Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
nogniet

nogniet

15-05-2014 om 13:47

Schooladvies schoolstrijd samen met een advocaat

Ik ben opzoek naar een goede advocaat en wie help mij?

In het boek Schoolstrijd heeft Karin Schaapman gewonnen.
Die advocaat zoek ik.

het schooladvies = te laag ingeschat door school. officiële rapporten en testen wijzen anders uit samen met getuigen deskundigen, maar men blijft halsstarrig volhouden. bang dat ze een fout moet toegeven. hindert toch niet kan gebeuren.
Maar ja dan gaat ook het vervolg onderwijs twijfelen aan de schooladviezen van de andere leerlingen. waar rook is vuur. en dan zullen er zeker anderen zijn die te hoog zijn in ingeschat. (is ook zo weet ik)


Zelf gedaan

Karina heeft haar verdediging zelf gedaan.

Gaat het over Amsterdam?
Dan kun je terecht bij http://www.onderwijsconsument.nl Met dank aan Karina trouwens.

Overigens is een schooladvies geen objectieve meting. Je kunt het er niet mee eens zijn. Maar je kunt er ook geen rechten aan ontlenen. Er vloeien ook al geen plichten uit voort. Kortom: je hebt niet zoveel aan een advocaat.

Evanlyn

Evanlyn

15-05-2014 om 14:08

NIO

Heb je je kind een NIO teost laten doen? Dan kan je daarmee direct naar de VO school, eens kijken of je daar voet aan de grond kijgt. Wat advocaten betreft: ik lees altijd de naam van Katinka Slump, volgens mij doet die zowat alle zaken! En laat vooral je emoties thuis, die helpen niet als je met scholen moet dealen (hoe begrijpelijk ze ook zijn).

nogniet

nogniet

15-05-2014 om 14:12

Bedankt voor de

Zelf gedaan? in haar boek spreekt ze wel over een advocaat.

Als het school advies geen objectieve meting (wat ik wel geloof want hoe kun je cito testen uit groep 6 laten meetellen voor een advies van nu.)
waarom hecht het VO hier dan waarde aan.
zij willen alleen maar aannemen op advies van het BO.

wat is dan zo'n advies waard t.o.v. een 3 daags onderzoek en een NIO test die beiden anders uitwijzen.
kunnen we niet naar de mavo dan wordt het Luzak.
en die kosten wil ik gaan verhalen op de school.
vindt Luzak op zich niet erg beter als regulier onderwijs, maar helaas ben ik niet zo rijk.

Afspraak

Gaat het over Amsterdam? Daar ligt de procedure vast in de Kernprocedure. Scholen hebben daarbij onderling afgesproken dat het schooladvies wordt gebaseerd op de toetsen uit het leerlingvolgsysteem vanaf groep 6.
Dat is een overeenkomst tussen vo en bo scholen (en de gemeente trouwens). Er bestaat de illusie dat dit soort afspraken leiden tot een betere voorspelling over het leerling verloop.
Je hoeft het niet te geloven, maar je hebt het er wel mee te doen.

"kunnen we niet naar de mavo dan wordt het Luzak.
en die kosten wil ik gaan verhalen op de school."
Die strijd ga je niet winnen.

nogniet

nogniet

15-05-2014 om 14:50

POVO

OK Advies is niet objectief, maar kent iemand dit dan?

POVO-procedure 2013-2014
Afspraken over de overstap van leerlingen van primair
onderwijs naar regulier voortgezet onderwijs

http://www.swvvo-ruw.nl/swvvo-ruw%20povo-procedure%202013-2014.pdf

Mr H Mentink

Hoe heette die man ook weer?
Ik heb hem gevonden. Het was Mr H. Mentink, de huisadvocaat van Feijenoord. En dat in Amsterdam!
Ik weet niet of hij nog werkt trouwens.
Karina heeft haar zaak in eerste instantie (kantonrechter) zelf gedaan. Dat heeft ze gewonnen. De gemeente Amsterdam is in hoger beroep gegaan. Toen had ze wel een advocaat nodig.

