Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Verplicht persoonlijk ziek melden op school

De school van mijn dochters eist dat als je kind ziek is als er een toets gemaakt moet worden, dat je naast een telefonische ziekmelding naar school gaat om daar een schriftelijke verklaring te tekenen. Als je dit niet doet, mag je kind de toets niet op een later tijdstip maken en krijgt dus een 1. Los van het feit, dat het aangeeft dat kind en ouders niet vertrouwd worden, vraag ik mij af of het juridisch houdbaar is. Heeft iemand ervaring op dit vlak?


Nee

Wel vragen beide scholen van onze kinderen een mail. En een school belt na als er een kind ziek naar huis is gegaan, om te checken of de ouders dit weten en of het kind goed is aangekomen. En de andere school verwacht een getekend briefje mee als kind weer beter is. Heel netjes!

Persoonlijk langsgaan om een formulier te tekenen is natuurlijk kul. Zoals de scholen van onze kinderen het aanpakken werkt het natuurlijk ook. Het getuigt inderdaad niet van veel vertrouwen in kinderen en/of de ouders. Ik zou het eens aankaarten bij de Ouderraad.

Puck

Puck

18-01-2016 om 18:12

Nee

Hier moeten de kinderen als ze weer naar school gaan een herstelbriefje inleveren waarop staat wanneer ze ziek thuis zijn geweest, ondertekend door de ouders

neteret mut

neteret mut

18-01-2016 om 18:13

doktersbriefje inleveren

Telefonisch afmelden mag , herkansen alleen bij inleveren van een attest (briefje) met handtekening etc. van een arts. Geld op alle scholen in Belgie. Verder zitten er in de agenda (verplichte van school, ook weer op alle scholen) 4 briefjes die gebruikt kunnen worden tot 3 ziektedagen per keer, daarvoor is alleen een handtekening van de ouders nodig.

mijk

mijk

18-01-2016 om 18:21

nederlandse dokters

geven geen briefjes. Alle huisartsenpraktijken waar ik ooit geweest ben geven aan dat er nooit doktersbriefjes getekend zullen worden. Lastig in de grenststreek lijkt me of zullen ze daar soepeler zijn?

Hier heeft ieder kind een ziektemeldbriefje. Als je je kind telefonisch ziek meldt moet hij getekend briefje inleveren op dag van betermelden. Als kind zich op school ziek meldt krijgt hij andere kleur briefje mee en dat op dezelfde manier. Het lijkt me een bizar systeem. Zeker op de middelbare. Stel je voor dat alle scholen dat zouden doen. Vallen er straks uren uit omdat docenten op andere scholen briefjes zitten te tekenen...

Mijk

Emma

Emma

18-01-2016 om 18:42

Vadervantweedochters

Wat een idioot systeem, dat de ouders op school moeten komen tekenen, anders een 1 en geen herkansing. Ouders moeten toch werken? Ik kan me wel voorstellen dat je het niet erop aan wil laten komen of uitproberen ofzo. Ik zou navraag doen bij de gemeente, afdeling leerplicht.

Imogen

Imogen

18-01-2016 om 19:35

Emma

'Ouders moeten toch werken?'

Toch niet als je kind ziek thuis is?

Wat meteen een goede reden is om geen briefje te komen tekenen: kan niet, heb een kind ziek thuis

Renée

Renée

18-01-2016 om 19:56

nou Imogen

Als een kind van 16 van mij ziek is, blijf ik echt niet thuis.

Goudvis

Goudvis

18-01-2016 om 20:03

10 km rijden

Ten eerste, ik ga gewoon werken als mijn 13-jarige ziek thuis zit, tenzij hij crepeert. Geen haar op mijn hoofd die er over piekert om 10 km naar die school te rijden om een persoonlijke melding te doen. Moet je zeker ook nog pas na half 8 komen? Dan hoor ik al achter mijn bureau te zitten.
Bij elke toets op school ontbreekt er wel een leerling, gok ik. Ze moeten dus een stapel reservetoetsen hebben als inhaaltoets, lijkt mij.

