Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Oei, selectie op het MBO.

Wij komen er vandaag achter dat er van de 90 aanmeldingen op het MBO (verzorgende ig), maar 25 toegelaten worden. Dochter moet een 2e keus opleiding bedenken. Ze wil heel, heel graag kraamverzorgster worden en ze heeft geen idee wat ze anders moet gaan doen. Bovendien is ze vrij laat. We hebben ook geen idee of ze ergens anders in moet gaan schrijven. En moet ze bij de intake nu wel of niet vermelden dat ze de opleiding wil doen om de kraam in te gaan of niet? De opleiding is gericht op ouderenzorg, het 3e jaar kies je dan voor de kraam. Aanmelden op een andere school kan ook, maar als ze in die plaats moet gaan stage lopen loopt ze vast met de tijden van het openbaar vervoer. Een andere school is zeker 50 kilometer verderop en het openbaar vervoer is hier niet ze best. De school waar ze op ingeschreven heeft is hier in onze woonplaats. Dilemma dus.


Andere zorg opleiding?

Er zijn meerdere zorgopleidingen, MZ bijvoorbeeld? Is ook zorg, maar minder aan het bed, ook activiteiten.

Ook wil iedereen kraamverzorgster worden die de opleiding gaat doen, ik zou het niet zeggen als ik haar was, maar meer algemeen: graag in de zorg willen werken.

Dalarna

Dalarna

23-04-2014 om 09:11

maar

Stage lopen hoeft toch niet perse daar?

Hier in de regio idem

Hier hetzelfde probleem met de mbo opleidingen in de zorg. Dit jaar voor het eerst! Het heeft te maken met het enorme tekort aan stageplekken. Er worden niet meer leerlingen aangenomen dan dat er stageplekken zijn.
De afgelopen jaren kwam het geregeld voor dat er leerlingen zonder stageplekken waren. En dat ondanks alle mogelijke moeite van school en leerling.
Het is allemaal heel dubbel. Er word geroepen dat er zo veel werk in de zorg is, mensen moeten langer thuis blijven wonen en meer zoet dicht bij huis.
Aan de andere kant worden mensen in de zorg bij bosjes gewoon ontslagen na jaren trouwe dienst.

Melleke, wat de beste tactiek is weet ik niet. In elk geval toch ook maar elders aanmelden? Is de concurrentie daar kleiner? En hoe gaat het ondertussen ?

Ik was al benieuwd

Ja, vreemd verschijnsel.
Is je dochter nog kwalificatieplichtig? Volgens mij kan de mbo school dan helemaal niet weigeren.
Ik snap helemaal niet hoe deze kwestie moet worden aangepakt en uitgelegd. Je kan toch niet van mbo leerlingen vragen dat ze dan een-twee-drie in godsnaam kiezen voor de studie die over is?
Mbo studeren is ook niet gratis, toch? Zeker niet als je het 50 km verderop moet zoeken.

Marie

Marie

23-04-2014 om 10:45

nivo ?

welk nivo wil je dochter gaan doen?

Als dat bijvoorbeeld 2 of 3 is, kan ze ook eerst iets anders "verzorgends" doen en dan als ze naar 4 gaat nog een poging doen om ingeloot te worden.

Over het tekort aan stageplekken. Ik ken iemand die het examenjaar MBO-4 SAW over moet doen, omdat ze geen stageplek had afgelopen jaar. Ze zei dat het voor bijna alle examenkandidaten van haar jaar geldt. Ze heeft nog steeds geen stageplek kunnen vinden. Probleem is natuurlijk ook nog eens dat diegenen die nu in het derde jaar zitten na de vakantie ook een stageplek nodig hebben......

Melleke75

Melleke75

23-04-2014 om 13:11 Topicstarter

Ik weet het ook niet.

Ik maak me echt zorgen. Ze wil niveau 3 gaan doen. En in de andere plaats naar school en hier stage lopen gaat niet, want de stageplaatsen die er zijn, zijn voor de leerlingen van de school hier. En alle tehuizen zijn van dezelfde organisatie, dus uitwijken naar een andere gaat ook niet. Veel willen er niet de kraamzorg in, meestal maar 2 per klas. Dat valt dus mee. We gaan haar nu toch ook maar in een andere plaats op 2 scholen inschrijven voor verzorgende ig en ook maar voor spw. Ze wil helemaal de zorg niet in, ze wil met kleine kinderen werken en haar droom is de kraamzorg en als dat niet kan iets anders met kinderen.

