Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

scholierentegemoetkoming

Hai ouders,

Onlangs is mijn dochter 18 geworden en ze zit in 5vwo (op de middelbare dus). In deze situatie heb je van duo recht op een gift (die hoef je dus niet terug te betalen). Het is afhankelijk van ons inkomen hoeveel mijn dochter krijgt.

Onze kinderbijslag is voorbij straks, dus betekent dit dat ze haar scholierengift aan ons moet geven?

Ik hoor van andere ouders die in dezelfde situatie zitten dat de gift puur voor de kinderen is bedoeld.

Wat denken jullie?


Tja

We hebben de scholierenvergoeding ook aangevraagd. Het is een bedrag van rond de honderd euro, voor sommigen misschien meer, en dat krijgt dochter op haar rekening.
Je kunt met je dochter bespreken waar het geld heengaat maar het is zeker niet automatisch van jou.

Jan

Jan

05-07-2017 om 20:25

Kwestie van afspraken maken

Wie betaald wat? (Denk aan verzekeringen en uitgaan)
En wie ontvangt daar voor wat? (DUO en zakgeld)

Hier over gewoon afspraken maken. En dan echte afspraken. Niet eenzijdig opleggen.

V@@s

V@@s

05-07-2017 om 22:18

inderdaad kind besluit

Maar als het geld heel hard nodig is voor het gezinsinkomen dan moet je daar samen over praten.

Hier komt geld ook met verantwoordelijkheid. Dus geen zakgeld meer, en kosten zoals fietsreparaties en zo voortaan zelf betalen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

05-07-2017 om 23:27

Ook

Mijn dochter krijgt het twee maanden, tot ze in september gaat studeren (tenminste, als ik de website goed heb begrepen). Dat is 10% van haar collegegeld dus ze mag het zelf houden voor een sluitende begroting.
In jullie geval zou ik het laten sparen voor het collegegeld volgend jaar. Dan heeft ze dat in ieder geval staan, want er komt geen basisbeurs meer (meestal).

Paddington

Paddington

06-07-2017 om 07:14

Anders verdelen

Als jullie dochter 18 geworden is, dan is zij zelf verantwoordelijk voor heel veel zaken. Waar ze vroeger waarschijnlijk zak- en kleedgeld kreeg, heeft ze daar nu de vergoeding voor. Daarnaast heeft ze ook recht op zorgtoeslag, die ze dan weer kan gebruiken om haar zorgverzekering te betalen (met een beetje bijleg).

Mocht het veel meer zijn (geen idee om welk bedrag het gaat) dan wat ze normaal aan zak- en kleedgeld kreeg, dan zou ik met haar in gesprek gaan wat ze ermee gaat doen. Sparen voor haar studie is een goede mogelijkheid.

mirreke

mirreke

06-07-2017 om 11:31

Wel de overbrugging expliciet aanvragen

Zoon hier krijgt het ook. Sindsdien geen zakgeld meer en ook andere zaken moet hij nu zelf betalen, zoals telefoonkosten ed.

Als je in de zomervakantie ook de overbrugging wilt (die een kind krijgt als het na het eindexamen gaat studeren, moet je die wel ook expliciet aanvragen (dus aankruisen of anders nogmaals apart aanvragen). Dat geldt niet voor iemand in de vijfde, die krijgt volgens mij die maanden gewoon automatisch.

Dit geld komt als een soort vervanging van de kinderbijslag. Dus als jullie altijd de kinderbijslag ergens voor gebruiken, of sparen of wat dan ook, zou ik zeker hierover in overleg gaan met het kind.

Elfje65

Elfje65

06-07-2017 om 14:00

Hier niet aan kind gegeven

Wij betalen alles voor hem. Ook zijn ER, verschik in zorgpremie en alle studiekosten voor de jaren erna. Ik vond het gewoon niet terecht dat hij dat geld dan zomaar in zijn handje krijgt omdat hij toevallig is blijven zitten.

V@@s

V@@s

06-07-2017 om 14:10

waarom betaal je alles?

Zo leert je kind toch niet met geld omgaan?

Dees

Dees

06-07-2017 om 14:23

V@@s

Precies mijn gedachte. Laat hem dat geld ontvangen en bereken wat hij daarvan kan betalen.

Kan me voorstellen dat je hem niet met een studieschuld wilt laten starten maar je zou ook een deel van de studiekosten kunnen betalen en hem zelf ook een deel laten betalen.

