Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Nancy

Nancy

09-02-2014 om 20:29

Mag een school het bijwonen van de trouwdag van een juf verplichten?

Een vriendin vroeg me vandaag het volgende: op het calendarium van de basisschool staat als activiteit het bijwonen van de bruiloft van een/hun juf. Er is die dag dus geen onderwijs. Zijn ouders dan daadwerkelijk verplicht om hun kind deze dag bij te laten wonen? Het leek me een goede vraag om hier voor haar te stellen. Zelf heb ik hiermee nooit van doen gehad. Is er iemand vanuit het onderwijs die me hier een antwoord op kan geven? Alvast bedankt....
Nancy


Suze

Suze

09-02-2014 om 20:39

Waarom niet?

Ik begrijp dat het huwelijk plaatsvindt op een gewone schooldag? En binnen de gewone schooltijden?

Waarom zou een ouder het kind niet de bruiloft willen laten bijwonen?

Leuke excursie toch

Een evht huwelijk! Ik ken mindere schoolreisjes

ehhh

... je hebt moeite met dit huwelijk?

Kinderen vinden het meestal erg leuk als hun juf of meester trouwt. Heb nog nooit gehoord dat ouders hun kind thuishouden omdat er op zo'n dag geen les is.

Annet

Annet

09-02-2014 om 21:02

Als de bruiloft het programma is van die dag, dan hoort een kind er gewoon bij te zijn. Net zoiets als bij het schoolreisje.
Als er speciale redenen zijn waarom dat niet handig is, kan school een alternatief bieden op school zelf. Lijkt me niet leuk voor het kind, als het dan in een andere klas moet zitten.

Sam

Sam

09-02-2014 om 21:04

andere vraag

Maar nu weet Nancy nog steeds niet of het verplicht is, dat was toch eigenlijk de vraag

Sam

Sam

09-02-2014 om 21:06

annet

Sorry Annet, tegelijk gepost

Nancy

Nancy

09-02-2014 om 21:53

Tja...

Ik wil niet graag hier zetten waarom mijn vriendin haar kinderen niet naar de bruiloft zou willen gaan. Ik ben bang dat ze misschien herkent wordt als ik precies schrijf waarom. Dat is niet aan mij. Ik heb haar alleen belooft de vraag hier voor te leggen. Ze heeft mij de reden vertelt en ik snap haar reactie wel enigszins. Deze heeft een emotionele achtergrond. Afgezien dat het best leuk is voor de kinderen etcetera wil ze dit gewoon weten. Ze is lieve moeder en absoluut geen moeder die haar kinderen dit uitje niet gunt. Dus nogmaals de vraag...is zo'n trouwdag bijwonen verplicht als het een ingevulde dag op het calendarium betreft....

Volgens mij

Wat annet zegt, want het is dus onderwijs, net als sportdag, schoolreis, naar de bieb, of theater

Overigens

Haar kinderen kunnen wel ziek zijn die dag

Theekopje

Theekopje

09-02-2014 om 22:50

Praat met de juf?

Mijn eerste gedachte bij je vraag was dat je de dag wilde gebruiken om met je kind iets anders te gaan doen, of dat het de dag voor de krokusvakantie was oid. Dus vrijnemen voor andere doeleinden. En daar kun je wel bezwaar tegenin brengen.

Nu ik lees dat het om een vriendin en een emotioneel probleem gaat, denk ik meer aan een juf die bv in een bepaalde kerk trouwt waar de kinderen zich onprettig voelen. Kan het iets in die richting zijn? Zo ja, is het dan een optie om eerst eens met de juf te praten over hoe de dag zal zijn en hoe de kinderen daar een weg in zullen vinden?

bibi63

bibi63

09-02-2014 om 22:56

Lijjt mij simpel

Als kind niet mag, dan moet school een alternatief bieden en dat wil zeggen: in ueder geval op school zelf terecht kunnen.
Bibi

Dalarna

Dalarna

10-02-2014 om 08:07

hmm

Ik kan me voorstellen dat als het zo geregeld is dat ouders met hun kind mee moeten om het te begeleiden en via auto's daar moeten komen je ze dit niet kunnen verplichten. Je moet het dan dus zelf regelen. Als school een bus regelt en het allemaal zelf doet is het niet anders dan een schooluitje naar een museum ofzo.

Ik zou het kind gewoon ziek melden om gedoe er over te voorkomen en als het om emotionele zaken gaat vind ik dat nog echt ziek ook.

tja

dat verandert de zaak. Snap wel dat je het niet nader uit de doeken wilt doen ivm herkenbaarheid.

Is het emotioneel lastig voor de kinderen, óf voor hun moeder, of voor allebei? Dan overleggen met de directie en een andere invulling van de dag vinden, maar als de hele school naar de trouwdag gaat liggen daar geen mogelijkheden denk ik, anders dan bij een schoolreis, sportdag o.i.d. Ziek melden is de enige optie, hoewel ik ziek melden als iemand niet echt ziek is altijd erg vreemd vind. Maar meer mogelijkheden heb je dan niet. Lijkt me wel lastig wat de kinderen de volgende dag moeten zeggen op school. Pfoe, lastige kwestie. Sterkte ermee.

