Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Moniqueje

Moniqueje

08-12-2013 om 08:55

Kinderen naar huis bij ziekte leerkracht

Vorige week maandag kwam mijn dochter thuis met een briefje van school: wegens ziekte van de juf was er op dinsdag geen les. Met het vriendelijke verzoek de kinderen thuis te houden. Alleen als echt geen opvang geregeld kon worden konden kinderen op school terecht. Nou loop ik al 10 jaar rond op die school maar dit was nog nooit gebeurd!
Bij afwezigheid van een leerkracht gaat er normaliter een verdeelprotocol inwerking en de kinderen worden met werk verdeeld. Nu zit de school tijdelijk in een noodgebouw, met krappe klassen etc dus ik kan me er iets bij voorstellen dat kinderen verdelen minder voor de hand ligt. Maar toch, zo worden de ouders opgescheept met de problemen van school. In deze tijd werken de meeste ouders.

Wat vinden jullie van de handelswijze van school door kinderen naar huis te sturen als een leerkracht ziek is? En wat mag je als ouder eigenlijk van de school verwachten? Heeft een school niet zoiets als een onderwijsplicht?


Knurf

Knurf

08-12-2013 om 09:03

hier ook

Oh, dat is bij ons ook wel eens gebeurd. Het is niet handig, maar wat doe je eraan? Dat is overmacht.
De kinderen waarvoor echt geen opvang geregeld kan worden, kunnen gewoon naar school. Prima toch?

Bovendien, als het pas de eerste keer is in tien jaar tijd, vind ik dat je nog mazzel hebt

ijsvogeltje

ijsvogeltje

08-12-2013 om 09:15

logisch

Wat had de school dan moeten doen volgens jou?
Blijkbaar is het verdelen deze keer geen optie (vanwege ruimtegebruik, of wellicht is er al een andere klas opgedeeld) en wordt je gevraagd je kind thuis te houden. Met direct een vangnet erbij: lukt het niet, breng je kind dan toch maar. Ik denk dat dit op veel scholen de werkwijze is. Wat is nu precies jouw probleem?

Bij ons doen ze dat ook

Ondanks dat kinderen naar school mogen komen, voelt het wel als probleem van school op bord van ouders. Je voelt je toch verplicht wat te regelen voor je kind, want anders zit hij als enige op school

Thursday Next

Thursday Next

08-12-2013 om 10:01

tja

het is hier ook wel eens gebeurt, als het echt niet anders kon. Normaal is er gewoon vervanging, maar soms lukt dat niet. En als dat "soms" maar 1x per 10 jaar is dan vind ik het geen probleem.
Hier is het dus 1x gebeurd, volgens mij duurde het toen 2 dagen, de ene dag werd de ene klas thuisgehouden en de volgende dag een andere klas. En ook: als er geen opvang was konden de kinderen naar school komen. Ik vond het prima geregeld.

Nils

Nils

08-12-2013 om 10:40

Probleem van school?

Waarom is kinderopvang een probleem van school? Ik zie het andersom: vanaf vier jaar lost school gratis en voor niets "ons probleem" op. Dat is een fijne bijkomstigheid.

Nee

Naar school gaan is verplicht.

Als je als ouderpaar een andere invulling aan wil geven: vakantie, wereld reis, thuisonderwijs. Dan mag dat niet.

Maar als school niet aan de plicht kan voldoen moeten ouders ineens zelf wat regelen? Wat klopt er niet?!

Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

08-12-2013 om 12:23

kwestie

van overmacht, Mar Sy. En je verhaal klopt niet, want de school geeft aan dat er wel iets geregeld wordt als het kind niet thuis kan blijven. Dus je hebt de keus.

Nils

Nils

08-12-2013 om 12:37

Marsy

Tja, het hangt er maar vanaf hoe je er tegen aan kijkt. Ik zie gratis onderwijs in de eerste plaats als een zegen,
niet als een last / plicht. Ouders zijn imo uiteindelijk verantwoordelijk voor hun kinderen, ook in een land waar we in de gelukkige omstandigheid verkeren dat kinderen naar school gaan. Dat gratis onderwijs niet vrijblijvend is, vind ik wel logisch eigenlijk. Als de gastouder ziek was of een van de kinderen, zochten wij ook een andere oplossing voor de opvang, dat zijn we dus al gewend. Het is nieuw voor mij dat ouders er ook anders tegen aan kijken, dat zet ook wel weer aan het denken..

