Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

MBO-raad wil vmbo en havo samenvoegen

Ik las net het onderstaande stuk in de Volkskrant. Ik weet niet zo goed wat ik hier nu van moet vinden. Aan de ene kant ben ik het zeker eens met de stelling dat Nederlandse kinderen op veel te jonge leeftijd (11 of 12 jaar) al geselecteerd worden voor de rest van hun schoolloopbaan. Maar zou deze samenvoegen hiervoor een oplossing zijn? Wat gebeurt er dan met de huidige HAVO/VWO-scholen? En zou het algemene niveau van de havo dan niet zakken? Ik kan me de Middenschool in Amsterdam overigens nog vaag herinneren uit mijn eigen jeugd (een paar van mijn klasgenootjes gingen er naartoe). Volgens mij was de Middenschool even snel weer verdwenen als hij was opgericht. Dit is het artikel:

Voorstel MBO Raad: voeg vmbo en havo samen

De havo en het vmbo moeten worden samengevoegd. Daarvoor pleit de MBO Raad in haar kijk op de toekomst die vanmiddag is gepresenteerd. Een groot deel van de leerlingen tussen 12 en 17 zou volgens de raad naar een soort moderne middenschool moeten gaan. Dit voorkomt dat zij al op 12-jarige leeftijd een ingrijpende keuze tussen havo of vmbo moeten maken. Het plan moet ook de doorstroming verbeteren van voortgezet onderwijs naar mbo en hbo.

Dit alles staat in een visiedocument over het Nederlandse onderwijslandschap in 2025. Het document werd woensdag gepresenteerd en is ook ondertekend door de brancheorganisatie voor particuliere trainings- en opleidingsbureaus NRTO en jongerenorganisatie JOB.

De MBO Raad pleit voor een moderne versie van de middenschool waar in de jaren '70 en '80 mee geëxperimenteerd werd

De MBO Raad pleit voor een moderne versie van de middenschool waar in de jaren zeventig en tachtig mee geëxperimenteerd werd. Het doel daarvan was alle leerlingen tussen 12 en 16 hetzelfde onderwijs te laten volgen om zo sociale groepen te mixen en de onderwijskeuze worden uit te stellen.

De middenschool

De middenschool is een van de voorstellen van de MBO Raad voor het beroepsonderwijs over tien jaar. Ook zouden mbo's flexibeler moeten kunnen reageren op ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Om het imago van het mbo te verbeteren zou meer differentiatie nodig zijn tussen uiteenlopende opleidingsniveaus die allemaal doorgaan onder de noemer middelbaarberoepsonderwijs.

Nog steeds is de kritiek dat Nederlandse kinderen op te jonge leeftijd de ingrijpende keuze voor hun schoolloopbaan moeten maken. 'Het is voor veel leerlingen te vroeg om op twaalfjarige leeftijd al een bijna definitieve keuze te moeten maken tussen de route havo-hbo, of de route mbo-hbo', schrijft de MBO Raad. 'De opstellers van dit manifest zijn van mening dat serieus verkend moet worden om de hogere niveaus van vmbo en havo vergaand te integreren in een leerlijn 'voorbereidend beroepsonderwijs'.'

Daarin zouden de hoogste niveaus van het vmbo en de havo worden samengevoegd tot voorbereiden beroepsonderwijs. Op 17-jarige leeftijd studeren leerlingen dan door op mbo of hbo. Leerlingen die onder het niveau van het voorbereidend beroepsonderwijs zitten, gaan naar het voorbereidend basis beroepsonderwijs. Het vwo- en gymnasium moeten volgens het visiedocument opgaan in het voorbereidend hoger onderwijs.
Voorzitter van de MBO Raad Jan van Zijl. Voorzitter van de MBO Raad Jan van Zijl. © ANP

'Heel de wereld vindt de vroege keuze die Nederlandse leerlingen moeten maken merkwaardig', zegt Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad. Ook het mbo ondervindt volgens hem problemen van jongeren die verkeerde studiekeuzes maken of niet op het juiste niveau instromen. 'Wij doen een voorstel om die jongeren meer tijd te geven om zelf te ontdekken wie zij zijn en wat ze kunnen.'

In het voorstel wordt expliciet verwezen naar het maatwerkdiploma voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, een plan dat de VO-raad vorige maand lanceerde. Volgens de belangenvereniging voor het voortgezet onderwijs is het onhoudbaar dat leerlingen hun diploma halen op het niveau van hun slechtste vak. Iemand met dyslexie en Nederlands op vmbo-niveau zou volgens de raad best wiskunde op havo-niveau mogen doen, als blijkt dat hij of zij dat niveau aan kan.


