Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Nicky

Nicky

22-09-2014 om 10:07

School weet nog niet of het mee doet met de Eindcito.

Mijn kind zit in groep 8. We hebben een informatie avond gehad waarin ons werd verteld dat de kinderen een drempelonderzoek en een NIO krijgen. In januari volgt dan het definitieve schooladvies. Enkele ouders vroegen of de school dit jaar meedoet met de eindcito? Tot mijn verbazing wist de school het nog niet. In de schoolgids van 2014-2015 staat er niks over een eindcito. Wel staat er dat de kinderen een NIO en drempelonderzoek krijgen maar verder dus niks.

Kan dit? De leraar gaf aan dat ze er nog over moesten vergaderen. Ik wil liever niet dat er nog een eindcito komt omdat ik het onnodig veel stress vind. De school is immers niet verplicht om mee te doen aangezien dit een overgangsjaar is. Ze gebruiken de eindcito al jaren niet. Maar mag een school dit zo aanpakken?


mag denk ik wel

Op de website http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eindtoets-op-de-basisschool/eindtoets-vanaf-schooljaar-2014-2015-verplicht kan je alle informatie vinden. Scholen mogen dit schooljaar nog zelf bepalen welke eindtoets ze gebruiken; er zijn een aantal toegestane toetsen. En:
"Mogelijk laat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in het schooljaar 2014-2015 nog andere eindtoetsen toe. Het ministerie maakt dat eind 2014 bekend, onder andere op Rijksoverheid.nl."
Dus eind 2014 kan een school nog een keus maken, zo lees ik. Voor ouders en kinderen lijkt het me prettig als dat een tijdje van te voren bekend is.
Overigens, als ze wel voor de eind-cito kiezen, heeft dat geen invloed op het advies voor het middelbaar onderwijs. De eindcito is tweede helft april; dan zijn alle kinderen als het goed is al lang ingeschreven op hun middelbare school. Het gaat er vooral om om te zien hoe goed de school het doet.

bij ons

op de school van mijn kinderen is het trouwens zo dat groep 8 dit jaar de NIO doet (en vorig jaar in groep 7 de cito-entreetoets heeft gedaan), zoals op deze school altijd het geval was. En dan in april 2015 nog de Centrale Eindtoets van de overheid, omdat het moet.
Hoe dat volgend jaar gaat zijn, is nog onbekend.

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 10:50

maar

Als jij niet wil dat je kind de cito doet (lang nadat je kind is ingeschreven op de middelbare, waarom dan nog stress???) dan laat je je kind toch lekker thuis?

Cito is juist leuk, zeker als de spanning er af is nu dit jaar!

Nicky

Nicky

22-09-2014 om 10:54

kan toch niet?

Ik heb zo juist de nieuwsbrief inclusief de agenda bekeken en nergens staat er iets over een eindcito. Mijn kind schommelt tussen 2 niveau's. Bij een advies lager dan Mavo zal hij een uur!! moeten reizen. Anders is de school hier 5 minuten vandaan.
Ik wil dit jaar een goede RT'er inschakelen. Als we het echter pas over 3 maanden horen dan is het te laat. Ik lees in de informatie dat scholen zich pas in november moeten inschrijven. Dat zou dus betekenen dat we pas in december met RT kunnen beginnen. Aangezien de RT-lessen peperduur zijn wil ik er wel zeker van zijn dat mijn kind er ook echt iets aan heeft. Natuurlijk leert een kind wel wat bij in de lessen maar het is echt te duur.
Als er niks in de gids staat en ook niet op de website, kan ik er dan vanuit gaan dat ze zeer waarschijnlijk dus niet meedoen?

Nicky

Nicky

22-09-2014 om 11:00

kind thuis houden

Barvaux; stel dat hij inderdaad wel Mavo advies krijgt mag ik hem dan gewoon thuis houden op de Cito dagen? En moet hij dan niet alsnog het inhalen?

