Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
charly

charly

14-10-2017 om 19:52

nog meer profielkiezers?

Dit jaar profiel kiezen, toch wel wat spannend.
Nog meer ouders van kinderen die dit jaar gaan kiezen? Zijn ze er al uit?
Dochter hier heeft niet echt uitgesproken voor of afkeuren, dus kan nog veel kanten uit. Ben benieuwd.


Ja!

Ik heb zoon eens wat vakken laten noemen die hij graag wilde volgen. Daar rolde direct Natuur en Gezondheid als mogelijkheid uit.
We zullen zien, gaan eerst alle info-avonden maar eens bijwonen. Voor mij is het allemaal nog nieuw.

Anke

Anke

14-10-2017 om 20:54

zittenblijver

Zittenblijver hier (in de 3e), dus hele circus hebben we afgelopen jaar al gehad. Gelukkig was het voor hem toen al duidelijk en dat blijft het ook nu wel. Dus was qua keuze niet heel ingewikkeld.

Heel misschien dat er nog iets verandert qua keuzevak. Hij had het zelf al erover om misschien volgend jaar een vak extra te kiezen, omdat hij het ene keuzevak leuker vindt maar beter is in het andere.

We zullen zien.

Persoonlijk ben ik erg voor een breed pakket (dus eigenlijk: met de betavakken), maar natuurlijk alleen als je kind het een beetje redelijk kan. Je wilt niet dat je kind het eindexamen niet haalt vanwege betavakken.

Maar als je kind bèta wel kan, ben ik er wel voorstander van. Kun je alle kanten uit en in de derde weten de meeste nog niet (blijvend!) wat ze willen gaan studeren. Het is jammer als je je keuze voor vervolgstudies beperkt door betavakken te laten vallen (maar nogmaals: alleen als je kind het een beetje redelijk kan).

40er

40er

14-10-2017 om 21:01

Hier ook

Liefst zonder taal.... en verder? We gaan het ook wel beleven. Er komt een heel traject met toetsen over interesse en kunnen.

charly

charly

14-10-2017 om 21:09

dochter

heeft nog geen flauw idee wat ze later wil gaan doen.
Ik hoop daarom ook wel dat ze breed kiest, puur om meer mogelijkheden te hebben.
Waarschijnlijk wordt het ook wel natuur, want geschiedenis vindt ze niet geweldig.
Volgens mij kan ze hier op school wel vrij makkelijk kiezen, er worden geen hoge eisen gesteld aan bijv wiskunde b. Het moet wel voldoende zijn, geloof ik. (En overgang mag met 1 onvoldoende binnen gekozen pakket)
Er wordt wel geadviseerd maar leerlingen zijn vrij om te kiezen verder, al zijn de mogelijkheden niet al te groot.

Maar weten of je kind iets 'redelijk kan' vind ik daardoor wel wat lastiger inschatten. Natuurkunde heeft ze nu pas, gaat vooralsnog goed maar is nog pril natuurlijk. Scheikunde heeft ze nog niet, dus dat is lastig inschatten.

maan.

maan.

14-10-2017 om 21:47

Blijft lastig!

Profielkiezers heel veel succes! Hier destijds ook lang getwijfeld, is uiteindelijk voor EM gegaan en doet nu een sociale studie. Toevallig maakte ze deze week de opmerking dat ze weinig aan al die vakken had gehad; alleen wiskunde A en ANW (destijds verplicht, nu afgeschaft?) Komt terug in haar studie, biologie had mooi geweest met deze studie maar kon niet in een alfa-pakket.

Emmawee

Emmawee

14-10-2017 om 23:47

Makkie

Zoon wil verder in de muziek en heeft een brede interesse in maatschappelijke onderwerpen. Cultuur en Maatschappij dus. Hij twijfelt alleen nog tussen aardrijkskunde en economie.

lisbeth

lisbeth

15-10-2017 om 08:59

Hier ook

Dochter moet dit jaar profiel kiezen. Het wordt zeker geen beta profiel. Welke van de twee overige profielen weet ze nog niet, ik was zelf aan beide aan het denken.

