Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Middelbare school ineens "gehoorzaamheid zonder tegenspraak" beleid

De school van mijn dochter(15) heeft ineens een beleid dat scholieren zonder enkele tegenspraak moeten doen wat docenten eisen. Dit zit mij echt totaal niet lekker. Het is geen christelijke middelbare school, maar gewoon een openbare school voor voortgezet onderwijs. Wel op het platteland.

Dochter heeft laatste week op schoolreisje tegen gesproken en is direkt verbannen van elke verdere schoolreisje dit schooljaar en moet een week elke dag nablijven... Haar taak voor deze week is leren om aanwijzingen van docenten zonder tegenspraak na te komen. Anders schorsing.

Ik heb haar mentor hierover gemailt dat dit mij niet lekker zit, maar volgens mentor is deze aanpak schoolbreed. Ik heb ook duidelijk gemaakt dat ik als ouder hier totaal niet achter sta. Ik kom uit Duitsland en gezien dat er in de jaren 30 van de vorige eeuw ook een dergelijke aanpak was met alle nare gevolgen vandien... En als je dan nog de politieke situatie erbij neemt en het feit dat er gepraat wordt over herinvoering van de weerplicht...

Nu wil ik graag weten of ook andere scholen de laatste tijd een zulk beleid hebben ingevoerd en wat jullie als ouders hiervan denken.


caton

caton

08-02-2016 om 12:54

snap je opmerking niet zo

dat het geen christelijk onderwijs betreft. Je denkt dat dit bij christelijk onderwijs wel normaal zou zijn?

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 12:59 Topicstarter

Zal ik eerder snappen

Bij christelijke onderwijs zal ik het eerder snappen als het bijvoorbeeld een school is die een hele strenge definitie van het geloof volgt.

Els

Els

08-02-2016 om 13:19

ik geloof niet

dat 'een tegenspraak' leidt tot verbanning van schoolreisjes voor de rest van het jaar (als er meer zijn?). Er is hier ongetwijfeld meer aan vooraf gegaan.

Angela67

Angela67

08-02-2016 om 13:19

nederland?

woon je in Nederland?
gr Angela

vlinder72

vlinder72

08-02-2016 om 13:20

Ik was er niet bij

Ik was er niet bij dus ik heb geen idee of het terecht is of niet maar ik vind ook dat kinderen soms gewoon moeten luisteren. Je hoeft niet altijd overal over in discussie te gaan. Zeker op school. Misschien was de opmerking van je dochter heel erg misplaatst. Dat continu in discussie gaan over van alles kan ook erg storend zijn voor andere kinderen.

Mijn man is al jaren voetbaltrainer. Vanaf de F en hij geeft nu trainen aan een C team. Dus jongens tussen de 13 en 15 jaar. Dit is zijn laatste jaar en dat van zijn medetrainer ook. Ze zijn er klaar mee. Deze jongens luisteren nooit. Ze hebben altijd een grote mond. Gaan altijd in discussie. En dat is zo irritant. Ze geven aan wat ze gaan doen tijdens de training en dan begin het gezeik. Want nummer 1 heeft er geen zin in. Nummer 2 vindt dat niet nodig. Nummer drie gaat over de uitvoering in discussie etc. Of ze doen het gewoon niet. Dus ja, hij vindt ook dat er af en toe gewoon geluisterd moet worden. Jammer voor de vereniging want die zijn straks twee gediplomeerde trainers kwijt. Mijn man gaat vanaf volgend jaar weer een team met f'jes trainen (7-8 jarige jongetjes). Die luisteren en doen enthousiast mee. En ook kinderen hebben er last van. Mijn zoon vindt het helemaal niet leuk dat de trainingen steeds door stoorzenders verpest worden. Dat er jongens ongemotiveerd mee trainen.

vlinder72

vlinder72

08-02-2016 om 13:21

toch nog een vraag

Heeft je dochter dan een zwaar beledigende opmerking gemaakt over het geloof? Omdat je zo benadrukt dat het geen Christelijke school is.

Half a twin

Half a twin

08-02-2016 om 13:22

zonder tegenspraak doen wat docenten eisen?

