Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Vakantie en uitjes Vakantie en uitjes

Vakantie en uitjes

Ouderwets Nederlands restaurant

Regelmatig ga ik met een of meer van mijn kinderen uit eten, nooit bijzonder ofzo, maar bijvoorbeeld naar een all you can eat restaurant, een Griek, een Chinees of een Italiaan. Vrij standaard dus. Mijn jongste is een echte groente-eter en dat mist zij een beetje in veel restaurants. In zo’n all-you-can-eat, is er vaak wel een bak met bloemkool of broccoli, maar echt veel is er niet en bij andere restaurants is het vaak ook niet veel voor haar. Zij schept haar bord echt het liefst vol groente. 
Vroeger toen ik jong was en we met de familie uit eten gingen, waren er vaak van die restaurants waar ook echt een paar schalen groente op tafel stonden. Zoiets zou voor mijn jongste heerlijk zijn, maar als ik zoek op Nederlands restaurant, vind ik toch vaak vooral restaurants met een wat luxere kaart. Als ik zoek op oud-Hollands, vind ik alleen iets op de wadden, maar er zal toch wel meer zijn? Mijn vader wist wat ik bedoelde, maar de meeste van die restaurants waren er niet meer. Weet iemand nog van dat soort restaurants waar je gewoon bijvoorbeeld een simpel stukje vlees kunt bestellen, maar waar ze ook gewoon aardappels en groente hebben?

Ik denk meteen aan de restaurants van Van der Valk.
Zelf ben ik ook een groenteneter, en in de meeste restaurants kom ik best aan mijn trekken. Desnoods kijk ik welke onderdelen er op de kaart staan en vraag ik of de kok die voor mij kan combineren. En andersom, als nergens op de kaart broccoli stat, hoef je het ook niet te vragen, dan hebben ze dat niet ingekocht.
Bij een AVG'tje je vlees inwisselen voor meer groenten kan vrijwel altijd. Restaurant blij, want vlees is het duurste qua inkoop.

Verder zijn er steeds meer restaurants waar ze met verse, lokale groenten uitpakken. Laat je dochter ook eens zelf rondvragen op de socials. 

Ali

Ali

08-08-2024 om 19:54

In Amsterdam Hap Hmm:
https://www.instagram.com/haphmm/

Bedoel je zoiets?

VanderValk inderdaad en bij bistro's kun je vaak goed groente bestellen. In veel steden zitten tegenwoordig vega/ vegan reataurants waar je dan ook goed terecht kunt als vlees geen must is.

Je bedoelt zoiets: https://hoteldiepenheim.nl/restaurant/menukaart#

Komt niet helemaal zo over op de website, maar bij het dagmenu (en dan dus ook het gewone menu) krijg je als hoofdgerecht een stukje vlees en daarbij een schaal aardappelproduct (gebakken aardappeltjes of aardappelgratin oid) en dan nog 2 schalen met groenten. Asperges of witlof of iets met boontjes.
Is ook echt wel oubollig en het is daar ook allemaal wel 'ouderwets' (wat niet perse verkeerd is, dus ik bedoel dit niet lelijk).

Maar als je niet in de buurt woont, zou ik er niet voor heen rijden.

Maar ik weet idd niet zo goed waar je op moet zoeken. Als je op groenterestaurant zoekt, krijg je ook eerder de luxere restaurants die plant-based voedsel serveren, maar dat is niet zozeer wat jij zoekt.

En als je zoekt op ouderwets, dan krijg je weer vaak stamppot.

https://www.linda.nl/lifestyle/eten-recept/lekkerste-hollandse-pot-restaurants/

Bij bijvoorbeeld deze kun je groente bestellen: https://www.caferestaurantheisa.nl/menu/ 
Dat bedoel je volgens mij

Moet allemaal maar net in de buurt zitten en we weten niet in welke regio je woont. Je kunt ook bij https://www.valkverrast.nl/restaurants/menukaarten kijken. Volgens mij kun je bij elke ook een schaal seizoensgroenten bestellen (wat anderen ook al aangaven)

Wij hebben een aantal jaren terug bij Restaurant De Baander in Dalen gegeten (Drenthe) waar ze lekker ouderwets koken en een grote hoeveelheid groente bij de maaltijd serveren. Prima kwaliteit.

En bij Herberg De Hemel bij Hilvarenbeek vond ik de salade en de groente ook lekker en overvloedig (zeker in vergelijking met andere restaurants). Ik denk dat juist de wat ouderwetse familierestaturants ook best wat extra groente willen serveren als je er om vraagt.

Ik zou ook zeggen dat je in iets meer perifere regio's in het oosten als de Achterhoek, Twente en Drenthe nog wel dat soort restaurants hebt. Ik herinner mij een restaurant in Goor waar ze lekker schaaltjes warme groente op tafel zetten en waar ze toch meer dan alleen schnitzel op de kaart hebben staan. 

Bij een chauffeursrestaurant krijg je ook vaak sla en warme groente(s).

troelahoep schreef op 09-08-2024 om 15:26:

Ik zou ook zeggen dat je in iets meer perifere regio's in het oosten als de Achterhoek, Twente en Drenthe nog wel dat soort restaurants hebt. Ik herinner mij een restaurant in Goor waar ze lekker schaaltjes warme groente op tafel zetten en waar ze toch meer dan alleen schnitzel op de kaart hebben staan.

Als dat toevallig de olde putte was, die is niet meer.

Maar deze regio zeker schaaltjes groenten op tafel.Deze https://www.wittehoesrijssen.nl/home/ ook.

Waarom ga je niet naar een vegetarisch restaurant? Krijg je heerlijk eten en veel groente. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.