Zie ook http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2646533/1999/04/01/School-is-bang-voor-de-mondige-ouder.dhtml

Het is een leuke kwestie, maar al wel lang geleden. Er is een hoop veranderd in de tussentijd.
Karina heeft hard gemaakt dat scholen op zijn minst moeten leveren wat ze zelf beloven.

Ik zie in jouw geval geen belofte gebroken worden. Het selecteren op onderwijsgegevens vanaf groep 6 vloeit bovendien voort uit overheidsbeleid en wetgeving omtrent leerling dossiers.
Nogmaals: je hoeft het er niet mee eens te zijn, je hebt het er wel mee te doen.

Ondertussen bestaat er nog de theoretische kans dat je kind zich op een ander niveau opwerkt naar een hoger onderwijsniveau.

nogniet

nogniet

15-05-2014 om 15:04

belofte

toch wel

"De basisschool is een stukje van je leven.
Voor de kinderen en voor u.
Jarenlang is er diezelfde weg van huis naar school en weer terug.
In de loop van de jaren vertrouwt u uw kind zo'n 8000 uur toe
aan de zorg van de leerkrachten.
Dat is een belangrijk deel van een kinderleven.
Een school kies je dan ook met zorg!

Op onze school krijgen de kinderen de gelegenheid hun
mogelijkheden te ontplooien. Ze leren om zelfstandig,
verantwoordelijk, creatief en kritisch te zijn.
Onze school is steeds volop in ontwikkeling."

zeggen ze
en er is in hoge mate verzuimd ouders op de hoogte te houden. en je stop je kind toch niet op een lager niveau.
ze zou zich dood vervelen. en het kind zelf wil dit niet eens.

zo veel stampij maken dat veel ouders hun kind niet meer naar die school willen laten gaan.
geen leerlingen. geen school. geen school 15 leraren op straat door een eigenwijze. die bang is voor zijn hagje.
en luzak is erg duur dan maar een lening en procederen en het geld terug halen bij de school. de tijd heb ik al moet ik 5 jaar op dat geld wachten. het zou ook tevens het stoppen van de school beteken.
kunnen ze nooit opbrengen.

Paal

Paal

15-05-2014 om 21:18

Sorry ik snap het niet

Niet boos worden,maar ik snap echt niet wat ze hebben verzuimd.
Ook hier de Cito's vanaf groep 6. Daaraan kan je zie hoe een kind zich heeft ontwikkeld. En of het zich wel heeft ontwikkelt de laatste 3 jaar.
Zelf vind ik dit beter dan een 3 daagse Cito .

wees concreet

Wees concreet: wat is het advies van de basisschool en was had je verwacht? En op basis van welke resultaten?

Ik kan me wel voorstellen als de resultaten in groep 6 slecht waren, maar in groep 7-8 een flinke verbetering lieten zien dat dat dan meer moet meetellen dan de oude resultaten. Maar was hier ook sprake van?

Jouw verhaal is warrig en onduidelijk.

Mentink werkt niet meer

op de site van de orde (alleadvocaten.nl) staat geen meneer Mentink meer, dus die is er kennelijk mee gestopt. Slump werkt volgens mij nog wel, dat was althans kort geleden nog zo.

Overigens: als je een gewoon kort geding wilt doen moet je een advocaat hebben, maar als je een administratiefrechtelijke procedure wilt voeren mag je de procedure ook zelf doen. Of dat verstandig is, is een tweede. Maar je kan dan ook een deskundige die geen advocaat is, inschakelen.

Groeten,

Temet

vlinder72

vlinder72

15-05-2014 om 22:46

Nog niet

Ik snap je laatste bericht niet. Je kopieert een stukje uit de schoolgids maar wat je daarna zegt snap ik niet. Wat is er nou aan de hand?

Waar wil je je kind hebben en wat is het advies? Volgens mij wil je je kind naar het VMBO T hebben. Hebben ze bij jullie in de regio geen VMBO scholen met alle richtingen? Mijn nichtje had op de basisschool een VMBO basis/kader advies em doet het heel goed op school. Zij zit nu in laatste jaar van het VMBO GL (de school heeft geen VMBO T richting anders had ze dat kunnen doen). Dus opstromen is zeker mogelijk.