Eigenlijk hoop ik dat ze niet meedoen met die Cito. Scheelt me bakken vol geld aan RT-lessen. We kunnen dan uitgaan van de NIO en daarme is het klaar! Als er echter toch een mogelijkheid is om het niveau op te krikken via de eindcito dan moet ik die kans grijpen voor mijn kind.

Mag je een kind gewoon thuis houden bij de eindcito en zeggen dat hij ziek is? En moet hij het dan toch inhalen?

Cat

Cat

22-09-2014 om 11:04

wel doen

Vind het sowieso een beetje vreemd: rt voor de cito. Rt geef je toch als je denkt dat je kind er baat bij heeft? Zo heeft cito wel absurd veel macht..
Maar ik heb op school gehoord dat schooladvies niet meer naar beneden bijgesteld kan worden adhv cito, maar wel naar boven.

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 11:05

objectief advies

Er moet een objectief advies bij zitten en dat mag gewoon de NIO zijn. Verder denk ik dat je makkelijker het citoniveau opkrikt met toetstrainer dan het NIO niveau. De cito wordt toch pas eind april gehouden? Ik geloof dat het de bedoeling is dat als de citouitslag beter is je kunt vragen of ze het kind hoger plaatsen en bij slechter gebeurt er niets. Vaak hebben scholen een treetje hoger nog wel plaats.

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 11:06

uur reizen

Een uur reizen voor een vmbo school terwijl er een mavo om de hoek zit? In wat voor intelligent deel van Nederland woon jij dan? Is dat een uur fietsen (dus 12 km of meer) of een uur met de bus?

drempelonderzoek mag dit jaar eindtoets zijn

Dit jaar (overgangsjaar) mag de drempeltoets ook als eindtoets gebruikt worden (http://educatie-en-school.infonu.nl/examen/134324-de-eindtoets-2015.html)

Nicky

Nicky

22-09-2014 om 11:15

barvaux

LOL

Ja erg he! We wonen in een dorp in Gelderland. Er is hier een school met Mavo, Havo en VWO. Lager moet je een uur met de bus, trein en dan weer met de bus. Je bent makkelijk ruim een uur onderweg.

Ik twijfel of ik hem uberhaupt laat mee doen met die eindcito. Hij heeft een diagnose en is heel sensitief. Als het toch niks meer uitmaakt voor het advies (bv omdat hij toch al MAVO advies heeft) dan hou ik hem liever thuis. Maar mag dit zomaar?

Leuk?

@barvaux, Een speeltuin is leuk.

De 3-daagde Cito is erg spannend en vermoeiend, kinderen slapen slechter door de spanning dat ze zich moeten bewijzen, en dat drie dagen achter elkaar. Ook al is de toets na de inschrijving , dan nog voelen ze de druk waar te moeten maken, wat het advies is. Gelukkig duurt de NIO maar één dag.

@Nicky, het inzetten van de RT-er doe je om de onderwijscapaciteit van je kind te verstevigen. Niet alleen voor de Cito maar ook voor de nio. Ook voor de nio is training van invloed op het resultaat.

Wanneer de RT-er te duur is, kan je kiezen voor zelf begeleiding (of een student) met een boek van bv beterbijles.nl , daar hadden wij veel hulp aan. Een RT-er is vaak gefocusseerd op één element, vb spelling. Maar als een kind ook rekenen of vermenigvuldigen of reductiesommen ( leessommen) training nodig heeft, gaat dat niet in dat ene uurtje bij de RT.

vlinder72

vlinder72

22-09-2014 om 11:23

Nicky

Mijn zoon heeft echt een cito trauma opgelopen. Hij heeft dit jaar zijn eind cito geheel verknald dus ik snap heel goed waarom je je kind geen cito wil laten afnemen.

Maar je komt er toch niet onderuit. Tot mijn grote schrik blijken ze op de middelbare school ook cito's af te nemen. Mijn zoon was helemaal in paniek vrijdag. Hij is zo bang dat hij nu ook al haalt hij straks goede cijfers niet naar de havo mag want na het cito fiasco van dit voorjaar mocht hij niet meer naar de havo/vwo maar moest hij naar de mavo/havo.

