Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Vraag advies vmbo-TG

Even een vraag: Als mijn dochter als advies VMBO-TG krijgt. Dan gaat ze naar een kader-VMBO-TG klas of naar een VMBO-TG-havo klas.
Nu zegt de meester dat ze niet naar een VMBO-TG-havo klas kan omdat dat alleen voor leerlingen is die eigenlijk havo advies hebben. Is dat zo? Ik kan dat nergens terug vinden. Wie kan me hier iets over vertellen?


Erica

Erica

01-12-2017 om 10:04

Afhankelijk van VO

Het lijkt me dat de middelbare school waar ze heen wil daar over gaat. Misschien dat de leerkracht uit ervaring weet hoe die school ermee om gaat. Ik zou op de website van de middelbare school kijken of het vragen op de open dag of de voorlichtingsavond.

Bo

Bo

01-12-2017 om 10:08

idd

De middelbare school plaatst het kind volgens het advies. Het hangt ervan af hoe de scholen in jouw omgeving zijn ingericht. Misschien is er maar 1 school en weet de leraar dat al. Als er meer scholen zijn, kan je de inrichting van hun brugklassen en welke adviezen daaraan gekoppeld zijn, lezen op de website.

In wat voor klas ze komt, zou voor mij zeker een rol spelen bij mijn keuze.

klimop

klimop

01-12-2017 om 10:19

middelbare school

Inderdaad, dat hangt van de middelbare school.

Maar wat bedoel je precies met TG? Bedoel je een combi tussen TL en GL? Maar GL is toch eigenlijk al een combi?

Hier in de stad hebben de scholen óf VMBO-T en hoger, óf alleen VMBO kader&basis. Een kader/VMBO-T-klas bestaat hier niet eens.
Verder verschilt het per school of ze combinatieklassen hebben of niet.

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:39 Topicstarter

De school waar ze heen gaat is dus
kader-mavo
of
Mavo-havo

TG is dus eiegenlijk mavo

klimop

klimop

01-12-2017 om 10:41

Kiki

Helder.
Maar stel je vraag dus aan de middelbare school zelf: zij bepalen welk kind in welke klas komt.

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:42 Topicstarter

eigenlijk

Precies hetzelfde als een leerling havo advies krijgt. Gaat hij dan naar mavo-havo of havo-vwo.
De leerkracht zegt dus eigenlijk dat dan havo-vwo niet kan.

mavo

een dakpanklas als mavo havo is voor kinderen waarvan ze denken dat ze de havo kunnen halen.

Maar hebben ze bij jullie geen mavo klassen dan?

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:43 Topicstarter

hoezo

Beslist de middelbare school daarover? Dus een kind heeft havo.
De middelbare beslist dus of dat mavo-havo wordt of havo-vwo?

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:43 Topicstarter

nee

alleen mavo is er niet. Dan gaat ze naar kader-mavo

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:45 Topicstarter

maar

Ik denk dat het voor een mavo leerling fijner is om in een mavo-havo klas te komen of heb ik dat mis.?

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:45 Topicstarter

vroeger

Had ik zelf ook advies mavo en ik ben ook in een mavo-havo klas terecht gekomen.

Volgens mij bedoel je TL (theoretische leerweg).
Dat staat ongeveer gelijk aan de oude mavo. De vraag is dus (zoals ik het begrijp) of je dochter tussen kader- en tl-niveau in zit, of tussen tl- en havoniveau.
Dit kunnen wij allemaal niet beoordelen, dat zou je echt (opnieuw) met de leerkracht moeten bespreken.
Blijkbaar heeft de school van jouw keuze alleen gemengde brugklassen? Dan kan ik me voorstellen, wanneer jouw dochter net-aan een TL-advies heeft, dat de docent tl-havo te hoog gegrepen vindt. Maar nogmaals: praat met de leerkracht.

klimop

klimop

01-12-2017 om 10:47

klopt Kiki

"hoezo beslist de middelbare school daarover? Dus een kind heeft havo. De middelbare beslist dus of dat mavo-havo wordt of havo-vwo?"

Ja, dat klopt.
De meeste scholen hebben overigens wel vastgelegd op basis waarvan ze dit soort afwegingen maken. Dus nogmaals: stel je vraag aan de middelbare school. Vraag ze in welke klas ze van plan zijn jouw kind te plaatsen als hij een bepaald advies heeft.

Kiki

"Beslist de middelbare school daarover?"
In principe volgt de VO-school het advies van de docent uit groep 8.

"Ik denk dat het voor een mavo leerling fijner is om in een mavo-havo klas te komen of heb ik dat mis.?"
Dat hangt erg van je kind af. Je vervelen is niet fijn; op je tenen lopen ook niet.

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:47 Topicstarter

heb ik gedaan

En de leerkracht zegt dus dat mavo-havo, alleen voor leerlingen is die een havo advies hebben

te snel

Was te snel met reageren.

Bij ons word het gewoon vmbo t genoemd

Kaori

Kaori

01-12-2017 om 10:49

kiki

ja, de school bepaald uiteindelijk in welke klas een kind terecht komt. Het krijgt een advies mee waarmee je inschrijft, maar daarna gaat er nog een pakeet info van de basisschool naar de ontvangende school en op basis daarvan en soms ook nog na een gesprek met de leerling wordt bepaald in welke klas de leerling komt.

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:50 Topicstarter

heb het meer over het soort kinderen waar ze dan bij in de klas komt. Ze is heel rustig en ik denk dat ze meer tot haar recht komt bij mavo-havo.
Of is dat niet terecht?

