Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
bibi63

bibi63

23-11-2014 om 14:52

Kosten MBO opleiding

Door alle regels, verschillende en tegenstrijdige info, (voorstel) wetswijzigingen, zie ik even de bomen door het bos niet meer wbt studiekosten MBO.
Wie helpt me even op weg om e.e.a. op een rijtje te krijgen (conform huidige wetgeving).
Voor zover ik heb begrepen:
Tot 18 jarige leeftijd:
- betaal je geen schoolgeld
- Wel studiemateriaal, evt. kleding, excursie en allerlei bijkomende kosten
- Boeken???
- Kind krijgt geen OV
Vanaf 18 jaar:
- je betaalt wel schoolgeld
- stufi? Iedereen?
- wel OV

Wie helpt mij even kort en bondig hoe dat nou precies zit.
Dank alvast.

Bibi


mamsie

mamsie

23-11-2014 om 15:35

ook benieuwd

Dochter doet dit jaar ook eindexamen mavo en wat ik ervan heb begrepen: studiekosten vanaf 18,maar gerekent vanaf 1 augustus van het schooljaar.
Dochter hier wordt pas eind augustus 18 in 2017 en dat scheelt dus weer een jaar schoolgeld.
Boeken moeten gewoon zelf gekocht worden heb ik begrepen en inderdaad geen ov kaart.
Ik vind het ook zo verwarrend allemaal, omdat er ook weer sprake was van wel een ov kaart op het mbo onder de 18.Hoop dat alles snel duidelijk wordt,je wil toch weten waar je aan toe bent.

Marie

Marie

23-11-2014 om 16:18

tegemoetkoming

Tot 18 jaar kunnen ouders wel een tegemoetkoming krijgen:

https://duo.nl/particulieren/ouder/studiefinanciering/geld-voor-kind-onder-18.asp

Verder zijn inderdaad alle kosten voor de ouders. Hier moet dochter van 16 met OV naar MBO = € 150,-- per maand.

Gelukkig zijn de kosten voor school maar € 165,-- en boekenpakket was € 70,50. Dus dat valt eigenlijk wel mee.

Maar er zijn opleidingen die veel duurder zijn.

Hortensia

Hortensia

23-11-2014 om 16:32

tegemoetkomiing ouders

"Vanaf schooljaar 2015-2016 verdwijnt de tegemoetkoming ouders. In plaats daarvan wordt het kindgebonden budget hoger. Vanaf december kunt u op www.toeslagen.nl lezen hoeveel kindgebonden budget u in 2015 kunt krijgen."

Ben benieuwd...

Boeken/studiemateriaal scheelt per opleiding, mijn oudste zoon was een paar honderd euro kwijt wat hij godzijdank zelf kon betalen van zijn werk. Er zitten vooral veel softwarelicenties bij, maar ook dat scheelt per opleiding. Die kun je helaas niet tweedehands kopen. Ook had hij een laptop nodig, dit is voor de opleiding van jongste (die volgend jaar aan de beurt is) gelukkig niet nodig. De volgende jaren heeft hij veel minder dingen nodig.

Studiefinanciering als zodanig verandert niet (voor 18plussers). OV-kaart voor onder de 18 komt pas in 2017, die kosten komen er dus nog bij voor jezelf.

Marie

Marie

23-11-2014 om 17:17

laptop

O, ja de laptop. In eerste instantie werd gezegd dat dochter die niet nodig zou hebben en zich zou moeten kunnen redden met de computers op school. Na een paar weken school kwam de mededeling dat het beter was om toch een laptop mee naar school te nemen. Gelukkig hadden we nog een notebook liggen die eigenlijk niet meer gebruikt werd dus die gebruikt ze nu. Anders hadden we die dus ook nog moeten aanschaffen.

Volgens mij klopt je rijtje bibi aardig.

Tot 18, geen schoolgeld alleen "ouderbijdrage", geen ov, geen studiefin.
Boeken en andere benodigheden voor eigen rekening.

Ik mis in je rijtje dat je nog wel kinderbijslag ontvangt.
Dus met 18 wel sf, maar dan stopt de kb.

En met 18 eigen ziektekosten.

Studiefin. voor iedereen vanaf 18, je kind kan daarbij nog extra lenen.