Ik haat cito's en ik wou dat je als ouders een keuze kreeg. En als ik had geweten dat deze middelbare school ook weer cito's afnam dan had ik waarschijnlijk een andere school gekozen.

Nicky

Nicky

22-09-2014 om 11:24

NIO

Ik ben heel blij dat ze op onze school de NIO afnemen. Mijn zoon heeft al 2 keer in zijn leven een uitgebreid IQ onderzoek gehad waar 108 en 110 uitkwam. Bovengemiddeld dus. Door zijn diagnose kan hij echter niet op bovengemiddeld niveau functioneren. Ik wil hem echter op de MAVO krijgen omdat hij echt nog niet alleen zoveel kan reizen.

Ik hoop dat er op de NIO een mooie score uitkomt waardoor ze toch geneigd zijn om MAVO advies te geven. Het LVS laat vooral Kader/T zien.

En dan wil ik hem thuis houden voor die eindcito. Vind ik eigenlijk best een goed idee.

Nicky

Nicky

22-09-2014 om 11:30

door de reacties

hier ben ik op het idee gekomen om hem gewoon thuis te houden inderdaad! Dan heb ik in ieder geval de NIO om mee te zwaaien richting het VO. Ik verwacht dat hij op de eindcito toch Kader gaat scoren. Op rekengebied scoort hij een B maar spelling is een ramp. Altijd een D, Kader dus. Er is geen dyslexie in het spel. Begrijpend lezen schommelt tussen C en D.

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 11:30

flanagan

Ja maar jij hebt het over de oude cito, je kunt de cito in april toch niet meer serieus nemen?

Verder vonden mijn beide kinderen het inderdaad leuk, stress etc zal er vooral zijn als je een bepaalde score moet halen waar dat toch lastig is. Veel kinderen vinden het echt wel een leuke week.

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 11:34

nicky

Als een kind B scoort op rekenen en C schommelt tussen D en C in met BL en spelling is op D dan zal hij echt wel tussen kader en mavo in gaan zitten of gewoon op mavo en daarmee nemen ze hem heus wel aan.

Het verbaast me dat je de NIO helemaal ziet zitten, daar ging mijn oudste helemaal op onderuit en mijn jongste scoorde ook lager dan verwacht.

Begrijpend lezen is iets waar je zelf goed op kan oefenen door gewoon een paar keer per week citovragen te doen samen, dat kan dus met toetstrainer, daar heb ik zeven weken over gedaan met mijn oudste (spelling en begrijpend lezen) en hij haalde een betere score dan op de groep 7 citotoets.

Volgens mij heeft dat geen zin

Nicky, je moet even kijken hoe de doorstroom van bo naar vo bij jou geregeld is.
Wettelijk dient de basisschool het advies te onderbouwen met gegevens uit de schoolloopbaan van je kind. Welke gegevens daarvoor precies gebruikt zullen worden, verschilt (een beetje) per regio/samenwerkingsverband.

Maar het heeft geen zin om eindtoetsen over te slaan.
Het resultaat van de eindtoets mag het advies/de plaatsing niet naar beneden bijstellen. Wel naar boven.

Nicky

Nicky

22-09-2014 om 11:42

barvaux

Barvaux: Maar de NIO is toch ook gewoon een IQ toets. Want dat lees ik op het internet. Dan zal daar toch hetzelfde ongeveer uitkomen als een andere IQ toets?

En hij schommelt inderdaad tussen Kader en TL. Mijn hoop is dat de NIO Havo geeft en dat ze dan toch op een Mavo advies uitkomen. En dan hou ik hem gewoon thuis als ze toch beslissen om mee te doen aan de eindcito.

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 11:42

yep

'Het resultaat van de eindtoets mag het advies/de plaatsing niet naar beneden bijstellen. Wel naar boven.'

Precies, dat is nu al drie keer gezegd en dat lijkt mij het belangrijkste punt!

Nicky

Nicky

22-09-2014 om 11:46

M Lavell

Momenteel weet de school nog niet of ze meedoen met de eindcito. Dit vind ik erg raar aangezien de nieuwe schoolgids al gedrukt is enzo. Mogen ze dan zomaar over een paar maanden alsnog beslissen om mee te doen?