Steeds gekker

Als mijn kind op het voortgezet ziek was moest ik het telefonisch ziek melden. Dan was al een crime. Was ik net op weg naar mijn werk. Prepaid telefoon. En dan maar in gesprek zijn of niet opnemen.
Dat is dus ook regelmatig te laat gelukt.
En een mailtje sturen mocht niet. Alsof je als ouder niets anders te doen hebt. Alsof straf voor de ouder gaat helpen.
Ik zou het met een korrel zout nemen en maar zien wat er van komt.

Elfje65

Elfje65

18-01-2016 om 20:54

Wat een bezopen systeem

Hier als kind ziek naar huis gaat, briefje mee en ondertekend weer inleveren. Wel bij alle lessen een absentiemelding via mail, met het verzoek om de juiste reden door te geven. Ziek melden kan gewoon via mail en als ze weer beter zijn weer een mail op de eerste dag. Alles is natuurlijk te controleren in Magister. No way dat ik naar school zou gaan.

Renée

Renée

18-01-2016 om 21:10

Komt nog bij

Dat ze dat helemaal niet kunnen verplichten. Mijn man is arts en begint om 7.30 meestal, ik ben tandarts en open om 8 u mijn praktijk en heb mijn eerste patient om 8.15 in de stoel. Praktijk aan huis, school van nr 1 op 4 km, school van 2 en 3 op 6 km.
No way dat een van ons naar school gaat. Leraar mag bij mij langskomen, sta ik hem wel te woord tussen twee patienten in.

Dus ik zou me er niet druk om maken, school kan zoveel eisen.

Hortensia

Hortensia

18-01-2016 om 21:20

ziekmelden...

...deed ik per mail. Rechtstreeks naar de leraar. Na eerdere ervaringen met telefonische onbereikbaarheid en niet doorgegeven mededelingen en het gezeur daarna (zit je bij de dokter met je kind, en ja hoor, school: "We missen je kind vandaag...").

Werkte altijd prima!

bieb63

bieb63

18-01-2016 om 21:21

raar systeem in Belgie

Zo krijg je de zorgkosten natuurlijk wel omhoog........ Kind ziek (griep of weet ik wat), moet je naar de huisarts...... om hem te laten constateren dat kind ziek is en dan een briefje maakt om aan school te overhandigen....? Tja

Tango

Tango

18-01-2016 om 21:56

Hier ook briefje

Hier mag je ook gewoon telefonisch ziek melden en moet je een briefje inleveren als kind weer beter is waarop je de periode van ziek zijn invult. Gewoon standaard formuliertje. Dochter neemt regelmatig een stapeltje mee van school zodat we ze thuis hebben liggen. Zo'n zelfde formuliertje hebben ze voor aanvraag schoolverzuim. Dit laatste moet je twee dagen tevoren inleveren, maar gelukkig is school er soepel in en vinden ze een dag van tevoren ook geen probleem. Op school komen om te tekenen vind ik echt belachelijk. Wanneer kom je nou op de voortgezet onderwijsschool van je kind? Toch alleen met ouderavonden? Mijn kind wil me er verder niet eens zien. Nou ja, ze ziet dat natuurlijk ook niet als ze zelf ziek thuis is. Maar ze zou het toch beschamend vinden, haha.
En verder werk ik ook gewoon als dochter van 14 ziek thuis is, behalve als ze echt ernstig ziek is. Dat laatste is ze zelden, dus mag ze af en toe best thuis blijven als ze buikpijn heeft of flink verkouden is.

lieverdje

lieverdje

19-01-2016 om 08:58

daar komen ze vast snel op terug

wat een stom idee.... afgezien van dat je kind wel eens te ziek kon zijn om alleen thuis te laten zijn er genoeg praktische redenen om niet persoonlijk op school een ziekmelding te doen. Straks moet de zieke zelf op school laten zien dat hij vlekjes heeft om te bewijzen dat hij écht ziek is :-p

bedje

bedje

19-01-2016 om 09:38

examen

Hier moeten de ouders alleen komen tekenen als het gaat om schoolexamens.
Verder is het telefonisch ziekmelden en bij beter een getekend briefje mee.

V@@s

V@@s

19-01-2016 om 10:31

op de dag zelf?