Paal

Paal

28-11-2014 om 14:08

Veranders

Volgens mij veranderd de studiefinanciering zodanig dat je het helemaal niet meer krijgt. Alleen als ouders behoorlijk weinig inkomen hebben is er nog een stufi.
Anders een lening. Voor alle MBO 4 , HBO en universiteit studenten.
Alleen bij MBO 1 of 2 is het anders.
Het OV is dan wel wer voor iedereen, ook 16 en 17 jarigen op het MBO

Barvaux

Barvaux

28-11-2014 om 16:52

Paal

Vanaf wanneer ov voor 16-17 jarigen op mbo? Volgend jaar?

Barvaux

Barvaux

28-11-2014 om 18:27

wil

Op dit moment hebben ze het over 2017 maar ik weet niet of dat zeker is.

Katniss

Katniss

28-11-2014 om 18:48

Barvaux

Die 46.000 is gezamenlijk inkomen, dus dan is het best wel (heel) weinig. Ik vind het verschil wel groot tussen mensen die 45.000 aan inkomen hebben en mensen die net boven de 46.000 zitten. Kinderen van de 'iets armere' ouders krijgen maar liefst 385 euro per maand. Je kunt dus als kind beter arme ouders hebben, dan kun je nog schuldenvrij door je studie.

Barvaux

Barvaux

28-11-2014 om 19:53

Katniss

Is het niet zo dat je meer krijgt naar mate je inkomen lager is?

Verder is het nog hoger dan de grens voor huurtoeslaghuizen die op 43.600 ligt.

Barvaux

Barvaux

28-11-2014 om 19:55

en verder

Hoezo kun je dan schuldenvrij door je studie? Je ouders kunnen dus ook wat meer bijbetalen bij dat hogere inkomen en je kunt nog steeds werken (vooral in vakanties werken is ideaal) en verder kan het best zijn dat die student wiens ouders 'arm' genoeg zijn er ook nog flink bij moet werken of anders moet lenen!

Ha Katniss

Dat zeg ik al sinds de nieuw plannen bekend zijn en veel mensen beweren dat studeren alleen nog maar voor de rijken is weggelegd. De rijken (of wat er in de ogen van een rechtgeaarde SP'er voor doorgaat) krijgen behalve de ov-kaart helemaal niks, mensen wiens ouders een bescheiden inkomen hebben krijgen 380 per maan, gewoon gratis. Maar het is geen salonfähige mening geloof ik, dus ik houd hem meestal maar voor me.

skik

Katniss

Katniss

28-11-2014 om 21:26

Nou Skik

Ik kan er niets anders van maken dan dat ze onredelijk bevoordeeld worden. Dat mag je best zeggen

Barvaux

Ik wist ook niet beter dan dat er plannen zijn voor gratis ov voor mbo leerlingen van 16 en 17, maar nog niets definitief. Ik ben me ook al aan het verdiepen in bus/treinkosten voor volgend jaar.

MoederVan3

MoederVan3

28-11-2014 om 21:44

On en off topic

Alledrie mijn kinderen hebben naast hun studie gewerkt/werken naast hun studie. In mijn regio (randstad) is er in bepaalde sectoren voldoende werk (winkels, schoonmaak, agrarisch). Tegenover ziektekostenpremie staat zorgtoeslag. Naar mijn weten kan je nu nog een reiskostenvergoeding krijgen voor 18- MBO-student indien je reiskosten echt niet zelf kan betalen. Is echter alleen voor echte minima. De groep net daarboven is weer de sjaak en ja aansluitend bij Skik. Soms krijg ik inderdaad wel eens het idee dat hard werken gestraft wordt.
En dan heb ik het met name over laag en middelbaar geschoolde twee verdieners, die door hard te werken overal buiten vallen, geen huursubsidie, straks geen studiefinanciering en als ik dan in mijn omgeving zie dat er anderen zijn die een uitkering op bijstands niveau hebben, maar daarnaast zwart werken en allerlei extraatjes krijgen omdat ze een uitkering op bijstandsniveau hebben dan denk ik: het is wel scheef. En lees goed: ik zeg niet dat alle uitkeringstrekkers het makkelijk hebben. Ik ken ook de schrijnende gevallen. Maar er zijn er bij die het in mijn ogen makkelijker hebben dan die sappelende middenklassers en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Katniss en MoederVan3

"Ik kan er niets anders van maken dan dat ze onredelijk bevoordeeld worden. Dat mag je best zeggen " Onredelijk wil ik niet zeggen. Maar men doet maar alsof je, als je wat meer inkomen hebt dan die bovengrens, dat je dan je kroost zo maar even makkelijk door het beroepsonderwijs loodst.