Mach: ze staat nu wonderwel 'maar' 2 onvoldoendes. Een 5 voor Frans en een 4,6 voor biologie. Ze kan het nog halen. De rest is voldoende. We hopen op een 5 voor bio en de rest hopelijk voldoende. Ze heeft wel compensatie gelukkig. Duimen draaien dus.

Melleke75

Melleke75

23-04-2014 om 13:14 Topicstarter

M. LAVELL

M. Lavell, ze is 16 en moet dus nog naar school. Het komt er dus wel op neer dat ze dan maar iets anders moet kiezen. Maar ze wil helemaal niets anders. Economie ligt haar niet, kappersopleiding niet, schoonheidsspecialiste vindt ze vreselijk. Ze weet het niet.

bibi63

bibi63

23-04-2014 om 13:46

vol=vol

Heel vervelend inderdaad, maar vol=vol of je nu leerplichtig bent of niet. Gebeurt ook op basisscholen en VO's en moet je uitwijken/andere keuze maken. Kan ook heel vervelend zijn, zeker als je bewust kiest voor bijv. Montesori o.i.d.
Mijn dochter moet zich volgend jaar inschrijven. Wil ook 'iets met mensen of dieren', verder weet ze niks. Dus ben benieuwd.
Overigens is het inderdaad heel vreemd dat er geen stageplekken zouden zijn. Al die mensen die liggen te verpieteren..... Maar het zullen wel officiele plekken moeten zijn, dus men kan die leerlingen niet zomaar in zetten als helpende handen (wat wel heel nuttig zou zijn natuurlijk). Hopelijk gaan ze daar komend jaar iets op verzinnen.
Gr. Bibi

Met kinderen

Dan kan je ook Pw kiezen.

Spw bestaat niet meer, is nu pedagogisch werk (op een kinderdagverblijf), maatschappelijke zorg (gehandicapten, ouderen of psychiatrie)of onderwijs assistent.

Melleke75

Melleke75

23-04-2014 om 13:57 Topicstarter

Bibi

Bibi, wij hebben nog nooit te maken gehad met wachtlijsten. Niet op basisscholen en niet op vo scholen. En bij de open dag was hier ook nog geen sprake van. Integendeel. Kennelijk kan het zo snel veranderen. Als 2e keus zal het dan wel pw gaan worden. Eerste jaar is alle 3 in 1, na dat jaar moet ze dan kiezen. Maar ik ben bang dat die ook zo vol zit, 60 jongeren moeten tenslotte op een 2e keuze ingeschreven worden en dit is dan de enige optie die hier beschikbaar is. Anders komt ze uit bij de kappersopleiding en de opleiding voor schoonheidsspecialiste.

Bezwaar maken

In dat geval Melleke, zou ik bezwaar maken.
Vol = vol telt niet, bovendien is dat ook niet het argument dat de school geeft.
Met pruttelt wat over stage, maar is dat in het eerste jaar al een probleem dan? En het tweede? Loopt ze in die eerste twee jaar (tot haar 18e) al tegen een mogelijk gebrek aan stageplaatsen op, of is dat pas daarna (in het 3e of 4e jaar) een probleem?

"Maar ze wil helemaal niets anders. Economie ligt haar niet, kappersopleiding niet, schoonheidsspecialiste vindt ze vreselijk. Ze weet het niet."
Daar gaat het wel over. Economie ligt haar niet en op nog meer kappers of schoonheidsspecialsiten zit helemaal niemand te wachten. Je dochter wordt geacht een verstandige keuze te doen die rekening houdt met haar eigen capaciteiten, de kansen op werk en de kosten van de studie.
Ze moet bovendien (kwalificatieplicht).

