Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Ouders gezocht met kinderen met dyslexie

Hoi, na een heel traject aan testen e.d. heeft mijn zoontje een dyslexie verklaring. Hij zit in groep 4, en is in groep 3 blijven zitten. Het is voor hem heel moeilijk, vooral het tempo en begrip van zijn klasgenootjes. Hij wordt nu binnen de school behandeld via Giralis. En is eerder vanuit ons zelf bij Merkelbach onderzocht. Ik ken verder geen mensen met kinderen met dyslexie, en zou het liefst een gewone school vinden in de buurt, met bv een speciale dyslexie klas ofzo. Graag andere ervaringen. groetjes

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Dyslexie

Hoi Anisha,

Wat fijn dat dyslexie zo vroeg is vastgesteld, dat is een groot gewin voor je kind.

Het is per kind verschillend waar behoefte aan is. Groter lettertype is in ieder geval een belangrijk ding. Mijn dochter werkt sinds een poosje met haar eigen laptop op school (zit op VO) en dat is een enorme vooruitgang. Zo kan ze de spellingscontrole zelf grotendeels aanpassen en vooral het lettertype vergroten.

Ikzelf zou er niet voor kiezen om mijn kind in een speciale klas voor dyslecten te zetten. Als die uberhaupt zou bestaan? Dyslexie is for life dus hoe eerder je kind er zelf mee leert te dealen hoe beter. In het gewone leven is ook geen speciaal hoekje voor dyslecten.

Het tempo kan inderdaad een probleem zijn, maar kinderen die een dyslexieverklaring hebben kunnen met school afspreken dat ze langer over bepaalde taken/toetsen mogen doen. Een toets die bijvoorbeeld gisteren is opgegeven voor vandaag is funest (althans, hier).

Om meer begrip in de klas te geven zou je zoon bv een spreekbeurt over dyslexie kunnen houden? Of in samenspraak met de juf er in de klas iets over vertellen.

Dyslexie is een automatiseringsprobleem, dus het kan ook dat straks blijkt dat je zoon problemen heeft met meerdere dingetjes. Formules met rekenen, de tafels uit zijn hoofd leren bijvoorbeeld.

Goed dat je zelf expertise buiten school hebt gezocht, en dat ze op school met je zoon aan de slag gaan. Wat doen ze dan precies? Gaan ze dan met hem lezen bv?

Overleg met de leerkracht is erg belangrijk, en aangezien de overdracht naar het volgende jaar niet altijd vlekkeloos verloopt onder leerkrachten (is mijn ervaring), ging ik altijd begin van het nieuwe schooljaar met de docent in gesprek. Dat doe ik nog steeds trouwens, maar mijn dochter heeft niet alleen dyslexie. Zo voorkom je misverstanden en is weer even helder doorgesproken waar de kansen en beperkingen liggen.

Groet, Moppeke

Marjolein

Marjolein

02-03-2013 om 11:56

Zoek op dyslexie

Hoi Anisha, hier zijn veel ouders met goede tips. Maar ga je vooral eerst ook zelf inlezen. Verzamel veel informatie, kijk wat je voor je kind kunt gebruiken.
Je zult jezelf moeten bedwamen tot expert, die met je kind meegroeit. Hulpverleners, juffen, RT/IB'ers komen en gaan, maar jij blijft de vertegenwoordiger van de belangen van je kind.
Naast Ouders Online vind je ook veel ervaring op www.dyslexieforum.nl