Of mag er later in de week ook langsgekomen worden om die handtekening te zetten? Waarschijnlijk is er toch teveel misbruik gemaakt van de eerdere methodes.

Geldt dit trouwens bij alle toetsen? Of alleen bij toetsen die meetellen voor het eindexamen?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

19-01-2016 om 10:35

telefonisch

Hier meld je je kind telefonisch ziek. Als de lijn bezet is, krijg je een antwoordapparaat en daar kun je ook de ziekmelding op inspreken. Geen briefjes of handtekeningen nodig.
Als een leerling halverwege de dag ziek naar huis gaat, moet hij zich volgens mij wel even bij de administratie melden.

mirreke

mirreke

19-01-2016 om 10:40

Hier ook telefonisch ziekmelden op de ene school

Sterker nog, het is een bandje: dat spreek je in en dan wordt het door de administratie verwerkt.
Op de andere school kun je kiezen: je kunt bellen of je kunt mailen, naar een speciaal mailadres. Bij ziekte wel even ook weer beter melden bij de ene school. bij de andere school trouwens niet.
Maar persoonlijk komen tekenen op school...? Dat lijkt me niet houdbaar en volkomen achterhaald. Alsof er altijd ouders thuis zijn, dat is zoooo van de vorige eeuw...

Ik blijf ook niet thuis voor een ziek kind, nu niet meer, ze zijn groot genoeg.

Thursday Next

Thursday Next

19-01-2016 om 11:33

hier

ook alleen bellen. Tenminste, die ene keer dat dochter ziek was in 3 jaar heb ik gebeld en er verder niks meer over gehoord. Afspraak met ortho of zo kan ook telefonisch doorgegeven, komt ook netjes in magister te staan.
Alleen byzonder verlof aanvragen gaat wel met een formulier, dat moet ook ruim van tevoren.

neteret mut

neteret mut

19-01-2016 om 11:45

o ja

afspraken zoals bij de ortho tijdens schooltijd betekenen ook een briefje van de ortho inleveren. Zo niet dan wordt dat dagdeel als gespijbeld genoteerd en teveel gespijbelde dagen resulteren uiteindelijk in vermindering van kinderbijslag (en die is een stuk hoger dan die in NL en gaat ook langer door). Het verplicht naar de arts gaan voor een ziektebriefje tijdens toetsweken (2 of 3 x per jaar, hangt van de school af) en de laatste week voor een vakantie zorgt niet voor een hoge ziektekostenverzekering (al zit die heel anders in elkaar dan de Nederlandse)

bieb63

bieb63

19-01-2016 om 21:49

snap ik niet neteret nut

"Het verplicht naar de arts gaan voor een ziektebriefje tijdens toetsweken (2 of 3 x per jaar, hangt van de school af) en de laatste week voor een vakantie zorgt niet voor een hoge ziektekostenverzekering (al zit die heel anders in elkaar dan de Nederlandse"
Die arts wordt toch betaald voor zo'n consult? Of doet'ie dat gratis?? (en dat zou dan weer ten koste gaan van mensen die moeten wachten voor een consult ivm een echte reden). Dus dat geld moet toch érgens vandaan komen? Het Belgische zorgsysteem kan best anders zijn, maar érgens moet dat geld vandaan komen (belastinggeld?).

neteret mut

neteret mut

19-01-2016 om 22:30

bieb 63

Je zou wel denken dat het ergens vandaan moet komen. Praktisch: elk consult moet je voorschieten (ong 27 euro), krijg je terug van de verzekering op een stukje "remgeld" na (hoogte remgeld hangt van een paar zaken af en varieert van 1 euro tot 5 euro denk ik). Ziektekostenverzekering kost 80 euro per jaar per gezin (daarnaast kun je nog een hospitalisatieverzekering afsluiten, ons gezin betaald daarvoor ong 50 euro per maand). Hoezo mensen die moeten wachten, zitten wachtkamers dan zo vol bij de huisarts?