Krijg daar hele enge visioenen bij. Jaren 30 Duitsland is er een van maar ook misbruik binnen de katholieke kerk om nog maar eens wat engs te noemen.
Zat zelf in dw jaren 80 op de middelbare school, daar rende een meisje de klas uit, de docent gilde dat ze NU DIRECT weer moest gaan zitten. Kind bleef proberen de klas uit te komen, zonder te praten, ik zag wel haar romp vreemde schokkende bewegingen maken. De docent pakte haar bij de hand en toen kreeg de docent en de voorste rij een hoop vuil te verwerken. Zegt de docent daarna: waarom zei je niks dan. Ja duh, als je al zover bent is praten soms onmogelijk.

Zonder morren je huiswerk noteren in je agenda oké, dat is een duidelijke regel, geen verweer mogen geven op andere vlakken kan soms zeer nadelig zijn. De docent eist dat jij tegen de klimwand omhoog klimt, in mijn geval zou de docent heel veel kunnen eisen maar als mijn kind dat niet zou durven dan hoeft het van mij echt niet. Ben daar zelf zo angstig voor dat mijn kimderen dat echt niet hoeven.

Waar staat het?

Als het schoolbeleid is dan staat het in de schoolgids. Kun je er iets over terug vinden in de schoolgids?
Wat staat daar over schoolregels en straffen?

De straf die je dochter gekregen heeft lijkt niet een reactie op een enkele tegenspraak. Is het mogelijk dat van jouw dochter de gedachte bestaat dat ze 'altijd wat te klagen' heeft en dat men dat nu dan toch eindelijk eens wil beeindigen?

Weerplicht is een heel ouderwets woord. Wie heeft het erover dat weer in te voeren.
Is het mogelijk dat je een beetje te gespannen reageert?

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 13:45 Topicstarter

Dochter

Zij heeft een wat uitgevallen kledingstijl (piercings, verder gewoon spijkerbroeken en flanellen bloesjes enzo, totaal niet provocerend, niet figuur betoont of met rare teksten oid). In Amsterdam bijvoorbeeld zal het waarschijnlijk niet eens opvallen.

Leraren beginnen spontaan tegen haar te gillen. Ze uit haar mening respectvol, maar laat ook niet over zich heenlopen. Zelfverzekerd, maar niet op vervelende manier.

2 weken geleden had zij een ongeluk op school, duidelijke symptomen van hersenschudding, maar school heeft geen arts erbij gehaald.

Wat gezondheid problemen zoals zware menstruatie bezwaren (ligt in familie) en kan zich soms moelijk concentreren. Vrijdenker en beetje aan de nerdy kant.

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 13:47 Topicstarter

Miriam Lavell

Laatste week in de Volkskrant stond het, dat de overheid nadenkt over herinvoering van de weerplicht. Ook voor meisjes.

Noet

Noet

08-02-2016 om 13:51

nee klopt niet

ze denken er over de dienstplicht in te voeren voor meisjes.
Voor jongens is het nooit afgeschaft, alleen de opkomstplicht is geschrapt, alle jongens van 18 of bijna 18 krijgen nog steeds een brief dat ze dienstplichtig zijn per hun 18e verjaardag.

Op zich vind ik het in het kader van de emancipatie een goede actie om de dienstplicht dan voor beide sexen in te voeren. Of voor beiden afschaffen, dat laatste wil je niet met het huidige dreigingsniveau.

vlinder72

vlinder72

08-02-2016 om 13:53

hmmm

Als docenten spontaan tegen haar gaan gillen om niks dan is het toch echt de hoogste tijd om je kind van school te halen en een andere school te zoeken.

Of vertelt je dochter niet helemaal de waarheid?

Hortensia

Hortensia

08-02-2016 om 13:54

Postduif

Even om zeker te weten dat ik het snap: weerplicht = dienstplicht?

Verder: is die niet-tegenspreken-regel voor alle leerlingen, of alleen voor je dochter? M.a.w. zijn hier al meer leerlingen tegenaan gelopen? Dit, omdat pubers en tegenspraak nou eenmaal hand in hand gaan

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 14:01 Topicstarter

Vlinder72

Zie mijn laatste reactie en het incident met de hersenschudding. Mentor wilde haar niet eens naar huis laten gaan of langs dokter terwijl zij echt flink symptomen had (duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn)

Hortensia, deze regels zijn aangescherpt voor alle leerlingen op haar school. Ik weet niet of andere leerlingen er ook al tegenaan gelopen zijn, is ook pas sinds de kerstperiode dat ze de regels aangescherpt hebben. Eerst zogeheten experimenteel, maar dat is zonder verdere informatie overgegaan in een permanente aanscherping.

