Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Lager advies dan Cito score

Weet iemand wat ik moet doen?
Mijn zoon van 11 heeft in februari 2016 een schooladvies op HAVO/VWO gekregen waar wij het niet mee eens waren wij weten dat hij heel veel in zijn mars heeft en heel makkelijk kan leren. Na in gesprek te zijn gegaan met de leerkracht is ons gezegd dat zijn concentratie niet optimaal is en dat hij daarom geen VWO kind is.Er is ons wel toegezegd dat wanneer hij een hoog Cito score zou behalen dat zijn advies herzien zou worden. In de tussen tijd was ik tegen wil en dank in genoodzaakt hem op een school in te schrijven met het geadviseerd niveau in afwachting van de Cito score, tevens is in de klas aan de kinderen aangegeven dat wanneer het advies lager blijkt te zijn dan de score dat deze dan zou worden herzien. Nu heeft hij een super goede score behaald te weten 548 waar hij zo ontzettend trots op was (en met de mededeling nu mag ik zeker VWO gaan doen). Hiermee zijn wij wederom gaan praten met de leerkracht die ons ontzettend teleurgesteld heeft met de mededeling dat het advies toch niet wordt herzien en maar moesten gaan zoeken naar een school die hem op zijn score wil aannemen wat natuurlijk een onbegonnen zaak is, ik heb bij vele scholen aangeklopt en de situatie aangegeven en wat denken jullie? Sorry mevrouw wij hebben absoluut een herzien advies nodig voor plaatsing...Wie kan mij hierin helpen met wat ik moet doen Mijn zoon wil zoo graag gelijk in het VWO niveau instappen.


Magalí

Magalí

13-06-2016 om 18:57

Concentratie

Juist kinderen die heel makkelijk kunnen leren, hebben moeite met concentreren: de leerstof is niet interessant en/of moeilijk genoeg. Heel jammer dat de school dat blijkbaar niet inziet.

Wat je er verder nog aan kunt doen, weet ik ook niet. Daar ben ik niet zo in thuis. Hopelijk hebben anderen nog tips!

Alicia

Alicia

13-06-2016 om 19:12

dakpanklas?

De cito-score is niet zaligmakend. Het is een van de vele onderdelen waarop het advies gebaseerd is. Zijn cijfers zijn blijkbaar niet zo hoog en zo constant dag er een vwo - advies gegeven is. Dan zul je op zoek moeten naar een dakpanklas. Kan je zoon laten zien wat hij kan.

Egel

Egel

13-06-2016 om 19:39

brutale vraag

...maar ben je niet van Nederlandse afkomst misschien? Dit vraag ik alleen maar vanwege je nicknaam (maar misschien zegt het niets). Zo wel, dan wil ik extra graag meedenken in hoe je kunt communiceren met een toekomstige school.
We kunnen ook wat onderzoeken laten zien aan de basisschool waaruit blijkt dat kinderen van niet-Nederlandse afkomst (en dan bedoel ik met name niet-westerse ouders) vaak een te laag advies krijgen. En dan subtiel hinten op wat publiciteit.

Lente

Lente

13-06-2016 om 19:58

Goed idee Egel

Die reden had ik ook bedacht.
Flink aan de bel trekken dus.

Marianne

Marianne

13-06-2016 om 20:05

IQ test

Als je het geld hebt, kun je een IQ-test laten doen. Daar zitten ook altijd adviezen bij, bijvoorbeeld dat je kind uitdaging nodig heeft. Er zijn testers die zich specialiseren in slimmme kinderen. Zij weten wat een slim kind nodig heeft, en herkennen motivatie en afhaken wegens verveling. Een dergelijk rapport opent deuren.

Lente

Lente

13-06-2016 om 20:07

Een iq-test lijkt me niet nodig

Er is een 548 cito score en een havo/vwo advies. Reden genoeg om toegelaten te worden op het vwo. Met wat vriendelijke dreiging dan, zoals Egel voorstelt.
Een iq-test duurt lang en zal het advies van school niet vanzelf veranderen. De dreiging wel.