Polletje/Nils

Ik reageerde op Nils, er is in dit geval gewoon een mogelijkheid voor opvang inderdaad

Nils: school is verplicht, ook al is het gratis. Opvang onder de vier jaar is dat niet, je mag namelijk zelf weten of je gaat werken of niet. Er zijn zat ouders (lees moeders) die hun werk onder schooltijden hebben, dan is het raar als school ineens de door de overheid opgelegde regels niet nakomt. En ouders mogen dan wel verantwoordelijk zijn voor hun kinderen als het over naar school gaan. Gaat is er weinig verantwoordelijkheid, je hebt je gewoon aand e wet te houden.

En nogmaals, in deze casus iser gewoone en oplossing, maar bij mijn school doen ze altijd of deze oplossing iets is waar wij als ouders heul erg blij mee moeten zijn dat school dat WIL doen. Daarom reageer ik waarschijnlijk ook zo.....

guera

guera

08-12-2013 om 13:40

toch gek

Er is mega veel werkloosheid onder leerkrachten, de invalpoules zitten bomvol en dan geen vervanging kunnen vinden??? apart....ik zou er ook van balen omdat het op zo'n korte termijn is.

Knurf

Knurf

08-12-2013 om 15:10

tuurlijk

'ik zou er ook van balen omdat het op zo'n korte termijn is.'

Tuurlijk, ik ook. Maar niet meer of minder dan wanneer ik om andere redenen ineens iets moet regelen, bijvoorbeeld omdat mijn kind zelf ziek is. Shit happens, en zolang er opvang achter de hand is voor het geval ouders niets kunnen regelen, is het toch redelijk opgevangen?

Dalarna

Dalarna

08-12-2013 om 16:56

Precies

Wees blij dat je het voor het eerst in 10 jaar hebt maar als de reden is dat ze in noodgebouwen zitten en niet opgesplitst kunnen worden is er in mijn ogen wél een probleem. Dat kan gewoon niet want dat zou betekenen dat het vaker voor gaat komen.

Ik zou daar wel uitleg over willen hebben als ouder, het kan zijn dat er al een andere klas opgedeeld is of iets dergelijks.

hier 1 x

gehad in 10 jaar, was een explosie van zieken,invalpoule was leeg en dus werd een kleuterklas gevraagd om ze thuis te houden als t kon. geen schoonheidsprijs,maar als ik neem aan dat school dat neit doet als er een andere oplossing is?

School is kinderopvang omdat...

Nils, kinderopvang is het probleem van de school omdat die taak bij wet is toegewezen. Althans voor alle uren die tot het normale rooster van de school horen en voor de pauzes die daarbij ontstaan en voor de na-schoolse opvang. Zie de Wet Primair Onderwijs en diverse wetgeving rond medenzeggenschap.
Dat is allemaal zo geregeld omdat op enig moment, dat was pas een jaar of 15 geleden trouwens, ook in Nederland het besef is ingedaald dat vrouwen (moeten) werken. Die zijn eh... leerkracht bijvoorbeeld en kunnen zodoende niet op stel en sprong, maar zelfs niet voor de volgende dag ineens opgescheept moeten zitten met de kinderen.
Het verzoek van de school is een beetje vreemd. De school is die dag open,er wordt les gegeven, dus mogen ouders hun kinderen niet thuishouden (leerplichtwet).

Hanne.

Hanne.

10-12-2013 om 14:03

bij overmacht

Hier op school is het protocol ook dat als alle andere opties geprobeerd zijn (inval regelen, kinderen verdelen over de klassen) er in uiterste nood aan ouders wordt gevraagd om kinderen thuis te houden. Ik heb het in de praktijk nog niet meegemaakt.

Wat ik opvallend vind is dat de mededeling een dag van te voren al komt. Dan heb je nog zo'n 17 uur om vervanging te regelen. Ik kan me niet voorstellen dat je dan alle mogelijke opties al door hebt genomen.

Of het mag,

Volgens mij maken de meeste scholen meer uren dan strikt noodzakelijk is en bouwen ze daarmee marge uren op. In die zin kan je dit als een onverwachte vrije dag beschouwen (en ja school heeft opvang geregeld, al proberen ze te ontmoedigen dat je er gebruik van maakt). Als je heel veel pech hebt en ze hebben geen margeuren zou het zo kunnen zijn dat de kinderen op een later moment een dag moeten inhalen.

Tante Tiny

Tante Tiny

10-12-2013 om 17:21

Wat ook wel eens gebeurt (fraude in vervanging)

Dat de ib-er of directeur als vervanger wordt ingevuld. Dat is financieel gunstig voor de school, iets van vergoeding voorvervanging, misschien binnen een samenwerkingsverband?

In werkelijkheid is er geen vervanging en verdient de school eraan.