Niet verplicht volgens mij

In principe verplicht art. 41 van de Wet Primair Onderwijs leerlingen deel te nemen aan activiteiten die onder het lesprogramma vallen. Alleen als de activiteit in het reguliere onderwijsprogramma zijn opgenomen, is deelname dus verplicht.

Artikel 41. Verplichte deelname leerlingen aan het onderwijs

1.
De leerlingen nemen deel aan alle voor hen bestemde onderwijsactiviteiten, met dien verstande dat die onderwijsactiviteiten voor de leerlingen onderling kunnen verschillen.
2.
Het bevoegd gezag kan op verzoek van de ouders een leerling vrijstellen van het deelnemen aan bepaalde onderwijsactiviteiten. Een vrijstelling kan slechts worden verleend op door het bevoegd gezag vastgestelde gronden. Het bevoegd gezag bepaalt bij de vrijstelling welke onderwijsactiviteiten voor de leerling in de plaats komen van die waarvan vrijstelling is verleend.

Hanne.

Hanne.

10-02-2014 om 08:53

ben ik de enige

Ben ik nu de enige die het raar vindt dat een school een bruiloft als activiteit inplant. Als toekomstig echtpaar wil je toch ook alleen gasten die er zijn omdat ze het leuk vinden. Niet omdat het een verplichting is.

Ik zou denk ik doen alsof mijn neus bloedt en de kinderen die dag thuis houden. En bij vragen zeggen dat er een misverstand is en dat jij er vanuit ging dat ze vrij hadden zodat kinderen de mogelijkheid hadden om naar de bruiloft te gaan. Je gaat mensen toch niet verplichten om tegen hun zin naar een bruiloft te gaan

Zie het al helemaal voor me. Zo'n clubje groep 8 jongens die onderuitgezakt in hun stoel net even te luid de bruiloft van commentaar zitten te voorzien

Mijntje

Mijntje

10-02-2014 om 09:10

groepsgevoel

Ik weet niet voor wie het emotioneel is, misschien meer voor de moeder. Voor de kinderen is het wel fijn om bij een bijzondere gebeurtenis te zijn, zoals het ook niet leuk is als jij als enige niet bij een schoolreisje was. Goed voor het groepsgevoel zeg maar.

Ik ging vroeger in groep 7 (toen 5e klas) naar de trouwerij van mijn meester. Met een nieuwe knalgroene jurk aan. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt (echt trouwen in de kerk met witte jurk etc.). Ik zal het nooit vergeten. Ik heb er ook nog een foto van.

Tijgeroog

Tijgeroog

10-02-2014 om 09:11

Nou hanne

Ik denk dat de kinderen door het bruidspaar uitgenodigd zijn en het dus erg leuk vinden als ze komen. Zowel ikzelf als mijn zoon zijn op de bruiloft van onze kleuterjuf geweest, en we vinden het allebei heel bijzonder. Bij mijn zoon kregen alle kinderen in de klas een persoonlijke uitnodiging en er was een kinderreceptie van een uur. Met taart, drinken, snoepjes, kleine tafeltjes en stoeltjes, muziek van K3 en kabouter plop, en bruidspaar en wat jongere bruidsgasten die enthousiast met de kinderen aan het dansen waren. Ja, dit was zeker wat het bruidspaar wilde.
Een andere bruidegom van school is met het hele gastengezelschap op school langs geweest.
En bij mij was de aanstaande bruidegom al eens in de klas geweest, we waren op het gemeentehuis waar we een mooie erehaag gemaakt hadden en we zijn even op de receptie geweest. Ook hier op verzoek van het bruidspaar.
Overigens, bij de bruiloften waar de kinderen naartoe gingen was het alleen voor de klas van de juf, niet voor de rest van de school.

Verder is het volgens mij wel verplicht. School kan het namelijk gewoon onderdeel van het lesprogramma maken. Maar als je het perse niet wil moet school een alternatief programma aanbieden, net als voor kinderen die niet aan het Sinterklaas feest mee mogen doen. Dat zal dan school zijn, in een andere klas. Ziek melden zal inderdaad makkelijker zijn, dan hoef je niet aan iedereen (de directeur, de juf en daarna de andere ouders) uit te leggen wat er aan de hand is.

mama2

mama2

10-02-2014 om 09:18

Verplicht

Even aan mijn mams (lerares) gevraagd, maar indien het onder de reguliere schooltijden valt en vervoer geregeld is door school worden kinderen verplicht om mee te doen aan de activiteiten.

Indien het emotioneel niet te doen is voor de kinderen kan je aan de directeur vragen deze activiteit te schappen voor je kinderen. School zal dan een aangepast lesrooster geven. Ziek melden lijkt mij geen optie gezien het lastig is de kinderen de volgende dag te laten zeggen dat ze ziek waren. Buiten het feit dat je de kinderen dan bewust laat liegen. Beter eerlijk zijn hierin.

Is het emotioneel voor de moeder, maar dus niet voor de kinderen dan zou ik toch de kinderen laten gaan gezien zij hier blijkbaar geen rol in spelen....