Zo is dat

"Kennelijk kan het zo snel veranderen."
Inderdaad. Dus als je dochter een of twee jaar terecht kan zonder tegen stage-probleem aan te lopen, dan is dat genoeg. Tegen die tijd is het probleem van nu (van gisteren op vandaag) wellicht alweer opgelost. Zo niet dan kan ze tegen die tijd (ze is dan 18) wel redelijkerwijs wat verderop naar school. Desnoods naar België.

bibi63

bibi63

23-04-2014 om 14:15

Uhhh, nou

Op het MBO maakt stage een belangrijk onderdeel uit van de opleiding. Bij een BBL opleiding zelfs 60% (3 a 4 dagen werken, rest naar school) een bij een BOL opleiding ca. 20%. En dat alles vanaf het begin. Dus niks 3e of 4e jaar pas. Dus stage is vanaf het begin een essentieel onderdeel.
Verder moet het stagebedrijf een erkend leerbedrijf zijn én er moet een stagebegeleider/praktijkopleider bij betrokken zijn. M.a.w. als er op dit moment te weinig erkende stagebedrijven zijn en dus te weinig plaatsen, dan heb je wel degelijk een probleem, dus ook de school.
Hopelijk gaan we dit anders organiseren, maar dat zal niet 1,2,3 opgelost zijn en zeker niet voor de leerlingen die nu naar het MBO gaan.
Bibi

bibi63

bibi63

23-04-2014 om 14:18

'moeten'

En dat een 16 jarige naar een vervolg opleiding moet is een feit. Dat het niet kan op de keuze die je wil is heel erg vervelend, ook een feit. En dat een MBO school vol kan zitten (wbt aantal leerlingen en/of stageplekken) is ook een feit.
Bibi

bibi63

bibi63

23-04-2014 om 14:18

'moeten'

En dat een 16 jarige naar een vervolg opleiding moet is een feit. Dat het niet kan op de keuze die je wil is heel erg vervelend, ook een feit. En dat een MBO school vol kan zitten (wbt aantal leerlingen en/of stageplekken) is ook een feit.
Bibi

Welke MBO Melleke?

Over welk ROC gaat het eigenlijk? Staat er iets op de website?

Bibi, In heel Nederland wordt het tekort aan stageplaatsen MBO geschat op 27.000. Dat stond afgelopen januari al in het Parool.
Waar moet het kind van Melleke heen? Naar ergens waar nog wel plaats is? En dat is waar dan?
Ik kraak mijn hoofd op zoek naar ondernemerschap dat wellicht nog op te breken is voor zoveel plekken.
Aha, ik weet het.
PROSTITUTIE!

Tja, je moet toch naar school meid. Beetje jammer dat het niet de opleiding van je keuze is, maar waar ween wil is, is een weg.

Melleke75

Melleke75

23-04-2014 om 14:33 Topicstarter

Stage

School regelt de stageplaatsen hier, de leerlingen niet. Die stageplaatsen worden gerealiseerd door een organisatie. Deze heeft alle bejaardentehuizen onder haar hoede. Elk tehuis hier valt onder hen. 1 tehuis gaat sluiten. Het personeel van dat tehuis is onderverdeeld over de overige tehuizen. In de andere tehuizen zijn afdelingen gesloten door de bezuinigingen. De organisatie heeft een x aantal stageplaatsen. Die moeten ingevuld worden door de leerlingen van niveau 1 t/m 4 van zowel bol als bbl. Daar zijn er dus niet veel van. Alle niveaus lopen om de beurt stage in blokken van 10 weken. Niet tegelijk ivm de beperkte stageplaatsen. Ze zal dus noodgedwongen in moeten schrijven in een andere plaats in de hoop daar aangenomen te worden, maar daar schijnen ze hetzelfde probleem te hebben. Dus ook een beperkt aantal plaatsen. En daarbij weten we niet hoe flexibel ze zijn met de begin en eindtijden van de stage, dit ivm de bus en trein waarmee zij dan moet reizen.

Melleke75

Melleke75

23-04-2014 om 14:38 Topicstarter

M. LAVELL

De Friese Poort Emmeloord. We gaan haar nu ook aanmelden op het Deltion in Zwolle en Landstede Zwolle. En dan maar op meerdere opleidingen in de hoop dat ze ergens tussenkomt. En misschien wordt ze wel toegelaten hier, alleen is de intake pas eind mei, we zullen dus eerder aktie moeten ondernemen, anders is alles vol.

Inhoud veranderen

Sorry dat ik even doorzeur, maar dan gaat het dus om deze opleiding http://www.rocfriesepoort.nl/12421/verzorgende-ig/

Ik citeer Welke vakken krijg je?
Nederlands
Engels
Rekenen
Anatomie
Communicatie en Interactie
EHBO
Huishoudkunde
Verpleegtechnische vaardigheden
Kraamzorg
Kennis over de verschillende doelgroepen
Basiszorg
Anatomie/Fysiologie
Tiltechnieken
Loopbaan Burgerschap
Levo
Intervisie

Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)
De opleiding is ingedeeld in vier periodes. Iedere periode wordt afgesloten met een toetsweek (niet in de vestiging Emmeloord). Tijdens je opleiding besteed je een aantal van deze perioden geheel of gedeeltelijk aan Beroepspraktijkvorming (BPV).