"De groep net daarboven is weer de sjaak en ja aansluitend bij Skik. Soms krijg ik inderdaad wel eens het idee dat hard werken gestraft wordt." Eh, laat mij daar maar buiten, want dat heb ik niet gezegd.

skik

bibi63

bibi63

29-11-2014 om 14:34

staffel

Wat ik het grote probleem vind is het alles of niets principe. Beneden een x inkomen krijg je allerlei toeslagen (of stufi), boven dat x inkomen krijg je niks. Dus m.i. zijn degenen die net boven een x inkomen zitten echt de 'sjaak'. Veel eerlijker en reëler zou zijn als er een staffel was.
En vergeet ook niet dat mensen die bijv. in het noorden wonen voor een enorm lager bedrag een simpele woning hebben, dan mensen in de Randstad. Het besteedbaar inkomen is dus ook een probleem.
Bibi

Als ik het goed begrijp

Veranderd de studiefinanciering voor mbo niet: van de duo site:

Overzicht alle maatregelen
De studiefinanciering verandert
Het kabinet wil de studiefinanciering voor studenten aan hbo en universiteit veranderen. De plannen staan in een wetsvoorstel waarin het nieuwe stelsel van studiefinanciering ‘studievoorschot’ wordt genoemd. Dit wetsvoorstel moet nog worden aangenomen door het parlement.

'Studievoorschot' voor nieuwe studenten
Het nieuwe stelsel van studiefinanciering gaat in per 1 september 2015. Het geldt voor studenten die voor het eerst studiefinanciering krijgen voor een bacheloropleiding of masteropleiding. De nieuwe studiefinanciering is onderdeel van een pakket aan maatregelen. Er zijn ook maatregelen die niet alleen voor nieuwe studenten, maar voor álle studenten met studiefinanciering gelden.

Basisbeurs voor mbo'ers blijft
De studiefinanciering in 2015 voor mbo’ers verandert niet. De basisbeurs blijft in het mbo bestaan. Wel krijgen mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar ook recht op een studentenreisproduct. Deze verandering gaat in 2017 in.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

29-11-2014 om 16:01

te rooskleurig gedacht

"Je kunt dus als kind beter arme ouders hebben, dan kun je nog schuldenvrij door je studie."

Dat is wel erg rooskleurig gedacht. De meeste studenten kunnen echt niet rondkomen + hun studie financieren met een bedrag van ca. 350 euro per jaar. Als het wel met dit soort bedragen kon, dan hefden we ons trouwens überhaupt niet zo druk te maken over het leenstelsel, want dat valt het ook wel mee met de hoogte van de studieschulden.

Het nieuwe systeem betekent voor veel studenten niet het verschil tussen wel of geen lening. Het zegt vooral iets over de hoogte ervan. De thuiswonende student krijgt momenteel zo'n 1200 euro per jaar, de uitwonende student ruim 3500 euro per jaar. Dat valt weg. Dus je moet óf meer gaan lenen, óf je ouders moeten meer gaan bijdragen óf je moet meer gaan werken óf je zegt je studentenkamer op en gaat weer thuiswonen en heen en weer reizen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

29-11-2014 om 16:02

foutje!

"De meeste studenten kunnen echt niet rondkomen + hun studie financieren met een bedrag van ca. 350 euro per jaar."
Per maand bedoel ik dus, sorry, typefout.

Katniss

Katniss

29-11-2014 om 18:01

Gat

Ik had ooit een cijferopstellinkje gemaakt. 200 euro stufi, 500 ouderbijdrage en 200 zelf werken. Dan kom je ongeveer op bijstandsniveau en dat is voor een student een 'prima' inkomen. Nu komen we dus 200 tekort. Mijn inkomen ligt iets boven de 46000, wat mijn ex verdient weet ik niet maar ik vermoed geen bergen. Daarbij heb ik hoge woonlasten en mijn ex meer kinderen. We kunnen er dus niet zomaar 200 euro bijtoveren en ik zie mijn dochter ook nog geen 400 per maand verdienen met een bijbaan. Het voelt dus wel als onredelijk, kinderen van 'arme' ouders meer en mijn kind niets. Ze zal die lening tzt toch zelf terug moeten betalen. En dat gaat dan wel op een schappelijke manier, maar als die grens nou gewoon op ca 90.000 had gelegen hadden we geen gat gehad.
Kinderen die om de een of andere reden helemaal geen bijdrage krijgen van 'rijke' ouders (50.000 en twee kinderen op het vo en een student bijv) zijn helemaal de sjaak.