anisha

anisha

05-03-2013 om 15:05 Topicstarter

Nav tweede test behandelplan binnen school

Hoi, na onze onafhankelijke test bij merkelbach, kwam er enkelvoudige dyslexie uit, maar school wilde hem jaar daarna door Giralis opnieuw laten testen, zodat hij een dyslexie zware verklaring zou krijgen. Voorheen gingen wij zelf 1,5uur per week na school naar logopedie. Nu wordt hij binnen school behandeld, 45min per week door giralis. Zij adviseerde om met eigen logopedie praktijk te stoppen, dit was te veel. Wel moet hij 20 min huiswerk per dag thuis maken, helaas lukt dit niet altijd even goed. Waardoor, er nu wordt beweerd dat het hier stuk op zou lopen. Ik weet het niet, wat ik wel weet is dat mijn zoontje het er echt moeilijk mee heeft, ook uit schaamte en begrip rest van de klas. Toen ik hem moest laten testen, heb ik diep in de buidel moeten tasten om hem bij merkelbach te laten testen, dit is niet erg, alleen had ik het advies van girallis eerder gehad. Het is een hele zoek actie, en snap het advies wat steeds te laat komt niet. Het is zelfs zo dat als dit huiswerk stukje niet 100 procent aansluit we kunnen fluiten naar die behandeling die zo uitermate goed zou zijn voor mijn zoontje. OOk omdat mijn zoontje is blijven zitten, en zij werken met combie klassen is hij de oudste, de grootste en degene met dyslexie. We doen thuis wat we kunnen, en ik wil het beste maar, krijg toch de indruk dat de verantwoording geheel bij mij ligt, vooral het stukje dat er niet echt vooruitgang in zit. pfffff echt soms lijkt het alsof hierdoor alles verkeerd loopt en te zwaar de nadruk hier op ligt. mvg ik hoop dat het goed komt

anisha

anisha

05-03-2013 om 15:08 Topicstarter

Dankjewel

INDERDAAD de samenwerking is zo belangrijk, en toch ook specialisme, vooral omdat ik ook merk dat niet iedere leerkracht even goed om kan gaan met het feit dat haar leermethodiek, bij mijn zoontje niet aanslaat. Wat logisch is, maar daar moeten wij niet de dupe van zijn.

Marjolein

Marjolein

06-03-2013 om 12:46

Hmm....

Anisha,
Wat zit jij in een moeilijk parket!
Ik vond het altijd heel fijn om ook extern begeleiding te krijgen. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou als moeder. Je hebt deskundige aan jouw kant staan, echt fijn vond ik dat. Juist in die moeilijke begin periode.
"vooral omdat ik ook merk dat niet iedere leerkracht even goed om kan gaan met het feit dat haar leermethodiek, bij mijn zoontje niet aanslaat. Wat logisch is, maar daar moeten wij niet de dupe van zijn."
Dit is zo herkenbaar, leerkrachten die het een kind kwalijk gaan nemen dat hun methodiek niet aanslaat. Au! Heel naar. Blijf zoveel mogelijk aan de kant van je kind staan.
Het blijft natuurlijk laveren. Op zich is het fijn en goed, dat school de uitdaging oppakt en er zelf iets aan wil doen. Op zich denk ik verstandig om hier positief tegenover te staan, maar ook positief kritisch. Volg de resultaten en kijk vooral ook naar je kind. Tegelijk extern oefenen kon wel eens teveel worden inderdaad.
Is het een optie om de externe behandeling die je nu stopzet, later weer op te pakken? Eventueel aanvullend op het traject op school.
Hou goed in de gaten of school er inderdaad zo actief mee gaat werken en blijft werken als ze nu zeggen. Tussen zeggen en doen gaapt soms een behoorlijke kloof...
Veel sterkte en succes!

anisha

anisha

08-03-2013 om 01:10 Topicstarter

Hoop op vooruitgang

Hoi en dankjewel, ik heb ook hierover al in bovenstaand onderwerp Iemand ervaring met iwal of onl i.v.m. dyslexie? gereageerd. Het enige wat jammer is, dat na zoveel onduidelijkheid enz. er geen vooruitgang is althans op dit moment, en afgelopen jaar. En wisselen van school, denk ik aan vooral om fris opnieuw te beginnen, of id speciaal onderwijs maar gaat dit zomaar, groetjes

P

P

08-03-2013 om 07:41

Hier al ruim een jaar ervaring met O&A http://www.onderwijsadvies.nl/ en dus ONL: http://www.onderwijsadvies.nl/index.php/gedrag-en-dyslexie/

Persoonlijk denk ik dat het belangrijker is of er een klik is tussen jou en de begeleider en tussen kind en de begeleider dan het precieze instituut.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.