Barvaux

Barvaux

29-04-2015 om 15:01

ze bedoelen dus

vmbot moet samen met havo, of mavo moet samen met havo. Nou nee, dank je wel.

Zorg gewoon voor een goede doorstroming van mavo naar havo maar kom niet aan de havo want inderdaad dan krijg je weer dat nog meer mensen hun kind op het VWO willen hebben.

Fiorucci

Fiorucci

29-04-2015 om 16:19

Waarom...

Waarom zou het dan het niveau van havo zakken?

Hadewich

Hadewich

29-04-2015 om 16:27

Fiorucci

Omdat de lessen voor havisten dan te langzaam gaan, te veel herhaling, als je vmbo-t en havo bij elkaar in een klas stopt.

Alsnog basisvorming

Ik denk dat alles samen gaat. Dat ligt al een beetje besloten in de eindtoets, de referentiekaders en het nieuwe loten (nu voor iedereen). Opvallend is al dat het onderscheid tussen gymnasium en vwo officieel verdwenen is. Het is voor scholen - vooral voor mega besturen en samenwerkingsverbanden - aantrekkelijker om alle muren te laten zakken.

De loterijcomputer bepaalt waar je naar school gaat .Daar blijf je dan. Zo lang mogelijk. Tot je een diploma hebt (vmbo) Als je daar hoog op scoort mag je door voor het volgende (havo of vwo). Anders ga je naar de vakschool (mbo).

Waarom

Waarom

29-04-2015 om 16:39

Fiorucci

is het niveau en de reputatie van de mavo gezakt sinds het vmbo?

Caesar

Caesar

29-04-2015 om 16:43

Gelukkig

Gelukkig gaat de MBO-raad daar niet over.

Wie wel denk je?

Ceasar, wie gaat daar wel over denk je?

Ik denk dat scholen/samenwerkingsverbanden het met elkaar gaan regelen.
Strikt genomen kan niemand daar wat tegen doen.

Nivelleren

Net zolang totdat iedereen even dom is.

De ervaring leert dat als je verschillende schoolpopulaties met flink uiteenlopende niveaus bij elkaar propt, het algehele niveau daalt omdat het niveau van de betere leerlingen omlaag getrokken wordt terwijl er bijna of geen gunstig effect is op de prestaties van de slechtere leerlingen.

Het is een oerstom idee ingegeven door een combinatie van socialistisch wensdenken en eenvoudigweg willen bezuinigen.

Jouw ervaring zeker

Goh, Mark. Waar heb je die ervaring opgedaan?

Overigens: meen jij werkelijk dat het Angelsaksische onderwijsmodel het resultaat is van socialistisch wensdenken?

Ik denk dat scholen eieren voor hun geld kiezen. Het is gewoon goekdoop onderwijsondernemen om alles bij elkaar te gooien. Onderwijs is trouwens een volstrekt private markt. Een private markt met grondrechten ook nog. Eigenlijk de ultieme kapitalistische droom.

Caesar

Caesar

29-04-2015 om 19:33

Miriam

Volgens mij gaan de middelbare scholen daar zelf over. En de wetgever.

four

four

29-04-2015 om 19:59

anders

Ik vind het idee helemaal niet zo slecht. Je moet het dan alleen wel goed doen. Ik zie dan een combi VMBO/havo voor me die vijf jaar duurt en waar je op twee niveaus examen kunt doen. Per vak zou je dan moeten kunnen kiezen of je dat op havo of VMBO niveau afsluit. Afhankelijk van de gemaakte keuzes stroom je door naar MBO of HBO.

Daarnaast moet er dan een vijfjarige havo/VWO zijn, waar je dan ook weer op twee niveaus examen kunt doen. Doe je je meeste examens op VWO niveau dan mag je naar een voorbereidend universitair jaar (het huidige VWO-6) en anders naar het HBO.

Daarnaast komt dan nog een combi VMBO basis/kader waar je ook weer op twee niveaus je eindexamen kunt doen.

Barvaux

Barvaux

29-04-2015 om 19:59

Waarom

Mavo is niet samengegaan met de rest van het vmbo maar is een aparte richting geworden, dat kun je niet vergelijken met deze plannen.