Li

Li

15-10-2017 om 09:28

hier ook

Krijgen jullie goede voorlichting? Met NT kun je bijna alles, maar het moet maar kunnen natuurlijk. Sowieso zijn er veel vakken die wiskunde B vragen, en voor geneeskunde heb je NT nodig, wat krankzinnig is omdat je die natuurkunde nooit nodig zult hebben.

Uitgangspunt is natuurlijk wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Maar als je al aan bepaalde studies denkt als (eventuele) opties, zou ik eens kijken bij de vervolgopleidingen naar de verplichte vakken. Je zal je nog verbazen: Frans zonder Frans bijvoorbeeld. Voor sociale geografie mag je elk pakket hebben, maar voor fysische geografie een beta pakket met natuurkunde, en ga zo maar door, het is echt verbazend.

Overigens zijn er ook mogelijkheden als je het verkeerde pakket hebt gekozen, met zomercursussen. Maar dan moet je er natuurlijk niet al te ver naast zitten.

Onzin.

Er zit heel veel natuurkunde in geneeskunde.

Ingrid

lisbeth

lisbeth

15-10-2017 om 12:22

Tutor

Oudste heeft een tutor en die pakt het hele profiel verhaal op met haar. Oudste heeft nog geen idee wat ze wil gaan doen na deze school. Ze zal dus vooral kiezen op interesse en niet op wat ze wil worden of wat ze wil gaan studeren

charly

charly

15-10-2017 om 12:37

ja lastig

Lastig vind ik het ook wel hoor, wat weten ze nu helemaal...
Dochter wil soms wel actrice worden oid, echt jongemeisjesdromen.
School maakt op mij vooralsnog geen erg betrokken indruk, dus daar verwacht ik niet zoveel hulp van. Ja, er komen standaard testen etc, maar bij dochter zal dat niet zoveel opleveren. (Wrs geen uitschieters naar boven of beneden)
Interesses heeft dochter ook niet echt op schools vlak zeker niet zolang het schoolvakken zijn...
Toch wel wat vreemd dat je bij sommige profielen zo veel opleidingen al uitsluit.

lisbeth

lisbeth

15-10-2017 om 14:10

Lijkt mij

Dat je vaak al 1 of twee profielen kunt uitsluiten, oftewel op interesse oftewel hoe goed een kind in die vakken is.
Kind hier is absoluut geen beta, vind het niet leuk. Nu is ze niet slechter of beter in natuurkunde dan in duits of frans maar de interesse is er gewoon niet. Biologie idem, blij dat ze het dit jaar niet meer heeft.
Profielen met die vakken gaan het dus niet worden. Geschiedenis echter, dat vind ze prachtig. Ze verheugt zich weer iedere week op dat vak. Dat moet er dus zeker in.

charly

charly

15-10-2017 om 15:29

Voor wat het waard is dan

de interesses, op deze leeftijd.
Er zullen vast kinderen zijn die al vroeg bij zichzelf staan en vrij authentieke wensen hebben. Maar velen zullen, als mijn dochter, beïnvloed worden door factoren als kwaliteit van lessen.
Zo vindt mijn dochter haar geschiedenisleraar vreselijk, wie weet wat ze van geschiedenis zou vinden als de lessen boeiender waren.

Ik denk dat hier moeilijk geschrapt gaat worden, dat er teveel vakken zijn die ze graag wil houden. En het is zeker geen kind om extra vakken te nemen, dat ook weer niet.