Heel veel theorie dus. Inderdaad ook stage (BPV), maar er wordt niet duidelijk vermeld wanneer en hoeveel dan. Dat hoeft ook niet. Er is geen wet die zegt hoeveel stage er moet zijn. Volgens mij niet eens dat er stage moet zijn. De inhoud van het MBO onderwijs wordt samengesteld door de opleidingen en de bedrijven uit de regio.

Die inhoud kan dus veranderen. Dat in combinatie met veel en toch wel pittige theorie in de opleiding, maakt dat ik vind dat de school helemaal geen leerlingen mag weigeren vanwege een gebrek aan stageplaatsen. Begin dan met theorie en doe een flink deel van het mensenwerk in rollenspellen. Zo gaat dat op de faculteit geneeskunde ook (ze verbinden en onderzoeken elkaar).

Wat je dochter ook kan doen is zelf een stageplaats zoeken. Bij de huisarts, de huisartsenpost, een verloskundepraktijk, of praktijk voor fysiotherapie. Laat haar zich niet druk maken om de vraag of dat dan wel een erkend leerbedrijf is, want zo moeilijk is het niet om dat te worden.

Ik vind dat je dochter zich niet moet laten ontmoedigen, juist omdat het probleem van stages niet alleen voor de zorg op gaat, maar voor heel veel studies (vooral mbo trouwens).
Je ergens anders heen laten sturen is volgens mij een gebed zonder einde. Er is overal een tekort aan stageplaatsen. Er is overal een tekort aan werk.

Melleke75

Melleke75

23-04-2014 om 15:14 Topicstarter

Kraam

Ze mag pas in het 3e jaar kraamzorg kiezen en daar ook stage in lopen. De 1e 2 jaar zijn gericht op ouderenzorg. Zelfs de intake is opgebouwd uit rollenspellen mbt ouderen. Op de open dagen wordt ook alleen over ouderen gesproken. Er zijn maar weinig leerlingen die de kraamzorg in willen hier. Ze moet dus eerst 2 jaar zich richten op ouderen, daarna kan ze pas kiezen voor de kraam. Ze kan wel een stageplaats zoeken, alleen verhoogt dat de toelatingskans niet. Er zijn nog steeds maar 25 plaatsen en zij is de laatste lichting voor de intake. Dan zijn de meeste plaatsen al vergeven.

Melleke75

Melleke75

23-04-2014 om 17:24 Topicstarter

Ingeschreven

Nou, we hebben ook maar ingeschreven op 2 scholen in Zwolle. Deltion richt zich 3 jaar lang alleen op algemene zorg, Landstede heeft in het 3e jaar een aparte klas voor kraamzorg. Daar heeft ze dus ook ingeschreven voor VIG. Bij Deltion heeft ze ingeschreven op ped. medewerker kinderopvang en in Emmeloord ook, alleen is daar het eerste jaar nog een algemeen jaar (onderwijsass. maatsch. zorg en ped. medewerker kinderopvang). Na het 1e jaar maak je een keuze. Nu maar zien waar ze toegelaten wordt.

bibi63

bibi63

23-04-2014 om 17:36

Uhhh miriam

Uhhhhhh, Ik zou het ook niet weten. Een heel vervelend probleem. Als er te weinig stageplekken zijn, dan moet e.e.a anders georganiseerd gaan worden. Ofwel de manier van opleiden, ofwel de wijze waarop stage gedaan kan worden. Maar nu lopen we er tegenaan. Of niet soms?
Bibi

Yvonne

Yvonne

24-04-2014 om 07:51

bbl

Als ze graag de kraamzorg in wil kan ze solliciteren bij een kraamzorginstelling als leerling kraaamverzorgende en dan de bbl opleiding gaan doen. Ik ben zelf kraamverzorgster en zo heb ik verschillende stagaires begeleid die op die manier hun diploma hebben gehaald. Ze krijgt dan een opleiding die echt alleen gericht is op de kraam en ouderenzorg komt niet aan bod. Het enige is dat ik niet weet of ze voor deze route wellicht te jong is.