Wat heb je inmiddels concreet gedaan. Heb je Middelbare scholen benaderd? Wat zeiden ze? Mijn zoon heeft zijn eind cito verprutst. De middelbare school gaf toen als tip om of een NIO of een drempel toets te doen. Wij hebben overigens besloten om niets te doen. Onze zoon gaat nu maar de mavo/havo ipv de havo/vwo. Dus ja, er zijn ouders die hun kind maar een lagere richting laten gaan.

Ik kan mij niet voorstellen dat je het ooit zal winnen dat de school de kosten voor privé onderwijs moet betalen.

POVO

Wat ik uit je posts haal is het volgende: Jij wil je kind (minstens) op de mavo/vmbo-tl hebben, het schooladvies is een lager niveau. Jij vindt dat advies niet bij je kind passen en hebt een NIO-toets laten afnemen en nog een ander (driedaags) onderzoek, waarvan de uitkomst is dat je kind een hoger niveau aan kan dan het schooladvies. De plaatsing op het voortgezet onderwijs valt onder het POVO. Klopt het zover?

De POVO is heel duidelijk. Je kan je kind alleen aanmelden op het niveau dat het schooladvies aangeeft. Vervolgens kijkt de school naar het tweede gegeven: het LOVS van groep 6, 7 en 8. Als de scores van het LOVS erg afwijken van het schooladvies volgt overleg. In de POVO staat beschreven welke LOVS-scores bij welk schooltype horen. Als er nog een derde gegeven is (bijvoorbeeld een cito-eindtoetsscore, een NIO of een IQ-test) dan wil de vo-school die wel weten, maar die heeft geen invloed op de plaatsing.

Ik weet hoe hard de POVO gespeeld wordt, maar als de basisschool een advies heeft afgegeven dat in overeenstemming is met het LOVS dan kan een NIO of IQ test daar geen verandering in brengen. Maar je kan bij vmbo-tl-scholen proberen een gesprek te krijgen en je probleem te bespreken, niet geschoten is altijd mis. Heb je dat al geprobeerd?

"Op onze school krijgen de kinderen de gelegenheid hun
mogelijkheden te ontplooien. Ze leren om zelfstandig,
verantwoordelijk, creatief en kritisch te zijn." Deze tekst is zo vaag en algemeen dat je dit niet kunt gebruiken als belofte van school die ze niet waargemaakt hebben.

"er is in hoge mate verzuimd ouders op de hoogte te houden." In de schoolgids van je school staat hoe vaak er rapporten gegeven worden. Meestal staat ook genoemd hoe vaak er 10-minutengesprekken zijn. In het schoolplan staat ook genoemd hoe ouders op de hoogte gehouden worden van de ontwikkeling van hun kind en staat beschreven wanneer school iets moet doen als die ontwikkeling in gevaar is (een handelingsplan opstellen en uitvoeren bijvoorbeeld). Heb je die rapporten en gesprekken allemaal volgens plan gekregen, met de cijfers van de methodetoetsen en cito-scores? Zo niet, dan heeft de school zich niet aan de beloften gehouden.

Een school moet het wel aantoonbaar heel bont maken wil je ze met succes kunnen aanklagen voor nalatigheid. Hebben ze bijvoorbeeld geen handelingsplan gemaakt en uitgevoerd terwijl dat volgens hun schoolplan wel had gemoeten, of hebben ze je geen rapporten van je kind gegeven zodat jij geen idee had hoe het er voor stond, of je domweg voorgelogen bij gesprekken (bijvoorbeeld: ook al blijven de resultaten achter, uw kind komt zeker op de mavo terecht), dan zou je nog wel een punt hebben, maar puur jouw stelling dat school er bij jouw kind niet uitgehaald heeft wat er in zit, daar begin je helaas weinig mee.