Marianne

Marianne

13-06-2016 om 20:16

Lente

Het is ook niet om het advies aan te passen, maar een advies van een ortho dat een kind wel VWO aankan, is voor een VWO school vaak wel acceptabel, want da's een deskundige. Je kunt dan het advies van de basisschool passeren.

rondvragen

Je kan in de clinch met de basisschool, maar je kan misschien beter rondvragen bij de VO-scholen wat er mogelijk is. Ik heb in deze rubriek al eens beschreven hoe wij hier in Amsterdam Nieuw-West op zoek gingen naar een school voor zoon. Daarbij viel mij op dat er twee scholen in de buurt waren (een voor Havo en VWO en eentje van VMBO t/m VWO) die zeer nadrukkelijk uitdroegen dat het hun streven was zoveel mogelijk kinderen hoger te laten uitstromen dan het advies waarmee ze waren binnengekomen. Allebei scholen met een zeer groot aantal allochtone leerlingen trouwens, en ik vermoed dat er een verband was.

Mijn advies zou zijn: zoek als het even kan een school die er een eer in stelt zoveel mogelijk kinderen zo hoog mogelijk te laten uitstromen, en probeer hem daar in een Havo-VWOklas te krijgen, dan krijgt hij een reële kans om gewoon op VWO uit te stromen en hoef je je tijd niet te verdoen met sleuren aan dat basisschooladvies (bij de scholen die wij bezochten werd ook geprobeerd - althans dat zei men - kinderen vanuit de Havo-klas naar het VWO te krijgen)

Overigens denk ik dat de zaak juridisch als volgt ligt: als je uitdrukkelijk verzoekt om het basisschooladvies te herzien en daarop wordt negatief gereageerd dan is dat een besluit waartegen (vermoedelijk binnen zes weken) bezwaar mogelijk is, en ik vermoed dat je ook nog een spoedprocedure kan voeren. Maar het is wel een hoop gedoe.

Wat je ook nog kan proberen als je inderdaad van niet-Nederlandse afkomst bent, is uiteenzetten dat je toch vermoedt dat dat, mogelijk onbewust, een rol heeft gespeeld zodat hier mogelijk sprake is van directe dan wel indirecte discriminatie op afkomst en dat je overweegt de zaak voor te leggen aan het College voor de Rechten van de Mens (de vroegere commissie gelijke behandeling). Ook dat is een hoop gedoe, maar je kan dan hopen dat de school zo ontzettend geen zin heeft in dat gedoe en de negatieve publiciteit dat ze toegeven. Het risico is echter ook dat de "maar wij zijn geen racisten"reflex de overhand krijgt en de hakken nog dieper in het zand gaan.

Sterkte ermee

Temet

mmmm - Miriam, doe jij eens een duit in het zakje?

Ikram, volgens de site van de Rijksoverheid zou je als je het niet eens bent met het advies terugvallen op de klachtenregeling van de school. Dat zou betekenen dat er geen officieel bezwaar- en beroepstraject openstaat (sorry, ik ben jurist, gevalletje beroepsdeformatie).

Zie hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/toelating-middelbare-school/vraag-en-antwoord/wat-is-het-schooladvies-in-groep-8-van-de-basisschool

Miriam, weet jij toevallig uit je hoofd hoe dit zit?

Die klachtenregelingen zijn volgens mij vaak ook op het niveau van de stichting. Ook dat is allemaal een hoop gedoe. Dus ook hier: je kan hopen dat men geen zin heeft in gedoe en het advies aanpast. Het kost alleen ook voor jou een hoop tijd en energie, die kan je misschien beter steken in het zoeken naar een goede middelbare school.

Groeten,

Temet

Dat vrees ik ja

Ik denk dat je gelijk hebt Temet.

Maar bovendien is dit van belang:"Afwijken van het schooladvies
U hoeft het schooladvies niet op te volgen. U kunt uw kind aanmelden bij een ander schooltype dan in het advies staat. Een middelbare school kan uw kind tot een hoger schooltype toelaten dan in het advies staat. Maar in principe is het schooladvies leidend bij de beslissing over toelating. Op uw verzoek kan de school uw kind ook toelaten tot een lager schooltype.

Als u uw kind aanmeldt voor een middelbare school, moet u het schooladvies meesturen."

Kortom: als je een school vindt die 'm wel wil hebben op vwo, dan kan dat gewoon.
Omgekeerd biedt een aangepast advies geen garantie tot toelating tot een hoger niveau

mirreke

mirreke

14-06-2016 om 18:29

Hoe is hij nu geplaatst? In een havo/vwo-klas?

Hij is nu geplaatst in een havo/vwo-klas, neem ik aan? Je doet alsof hij op een vreselijk laag niveau is geplaatst, maar daar zou ik me eigenlijk niet al te druk over maken. Hoe is de communicatie met deze school?