Barvaux

Barvaux

29-04-2015 om 20:02

four

Jouw idee is wel aardig, een mooie doortrekking van de ingegaande lijn van op verschillende niveau's examen doen maar het gaat mank met basis/kader.

Met een kaderdiploma mag je naar een MBO4 opleiding, in principe is die toegangsweg er. Als je basis/kader samentrekt sluit je dat dus af.

Verder, als je op kaderniveau zit kun je dus geen examen doen in mavovakken met jouw systeem omdat je wel mavo/havo samenplakt en havo/vwo.

four

four

29-04-2015 om 20:04

dat zou best kunnen

Qua basis/kader zou je er inderdaad nog wat beter over moeten nadenken, dat moet wel blijven aansluiten bij de rest, zodat kinderen daar ook doorstroom mogelijkheden houden.

Barvaux

Barvaux

30-04-2015 om 12:54

radio 1

De voorzitter van de MBOraad was vanmorgen op radio1 en ik ben er toch wel van geschrokken. Hij vindt dat mavisten en havisten erg hetzelfde zijn en hij ging ook voorbij de opmerking van de presentatrice over de goede havisten. Ik denk dat je toch minstens met een havo/vwo brugklas moet beginnen om de goede havisten er op tijd uit te pikken want die gaan zich echt conformeren aan de mavisten.

Verder schrok ik van zijn opmerking over MBO 1 en 2, hij vindt ook MBO2 geen volwaardig MBO. Tja ik probeer niet voor niets over een jaar mijn jongste naar kader te krijgen. Niet omdat ik basis niet goed genoeg vind maar ik ben bang dat hij via basis-mbo2 nooit naar mbo3 komt.

http://www.radio1.nl/item/285819-Stand.nl:%20Het%20vmbo%20en%20de%20havo%20moeten%20fuseren.html

deel 3

Allen voor de gevoeligen

'Mavo is niet samengegaan met de rest van het vmbo maar is een aparte richting geworden, dat kun je niet vergelijken met deze plannen.' MAVO en VMBO-t zijn hetzelfde, zie de eindexamens. Alleen voor de gevoelige mensen wordt de term VMBO vermeden en heet het MAVO.

Tsjor

Barvaux

Barvaux

30-04-2015 om 13:02

tsjor

Hier heet het mavo als het samen is met havo/vwo en mavo sluit dan ook beter aan op havo. Het heet vmbot als het samen zit met basis/kader en richt dan vaker op mbo maar uiteindelijk is er weinig verschil.

Voorbereidend beroepsonderwijs

Wat ik begrijp uit de krant is dat alles zou gaan samenvallen onder de stroom 'voorbereidend beroepsonderwijs'. Daar zou dan 'voorbereidend wetenschappelijk onderwijs' (atheneum, gymnasium) naast komen te staan.

Er zit wel wat in: VMBO en HAVO leiden beide op tot beroepsonderwijs (MBO en HBO).

Als het dan ook nog zou lukken om kinderen op verschillende niveaus een diploma te laten halen zie ik er wel wat in. De vervolgopleiding bepaalt dan of jouw niveau in de vakken die nodig zijn voor een bepaald beroep voldoende is voor die vervolgopleiding.

Tsjor

Barvaux

Barvaux

30-04-2015 om 13:05

tsjor

Ik zie nu dat je op mij reageerde maar je begrijpt mij verkeerd. Ik reageerde op 'Waarom' (geen handige nick overigens) die zei: "is het niveau en de reputatie van de mavo gezakt sinds het vmbo?"

Mijn antwoord is dan dus: "Mavo is niet samengegaan met de rest van het vmbo maar is een aparte richting geworden, dat kun je niet vergelijken met deze plannen."

Ik bedoelde dus dat de vraag van Waarom niets te maken heeft met de huidige plannen. Mavo is niet samengegaan met LBO tot VMBO maar is een aparte richting geworden: vmbot en later zijn er dus scholen die de naam mavo weer gingen gebruiken maar dan richten ze zich wel meer op doorstroom naar havo.

Meer doorstromers?

