook veldbedjes, op pootjes, heeft iemand daar ervaring mee?

Saskia

Marie

Marie

18-08-2013 om 18:52

Luchtbed

Wij sliepen in de tent altijd op een (tweepersoons) luchtbed (sinds een aantal jaren een caravan).
Ooit eens twee nachten op een matje geslapen en dat doe ik dus echt nooit meer! Ik had een week later nog last van mijn heupen.
Ook de meiden slapen in de tent altijd op een luchtbed.
Ervaring met stretchers heb ik niet (lijkt me ook nogal ongezellig)

Biene M.

Biene M.

18-08-2013 om 21:33

Ik lees mee

We hebben jarenlang steeds dikkere luchtbedden gekocht (tweepersoons), op het laatst zo'n hoog ding met elektrische pomp, maar daar werd ik een beetje zeeziek van. Uiteindelijk zijn we overgestapt op vrij dikke self inflating matjes, maar nu sta ik daarvan 's ochtends op met pijn overal (ja ja, het zal de leeftijd wel zijn). Ik heb ook over zo'n veldbed gedacht, maar vind het wel een groot nadeel dat die eenpersoons zijn en ik wil toch wel tegen mijn man aan kunnen kruipen. Dus ik lees met belangstelling mee of er hier nog iemand met de gouden tip komt.

Dit ziet er trouwens wel comfortabel uit, ben benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft: http://www.kampeerwereld.nl/slapen/overige-slaapmatten/therm-a-rest/neoair-dream-xl/

Dikke luchtmatras met elektrische pomp

Ik slaap al jaren op een zeer dikke luchtmatras, even hoog als een echte bed. Met een onderlaken en dekbed ipv slaapzakken. Ik blaas het elke avond echt helemaal superhard op, en slaap er heerlijk op. Een veldbed heb ik een paar keer gebruikt, vond ik vreselijk liggen. Maar met mijn "aerobed" slaap ik prima.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

rosa

rosa

19-08-2013 om 09:51

Luchtbed

Na jarenlang van self inflatable matjes, van verschillende diktes zijn we toch maar overgestapt op het echte luchtbed, van die dikke blauwe. Het leek me niks, wiebelen en ik vond het zo luxe kampeerderig, maar wat een opluchting. Heerlijk slaap ik erop, geen beurse heupen meer. En gaat het ding lek, en plakken lukt niet, dan kun je ze overal in Frankrijk kopen.
Opblazen met een pompje via de auto, zo gebeurd. Leeg laten lopen ook zo gebeurd.
Het enige nadeel is dat het kouder is, maar daarvoor gebruiken we een aluminiummatje op het luchtbed, na een forumtip van vorig jaar.

Exped

I.v.m heup en gewrichtsklachten heb ik dit jaar een Exped mat gekocht (van 7 cm dik) deze is mij heel goed bevallen. Heerlijk geslapen, neemt heel weinig ruimte in beslag als je normaal een zelf-inflatable mat meeneemt zoals wij doen. Man en 3 kinderen.
Die van ons zijn 4 cm dik en dat durfde ik nu niet aan.

Het is wel een dure mat maar ik heb hem via internet besteld omdat dat veel goedkoper was, als je googled zie je echt prijsverschillen (tip meld je dan aan voor een nieuwsbrief, dat scheelt dan ook 10%)

Je vraag over een veld bed: op de camping waar wij stonden naast ons Britten met veldbedden en die hadden daar weer een dun zelf zelf-inflatable op, dus geen idee hoe goed een gewoon veldbed slaapt.

judiths mama

judiths mama

19-08-2013 om 12:23

Ik krijg weer hoop

Als ik jullie verhalen lees dat er betere matjes zijn. Die van Biene ziet er goed uit en de exped ga ik eens op googelen.
Nu op zoek naar een nieuwe tent, want de oude is overleden...