Hij heeft een prachtige score. Hoe zijn zijn andere cijfers, en zijn leerlingvolgsysteem? Hoe waren zijn eerdere rapporten? Kun je daarmee naar de nieuwe school en het laten zien? Heeft de docent duidelijk (en op schrift) aangegeven, waarom ze het advies niet bijstellen? Alleen om zijn concentratie? Ben je inderdaad van buitenlandse afkomst? Want dat is momenteel een vrij hot item in onderwijsland.

Enfin, zorg dat je het op schrift krijgt, verzamel alle gegevens, dus ook eerdere cito-scores door de jaren heen, en dan deze uitslag erbij, en ga naar zijn nieuwe school, en vraag of hij komend jaar mag beginnen op vwo-niveau, in die havo/vwo-klas (als je dus geen andere school hebt kunnen vinden die hem wel op vwo zou willen plaatsen). Je schrijft dat school heeft toegezegd het advies bij te stellen als de score dat aangeeft. HEbben ze dat ergens vermeld, staat dat op schrift?

Ik kan me niet voorstellen dat een middelbare school bij goede scores en rapporten niet met dit voorstel wil meegaan. Dan gaat je zoon volgend jaar meteen werken op vwo-niveau, maar wel in zijn havo/vwo-klas.

Het heeft inderdaad geen zin om energie te steken in die oude school. Die hebben gewoon een bepaald beeld van hem, en houden zich daaraan vast.

Het hangt ook wel af van de regio waar je woont. In onze regio zijn scholen juist heel erg geneigd kinderen hoger in te schalen, en het voordeel van de twijfel te geven, en wordt niet eens heel streng naar het schooladvies gekeken. Daarnaast en nogmaals, een havo/vwo-klas is echt niet slecht of negatief. Als je kind een vwo-niveau heeft, komt dat er echt wel uit.

Ikram

Ikram

14-06-2016 om 19:32 Topicstarter

Allen

Mijn hartelijke dank voor de reacties en het meedenken!!!
Ik was even ten einde raad...

Uiteraard staat mijn zoon ingeschreven op een school waar hij in een HAVO/VWO klas geplaatst wordt hier dient hij zich idd te bewijzen en omhoog werken. Hoewel ik geen enkele twijfel heb omtrent zijn capaciteit ben ik bang dat het nogal lastig kan worden om op te stromen dit is wat ik van menigeen heb vernomen.

Wij zijn inderdaad van buitenlands afkomst en wonen in de omgeving van Rotterdam, de verscheidene scholen waar ik met de vraag kwam of ze mijn zoon op basis van zijn scores zouden willen/kunnen plaatsen
vragen uitdrukkelijk naar een bijgesteld advies terwijl andere niet eens de moeite hebben genomen enig antwoord op mijn vraag te geven. Helaas bleek de zoektocht onbegonnen werk te zijn aangezien geen van de 6 scholen dat wil,

Derhalve bleek ik in een vicieuze cirkel te zijn beland...

Ik laat iig. mijn zoon z.s.m.een IQ/WISC test afleggen en heb onderwijl een advocaat in de hand genomen voor verdere begeleiding met het besef in mijn achterhoofd dat dit geen gemakkelijke weg zal zijn...

Alicia

Alicia

14-06-2016 om 19:41

Ikram

'Uiteraard staat mijn zoon ingeschreven op een school waar hij in een HAVO/VWO klas geplaatst wordt hier dient hij zich idd te bewijzen en omhoog werken. Hoewel ik geen enkele twijfel heb omtrent zijn capaciteit ben ik bang dat het nogal lastig kan worden om op te stromen dit is wat ik van menigeen heb vernomen.'

Bij ons op school wordt in de HAVO/VWO-klas op VWO-niveau les gegeven. Volgens mij is dat meestal zo in dakpanklassen. Als je zoon daar normale cijfers haalt, kan hij dus door naar 2 VWO. Hij hoeft zich niet omhoog te werken en het heet dan ook geen 'opstromen'. Dat zou het wel zijn als hij in een HAVO-klas geplaatst was en naar 2 VWO zou willen.

Hier gaat meer dan de helft van de kinderen uit de dakpanklas door naar 2 VWO, en minder dan de helft alsnog naar 2 HAVO. Als je zoon echt VWO wil en kan doen, zal het dus wel goed komen.

Hoeveel geld heb je?

