Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Zoon (16) weigert nog naar school te gaan

Dag lieve ouders,
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met wat advies door met andere ogen dan de mijne naar onze uitdaging te kijken.
Onze zoon (16 jr) is na de MAVO doorgegaan naar 4 HAVO waar hij na drie weken concludeerde dat dat niets ging worden. Met stoom en kokend water heeft hij toen samen met zijn decaan bedacht te beginnen aan een MBO opleiding waar hij in januari kon instromen.
Zo gezegd, zo gedaan. Ondanks dat hij zegt de opleiding serieus te willen nemen, komt hij letterlijk zijn bed niet meer uit. Hij gamed (?) de hele dag en zet de boel op stelten als ik iets kom vinden van zijn spijbelen.
School wil nog geen leerplicht inschakelen, maar dan nog, ik ken hem en hij gaat ook daardoor niet in beweging komen. Zijn leven bestaat uit contact met gamevrindjes uit NZ en de US en vooral slapen en spelen.

Hij is nu nog op een leeftijd dat we misschien iets met dwang kunnen uitdenken, maar ik kan hem niet meer bereiken. Straffen kan ik niet (zonder toetje naar bed? hij lacht me uit), stimuleren heeft al sinds groep 6 niet meer gewerkt. Nu zijn 18e jaar er aan zit te komen, ben ik bang dat hij helemaal weg gaat glijden in inactiviteit en een leven in de bijstand.

Jeugdhulpinstanties vinden zijn situatie niet ernstig genoeg, ik zou hem het liefst een jaartje intern laten scholen, maar dat is voor heel andere/ernstigere gevallen.

Wie heeft de tip voor me?

Dank voor het meedenken!
Groet,
Jeroen


Dat gamen is heel simpel te stoppen door zijn spullen weg te halen en hem geen toegang meer te geven tot internet.
Daar zou ik eerst maar eens mee beginnen

Jer0en

Jer0en

06-04-2022 om 15:56 Topicstarter

Dat is zeker een overweging waar we nu mee spelen. Punt is dat er dan een dusdanig vreselijke sfeer in huis zal gaan ontstaan, waardoor ik bang ben hem helemaal kwijt te raken. Hij is nu nog fysiek bij ons in de buurt (zij het achter zijn gesloten kamerdeur) en heel af en toe is er met hem te praten. Als we de computer, telefoon en iPad afsluiten (hoe dan met zijn school laptop?), dan gaat niet alleen de kamerdeur dicht, maar mogelijk ook de deur tussen hem en ons.

Ik schuw geen enkel middel, maar het moet vooral niet tegen gaan werken.

De makkelijkste oplossing is om zijn game spullen af te nemen en heb een oude laptop of tablet te geven puur en alleen voor het schoolwerk.

Jer0en schreef op 06-04-2022 om 15:56:

Dat is zeker een overweging waar we nu mee spelen. Punt is dat er dan een dusdanig vreselijke sfeer in huis zal gaan ontstaan, waardoor ik bang ben hem helemaal kwijt te raken.

Volgens mij ben je hem al kwijt.

Schoolwerk (dat hij nu al niet doet) kan hij op de eettafel doen waar jullie bij zitten. Bij goed gedrag kan je hem belonen met internet tijd.

Wil hij zich gedragen als een klein kind, dan gaan jullie hem ook zo behandelen.

ik zou hem zijn jas aangeven en zeggen kom maar terug als je een baan gevonden hebt. Je schoolgeld zal je tot op de cent terugbetalen. Als je zo graag de grote jongen wil uithangen dan zal je moeten werken.  je zal leren dat volwassen zijn heel veel geld kost. Telefoonabonnement? voor jezelf, kleding? voor jezelf. Rijlessen? Voor jezelf. Enne is de poen op dan is de poen op. Niet je handje meer ophouden bij pa en ma. 

Enorm stoer, gamekeeper, maar deze jongen is leerplichtig en de ouders zijn verplicht om verzorging en opvoeding te leveren. Dus als ouders dit doen, komt er gelazer met de instanties. En geen oplossing. 

Gatekeeper natuurlijk, geen gamekeeper, excuus.

Temet schreef op 06-04-2022 om 16:16:

Enorm stoer, gamekeeper, maar deze jongen is leerplichtig en de ouders zijn verplicht om verzorging en opvoeding te leveren. Dus als ouders dit doen, komt er gelazer met de instanties. En geen oplossing.

Er bestaat nog altijd een verschil tussen iets zeggen en doen he? Het gaat erom dat je de geldkraan dichtdraait slimpie. Het is natuurlijk niet zo dat paps en mams blijven schokken als prinsje lief niets wil. ze mogen best leren dat hun daden consequenties hebben. 


en een telefoonabonnement en rijlessen zijn geen levensbehoefte, de fokpremie kan je eens in de 3 maanden doorgeven dus in welk opzicht hou je je niet aan de zorgplicht?

Je moet niet dreigen met dingen die je niet kan waarmaken. Dus dreigen met het dichtdraaien van de geldkraan kan, dreigen met "je komt maar weer terug als je...", implicerend dat je hem eruit zet, is niet verstandig. Evenmin het eisen van terugbetaling van het schoolgeld (welk schoolgeld? de vrijwillige ouderbijdrage?)

Nou ja, misschien bereik jij bij jouw kinderen briljante resultaten met loze dreigementen, het is denkbaar, maar in het algemeen is die aanpak niet de handigste.

Temet schreef op 06-04-2022 om 16:57:


Nou ja, misschien bereik jij bij jouw kinderen briljante resultaten met loze dreigementen, het is denkbaar, maar in het algemeen is die aanpak niet de handigste.

Meestal hebben mensen die zulke "oplossingen" aanvoeren zelf geen kinderen.

Granny71 schreef op 06-04-2022 om 17:01:

[..]

Meestal hebben mensen die zulke "oplossingen" aanvoeren zelf geen kinderen.

Ik heb er teveel 😉. De geldkraan dichtdraaien is hier geen loos dreigement hoor. 

Het feit dat Gatekeeper de term “Fokpremie” bezigt lijkt mij een vrij duidelijke aanwijzing dat hij/zij geen kinderen heeft. Dat zijn de beste ouders.
Voor Jer0en: ik zou er op aandringen dat school wél Leerplicht inschakelt. Daar zijn ze ook toe verplicht overigens, al bij 16 klokuren ongeoorloofd verzuim. Er geldt een meldplicht. School kan wel kiezen om Leerplicht niet in te schakelen bij te veel ziek melden door ouders. Als dat te gek wordt komt eerder de jeugdarts in beeld. 
Het voordeel van Leerplicht inschakelen is dat je zoon zelf de consequenties voelt: boetes, HALT-straffen etc. Hij is volgens de wet leerplichtig en je aan die wet onttrekken is strafbaar. 

Gatekeeper schreef op 06-04-2022 om 17:26:

[..]

Ik heb er teveel 😉. De geldkraan dichtdraaien is hier geen loos dreigement hoor.

Maar wel strafbaar als ze nog geen 18 zijn.

Ik denk dat je hem moet aanmelden voor een traject om van zijn gameverslaving af te komen. (Of eisen dat hij zich aanmeldt, als je dat als ouders niet kunt.) En daar zou ik dus echt voorwaarden aan verbinden. Inderdaad iets als de geldkraan dichtdraaien en/of de wifi uitzetten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.