Tijgeroog

Tijgeroog

19-08-2013 om 12:28

Exped

Ik heb zelf geen ervaring met exped, maar in de tweede helft liep er (in off topic) een draadje waarin Chrish uitgebreid over exped matjes schreef. Misschien kun je daar nog eens zoeken voor wat extra ervaringen.

judiths mama

judiths mama

19-08-2013 om 12:31

Test slaapmatjes

Als je googelt op: 'test slaapmat op pad', kom je bij een test. Wie weet hebben we daar nog wat aan!

krin

krin

19-08-2013 om 14:33

Deze

http://www.lamainscampingshow.nl/slapen/slaapmatten-bardani/bardani-dreamrest-7-3325
Die hadden wij voor het eerst dit jaar, na jaren geworstel met luchtbedden. Ze lijken zachter te liggen, luchtbedden, maar het opblazen luistert nauw, ook met isolerende matjes vind ik het koud, en dat gewiebel is ook niet je dat.
Nu heb ik snel last van heupen en onderrug bij kamperen (ook met luchtbedden), dus ik hield mijn hart vast, maar het sliep best goed! Warm, stevig, als een matras, maar dan wat dunner. En nauwelijks ergens last van gehad.
Zo'n veldbed lijkt me een stretcher, en nog afgezien van het feit dat ze veel ruimte innemen (die wij niet hebben in de auto) heb ik met stretchers geen goede slaapervaringen.

nathalie

nathalie

19-08-2013 om 21:05

Combi

Hoe je het beste slaapt is heel persoonlijk natuurlijk. Zelf bevalt een selfinlating me niets, ook de dikste niet ik vind ze altijd te hard en sta beurs op.
Kun je geen combi maken? Een goed kampeerbed moet twee dingen doen namelijk isoleren en comfort geven. Het is voor 1 matras bijna niet te doen om dat allebei goed te doen de meeste hebben 1 functie goed en de tweede dan niet of minder. Als je nou eens een goed isolerend iets zoals een selfinflatable combineert met comfort zoals een ouderwetse noppenmatras zoals deze? http://www.obelink.nl/kampeerartikelen/luchtbedden-matrassen/gyon-noppenmatras.html?category_params=s_company%3D1%26category_id%3D1216%26page%3D3
Dan ben je niet meteen gigaduur uit en je hebt wel de 2 functies die je moet hebben.

Thermarest neo air

Veel comfortabeler, zachter, compacter, lichter, duurder dan self inflating matjes: http://www.oppad.nl/?uitrusting=therm-a-rest-neoair-slaapmat. Ik ben een prinses op de erwt en slaap hier prima op.

Yup exped

Heb er net weer drie weken heerlijk op geslapen

Ze geven het comfort van een luchtbed, maar zijn door de donsvulling niet koud. Ze isoleren volgens de fabrikant tot -20 graden. Wij hebben de Exped 7 DLX, die is extra lang (197 cm) en 7 cm dik. Je kunt ze ook van 10 cm dik krijgen geloof ik.

Het grote voordeel, buiten het slaapcomfort, vind ik dat ze heel klein zijn op te rollen, dus een heel klein pakvolume hebben. http://www.crew.nl/Winkel/Backpacking/Exped-Slaapmatten/Exped-Downmat-7-LW/

Het is wel een hele investering financieel. Ga eens kijken bij een goede buitensportzaak zou ik zeggen en probeer eens wat uit.

Biene M.

Biene M.

20-08-2013 om 23:05

Exped synthetisch?

Ik kan wegens allergie niet slapen met een donzen kussen of dekbed, dus ik neem aan dat een matras met dons dan ook geen goed idee is. Zou de synthetische variant (bijna) net zo goed zijn? Iemand ervaring?

Ik heb best wat geld over voor een goede slaapmat, want zoals het nu is zou het slapen me weerhouden van slapen in eigen tent en neig ik naar een appartement of huurtent en dat is natuurlijk veel duurder (en minder leuk).