Rare vraag misschien, maar ik denk dat een advocaat alleen maar geld kost.
Scholen zijn nu eenmaal oppermachtig: die basisschool hoeft het advies niet bij te stellen, de vo school hoeft de leerling niet aan te nemen. Het echte probleem is dat jij en je zoon niks hebben om je op te kunnen beroepen.

Dat probleem blijft.

Je kunt ook overwegen om je zoon naar een particulier vwo te sturen, al is het maar voor een jaar. Dat geeft je een heel jaar om een andere school te vinden terwijl je zoon ondertussen op vwo niveau geschoold wordt.

Heeft de school wel een vwo klas?

Heeft de school waar je zoon is aangenomen wel een aparte VWO 1e klas? Een VWO score, Havo advies en plaatsing in een h/v brugklas, prima toch?
Ik zie geen redenen om een advocaat in te schakelen. Wil je een rechtszaak beginnen? Tegen wie en waarom?

Inderdaad zou je een particuliere school kunnen proberen, daar zou ik dan eerder mijn geld aan uit geven, als het Vwo een must is.

mirreke

mirreke

14-06-2016 om 21:08

Ikram, geen leerrecht maar leerplicht

In Nederland heeft een kind geen schoolrecht of leerrecht, maar wel een leerplicht (liever nog een aanwezigheidsplicht, of je wat leert doet er niet eens wat toe). Dit houdt in dat je als kind (en ouders) geen poot hebt om op te staan, je kunt niet eisen dat je geplaatst wordt, je moet het vragen...

Er zijn nu wel veranderingen gaande, omdat er veel kinderen buiten de boot vallen. Ouders zijn zich aan het verenigen, en langzamerhand komt het besef dat er een leerrecht moet komen, in plaats van een leerplicht. Ook bij het minsterie dus.

Maar zover zijn we nog niet. Ik weet niet goed wat je met een advocaat wilt, dat heeft vooralsnog geen enkel nut. Want de school is namelijk niet verplicht om het advies bij te stellen, en een vervolgschool is niet verplicht om je kind op vwo aan te nemen als hij geen rond vwo-advies heeft. Het mag overigens wel.

Bovendien heb je een gespecialiseerde onderwijsjurist nodig, heb je die? Ik ken er twee, en die zijn beiden vooral gericht op consensus. Afdwingen heeft geen zin, vooral omdat je kind naar die school moet. Een school die geen zin heeft in je kind, daar word je niet vrolijk van.

Zelfs met IQ-test en al hoeft een school je niet op vwo-niveau aan te nemen.

PRobeer eens te kijken naar wat je wel hebt. Een havo/vwo-advies en je kind komt in een havo/vwo-brugklas. Hou de relatie goed, ga niet in de aanval, dat win je niet. HET recept om van je kind een thuiszitter te maken. Ga in de overlegmodus, laat de school alle gegevens zien, en vraag of hij het op vwo-niveau mag proberen. Trouwens, net wat iemand hierboven al schreef.

Bij ons is het trouwens niet zo dat in een gemengde klas op het hoogste niveau wordt gewerkt. Mijn kinderen zaten in een mavo/havo/vwo-brugklas, en daar werkte elk kind op zijn eigen niveau. Maar als je kind havo/vwo-advies heeft, laten ze hem eerst op vwo-niveau werken. Dus maak je niet teveel zorgen. DIt heeft met opstromen niets te maken, het is gewoon zijn niveau nu al.

Bovendien, zijn er ook hier veranderingen gaande. Nu pas pijnlijk duidelijk is geworden dat opstromen in NL zo moeilijk is, en allochtone kinderen minder opstromen, gaat dit ook speerpunt van beleid worden. Er is echt wel hoop nu.

Maar zoals gezegd, ik zou al deze artillerie nog even in de kast laten liggen... Probeer op de nieuwe school eerst met prettig overleg.

Pimpelpaars

Pimpelpaars

15-06-2016 om 08:59

Overleg ja

Dat zou ik ook doen, overleg met de school. De havo/vwo klas accepteren. En je kind vanaf het begin duidelijk maken dat hij moet werken.

Een nadeel van een kansklas, kan zijn, dat het kind zich conformeert met het laagste niveau, omdat hij niet op wil vallen, geen betere cijfers wil halen dan zijn klasgenoten, het zo wel goed genoeg vindt.