Barvaux

Barvaux

29-11-2014 om 18:24

katniss

Hierboven staat dat het 3500 per jaar is nu voor uitwonenden en 1200 voor thuiswonenden dus jouw berekening klopte sowieso niet met die 200 per maand. Als je kind uitwonend is gaat waarschijnlijk die hele 292 euro per maand al op aan huisvesting en dan moet nu ook nog meer bij.

Als je kind thuis woont mis je dus nu maar 100 per maand.

Barvaux

Barvaux

29-11-2014 om 18:25

ov voor mbo

"Ook voor mbo’ers verandert er niets. De basisbeurs blijft in het mbo gewoon bestaan. Wel krijgen mbo-studenten die jonger zijn dan 18 jaar uiterlijk in 2017 ook recht op een ov-studentenkaart."

Het is dus UITERLIJK 2017: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/studiefinanciering/voorwaarden-studievoorschot

Barvaux

Barvaux

29-11-2014 om 18:29

maximale studiebeurs vlak onder inkomensgrens?

Ik kan niet vinden dat, als je vlak onder die inkomensgrens zit het bedrag maximaal krijgt. Hieronder staat ook dat het MAXIMAAL 365 per maand is.
http://www.duo.nl/particulieren/studievoorschot/

"Per 1 september 2015 geldt voor studenten aan hbo en universiteit een nieuw stelsel van studiefinanciering. Vanaf dat moment verdwijnt de basisbeurs. In plaats hiervan kunnen studenten per maand maximaal circa € 980,- lenen. Je bepaalt zelf hoevéél je leent voor je levensonderhoud en collegegeld.

Het bedrag van € 980,- is inclusief een eventuele aanvullende beurs. Kinderen van minder draagkrachtige ouders krijgen een aanvullende beurs van maximaal € 365,-. De aanvullende beurs wordt een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Barvaux

Barvaux

29-11-2014 om 18:31

hier weer niet

Hier staat het weer niet, wel gaat het nu om 48.000: Studerende kinderen van ouders die samen minder dan €48.000 bruto per jaar verdienen behouden de aanvullende beurs. Het bedrag van de maximale aanvullende beurs gaat bovendien met €100 euro in de maand omhoog, naar €365. De aanvullende beurs wordt een gift als de student zijn diploma haalt.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/studiefinanciering/kabinetsplannen-studiefinanciering-studievoorschot

bibi, staffel en kosten

Volgens mij zit er wel een staffel in die toeslag. Op bijstandsniveau ontvang je meer dan als je dichtbij de afkapgrens zit. Als je net boven de afkapgrens zit krijg je niks, maar zoals bij elke grens heb je pech als je er net naast zit.

Het is wat makkelijk geredeneerd dat mensen in het noorden minder geld aan huisvesting kwijt zijn en daardoor een hoger besteedbaar inkomen hebben. Als je in een uithoek van het land woont is de kans dat je voor je studie op kamers moet ook groter. Mijn dochter heeft drie universiteiten en talloze hbo's onder handbereik, ze hoeft daarvoor niet per se op kamers.

skik

Wel stufi op het mbo

Dat wist ik niet, dat nieuwe mbo-studenten ook de komende jaren nog gewoon stufi krijgen. Best wel raar dat een doorgaans kortere en in elk geval goedkopere opleiding nog wel gesponsord wordt.

skik

Skik

Volgens mij komt dat omdat kinderen een startkwalificatie moeten halen. Veel studenten op het mbo hebben nog geen startkwalificatie als ze van het vmbo afkomen. En op het hbo en de uni heb je die per definitie omdat ze van havo/vwo of mbo komen.

Daarnaast is het een bezuinigingsmaatregel, dus dan ga je natuurlijk niet het dure betalen

Skik maryS

Klopt dat mbo de stufie gewion nog krijgt. Soms zelfs gedwongen door gemeente.
Lijkt mooi, stufie en OV. Helaas blijkt het voor ern redelijk groot aantal ll dan toch nog lastig om een mbo diploma te halen. Dan moet alle stufie en ook de kosten van de OV terug betaald worden.
Zo worden kansarmen vanzelf kanslozen

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.