Melleke75

Melleke75

24-04-2014 om 08:15 Topicstarter

Yvonne

Ik las er iets over, dat was voor 21 jarigen. Er waren verschillende lengte afhankelijk van vooropleiding. Er was namelijk alsnog ig voor nodig. Maar ik kan me er wel eens verder in gaan verdiepen. Voordeel van ig doen vond ik dat ze dan zowel in de ouderenzorg terecht kan als in de kraam. Maar ik ga het eens uitzoeken!

Aktueel

Heet in het nieuws het initiatiefwetsvoorstel van CDA en PvdA om de kwalificatieplicht op te trekken naar 21 jaar. Het belangrijkste argument: voor jongeren tot 18 jaar heeft het ook geholpen.....

Dat laatste valt dus nog maar te bezien. Want het stuwmeer van het tekort aan stageplaatsen leidt nu daadwerkelijk tot het niet toelaten van leerlingen tot een opleiding. Hoe lang zullen 16 jarigen zich van het kastje naar de muur laten sturen? Wat als nóg meer leerlingen er gebruik van moeten maken?

Ik denk dat de 'oplossing' die MBO scholen kiezen (selectie aan de poort) ertoe leidt dat het aantal schoolverlaters tussen 16 en 18 weer enorm zal stijgen.

het is echt een probleem

want opleiden zonder stage kan niet. En de regering heeft ervoor gezorgd dat er enorm bezuinigd is in de verzorgingshuizen en verpleeghuizen. En daardoor zijn er ook geen stageplekken genoeg. Wat moet de school dan? Een schriftelijke cursus verzorging? Mensen van de straat plukken om te wassen en een injectie te geven?
Ik ben bang dat de scholen er niet veel aan kunnen doen.
In de toekomst zullen er als het goed is meer thuiszorgers nodig zijn. Maar vooreerst wordt iedereen en alles afgeknepen en staan er verzorgsters en verpleegkundigen op straat.

Inderdaad

Ja, het is een enorm probleem. Zo enorm dat je het niet op de nek van 16 jarigen kunt schuiven. Als iemand er iets aan moet doen, dan is het de school (het schoolbestuur, de mbo raad ism met de overheid).

Een ROC heeft een regionale functie o.m. voor het bieden van leerplichtig onderwijs. Men kan daar niet onderuit door iets te sputteren over stageplaatsen. Die kinderen moeten toch naar school. Bovendien kent de opleiding ook een theoretische component. Biedt dat dan op zijn minst.

MBO3, zoals in dit voorbeeld, is een opleiding met minimaal 1800 contacturen. Dat is ruim twee jaar schoolonderwijs. Ook zonder stage.

Die stage kun je ook opschuiven naar het laatste jaar.

Melleke75

Melleke75

24-04-2014 om 17:33 Topicstarter

Voor nu.

Lijkt dochter mazzel te hebben. Er zijn 21 plaatsen en degenen die het eerst aangemeld hebben gaan voor. Dochter zat bij de eerste 21 aanmeldingen en als haar intake goed verloopt is ze verzekerd van een plaats. Mits ze slaagt natuurlijk. Eerlijk vind ik het systeem niet, want wanneer de rest op tijd was, maar later dan anderen, vissen ze wellicht alsnog achter het net. De decaan van haar school heeft contact gehad met het roc en ook haar is verzekerd dat dochter voorrang krijgt. Ondertussen iedereen voor de zekerheid ook op andere scholen aangemeld, je weet tenslotte maar nooit.

Melleke75

Melleke75

24-04-2014 om 17:34 Topicstarter

O en...

Bovenstaande info kreeg ik van het roc zelf. Die heb ik vandaag aan de telefoon gehad.

M lavel

"Er is geen wet die zegt hoeveel stage er moet zijn. Volgens mij niet eens dat er stage moet zijn. De inhoud van het MBO onderwijs wordt samengesteld door de opleidingen en de bedrijven uit de regio."

Die wet is er nu wel. Heet focus op vakmanschap. Onderwijsuren en stage uren zijn vastgelegd. Eerste jaar 700 uur les en 300 uur stage. Gaat per september a.s. In. De gehele wet gaat per september 2016 in, maar per september as dus alvast de verplichte uren.

En omdat veel verzorgingstehuizen nu sluiten levert dat veel problemen op bij de zorgopleidingen.: geen cliënten om voor te zorgen, geen personeel om studenten op te leiden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.