Terugvorderen van gemaakte kosten van particulier onderwijs gaat je niet lukken. Ik zou nog maar geen handtekening zetten onder een overeenkomst met het Luzac, want je verplicht jezelf om die 16.500 euro voor één jaar onderwijs op te hoesten. Dat kan je alleen doen als je 100% zeker weet dat je dat kan betalen. Bovendien zal een rechter kijken of er niet andere stappen ondernomen hadden kunnen worden zonder die kosten te maken.

skik

Brugperiode

Zoek een school met een ruime brugperiode. De theoretische kans waar Mirjam het over had (opwerken naar een hoger niveau) bestaat nog wel degelijk. Je kind kan instromen op VMBO en na een jaar toch naar HAVO gaan. En anders wordt het MBO-HBO. Dat wordt dan betaald door de overheid.

Tsjor

nogniet

nogniet

16-05-2014 om 08:26

reactie op vlinder72 en skik

Dank jullie voor je tijd.

Het klinkt ook wat warrig, dat komt vanwege alle tijd die er al is ingestoken. en onmacht.

Wat luzac betref dat geld is er.
als ik straks met hulp een tweede dagboek maak ivm schoolstrijd wie zal daar de vruchten van plukken met de "positieve PR" de basis school? en een rechter zal zeker zien dat er alles aan is gedaan en ik heb genoeg bewijs met zelf getuigen uit de ouderraad dat de school "leraar" heeft gefaald. de leraren en MR is een pot nat dekken elkaar in.

Wat Povo betreft kloppen er zaken niet.
Ik zie het Povo meer als een bescherming van leraren.

wat de school betreft die is er voor de leerling toch?

en ja er is al met het VO gepraat, helaas ze verschuilen zich achter elkaar. niemand wil een beslissing nemen.
ze wachten alle maal op die ene die niet wil toegeven dat je op een gemaakte fout kan terug komen. fouten maken is toch menselijk.

geloof mij nu maar ik ben nog lang niet uit gestreden.
onrecht en de boel verdraaien is iets waar ik niet tegen kan.

Klachten over POVO

Povo kennen we en er zijn klachten over geweest. Ook plannen voor rechtszaken.
Zie bijvorbeeld deze draad http://www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/povo-procedure-utrecht-vraag

"Ik zie het Povo meer als een bescherming van leraren."
Ja, daar heb je min of meer gelijk in (het is niet per se leraren als wel scholen en schoolbesturen).
De kwestie is dat dat mag.

De rechtsbescherming in onderwijswetgeving richt zich op de gevers van onderwijs.
Niet op de ontvangers.

"wat de school betreft die is er voor de leerling toch?"
Nee. Althans, zo voelt dat wel, maar het staat nergens.

Karina kreeg gelijk omdat ze dit soort vragen juist niet gesteld heeft. Ze heeft zich puur gericht op de vraag wie de bijles voor haar zoon moest betalen. Ze heeft aan kunnen tonen dat de onderwijstekorten bij haar zoon zijn ontstaan door ernstig en langdurig verzuim van de school. Lesuitval. Complete delen van instructie werden gewoon niet gegeven.

Sindsdien ziet de Inspectie toe op het bijhouden van een leerlingvolgsysteem. Precies dat systeem waar je nu tegenop loopt.

als

Je ook maar iets wilt bereiken, zul je moeten beginnen met duidelijker formuleren. Mij is nog altijd niet duidelijk wat er nu precies is misgegaan.
Het bereiken van je doel (het stoppen van de school en het vergoed krijgen van de kosten voor particulier onderwijs) lijkt mij trouwens sowieso kansloos.
Kun je je energie er niet beter op richten je kind op een zo goed mogelijke plek te krijgen?

nogniet

nogniet

16-05-2014 om 09:06

@ Skik

Nog even over dat terug vorderen.
1 moet de eerste zijn die dat lukt.
zal wel een lange procedure worden misschien wel 10 jaar of meer maar ik bijt me er in vast.

je kan en een NIO en een rapport van een vooraanstaande gerenommeerde
orthopedagoog pedagoog niet zo maar in de wind slaan en naast je neerleggen.

er is nog veel mis met kleine leraartjes die denken de wijsheid in pacht te hebben en als EENLING te kunnen beslissen over de toekomst van een kind (voor de komende 40 jaar)
als je dat wel doet staat ook die beroeps groep op.
"Gerenommeerde pedagogen bevestigen het belang van welbevinden bij leerlingen."