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:51 Topicstarter

school

bepaalt ja, maar voor hem is mavo-havo dus al afgeketst en wordt het dus kader-mavo.

Kaori

Kaori

01-12-2017 om 10:51

mavo/havo of havo/mavo

dat is ook nog een verschil, de ene school geeft in de dakpan tl/havo klas op tl niveau les, de andere op havo niveau. En dat kan dan weer 1 of 2 jaar zijn.

Kikki39

Kikki39

01-12-2017 om 10:53 Topicstarter

dat wist ik niet, bedankt

klimop

klimop

01-12-2017 om 10:56

Anneque

"In principe volgt de VO-school het advies van de docent uit groep 8."

Maar dat zegt nog niets over de plaatsing in een bepaalde dakpanklas.

Tenzij de basisschool - naast het schooladvies - ook een plaatsingsadvies mag geven. Mijn oudste kind heeft dat 8 jaar geleden nog wel gehad. Hier is dat al lang afgeschaft, maar wellicht gebeurt dat op andere plekken nog wel?

Maar dan nog is het aan de middelbare school om te bepalen in welke combiklas ze een kind plaatsen. Dat heeft soms ook gewoon een praktische kant: als er eigenlijk teveel kinderen voor de mavo/havo-klas zijn en te weinig voor de have/vwo-klas, dan gaan ze schuiven.

...

Mijn zoon zat in de mavo/havo klas en heeft een vreselijk jaar gehad drukke kinderen brutaal hij werd gepest omdat hij niet meedeed met de rest. Is namelijk ook een rustige jongen.

Dus pin je niet vast op het stukje dat een mavo/havo klas rustiger is.

Erica

Erica

01-12-2017 om 10:58

De middelbare school beslist

hoe ze de aangemelde leerlingen verdelen over de klassen. Als de havo/vwo klas vol zit, dan kan een kind met een havo advies in een mavo/hvo klas geplaatst worden, lijkt me. Of de school vraagt of een kind ook dan nog naar die school wil. Het lijkt me ook niet wenselijk om een havo/vwo klas met 50 leerlingen en een mavo/havo klas met 10 leerlingen te maken. Misschien dat een school daarbij kijkt naar het basisschooldossier om te beoordelen welke kinderen in welke klas passen.
Als je vraag is op welk niveau je dochter zit, vraag je het aan je leerkracht.

klimop

klimop

01-12-2017 om 11:00

Kiki

"school bepaalt ja, maar voor hem is mavo-havo dus al afgeketst en wordt het dus kader-mavo."

Maar heb je nou al overleg gehad met de middelbare school of ga je alleen af op de uitspraken van de meester in groep 8? En wat heeft de meester dan gezegd? Dat hij die klas adviseert? Of dat hij verwacht dat de middelbare school jouw kind daarin plaatst?

Je doet nu alsof het allemaal al is dichtgetimmerd, terwijl de inschrijving nog niet eens is gestart!

Erica

Erica

01-12-2017 om 11:00

Duidelijk te langzaam getypt

zie titel.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

01-12-2017 om 11:17

Leerkracht volgen en k/tl

Hier werd het advies van de leerkracht een op een opgevolgd. De kader/tl en tl/havo klassen zijn zgn kansklassen (met ongeveer afgerond 0% kans maar dat even terzijde), dus met kaderadvies kom je in een k/tl klas en met tl-advies in de tl/havo-klas. Alleen mavo of havo is er niet. Ook geen havo trouwens want die kinderen komen in een h/v-klas. Het enige wat er wel is zijn vwo-klassen want anders zouden ze teruglopen in leerlingen. Niemand met een kind met vwo-advies wil zijn kind in een hv-klas.
Het niveau in de kansklassen ligt een beetje tussen de twee niveaus in. Becijfering is op het laagste niveau en voor doorstromen naar het hogere niveau moet je voor alles hoger staan dan een 7,5.

Uitleg plaatsing.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/toelating-middelbare-school/vraag-en-antwoord/wat-is-het-schooladvies-in-groep-8-v

Een advies is een advies. Je kunt tzt. zeker ook zelf contact opnemen met het VO als je het niet eens bent met het advies.

Triva

Triva

01-12-2017 om 13:28

Kaori

Geef eens een link waar mavo/havo en havo/mavo blijkt te bestaan want daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik zou overigens mijn kind NOOIT in een dakpanklas plaatsen waar ze les geven op het laagste niveau. Kind heeft dan een dubbele achterstand ten opzichte van de kinderen die op het hogere niveau zitten. De meeste scholen houden in een dakpanklas de lessen op het hoogste niveau en de bijcijfering dubbel of op het laagste niveau. Dit namelijk omdat veel onvoldoendes krijgen niet echt motiverend werkt. Dit maakt het ook makkelijker haalbaar om die 7,5 gemiddeld te krijgen.

Triva

Triva

01-12-2017 om 13:30

Kikki

Als jouw kind een vmboT/G advies heeft gekregen is dat in mijn ogen lager dan een VMBOT advies. T/G is namelijk met ook een klein stukje Kader (maar goed dat kan ik verkeerd zien). Dus als er ook VMBO-T adviezen worden gegeven op jouw basisschool dan snap ik het kader/mavo advies wel.

Op zich is het zo wat anderen zeggen, de middelbare school bepaalt en dat doen ze vaak op basis van inschrijvingen. De mavo/havo klas zal eerst vollopen met kinderen die een mavo/havo advies hebben, daarna de mavo/vmboT adviezen en dan pas de VMBOTG adviezen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.