Maar ik begrijp dat deze emotionele keuze wel heel moeilijk is!

Katniss

Katniss

10-02-2014 om 09:19

Vreemd

Ben ik dan de enige die razend nieuwsgierig is naar die zogenaamde emotionele reden? Ik bedacht dat de juf met de exman gaat trouwen, maar daar willen die kinderen dan natuurlijk wel bij zijn
Ik heb ook nog foto's van de bruiloft van mijn kleuterjuf destijds. Was zo schattig. Al die meisjes met een sluiertje van crêpepapier, en de jongetjes (en ik) met een hoge hoed van karton.

Hanne.

Hanne.

10-02-2014 om 09:21

uitgenodigd of verplicht aanwezig

Het bruidspaar zal ze vast hebben uitgenodigd maar dat betekent niet dat de kinderen willen gaan.

Ik heb ook wel uitnodigingen gekregen voor bruiloften van mensen die ik helemaal niet aardig vond. Maar blijkbaar viel ik dan in een 'clubje' dat werd uitgenodigd.

Ik stuur dan een kaartje met een felicitatie. Maar niemand die mij verplicht te gaan.

oh ja Katniss o.t.

nieuwsgierig ben ik ook, maar ik houd me in

Dalarna

Dalarna

10-02-2014 om 10:37

katniss

Natuurlijk zijn we nieuwsgierig maar als gezegd wordt dat het vanwege privacyredenen hier niet neergezet wordt gaan we toch niet doorzeuren daarover

Katniss

Katniss

10-02-2014 om 10:42

Och ja

Ik ben niet zo goed in sociale omgang he, dus ik mag daar gewoon als botte boer overheen lezen Dat is voor Nancy ook prettiger want nu gaan we er allemaal dingen bij verzinnen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-02-2014 om 11:17

ik denk

Ik denk dat het niet zo relevant is wat de formele regels precies zijn. Als je niet wil dat je kind bij die bruiloft is, dan zou ik even naar de directeur gaan. Je meldt dat je bezwaar hebt er naar toe te gaan, licht dit kort toe en of er een alternatief programma voor het kind geboden kan worden. Of je stelt voor je kind gewoon een dagje thuis te houden. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat de directeur dit formeel wil gaan spelen en jouw kind zal verplichten bij die bruiloft aanwezig te zijn.
Dus mijn tip: los dit gewoon even op door te communiceren.

Puck

Puck

10-02-2014 om 11:30

Hanne

Jij vergelijkt je eigen situatie met vage kennissen met die van de kinderen met hun juf. Dat is toch echt heel anders. De meeste kinderen vinden het geweldig dat hun juf trouwt. Uit mijn eigen gezin: jongste is stikjaloers op oudste omdat die tijdens zijn lagere schoolperiode 2 bruiloften mocht meemaken en jongste geen een.

Yvonne

Yvonne

10-02-2014 om 18:28

Tja

Als ik heel eerlijk bent vind ik het tamelijk idioot om je leerlingen voor je bruiloft uit te nodigen maar ik vind het nog idioter als dat verplicht zou kunnen worden!
Ik weet niet hoor, maar is er niet altijd overal te weinig tijd voor? Meer individueel onderwijs, extra ondersteuning, extra werk, etcetera. Allemaal moeilijk, moeilijk, moeilijk.
Het heeft toch niets met onderwijs en de onderwijsdoelen te maken?

Ik zou woedend zijn

Ik zou woedend zijn als mijn kind verplicht op een bruiloft van zijn juf aanwezig moet zijn. Ik wil dat mijn kind leert lezen en schrijven. Ik zou mijn kind dus thuishouden en ik zou iedere keer als ik mijn kind een dag thuis wil houden en ik geen toestemming krijg, de brief met de verplichting voor de bruiloft kopieren en ze onder de neus houden.
Werkelijk waar, hoe haalt de school het in zijn hoofd.
En maar zeuren dat kinderen niet genoeg leren op school.

jee wat een gezeur

Yvonne en Iselo, houden jullie je kinderen ook thuis bij een sportdag of schoolreisje? Dan leren ze ook geen lezen of schrijven.
Ik herinner mij ook een bruiloft van mijn juf als kind. Het was geweldig.

zuur

Wat een zure reacties. Alsof er nooit wat anders gedaan wordt op school dan lezen en schrijven. Kom op zeg, het is toch hartstikke leuk als je juf gaat trouwen en je daar bij mag zijn?
Iselo: wil je dan ook de sportdag, schoolreisje, bezoekje aan de kinderboerderij, theater, bibliotheek, kerk, enz.enz. afschaffen?

Hier hadden we juist een (onderbouw) juf die absoluut geen kinderen of wat dan ook van die kinderen op haar bruiloft wenste. Dat vind ik dan weer een tikje vreemd (heb je dan wel het goede vak gekozen, als juf?)

Tijgeroog

Tijgeroog

10-02-2014 om 20:32

Bovendien

Bovendien waren ze hier maar twee uur kwijt door de bruiloft van de juf.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.