Zijn er dan ook meer succesvolle doorstromers, Barvaux? Tsjor

bieb63

bieb63

30-04-2015 om 14:08

op zich is er m.i. niet zoveel verschil met voorheen

Toen het nog MAVO was, was het gewoon een wat lagere opleiding dan de HAVO. Vanuit MAVO kon je doorstromen naar HAVO, of je ging naar MTS, MEAO. Nu heet MAVO dus VMBO-T. Op zich geeft de naam aan dat je daarna dus door gaat naar het MBO (de V van Voorbereidend). Maar dat was met MAVO, ook al staat de afkorting ergens anders voor, in principe de zelfde route (of je stroomde door naar HAVO).
Ik zie VMBO-T als hetzelfde (en m.i. zelfs iets zwaarder) als de MAVO. Het punt waar het in zit, is dat de vroegere LTS en LEAO, nu ook VMBO heten (basis, kader). Daardoor is gevoelsmatig het VMBO-T voor velen, dus dat lagere niveau (je kunt niet naar de MAVO), maar dat is feitelijk niet zo.

bieb63

bieb63

30-04-2015 om 14:14

En verder

Denk ik persoonlijk dat juist HAVO een lastige opleiding is. Nu en voorheen. In die zin, dat je eigenlijk door hoort te gaan naar het HBO (als je niet doorstroomt naar het VWO), maar vaak is dat een lastige route (beter te doen door een VMBO-T'er die eerst MBO4 heeft gedaan). De andere mogelijkheid is MBO(4), maar daar kan je dus ook met VMBO-T naar toe.

Barvaux

Barvaux

30-04-2015 om 19:36

bieb

vmbot is niet zwaarder dan mavo, scholen die juist mavo aanbieden om op te stromen naar havo bereiden hun leerlingen voor op de havo met soms zelfs een extra vak omdat de havo 7 vakken heeft.

Verder halen volgens mij meer leerlingen met mbo4 het hbo niet dan havisten.

Barvaux

Barvaux

30-04-2015 om 19:38

tsjor

'Zijn er dan ook meer succesvolle doorstromers, Barvaux? Tsjor'

Hoe moet ik dat meten dan? Op de mavo (gekoppeld aan havo en vwo) van mijn oudste kun je dus examen doen in een extra vak en dat helpt wel mee op de havo.

Lycea

Dat wordt nogal een ommezwaai voor de vele lycea die er zijn. Worden dat allemaal zelfstandige vwo's? Of krijgen ze vmbo-tl en -gl erbij?

skik

Barvaux

Hier bestaan scholengemeenschappen juist uit vmbot/havo/vwo. Zo is het duidelijk dat ze geen basis en kader aanbieden.
De kleine, zelfstandige Mavo heeft de naam Mavo ingevoerd om het imago te verbeteren.
Dus de voordelen van de naam Mavo zijn hier niet van toepassing.

bieb63

bieb63

30-04-2015 om 21:30

barvaux

Er zijn inderdaad veel sg's die vmbo-tl/havo/vwo aanbieden, net als vroeger, toen vmbo-tl nog MAVO heette.
Daarbij kan je op bijna elke vmbo-TL, zeker bij een sg met havo en vwo, altijd een extra vak kiezen om doorstromen makkelijker te maken. Voordeel is ook nog dat je een zevende vak van je eindlijst kan 'skippen' als er onvoldoende voor is behaald (mits geen verplicht vak en mits je maar binnen een profiel blijft vallen). Dus dat is niks nieuws en niks bijzonders.

Marie

Marie

30-04-2015 om 21:32

wil40 - niet overal

Hier in de omgeving heb je scholengemeenschappen van Basis tot Gymnasium. Verder 1 Mavo en 1 AOC (vmbo en mbo "groen").

Radio 1

Ik heb het ook geluisterd (Radio 1) en vond het een weinig overtuigend verhaal van de meneer van de MBO raad. Ik hoop dat dit plan snel van tafel wordt geveegd.

Wat Barvaux noemde, viel mij ook op. Hij noemde MBO 1&2 geen volwaardig MBO en ergens ben ik het wel met hem eens. In 'mijn tijd' waren er MBO opleidingen waar je alleen toegelaten werd met Havo of VWO diploma, daardoor had het MBO een beter imago. Het ROC was echt een lager niveau, meer leerlingstelsel. Nu is alles onder 1 noemer en dat komt het hele MBO imago niet ten goede.

Barvaux

Barvaux

30-04-2015 om 22:25

Meisje klein

Tja dan moet je MBO2 natuurlijk geen startkwalificatie geven...

Doe dan ook alles om de kinderen van vmbo-basis naar een MBO3 opleiding te brengen dus laat ze een jaar stapelen na basis met een kaderdiploma.

Zo'n MBObaas die zich blijkbaar te goed vindt voor MBO1 en MBO2 kan zich beter daar op richten!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.