Hortensia

Hortensia

08-02-2016 om 14:06

Postduif

Ik weet dat het met de mondigheid van sommige pubers (en hun ouders) tegenwoordig bar en boos is, en ja, pubers zijn nou eenmaal tegensprekers die af en toe even teruggefloten moeten worden, maar deze maatregel is wel heel erg kort door de bocht. Ik zou dan ook serieus overwegen een andere school te kiezen zonder dictatorneigingen.

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 14:12 Topicstarter

Maar ik weet van mijn oma

Mijn oma vertelde weleens van de tweede wereldoorlog, ook voordat het in Duitsland echt mis ging werd de toon op school strenger. En hetzelfde hoorde ik dus ook van vluchtelingen uit de Joegoslavië oorlog in de jaren 90.

Dit parallel met de potentiële invoering van dienstplicht voor meisjes en de politieke situatie op het moment. Het kan je wel eens aan het denken zetten. Daarom wil ik ook graag weten of er op andere scholen een vergelijkbare trend aan het opkomen is.

Heel vreemd

Ik vind het een bijzonder eigenaardige maatregel moet ik zeggen. In combinatie met het feit dat leerkrachten tegen leerlingen gaan gillen lijkt het me dat deze school iets niet goed onder controle heeft.

Er is iets grondig mis volgens mij op de school van jouw dochter. Wat heeft de ouderraad hier over gezegd? En de leerlingenraad? Of hebben die geen inspraak in dit soort maatregelen?

Els

Els

08-02-2016 om 14:18

Complot

Ik herken / zie geen complot waar meerdere scholen tegelijkertijd strengheid invoeren met het oog op een later plan. Als een van mijn kinderen zich zodanig bezeert dan zal hij mij sowieso zelf bellen of een bericht sturen. Daar hebben we geen leerkracht bij nodig.

vlinder72

vlinder72

08-02-2016 om 14:19

Nee

Daar kan ik een kort antwoord op geven. Nee. ik merk daar niks van. Onze zoon ook niet. Kinderen kunnen gekleed gaan zoals ze willen. Een van mijn kinderen zit op een Christelijke school. Daar gaan ze ook volkomen normaal met kinderen om.

Wij hebben afgelopen weken veel Middelbare scholen bezocht en mijn zoon heeft op diverse scholen een middag meegedraaid. Niets gemerkt of gehoord over een strengere toon.

Maar is het niet altijd al een golfbeweging geweest? Toen ik op de middelbare school begon noemden wij alle docenten bij de voornaam. Dat was halverwege de jaren tachtig. toen ik pas geleden een collega sprak bleek zij naar dezelfde school te zijn geweest. Dat was halverwege de jaren negentig. Zij had dezelfde docenten maar mocht ze echt niet bij de voornaam noemen. De vrijheid blijheid van toen was helemaal weg. Er werd niet meer stiekem alcohol geschonken in de kelder etc. Dezelfde docenten maar een totaal andere school. Toch is in die tussentijd geen oorlog in Nederland uitgebroken. Werden mensen niet vervolgd. Wij zijn nu alweer 20 jaar later. Ik weet zeker dat als wij nu naar mijn oude school gaan dat er weer dingen veranderd zijn.

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 14:24 Topicstarter

Ouderraad en MR

Zijn er volgens mij niet bij betrokken geweest. We kregen in de kerstperiode een mail dat experimenteel een strenger beleid zal heersen en dit ging zonder verdere kennisgeving over in permanent.

Dochter heeft mij toen ook gebeld of zij thuis mocht komen en natuurlijk mocht het van mij (tot ongenoegen van mentor).

Els

Els

08-02-2016 om 14:28

Wat bedoel je?

Je hebt haar van school gehaald (wat tegen de zin van de mentor was) en naar de huisarts gegaan? En toen?

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 14:33 Topicstarter

Els

En toen bleek ze dus idd een lichte hersenschudding te hebben.

De mentor is toch al raar. Zei tegen dochter dat ik als moeder op school helemaal niks te vertellen heb of dochter in geval van ziekte weg mag of niet.

Els

Els

08-02-2016 om 14:45

Tijd voor een gesprek

denk ik. Weet je, mentor is ook maar een mens en natuurlijk sta je achter je dochter. Maar een mentor en docenten die je kind behandelen zoals jij beschrijft klinkt op zijn minst alsof er meer aan de hand is of is geweest. En jouw dochter zal de eerste puber niet zijn die een gebeurtenis zo vertelt dat zij zeer onheus is of wordt bejegend en dat bij navraag (dus niet offensief) de soep niet zo heet gegeten blijkt te worden. Docenten en mentoren zijn ook gewone mensen.