Biene

Exped heeft inderdaad ook een synthetische variant (de oranje matten). Die heb ik zelf nooit geprobeerd, maar die schijnen vrijwel hetzelfde comfort te geven.

Voor een beoordeling van beide types: http://travellingtwo.com/resources/exped-downmat-synmat-review

Ik heb inderdaad de synthetisch

Ik heb inderdaad de synthetisch en die sliep dus heerlijk.
Kijk inderdaad maar rond in een buitensport winkel. Ik pompte hem niet te hard op omdat ik dat niet fijn vond voor mijn heup, na 2 weken lag hij nog perfect. Niets hoeven bij te pompen.
Als je kijkt op de site zie je verschillende diktes/lengtes/breedtes. Ik heb dus de oranje 7LW (197x65x7)omdat er ruimte genoeg is in de slaapcabine en ik dan gewoon makkelijk kan draaien. Smaller/korter/ dunner en dikker het kan allemaal.

Zelf opblaasbaar

Ik vind de zelf opblaasbare matjes wel lekker. Idee is om als je beurs opstaat voordat je gaat slapen er wat lucht uit te laten lopen. Het vormt zich wat meer naar je lichaam op die manier. Moet je natuurlijk niet een te dunne nemen . Zelf slaap ik op een van 10 cm.

Biene M.

Biene M.

21-08-2013 om 15:28

Super

Bedankt! Ik ga binnenkort eens in een winkel proefliggen

Ilva

Ilva

22-08-2013 om 13:39

Super luchtbed

Het ligt er natuurlijk aan wat je er aan uit wil geven maar in een kampeerwinkel heb ik een keer op een luchtbed gelegen dat zo enorm luxe was dat ik even overwoog om 'm te kopen om dagelijks te gebruiken. Hij was wel super duur maar hij lag lekker.
Maar goed, even gewoon. Mijn zoon slaap op een stretcher (die we ook op het strand gebruiken) en daar een selfinflatable matje op. Hij vind het heerlijk.

judiths mama

judiths mama

22-08-2013 om 20:19

Zelfs manlief ziet het weer zitten

Na alle berichten over verschillende matjes en wat gesurf op het net denk ik dat het nog wel goed gaat komen!
Vooral de vernieuwingen op matjes gebied geven ons hoop. Fijn!

lennest

lennest

26-08-2013 om 16:21

Slaapmatjes

Ik heb nog nooit in een tent geslapen en was gewoon even nieuwsgierig en heb wat gegoogled en ben me rot geschrokken van de prijzen van een slaapmatje. In m'n onwetendheid dacht ik : een matJE, een beetje goedkoop dingetje omdat je niet te veel geld wilde uitgeven of zo. En als ik dan lees: ik heb best wel een grote mat (197 cm), dan denk ik: m'n bed thuis is 2.20! Dit is toch veel te kort? Volgens mij gaat 't dit niet worden: lennest en kamperen!

Tijgeroog

Tijgeroog

26-08-2013 om 17:32

Lennest

Ik heb een self inflatable van de decathlon, dus gewoon een heel standaard mat. Die heeft geloof ik twee of drie tientjes gekost en slaapt prima. (Ik heb een normaal gewicht, geen rugproblemen ofzo) En weet je, het is bij een slaapmatje niet zo erg als je voeten er een stukje af liggen, en hetzelfde geldt voor het einde van je kussen. Thuis op een gewoon bed bungelen je voeten dan in het luchtledige, in een tent liggen ze (in je slaapzak) net op de grond, daar merk je niet zo veel van.
Maar als je op een gewoon matje niet kan slapen is het wel een goede investering om er meer voor uit te geven, het is toch belangrijk dat je lekker slaapt in je vakantie. Dan kun je op andere dingen wel weer bezuinigen. Thuis betaal je voor een goed bed ook veel geld.

Tijgeroog

Tijgeroog

26-08-2013 om 17:34

En (ot)

Echt nog nooit in een tent geslapen? Ook niet als kind met een kamp ofzo?