Dit is het laatste voorlopig. in het belang van het kind is het hiet nu 2 weken stil.
ik meld me weer als er ik wat meer concreet kan zijn.
nu kan dat nog niet anders wordt het nu al met naam en toenaam bekend en dat is niet bevorderlijk voor de zaak

Dalarna

Dalarna

16-05-2014 om 09:21

Volgens mij

Als je dat bedrag zo hebt (voor hoeveel jaar) zou ik gewoon een klein deel daarvan besteden voor goede hulp bij het huiswerk en zorgen dat mijn kind kan opstromen.

Noem nou eens man een paard: op welk niveau wil je je kind hebben, naar welk niveau gaat het, zijn er geen combibrugklassen? Men is veel te bang voor de onmogelijkheden van opstromen maar ik hoor dat dat best wel meevalt, het probleem is alleen dat de pubers er zelf niet altijd zin in hebben en het gewoon niet helemaal laten zien. Als ze laten zien vanaf dag 1 wat hun doel is en daar ook veel voor doet zal de school opstromen gewoon mogelijk maken, vaak staan de regels daarvoor ook in de schoolgids. Zoek een school die dat ook heeft staan maar zorg ook dat je kind daar alles voor doet.

Ik ken heel wat kinderen die het gelukt is, zelfs van een half jaar basis, naar nog een half jaar kader en dus na 1 jaar door naar de mavo en nu in een mavotopklas om na het examen over te stappen naar de havo. Dit is niet op de school van mijn zoon. Daar zijn ze heel duidelijk over de regels en ook hier krijgen heel veel kinderen de mogelijkheid om op te stromen, gewoon alles via de regels.

Nogmaals: ik zou DAAR mijn geld aan besteden en als het niet lukt, gewoon via mbo naar hbo maar nogmaals: waar gaat het nu over?

Dat kan wel

"je kan en een NIO en een rapport van een vooraanstaande gerenommeerde
orthopedagoog pedagoog niet zo maar in de wind slaan en naast je neerleggen."
Dat kan wel.
Onderwijs is geen wetenschap, schoolbesturen zijn wettelijk het bevoegd gezag, hun deskundigheid telt.

"er is nog veel mis met kleine leraartjes die denken de wijsheid in pacht te hebben en als EENLING te kunnen beslissen over de toekomst van een kind (voor de komende 40 jaar)"
Ik snap dat je dat zo voelt, maar zo ligt het niet.
Er is de theoretische mogelijkheid van opstromen. Lukt dat niet in de bruglas of voor het 18e jaar, dan kan dat ook nog tot ver erna.

Woord weggevallen

Onderwijs is geen exacte wetenschap

nogniet

nogniet

16-05-2014 om 09:34

@ Dalarna en M Lavell

man en paard gaat nog niet de deur kan ik heel misschien nog op een kier krijgen.

en wat betreft voorbeelden daar schermt men meer mee.
mijn mening is daar anders over. en zijn ook dan ook negatieve voorbeelden te vinden.

@M Lavell.
als 3 deskundigen, dus dan hebben we het over een groep mensen die anders concluderen dan 1 leraar aan wie twijfel je dan?
het school bestuur bij deze school is zo wie zo laks dit heb is zwart op wit van insiders.

Dalarna

Dalarna

16-05-2014 om 09:38

nogniet

Denk je werkelijk dat als jij vmbot of iets dergelijks roept je opeens wel herkenbaar bent terwijl je zoveel andere informatie geeft en nu dus blijkbaar nog niet?

nogniet

nogniet

16-05-2014 om 09:50

@ Dalarna

voor nu ben ik nog machteloos vanwege een laatste sprankje.
maar zo gauw ik definitief weet wat er gaat gebeuren, gaat ik aan het werk. machtmisbruik en oneerlijk daar kan ik absolute niet tegen.