Als je kind zelf ook vwo wil doen, zal hij dat op school moeten laten zien, dan zal de school het eerder met je eens zijn. Zorg dat jij te weten komt, wat de voorwaarden zijn om vanaf de kansklas, naar het hoogst niveau te gaan. Aan het begin van het schooljaar zijn er altijd informatieavonden met de klassenmentor. Dan kun je dat vragen.

Marianne

Marianne

15-06-2016 om 09:52

buitenlandse afkomst

Je bent van buitenlandse afkomst schrijf je. Dan zou ik toch ook maar eens om de tafel gaan zitten met de basisschool om te zeggen dat dit riekt naar racisme. En of ze nou echt op deze manier bekend willen staan. Nette brief naar de directie, verwijs naar het rapport waaruit blijkt dat discriminatie een rol speelt bij het basisschooladvies.

En inderdaad, gesprek met school aangaan, en vragen wat zij nodig hebben om hem in die VWO-klas te krijgen. Testen kan wat dat betreft echt zin hebben, zeker als daar een hoge score uitkomt.

Afhankelijk van aan welke kant van Rotterdam je woont, het Picasso aan Zoetermeer geeft goede gelegenheid tot opstromen. Die school trekt veel kinderen aan die in jullie situatie zitten en ik ken in ieder geval twee kinderen die met (onterecht) HAVO advies alvast latijn erbij gingen doen voor het opstromen naar 2 gym, wat ze ook allebei gedaan hebben.

Dees

Dees

15-06-2016 om 11:00

Racisme of gewoon naar het kind kijken

Dit heeft niets met opstromen te maken, je zoon komt in een vwo klas terecht maar zit dan met verschillende twijfelgevallen. Sommige kinderen hebben het intellect wel maar niet de werkhouding, en dat kan in de eerste maanden van de middelbare school heel erg veranderen.

Voordat je de racisme kaart speelt bekijk je zoon eens goed en bedenk de oudergesprekken uit voorgaande jaren eens goed. Is hij naast een intelligente jongen ook altijd naar buiten gekomen als hardwerkende jongen, of hebben ze al vaker commentaar gegeven op zijn werkhouding?

Alicia

Alicia

15-06-2016 om 13:24

brede brugklas

'Bij ons is het trouwens niet zo dat in een gemengde klas op het hoogste niveau wordt gewerkt. Mijn kinderen zaten in een mavo/havo/vwo-brugklas, en daar werkte elk kind op zijn eigen niveau.'

Maar dan heb je het ook niet over een dakpanklas, maar 'gewoon' over een brede brugklas. Dat is niet hetzelfde.

Triva

Triva

15-06-2016 om 13:31

Alicia

'Bij ons op school wordt in de HAVO/VWO-klas op VWO-niveau les gegeven. Volgens mij is dat meestal zo in dakpanklassen. Als je zoon daar normale cijfers haalt, kan hij dus door naar 2 VWO. Hij hoeft zich niet omhoog te werken en het heet dan ook geen 'opstromen'. Dat zou het wel zijn als hij in een HAVO-klas geplaatst was en naar 2 VWO zou willen.

Hier gaat meer dan de helft van de kinderen uit de dakpanklas door naar 2 VWO, en minder dan de helft alsnog naar 2 HAVO. Als je zoon echt VWO wil en kan doen, zal het dus wel goed komen.'

Les geven op het hoogste niveau van een dakpanbrugklas is normaal, de klas waar Mirreke het over heeft is dan ook geen dakpanbrugklas maar een gemengde brugklas. Dat de helft naar VWO gaat ligt aan de opbouw van de leerlingen. Op de school van mijn oudste is een VWO+ klas, een VWOklas en er zijn havo/VWOklassen. Je komt alleen in een havo/VWOklas met een havo advies of havo/vwo advies of met vwo advies als die andere klassen vol zijn. Het is in die klas dus niet zo dat de helft overstapt omdat de leerlingen gemiddeld van een lager niveau zijn dan die op de door jou genoemde school. Dus als je een school hebt met havo/vwo klassen en aparte vwoklassen kan het opstromen lastiger zijn omdat je weinig klasgenoten hebt waar je je aan op kan trekken. Dat is dus wel iets waar je rekening mee moet houden als je een VWO'er in een havo/vwo brugklas zet. Het kan er nog zo inzitten, steady gemiddeld een 8 staan ook al kun je dat prima aan. Je zit soms vast aan samenwerken met iemand die er geen zin in heeft of met een leerkracht die het jou niet gunt en vindt dat een 7 ook prima is voor een werkstuk terwijl een hoger punt nodig hebt.