Biene M.

Biene M.

27-08-2013 om 06:55

Joh lennest

Sinds drie jaar heb ik problemen met mijn rug. De vorige keer zijn we daarom in een huurtent gegaan, € 1200 voor twee weken. Als we met onze eigen tent gaan, gaan we altijd naar rustige kleine campings waar we hooguit € 600 betalen voor twee weken. Zo'n matje heb ik er zo uit hoor

neteret mut

neteret mut

27-08-2013 om 11:10

Lennest

wij slapen al jaren op matjes uit de aldi, doordat er minder kinderen meegaan en we nog steeds een busje hebben kunnen er veel matjes mee waardoor we nu op 2 slapen. Ik heb deze vakantie heerlijk geslapen, kwam ook door het te lange gras van de camping. Gaf een extra dikke, zachte bodem onder de tent. Op een meer rotsachtige bodem is het hebben van een dikker matras meer nodig.

Veldbed

Een veldbed ligt knetterhard. Een stretcher heeft nog veren tussen doek en frame, dat heeft een veldbed niet. Ik houd helemaal niet van een hard matras, dus een veldbed is niks voor mij. Ik heb net 2 weken heerlijk geslapen op een heel goedkoop luchtmatras van de Action (15 euro 2-p matras). Die matrassen gaan wel vrij snel lek, maar voor die prijs kan je nog eens een reserve kopen!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

De verschillende manieren van slapen in de tent

Beste kampeerders,

Met veel interesse heb ik de tips gelezen. Ik zou hier graag op willen reageren met wat algemene uitleg over slaapmatten en luchtbedden.

In het algemeen zijn er verschillende mogelijkheden om tijdens het kamperen te slapen.
1. Op een luchtbed
2. Op een zelfopblaasbare mat (self inflatable mat)
3. Op een stretcher (eventueel in combinatie met een slaapmatje)

Natuurlijk is slapen en slaapcomfort heel persoonlijk. Een veel voorkomend nadeel van slapen op een luchtbed is dat je het vooral in het voor- en naseizoen erg koud kunt krijgen. Een luchtbed is één grote kamer met lucht en staat in direct contact met de grond. Een lichaam is niet in staat om deze grote hoeveelheid lucht gedurende een nacht op te warmen. Om dit probleem te ondervangen wordt vaak de oplossing gezocht in een extra warme slaapzak. Een andere mogelijkheid is, zoals al genoemd, om isolatie aan te brengen onder het luchtbed of erboven.

Bij een zelfopblaasbare mat wordt de isolatie verkregen door het schuim wat in de mat zit. Velen denken bij een self inflatable slaapmat aan een dun en niet comfortabele manier van slapen, maar tegenwoordig zijn er ook al veel extra dikke matten verkrijgbaar.

Verder is er veel kwaliteitsverschil tussen luchtbedden en slaapmatten.
1. Luchtbedden
Deze kunnen gemaakt zijn van verschillende kwaliteit materiaal. De meest verkochte luchtbedden zijn gemaakt van PVC. Vooral de dikte van het PVC bepaald de prijs en kwaliteit. Hoe dikker het materiaal, hoe beter het luchtbed is opgewassen tegen onheil van buitenaf. Daarnaast zijn er ook nog de Canvas luchtbedden.

2. Slaapmatten
De prijs en kwaliteit van de slaapmat wordt ook bepaald door de gebruikte materialen. Belangrijke aspecten hierbij zijn het foam, het doek met coating en de ventielen.

- Het foam heeft een bepaald gewicht per m3. Hoe hoger dit gewicht is, hoe beter een mat zich zelf zal aanzuigen en aan blijven zuigen. Hier is wel een grens aan want doorgaans wordt een mat met een hoger gewicht dan 19 kg/m3 als “te hard” ervaren. Als het gewicht lager is dan 16 kg/m3 dan zal de mat moeite hebben met aanzuigen. Ook is het belangrijk of het foam antibacterieel is en of het foam eventueel voorzien is van extra luchtsleuven. Deze zijn extra duur bij de productie maar verhogen het comfort en gebruik.