Rechtszaken verloren

"als 3 deskundigen, dus dan hebben we het over een groep mensen die anders concluderen dan 1 leraar aan wie twijfel je dan?"
Je mag twijfelen wat je wil.
Maar je wilt gelijk van de rechter. Dat ga je niet krijgen.
De rechter gaat niet twijfelen aan de mening van de school.
De rechter gaat de school niet dwingen om te twijfelen aan de eigen mening.
De school hoeft de mening van externe deskundigen niet te volgen.
De school is nadrukkelijk vrij om de eigen mening te volgen (vrijheid van onderwijs).

Over deze vraag zijn al honderden rechtszaken geweest.
Allemaal verloren.

Nogmaals: Karina heeft dit soort vragen helemaal niet voorgelegd aan de rechter.

nogniet

nogniet

16-05-2014 om 10:19

Rechtszaken verloren

wordt wel slechte PR voor de school we zullen zien wat er gebeurt in de toekomst

Bloesem

Bloesem

16-05-2014 om 10:22

Miriam, toch benieuwd: welke vraag heeft Karina wel voorgelegd aan de rechter?

Nogniet, het grote nadeel van groots inzetten (rechtszaak) in deze materie is dat het standpunt van de leerkracht nog meer verharden zal. Een gesprek met de leerkracht (en raadsman), kan een weg zijn waar zijn standpunt zonder gezichtsverlies, verbreed kan worden in plaats van radicaal anders (in ogen leerkracht).

vlinder72

vlinder72

16-05-2014 om 10:29

wraak

Woede en boosheid zijn geen goede raadgever. Met wraak nemen bereik je niets. Nee, je gaat je niet beter door voelen. En reputatieschade. Dat valt wel mee. Veel ouders interesseert het helemaal niets.

Dus probeer nou je dochter op een goede middelbare school te krijgen. Een waar ze op kan stromen. En als je last hebt van het POVO kijk dan ook eens naar een regio waar het POVO niet ziet. In de stad waar ik woon doen scholen niet zo moelijk. In overleg is veel mogelijk en een NIO wordt meestal ook geaccepteerd. Er zijn veel meer mogelijkheden dan het Luzac en op het Luzac is het ook niet allemaal koek en ei.

wie zal dat betalen?

Karina heeft de school aan de eigen beloften en mening gehouden.
- Het lesrooster
- De lesmethoden
- De pedagogische opvatting

Daarbij heeft ze de constatering gevoegd dat haar zoon een achterstand had, gecombineerd met het verwijt van de Inspectie dat de opbrengsten van de school bedroevend waren.

De klacht: u heeft zich niet aan uw eigen beloften/opvattingen gehouden (met bewijs, uren gemist, boeken niet eens opgepakt), nu heeft mijn zoon een achterstand, die heb ik weg laten werken door een bijles, u moet die rekening betalen.

De rechter vond dat voldoende aannemelijk was dat de school ten opzichte van de eigen opvatting steken had laten vallen die tot achterstand hebben geleid, vooral ook omdat niet alleen haar zoon, maar de hele klas achterstanden bleek te hebben.

nogniet

nogniet

16-05-2014 om 10:45

nee nee

Ik ben niet uit op wraak heb je niks aan.
wel wil ik ander en behoeden voor onwetendheid.

en ja ik heb bewijs dat de school steken heeft laten vallen.
dat heeft het inspectie rapport van school inspectie ook al aangegeven.
kinderen boven en onder de midden moot krijgen geen aandacht terwijl dat wel in de school gids staat als aangeprezen.

en bijles bij ons hoeft niet eens de stof die het kind moet kennen kent ze al, dat heeft de pedagoog al uitgezocht.

vlinder72

vlinder72

16-05-2014 om 10:56

waar gaat het nu om?

Even een voorzet.

Mijn zoon heeft een havo advies. Cito entree toets van 68%. LVS een A/B voor rekenen, een A/B voor begrijpend lezen (meestal een , een D / E voor spelling (hij is dyslectisch) en een A voor DMT en dergelijke.

Eind cito toets 530 (????)

Resultaat. Onze zoon gaat nu naar een havo/mavo klas.

Vertel jij nu maar eens wie ik ben? Niet herkenbaar want er zijn zoveel kinderen met dit soort scores.

Je kan best wat meer gegevens geven. Wat is er nou precies aan de hand. En waar wil je je dochter hebben? Wat zijn haar scores?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.