Triva

Triva

15-06-2016 om 13:32

Alicia

We tikten tegelijk over die andere brugklas.

Racisme?

Misschien dat gewoon de concentratieproblemen meespelen? Anders voelen wij ons ook met terugwerkende kracht gediscrimineerd.
Nu heeft ts een " hardwerkende ijverige" zoon, school dacht daar bij ons kind anders over.

Hard werken

Juist slimme kinderen hoeven op de basisschool niet hard te werken en hebben vaak een slechte werkhouding (tja, hoe leer je werken als je nooit je best hoeft te doen). Dus ik vind argumenten als werkhouding kul om een kind naar een lager niveau te laten gaan. Ik zou eerder dan een niveautje hoger kiezen. Voorwaarde is wel dat het kind gemotiveerd is, maar dat is heel wat anders dan werhouding.

Ik had hier net nog een paar kinderen aan tafel zitten waarvoor de topotoetsen ed makkelijk zijn. Ze hadden vandaag de topotoets meegekregen om te leren, maar één was de toets vergeten en een ander wist niet meer wanneer de toets werd afgenomen. Waarom? Omdat het ze max vijf minuten kost en dan kennen ze het. Dus ach, of ze nu vandaag beginnen met leren, of de ochtend voor de toets, dat maakt toch niks uit.

Concentratie

Dat is wat mij betreft ook geen reden voor een lager advies. Een kind dat 548 scoort heeft zich op de cito's goed genoeg kunnen concentreren om zo'n (hele hoge) score te halen. Hoger dan het gemiddelde vwo-kind, hij zal met zijn score bij de beste helft van de vwo-klas horen. Hoe moeilijk is het om met een slechte concentratie drie ochtenden achtereen uren achter elkaar op de top van je kunnen te moeten concentreren? En dan nog zo'n score te halen? Ook daaruit blijkt dat het kind het cognitief goed aankan.

Drietje

Zeker dat zou je denken, was het maar zo eenvoudig gesteld bij concentratieproblemen, dan kwam zoonlief thuis met alleen maar 10en. Even een paar uurtjes je uiterste best doen en dan Vwo. Nog sterker, niet eens op de toppen van je kunnen.
Dat je als moeder en leraar al blij bent dat hij überhaupt op tijd aanwezig is bij de toets en zijn pen hanteert waar hij voor bedoeld is, is al een feest. En dat je een boekje mag gaan lezen omdat je ver binnen de tijd klaar bent en je dan een stoorzender bent voor de rest.
En zodra er 40 woordjes geleerd en onthouden moeten worden op het vo je blij bent als er 10 blijven hangen.
Soms zit er een gat tussen de hard-en de software.

Wil40

Dat gat ken ik van mijn oudste Maar het niveau maakt dan toch helemaal geen verschil? Of je op de havo te laat bent voor een toets of op het vwo maakt toch helemaal niets uit?

Triva

Triva

15-06-2016 om 14:11

Drietje

'Hoger dan het gemiddelde vwo-kind, hij zal met zijn score bij de beste helft van de vwo-klas horen. '

Dat klopt niet helemaal, een cito-score kun je niet zomaar 1 op 1 vertalen naar wie de beste helft van de klas is. Wellicht zijn dat juist de kinderen die met een 544 zijn aangenomen omdat zij al hebben leren leren.

Verder vergeet je dat een 550 door ongeveer 3x zoveel leerlingen 9gehaald wordt dan een 548 of 549. Meestal haal je nog een 550 met 8 foute antwoorden en je haalt een 549 met 9-11 foute antwoorden (ongeveer, dat kan verschillen per jaar).

Poeh

Dat geloof ik zo, Trivia, maar bij mijn zoon op het gym zit een flink aantal kinderen die een lagere citoscore hadden dan 548.

Drietjes.

Jij koppelt idd een cito score aan je kunnen.Maar eigenschappen, karakter en je omgeving spelen ook een rol.
Ook een iq test is een indicatie van je cognitieve niveau, dat hoeft er in de praktijk niet altijd uit te rollen. Je kan zelfs dingen herkennen van je oudste, maar dat helpt mijn kind niet. En dat soort zaken kunnen bij een leerkracht meespelen in het schooladvies zoals bij ts.
Ik zou er zeker een gesprek aan wagen, als de concentratieproblemen ook in vorige klassen en bij andere leerkrachten speelden zou ik het advies niet als "kul" aan de kant gooien.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.