Ik weet nog wel dat ik zelf kiezen erg moeilijk vond en eigenlijk maar wat deed.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

15-10-2017 om 16:27

Wij waren er zo uit

Mijn dochter had haar beslissing al genomen voor ze die met ons besprak. Wij hebben nog wel geprobeerd haar om te praten naar EM maar uiteindelijk heeft ze toch voor CM met kunst/drama gekozen. Achteraf bezien een prima keuze die aansluit bij haar huidige studie.
Zelf was ik er destijds overigens ook vrij snel uit. De beta vakken waren niet aan mij besteed, dus ik had ook vier talen maar dan met economie in plaats van kunst (en geen wiskunde, dat mocht toen gewoon).

hier

kiezen ze in de 3e maar ten dele (categoriaal gymnasium). Je mag kiezen tussen Grieks of Latijn. Maar naast Cambridge Engels is een tweede moderne taal (Frans, Duits of Spaans) verplicht, en geschiedenis ook. Die 2 vakken mag je wel na de 4e laten vallen.

Daarnaast wordt het zeer gestimuleerd om tenminste een dubbelpakket te kiezen.

Voor onze zoon (nu in de 4e) werd dat zonder enige aarzeling NT/NG met daarbij nog als extra vakken aardrijkskunde en filosofie.

De oudste (nu in gym 6 op een scholengemeenschap) hoefde er ook al niet over na te denken. Hij doet NT met Grieks, en als extra vakken economie en BSM (=Beweging, Sport en Maatschappij). Dat laatste vooral omdat het 2 uur per week extra gym betekent, de theorie die erbij hoort had van hem niet zo gehoeven

Li

Li

15-10-2017 om 19:31

Ingrid

Hoezo dan?

Menselijk oog? Een en al optica ( lenzen etc)
Menselijk oor? Een en al geluid
Zenuwen? Hoe signalen worden doorgegeven en zo.... Electriciteitsleer voor gevorderden
Pezen/ spieren etc.: allemaal krachten, momenten etc. Is nota bene een speciaal onderwerp voor het havo eindexamen: 'momenten in het menselijk lichaam'. Gaat alleen maar over waar lezen en spieren aanhechten aan botten en wat voor krachten nodig zijn om eea te laten werken.

Om maar eens een paar dingen te noemen.

Ingrid

lisbeth

lisbeth

15-10-2017 om 22:20

Gym

Ook op het gym kun je toch gewoon een profiel kiezen. Behalve Latijn en of Grieks is alles hetzelfde als het atheneum

kaplablokje

kaplablokje

16-10-2017 om 07:35

Wij zijn nog niet zo ver

maar ook hier een school, toevallig ook een categoraal gymnasium, waar de profielkeuze pas aan het eind van de vierde plaats vindt.

Triva

Triva

16-10-2017 om 10:03

dubbelpakket

Ik vind het altijd zo grappig dat veel mensen denken dat een dubbelpakket zo veel zwaarder is, het klinkt ook vaal heel heftig (joh, jouw kind een dubbelpakket, wat knáp zeg...) Slaat eigenlijk nergens op als je eens goed naar de vakken kijkt. Het kan gewoon zonder extra vakken.

Mia9

Mia9

16-10-2017 om 10:08

Moeilijk kiezen

Vanwege brede interesse dochter. Voor school is veel mogelijk. Ze wil graag alle opties open houden(en vindt het ook allemaal leuk) , dus ze neigt nu maar NG/NT, met filosofie en geschiedenis. We zullen die zomerschool-optie nog eens bekijken, mocht nk toch te zwaar zijn, geschiedenis en filosofie wil ze sowieso ook. Klassieke taal wordt ws Grieks.
Ze heeft een erg goede mentor dit jaar, decaan is ook goed volgens mij, dus volgens mij is de begeleiding vanuit school prima.

Li

Li

16-10-2017 om 12:19

Ingrid

Het lijkt me dat een arts met biologie al ver genoeg komt, tenzij hij/zij de kant van de biofysica op wil (maar dat is geen geneeskunde meer).