-Het doek is luchtdicht gemaakt met een coating. Deze coating bepaald voor een belangrijke mate het comfort van de mat. Er zijn twee verschillende coatings. De PCV coating en de TPU coating. Ook hier zijn weer kwaliteitsverschillen in maar in het algemeen is een PVC coating stijver, zwaarder en minder comfortabel. De duurdere variant is de TPU coating. Deze is flexibel en sterk en het comfort van het doek blijft hierbij zo veel mogelijk behouden. De kwaliteit van de coating bepaald ook de kans op delamineren. Dit is het loslaten van het doek t.o.v. het foam.

Ook de dikte en sterkte van het doek speelt een belangrijke rol als het gaat om duurzaamheid. De kwaliteit hiervan wordt uitgedrukt in Denier. Doorgaans zijn matten gemaakt van 75 of 150 denier. Dit doek is er in verschillende kwaliteiten te verkrijgen. Het is heel persoonlijk wat prettig is. Over het algemeen wordt zacht aanvoelend en niet te glad als prettig ervaren. Vaak is er ook nog de mogelijkheid om een mat met een antislip laag te krijgen.

- De ventielen zijn veelal uitgevoerd in metaal of in plastic. Metalen ventielen hebben als voordeel dat als je er per ongeluk opstaat deze niet direct kapot is. Plastic ventielen zijn er in verschillende kwaliteiten. De duurdere merken hebben zeer degelijke plastic ventielen en zijn ook te vervangen.
Slaapmatten zijn eenvoudig te repareren met een speciale lijm waarbij zelfs geen plakkertje nodig is. Een druppeltje op het gaatje is veelal voldoende. Het opsporen van een lek kan het best gedaan worden met een licht vochtige doek met een beetje afwasmiddel.

Het bewaren van een slaapmat kan het best gedaan worden met het ventiel open. Hierdoor kan de mat blijven ademen en blijft het foam in een goede conditie.

Bij de aanschaf van een slaapmat is het belangrijk te weten dat de eerste keer in gebruik de mat een lange tijd nodig heeft om aan te zuigen. Dit is enkel de eerste keer. Om dit proces te versnellen kan de mat nadat er wat lucht is aangezogen en te sluiten en er even op te gaan zitten zodat de poriën van het foam helemaal open staan en weer kan aanzuigen. Dit is enkel het geval bij de eerste keer in gebruik nemen.

Als nadeel van een slaapmat t.o.v. een luchtbed wordt het pakvolume veelal genoemd. Het voordeel daarentegen is, naast de isolatiewaarde, dat er geen pomp nodig is en dat de slaapmat ook goed en eenvoudig kan dienen als logeerbed.

Om echt de verschillen te ervaren zou ik willen aanraden om eens bij een gespecialiseerde kampeerwinkel binnen te lopen. Ik zal dit topic blijven volgen en ben als fabrikant ook erg geïnteresseerd naar ervaringen, suggesties en tips.

Danny Hazewindus
Human-Comfort.com

Lou

Lou

23-03-2014 om 11:44

Wel een veldbed

Wij slapen wel op veldbedden. Die zijn in mijn ervaring juist helemaal niet hard. Ik slaap er veel beter op dan op de (dikke dure echte) thermarest matjes die we eerst gebruikten. Het ligt zachter en het is ook minder koud omdat je hoger ligt, de kou van de grond voel je niet. En wat ook handig is: er kan van alles onder! Maar het zijn wel grote dingen en je kunt er niet met z'n tweeën op slapen. Ook vind ik de standaardmaat te smal, wij hebben extra brede gekocht want ik lag telkens met mijn knieën op en over de aluminium rand.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.