V@@s

V@@s

06-07-2017 om 14:54

en hoezo niet gegeven?

Het is het geld van het kind. Er is dus geen sprake van dat je als ouders kunt besluiten om dat geld wel of niet aan je kind te geven. Datzelfde geldt voor de zorgtoeslag waar je kind recht op heeft na zijn of haar achttiende verjaardag.

Paddington

Paddington

06-07-2017 om 14:59

Eens met V@@s

Het is niet het geld van de ouders, het is het geld van het kind. Als een kind 18 jaar wordt, dan krijgt het verantwoordelijkheid. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen ligt het in de lijn van de verwachting dat een meerderjarige in staat is om deze verantwoordelijkheid aan te kunnen. Daarin ligt een belangrijke taak van de ouders: zorgen dat je kind op zijn/haar 18de zelfstandig en verantwoordelijk genoeg is om daar op een goed manier mee om te gaan.

mirreke

mirreke

06-07-2017 om 15:25

Bovendien klopt je redenering niet

Jij lijkt het te zien als een soort beloning voor zittenblijven. Dat is het niet. Het is een compensatie voor het feit dat voor achttienjarigen die nog op het VO-zitten financieel niets geregeld is, terwijl dan wel de kinderbijslag ophoudt.
Deze tegemoetkoming is gewoon van hem. Bovendien hoef jij het niet aan te vragen, maar moet je kind dat zelf doen.
Ik vind het een tekortkoming v/d school als die alle (aankomend) achttienjarigen daar niet op wijzen, bv. via het decanaat.

Als je zoon slim is vraagt hij het gewoon zelf aan. Dat jij ervoor kiest om niet mee te werken aan een onderzoek om te kijken of je kind ook meer kan krijgen, tja dat is aan julliezelf. Ook daarover kun je twisten.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

06-07-2017 om 16:25

Vreemd he

Ik kwam er bij toeval achter omdat een collega het had over de Rutteregeling. Nooit iets over gelezen, en het is toch ruim 100 euro gratis geld.

Elfje65

Elfje65

06-07-2017 om 16:31

Omdat

Het maar een half jaar was en mijnheer geen moeite deed en doet om zelf een baantje te zoeken. Dus met niets doen wel 90 euro per maand vangen, vind ik rijkelijk beloond. Bovendien stopte het toen hij geslaagd was, dus dan zou hij ook zonder geld zitten en kan hij ook niet de vaste lasten betalen. Voor de duidelijkheid ik betaal alleen de verplichte dingen. Pleziertjes en telefoon betaal ik niet. En met geld omgaan kan hij prima hoor. Hij teert bijna het hele jaar op het geld wat hij voor zjn verjaardag krijgt.

V@@s

V@@s

06-07-2017 om 16:37

overbrugging

Als hij eindexamen heeft gedaan en volgend jaar gaat studeren dan heeft hij recht op overbrugging. Dat moet hij dus aanvragen.

Met geld omgaan betekent juist dat je zelf je vaste laste betaalt. Dat vereist juist financiële planning.

Teetje

Teetje

06-07-2017 om 16:51

Hier

Ik heb er ook over nagedacht laatste tijd.
Vind t wel wat lastig. Wij krijgen geen kinderbijslag meer voor hem. Hij werkt en cerdrient 200-300 euro per maand. Daarnaast krijgt hij nu nog 20 euro zakgeld en 40 euro kleedgeld per maand. Hij redt zich prima - geeft veel geld uit aan leuke dingen ( uitgaan, uit eten dn reisjes)

Ik vind t ingewikkeld dat hij g geld krijgt en wijniks meer terwijl onze ladten niet minder worden.

Ik ddnk erover met hem te overleggen dat hij ons 50 euro betaalt ( 50 euro voor jlefing kan hij dan houden). En dat eij z n zoektekistenverzekering bijleggen.

Leek mij goede oplossing. Nu ik dit draadje lees ga ik twijfelen - is het apart dat ik vind dat hij ewoon bij kan dragen aan onze pot ( terwijl wij een goed inkomen hebben) en het me tegen staat dat zijn feestnudget zo groeit?