Knurf

Knurf

10-12-2013 om 18:12

maar M Lavell

'Dat is allemaal zo geregeld omdat op enig moment, dat was pas een jaar of 15 geleden trouwens, ook in Nederland het besef is ingedaald dat vrouwen (moeten) werken. Die zijn eh... leerkracht bijvoorbeeld en kunnen zodoende niet op stel en sprong, maar zelfs niet voor de volgende dag ineens opgescheept moeten zitten met de kinderen.'

1. Niet alle vrouwen werken fulltime.
2. Veel kinderen hebben ook een vader, wellicht kan die inspringen
3. de school biedt de mogelijkheid om gewoon naar school te komen, dus als iemand niet kan, is er helemaal geen probleem.

Dalarna

Dalarna

10-12-2013 om 18:23

Knurf

Ik heb al wel eens gelezen dat het wel in de brief staat maar dat ze daar toch mee bedoelen dat dát niet de bedoeling is. Het staat er wel omdat het moet maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Dalarna

Precies, zo is het bij ons ook, het staat er wel, maar alleen omdat het moet, je bent heel lastig als je je kind wel op schol houdt.

Ja hoor, breng ze gewoon

Knurf, je punt 1 en 2 snap ik niet. Ze doen niets af aan de beslissingen die genomen zijn.
Punt 3 klopt. De school weet ook dat ze de kinderen niet mogen weigeren aan de deur. Als het erop aan komt, je levert ze af bij de deur, worden ze niet weggestuurd.
De beste manier is dan ook om de noodkreet van school niet serieus te nemen en ijskoud naast je neer te leggen. Zoals je ook het allerbeste toetsuitslagen, gewichtige kindrapportages en tien minuten gesprekken met een flink pak zout moet nemen. Het is er vooral voor de bühne en gaat meestal nergens over.
Ook dat gezeur over geld kun je laten voor wat het is. Hoe er ook geklaagd, gezeurd en gedreigd wordt, je hoeft geen cent te geven. Doe dopjes in je oren als je last heb van gezeur.

Zo makkelijk eigenlijk, omgaan met school.
Wie er moeilijk over doet, of zelfs beweert dat scholen dit soort dingen beter niet kunnen vragen, heeft een steekje los.

Marianne

Marianne

10-12-2013 om 20:15

Hier ook wel eens gebeurd

Een paar leerkrachten ziek en kennelijk ook op de andere scholen binnen het bestuur. Een dagje vijf á zes kinderen extra is niet onoverkomelijk, wordt dit langer dan is dit voor de opgedeelde klas en voor de ontvangende klas niet zo handig qua leren. Bij toerbeurt wordt er een klas naar huis gestuurd. Dit weten ze inderdaad al van tevoren, bij een flinke griepgolf (of erger) weet je dat de volgende dag zowel de eigen leerkracht niet kan als dat alle invallers op zijn.
Nu op huidige school is dit schooljaar één leerkracht geopereerd, één overspannen, één ernstig ziek geworden en één heeft onverwacht binnen het bestuur iets anders gekregen. Daar zijn invallers voor of de eigen juffen werken extra. Wanneer er nu een griepgolfje komt en je niet drie, vier of vijf leerkrachten per week voor de klas wil zullen er ongetwijfeld groepen naar huis worden gestuurd. Ik vind het nog knap hoe goed ze het opgelost hebben en hoeveel rust er voor de kinderen is ingebouwd.

Tijgeroog

Tijgeroog

10-12-2013 om 20:19

Hier

Een keert beeld, toen dochter net op school zat. Mexicaanse griep heerste, er was al een zieke juf en toen werd de invaller ook ziek. Ook andere zieken in de school. Toen stond 's ochtends de ib-er bij de ingang, met het verzoek om de kinderen van vier jaar weer mee te nemen, de andere kinderen werden verdeeld. Indien mogelijk.
Mijn dochter werd heel verdrietig dat ze weer mee moest en mocht zonder problemen blijven. Niet te lang, want in de loop van de ochtend werd zij ook ziek en heb ik haar opgehaald.
En ook hier komt er normaal gesproken een invalkracht en worden de kinderen anders over de klassen verdeeld. In dit geval waren er zo veel zieken dat ze het niet meer opgelost kregen en hiervoor gekozen is. Ik vond het prima, want er was ook wat geregeld voor de kinderen die wel moesten blijven.

Jesse_1

Jesse_1

10-12-2013 om 23:17

Aangezien de kinderen wel terecht kunnen...

... zou ik er geen probleem van maken. Mits het natuurlijk een incident is.
Heb ik zelf vrij, dan maken we er een leuke dag van (eindelijk ergens naar toe en de drukke dagen vermijden). Moet ik werken en kan/wil Oma oppassen, prima.
Moet ik werken en kan Oma niet, dan gaat kind zonder schroom naar school.