Dymo

Dymo

16-10-2017 om 12:57

geneeskunde

Mijn dochter doet geneeskunde en is erg blij met haar middelbare school kennis van natuurkunde. Trouwens ook van scheikunde, biologie en klassieke talen. Ze heeft dubbel profiel NT/NG gedaan. Handig gekozen levert dat inderdaad nauwelijks extra werk op. Ze heeft wiskunde B gedaan en vindt het alleen jammer dat daar geen statistiek in zat. Verder heeft het pakket haar prima voorbereid op geneeskunde.

Kaori

Kaori

16-10-2017 om 13:18

met alleen biologie kom je er echt niet, daarvoor heb je dan te weinig onderliggende kennis.
Zelfs bij mijn cursus ergonomie en fysiologie was ik al blij met de natuurkunde, scheikunde en wiskunde van de middelbare.

bloemetje

bloemetje

16-10-2017 om 14:13

"Het lijkt me dat een arts met biologie al ver genoeg komt, tenzij hij/zij de kant van de biofysica op wil (maar dat is geen geneeskunde meer)."

Waar baseer je dat op?
Wat weet jij wat de universiteiten (die natuurkunde als eis stellen) blijkbaar niet weten?

Op zich

is geneeskunde prima te doen zonder natuurkunde. Je hebt maar enkele hele specifieke zaken nodig en die kan je meestal prima nog bijleren. Sowieso is geneeskunde vooral in de eerste jaren gewoon heel veel leren en stampen.
Dat vind ik sowieso in het algemeen als je kijkt naar de vakken op de middelbare school en de voorbereiding op universitaire studies.
School is een soort algemene voorbereiding. Je doet er kennis op en je leert hoe je moet leren. Het is natuurlijk wel handig om basiskennis te hebben van verschillende vakken. Ik ben dan ook voorstander van een breed pakket.
Echt vakspecifieke informatie kan je prima inhalen als je eenmaal aan de studie begint.

charly

charly

16-10-2017 om 15:13

Dubbel profiel

Dymo, je zegt dat je dochter met profiel NG/NT nauwelijks extra werk had, maar is het niet zo dat als je bijvoorbeeld NT kiest met biologie dat er dan helemaal geen extra werk is?

Goed ook om te weten dat natuurkunde gevraagd wordt bij geneeskunde, dat wist ik niet. Dochter gaat dat vast nooit doen (valt al bijna flauw bij druppel bloed) maar ze wil dat zelf graag als vage optie openhouden. Ze vindt biologie leuk dus dat zal ze sowieso wrs wel kiezen.

charly

charly

16-10-2017 om 15:16

Kyana

Ben het helemaal met je eens, maar vervolgstudies blijkbaar niet. Ik krijg het idee dat leerlingen zich juist steeds meer moeten bewijzen eer ze aan een studie mogen beginnen. Nu al starten met portfolio, bijv.

charly

charly

16-10-2017 om 15:17

Kyana

Wat bedoel je eigenlijk precies met een breed pakket?

Dymo

Dymo

16-10-2017 om 16:46

Charly

Mijn dochter zat op een categoraal gymnasium waar grieks of latijn bovenop het curriculum kwam. NT met biologie gaf dubbel profiel, daar bovenop kwam nog een klassieke taal. Op een 'gewoon' VWO kun je inderdaad een dubbel profiel hebben zonder extra werk.
Leerlingen die overwegen de selectie van geneeskunde te doen zou ik aanraden alvast vanaf de vierde aan hun cv te gaan werken. Dochter had al twee jaar vrijwilligerswerk in een zorginstelling gedaan, EHBO diploma's gehaald en met een chirurg meegelopen toen ze de selectie in ging. Dat leverde extra punten op in de motivatieronde. Die kun je met zoveel concurrentie goed gebruiken. Een vriendin van dochter die altijd net iets betere cijfers haalde maar niets naast school had gedaan werd afgewezen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.