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 14:57 Topicstarter

Gesprek

Ik sta op dit moment erop dat alle communicatie per e-mail plaats vindt. Op deze manier kan niemand het woord in mijn mond verdraaien.

Heb dus vandaag ook voor de 3rde keer gevraagd waarom school toen geen dokter erbij gehaald heeft en daarover gaan ze gewoon heen, ze negeren de vraag gewoon.

Dochter is juist de laatste tijd in cijfers omhoog gegaan. Het is echt geen hork oid, wat ik zo hoor van andere ouders kan ik in mijn handen knijpen met haar gedrag. Ze communiceert opener tegen mij dan de meeste andere in haar clubje tegen hun ouders praten. Ik ken haar vriendinnen en vrienden en zij vertelt ook dingen over hun. Komen allemaal ook graag over de vloer hier.

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 15:10 Topicstarter

En dochters karakter

Zij is een vrij gevoelige kind, heel gehecht aan mij. Wil tijdens haar opleiding in Amsterdam daklozen en vluchtelingen helpen. Is dol op oudere mensen. Heel ver voor haar leeftijd kwa manier van denken. Geen rare puber streken over het algemeen. Kan het niet droog houden als ze iets zieligs ziet op TV (de spot van de oudere meneer die slachtoffer wordt van ouderenmishandeling is al genoeg). Idealist en wil altijd maar iedereen helpen.

Jaina

Jaina

08-02-2016 om 15:19

Goed

Jouw dochter is dus een ontzettend leuk en lief meisje en ook nog eens braaf maar ze ziet er alleen wat apart uit. De school is onaardig tegen haar, geeft haar straf en de leraren gillen tegen haar. De school laat haar zelfs niet eens gaan als ze een hersenschudding heeft. Daarnaast krijgt ze voor een keertje tegenspreken als straf dat ze een week lang elke dag na moet blijven & dat ze niet meer mag op schoolreisjes. Als de situatie echt zo zwart/wit ligt dan ga je toch op zoek naar een andere school? Dan meld je haar toch nu ziek (ze heeft immers toch een hersenschudding) en ga je gelijk op zoek naar een andere school.

Magalí

Magalí

08-02-2016 om 15:20

Dat klinkt...

alsof ze opkomt voor onrecht, en leraren erop aanspreekt als er een medeleerling onrecht wordt aangedaan, in haar ogen? Klopt dat? In dat geval zijn de leraren dat gedrag misschien ook beu? Ik ken een knul die zo is. Heel lief bedoeld allemaal, maar hij ziet net te snel onrecht en dikt het eigenlijk te veel aan. Best vermoeiend, eerlijk gezegd. Ik vind wel dat de school ineens erg radicaal streng is, maar misschien is dat even nodig en wordt het straks weer minder streng?

Dat ze haar niet naar de huisarts lieten gaan is heel raar. Ik krijg hier voor minder al bezorgde leraren aan de telefoon!

Postduif76

Postduif76

08-02-2016 om 15:38 Topicstarter

Andere school

Een andere school is helaas niet zo makkelijk - de eerste andere school is 20 km verderop en alleen met een veerboot te bereiken (yep, waddeneilanden).

De hersenschudding is inmiddels 2 weken geleden, zij is dus al weer even op school.

Te fel voor anderen opkomen? Ik zie het probleem hierin eerlijk gezegd niet.

melissa

melissa

08-02-2016 om 15:48

nee jij niet

En daar ligt het probleem ook denk ik.

Op deze manier leer je je dochter niet omgaan met andersdenkenden.

Ik heb ook zo'n zoon. En ja, het 'klopt' altijd wat hij zegt.
Maar weet je, er is niet maar *één* waarheid op deze wereld. Gelukkig maar.
Een hele kluif dat mijn zoon te leren.

Magalí

Magalí

08-02-2016 om 15:49

Te fel

Ik zie het probleem wél. Als er van muggen olifanten gemaakt worden en er om elk piezeltje onrecht tegen de leraren in gegaan wordt, dan is dat echt vervelend.

Het lijkt alsof je kind in jouw ogen alleen maar goed kan doen. Heb je de verhalen van je dochter ook al van een andere kant gehoord? Het kan heus niet zo zijn dat je dochter een voorbeeldig kind is en school de grote boeman. Voor beiden zitten er altijd twee kanten aan een verhaal.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.