Mijn zoon is sensitief en ik wil hem liever thuis houden op die 3 dagen. Slapeloze nachten en veel stress voor niks? Liever niet! Maar mag ik dat doen?

Nee, mag niet

Nee, dan wordt de leerplichtambtenaar boos.

Maar bovendien: die stress is nergens voor nodig. Die toets telt niet.
Of althans: de toets telt alleen als uit het resultaat een veel beter advies rolt dan eerder al door de school is gegeven.

Nicky

Nicky

22-09-2014 om 11:49

thuis houden

Ik wil hem dan thuis houden omdat het teveel stress geeft bij hem. Niet omdat ik bang ben dat ze het advies omlaag bijstellen. Ik weet dat dat niet mag.

Onzin

Ik denk dat het meer stress geeft bij jou dan bij hem.

Als hij naar het vo gaat, dan heeft hij minstens 1 x in de week een toets. Wat wou je daaraan doen dan?

Nicky

Nicky

22-09-2014 om 11:53

angst voor cito

heeft hij helaas enorm. Als het advies toch MAVO is in januari wil ik hem het liefste thuis houden. Maar als het echt niet mag? Hij zal dan echt weinig slapen die nachten. Ik lieg liever niet echter tegen een school.

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 11:55

precies

Je kunt je kind toch wel uitleggen dat het juist leuk is om de cito te doen? Gezellig met de hele klas samen en er hangt niets aan vast. Als jouw kind volgend jaar op de mavo nog steeds stresst over een toetsje moet het alsnog het jaar erop naar kader!

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 11:56

oja

'Barvaux: Maar de NIO is toch ook gewoon een IQ toets. Want dat lees ik op het internet. Dan zal daar toch hetzelfde ongeveer uitkomen als een andere IQ toets? '

Nee dat hoeft helemaal niet, de dochter van mijn vriendin scoorde ver onder mavo en is nu de beste in haar VWO4 klas! Mijn zoon scoorde ook veel te laag voor wat hij nu doet en mijn jongste (de enige met een gemeten IQ test) scoorde ook 16 punten lager!

Je kunt beter trainen op die D en C scores voor begrijpend lezen en spelling, stukken makkelijker!

Angela67

Angela67

22-09-2014 om 11:57

gewoon ziekmelden

gewoon ziekmelden op het laatste moment.
lekker luchtig doen naar hem toe dat de uitslag totaal niet uitmaakt en als hij het geheim kan bewaren dan zeg je dat hij niet hoeft
gr Angela

Dendy Pearson

Dendy Pearson

22-09-2014 om 12:34

grappig Nicky

Wij wonen ook in gelderland, maar dan in het minst intelligente deel VMBO's volop hier, hoger is weinig keuz binnen de 5 kilometer.

Ziekmelding

Een kind dat een Cito niet maakt wegens ziekmelding, krijgt de gelegenheid 2 weken laten alsnog de toets te maken. Wat dan? Weer ziek melden? Dan wordt de leerplichtambtenaar zeker boos.

Wen je kind aan de opzet van een Cito-toets door om de paar weken een toets-blad te oefenen, wijs hem op de kleine dingetjes. Die kleine dingetjes haalde ik uit het oefenboek. Stel je zoon gerust dat ze hem niet lager kunnen plaatsen dan het advies/ inschrijving.

Het nadeel van zo'n eindtoets is dat de kinderen elkaar ' opfokken'. Als je goed kan leren, is zo'n toets geen probleem. Maar 20% gaat naar het VWO, alle anderen zitten minder relaxed in hun bankje.

Barvaux

Barvaux

22-09-2014 om 12:47

Flanagan

'Maar 20% gaat naar het VWO, alle anderen zitten minder relaxed in hun bankje.'

Daar ben ik het juist niet mee eens: juist de kinderen die rond het VWO zitten moeten een bepaalde score halen in sommige steden. Juist op de lagere regionen maakt het veel minder uit.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.