Elfje65

Elfje65

06-07-2017 om 16:52

Je begrijpt het verkeerd

We hebben het over voorjaar 2016. We hebben er al een jaar hbo op zitten. Dus niks geen tegemoetkoming daarna. Oja, en het zittenblijven kwam niet omdat hij zo zijn best had gedaan. Maar goed, iedereen die het anders doet moet dat helemaal zelf weten. Ik reageerde alleen maar op de openingspost. Zoonlief kon zich trouwens prima vinden in onze onderbouwing hoor. Hij was en is zeker niet zielig.

teetje

teetje

06-07-2017 om 16:53

Zal volgende

Keer de tablet weer gebruiken ipv mobiel. Sorry.

V@@s

V@@s

06-07-2017 om 17:01

tja Elfje

Als je je zoon het geld zelf had laten houden had hij wellicht wel de moeite genomen om het goed uit te zoeken, zodat hij de overbrugging wel gehad had.

Een lesje financiële opvoeding en uitzoeken waar je recht op hebt hadden jullie blijkbaar beiden wel kunnen gebruiken.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

06-07-2017 om 18:23

Hier

maakt onze achttienjarige zowel haar zorgtoeslag als de scholierentegemoetkoming naar ons over. Wij betalen de zorgpremie en de rest van de medische kosten, geven haar kost en inwoning. Het zakgeld en kleedgeld maken wij dan weer over naar haar. Als ze straks gaat studeren doen we het weer anders, daar denken we nog over na wat voor ons de beste manier is.

Met geld omgaan kan ze geweldig goed dus we hoeven het niet meer in te zetten als leermiddel.

Aagje

Elfje65

Elfje65

06-07-2017 om 19:03

V@@s

Wat ben ik blij dat er mensen zijn zoals jij die lekker ongefundeerd hun mening spuien en dat als waarheid zien. Heerlijk.

Elfje65

Elfje65

06-07-2017 om 19:06

En dan nog iets

Over welke overbrugging heb je het in godsnaam. Misschien moet jij leren lezen.

dochter

heeft t ook gehad en we hebben t haar op de studierekening laten storten, zo heeft ze minder schuld straks, vond ze prima. Ook de zorgtoeslag gaat daar op. Wij betalen de zorgpremie. Dochter werkt veel en nu ze op kamers gaat heeft ze heel de begroting al klaar hoe ze alles wil gaan doen.

V@@s

V@@s

06-07-2017 om 19:10

tja

daar is de overbrugging voor, voor geslaagden die daarna gaan studeren. Precies de situatie die jij voor je zoon beschrijft. Jammer dat hij hem niet aangevraagd heeft.

Elfje65

Elfje65

06-07-2017 om 19:19

Pff

Nog maar een keer dan. Heb ik gezegd dat zijn tegemoetkoming was gestopt dan. Nee, allemaal aannames dus. Geloof me, ik kan heel goed zoeken waar ik recht op heb. Wat een nare opmerking van jou.

Overbrugging

Het is een vergoeding van maximaal 4 maanden tussen voortgezet onderwijs en vervolgstudie. Dochter kwam niet in aanmerking omdat ze in januari al gestopt was met haar MBO opleiding en in september teruggaat naar de HAVO.
Vorig jaar kreeg ze in die periode nog kinderbijslag en dan heb je er ook geen recht op.

V@@s

V@@s

06-07-2017 om 19:27

tja

Baseer me geheel op wat jij schrijft. Hij was achttienplus en kreeg scholierentoeslag. Dat betekent dus dat hij op het VMBO/Havo/VWO zat destijds. (MBO en achttienplus is studiefinanciering). Vervolgens schrijf je dat hij geslaagd is èn dat hij er inmiddels een jaar HBO op heeft zitten èn dat de tegemoetkoming gestopt is na zijn slagen.

Oftewel er was recht op overbrugging, maar die heeft hij dus niet gehad.

Elfje65

Elfje65

06-07-2017 om 19:29

Anne J

Klopt, weet ik en omdat je al de scholierentegemoetkoming krijgt loopt dat automatsch door tot het nieuwe schooljaar. Daar hoef je niets voor te doen. Masr ja, dat wist V@@s allang natuurlijk.

V@@s

V@@s

06-07-2017 om 19:31

dacht schrijf je niet

Je schrijft dat het stopte na zijn slagen.

V@@s

V@@s

06-07-2017 om 19:32

niet automatisch

en nee het loopt niet automatisch door, alleen als je het aanvraagt (want je hebt alleen recht op overbrugging als je gaat studeren, niet als je daarna iets anders gaat doen).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.