bieb63

bieb63

19-01-2016 om 23:08

Uh neteret

Ik zou tekenen voor zo'n goedkope zorg in Nedeland......absoluut. Maar dat neemt niet weg dat het (lees: arts, ziekenhuis) toch ergens van betaald moet worden, bijv via de belasingen. En dat betekent, m.i., nog steeds dat de burger opdraait voor onnodige dokterskosten.

neteret mut

neteret mut

20-01-2016 om 00:21

bieb63

het zal idd ergens vandaan komen, dat bedoelde ik ook met mijn eerste zin uit mijn vorige bericht. Hoe en waar precies weet ik niet, ik kan alleen de kosten vertellen waar ik rechtstreeks mee te maken heb. Op dit moment betalen we geen belasting, kwestie van redelijk laag inkomen gecombineerd met veel personen ten laste, maar ik heb begrepen dat de belastingdruk hoog ligt in Belgie. Om hoeveel leerlingen het precies zou gaan over een heel jaar en hoeveel dat extra kost , geen flauw idee. Een aantal zou sowieso wel naar een arts gaan, maar voor de anderen niet (hoewel de Belgen snel naar een arts lopen, stukken sneller dan een Nederlander zou doen)

Dokter

Meestal zal het bezoek aan een dokter bij Ziek melden op school medisch gezien niet nodig zijn. De dokter wordt gebruikt als administratiekantoor blijkbaar.
Griep, verkoudheid, misselikk, buikgriep, hoofdpijn Wat moet de dokter daar aan doen de eerste ziektedag?
En dan ook nog: die dokter kan je natuurlijk ook van alles wijs maken. Als je daar zegt ddat je mega buikpijn of hoofdpijn hebt kan die dat echt niet controleren. Hij kijkt echt niet hoe vaak je bij de wc ligt te kotsen.
Als ik huisarts was zou ik mij niet lenen voor deze onzinnige briefjes

bieb63

bieb63

20-01-2016 om 10:13

dat is wat ik bedoel Mach

Inderdaad een soort administratiekantoor dat uiteindelijk geen enkel effect heeft. Ik blijf het een raar systeem vinden.

Moni

Moni

20-01-2016 om 10:33

Neteret mut

Ja, de wachtkamers zitten vol. De meeste huisartsen werken op afspraak. Als je 's morgens belt kun je niet zomaar dezelfde dag terecht, tenzij er spoed bij is. Een briefje voor school zal niet als spoed gezien worden. Als die briefjes voor zouden gaan, moeten anderen langer wachten op hun afspraak.

Wat jij remgeld noemt, heet in NL eigen risicio. Per persoon (volwassene) betaal je de eerste 375 euro per jaar zelf. Dat geldt niet voor huisartszorg maar wel voor behandelingen door een specialist, ziekenhuis.

neteret mut

neteret mut

20-01-2016 om 10:56

mach

geeft duidelijk aan waar er idd een probleem zit, zo'n nog onduidelijk ziektebeeld waar je je eigenlijk wel net te ellendig voelt om naar school te gaan maar normaal geen dokter bij zou halen. Om toch naar die dokter te moeten is een drempel voor een aantal en voor al die anderen die een makkelijke vrije dag zouden willen, die moeten nu toch gaan. Of het effect heeft is denk lastig te berekenen. Volle wachtkamer ben ik hier niet tegengekomen, geen mogelijkheid om nog een afspraak te maken voor die dag ook niet (misschien 1x meteen na een vakantie). Spreekuur loopt tot 19.30 ofzo ( zal zo even nakijken of dat juist is ). Er wordt (door wie eigenlijk, de media? artsen?) geklaagd dat teveel mensen niet eerst naar de huisarts gaan maar meteen naar de EHBO en daar ten onrechte de boel laten dichtslibben ( die keren dat wij er moesten zijn zat er maar max. 1 ander, maar 2x is niet genoeg om daar goed zicht op te hebben)

neteret mut

neteret mut

20-01-2016 om 11:01

spreekuur

bij onze huisarts van 8.30 tot 19.00 (eindigden omstreeks 19.00 volgens de website, geen spreekuur op woensdagmiddag en -avond). Is een huisartsenpraktijk van 2 huisartsen, geen assistente of wat dan ook verder.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.