Afgelopen jaar is er een keer gestaakt, waardoor op onze school ook alleen opvang was voor kinderen als er geen andere opvang was. Dat was gewoon prima geregeld.

Hier overigens in ruim 9 jaar school nog niet mee gemaakt. Bij een ernstige griep epidemie is ook de halve klas ziek, waardoor je weer groepen kunt samenvoegen .

Knurf

Knurf

11-12-2013 om 07:37

principezaak of realiteit

'Wie er moeilijk over doet, of zelfs beweert dat scholen dit soort dingen beter niet kunnen vragen, heeft een steekje los.'

Ik zie het anders. Je kunt je natuurlijk heel principieel opstellen, en strikt genomen heb je gelijk: school heeft de plicht om kinderen te ontvangen op schooldagen. (En dat doen ze ook, trouwens. Met tegenzin misschien, maar ze doen het wel.)

Maar je kunt je ook realiseren dat scholen én mensen nou eenmaal niet in een ideale, altijd maakbare wereld leven. We hebben het over het eerste verzoek van school in tien jaar (!). Over een overmachtsituatie.
Zodra je zelf altijd en onder alle omstandigheden de ultieme perfectie bent, mag je klagen. Eerder niet.

Evanlyn

Evanlyn

11-12-2013 om 12:12

verdelen

Aldoor maar verdelen is ook niet alles, trouwens. De kinderen voelen zich ontheemd en werken zo weinig mogelijk, omdat de leerkracht de handen vol heeft aan zijn/haar eigen klas. Wij hebben hier een dergelijke periode gehad en op een gegeven moment was ik er echt klaar mee. Dochter ook, en school gelukkig ook. Nu komen er invallers indien nodig.

bibi63

bibi63

11-12-2013 om 13:52

Miriam

Tjonge: "De beste manier is dan ook om de noodkreet van school niet serieus te nemen en ijskoud naast je neer te leggen. Zoals je ook het allerbeste toetsuitslagen, gewichtige kindrapportages en tien minuten gesprekken met een flink pak zout moet nemen. Het is er vooral voor de bühne en gaat meestal nergens over.
Ook dat gezeur over geld kun je laten voor wat het is. Hoe er ook geklaagd, gezeurd en gedreigd wordt, je hoeft geen cent te geven. Doe dopjes in je oren als je last heb van gezeur."
Lekkere manier om met elkaar om te gaan en lekkere manier om vooral je kont in de kribbe te gooien. Als iedereen zo op z'n strepen gaat staan, krijgen we een lekkere maatschappij. Duidelijk is dat in jouw ogen de school het per definitie fout doet. Je zou als leerkracht/school met alleen maar dit soort ouders moeten werken. Poeh, ik zou zelf heel snel me laten omscholen voor iets anders...
Bibi

Bibi

Als een school zich gewoon aan de regels en de wet houdt, is er niets aande hand! Scholen maken het zichzelf moeilijk door allemaal andere of extra dingen te gaan doen die niet hoeven. Daar orde ik als ouder wel opstandig van. Aangezien opstandig niet helpt, kan je beter negeren.

Knurf

Knurf

11-12-2013 om 20:13

MarSy

'Als een school zich gewoon aan de regels en de wet houdt, is er niets aande hand!'

Als alle burgers zich gewoon aan de regels en aan de wet hielden, konden we de politie, de parkeerwachters, de advocaten en de rechtbanken afschaffen. En de leerplichtambtenaren. En ...

Kom op zeg, niet zo hoog van de toren blazen, je bent zelf vast ook wel eens over de stoep gefietst.

niks overmacht

Knurf, jij deed principieel. Jij negeerde de ondertoon van het verzoek van de school en beweert dat je je kind best wel af mag leveren. Alsof Dalarna en Marsy niks te klagen hebben. Ik maakte een parodie op jouw stelling " de school biedt de mogelijkheid om gewoon naar school te komen, dus als iemand niet kan, is er helemaal geen probleem"

Moet je niet weer gaan draaien en keren natuurlijk.

Ik begrijp bovendien niet zo goed waarom je 'school' menselijke trekjes geeft. Heb jij wel eens een school zien fietsen, laat staan over de stoep?

Last but not least: je beweert dat hier sprake is van overmacht. Dat lijkt mij flauwekul. Er is een leerkracht ziek. Dat komt heel vaak voor. Juist daarom is deze move van deze school zorgelijk. Ook al is het de eerste keer in tien jaar. Het doet vermoeden dat de directie en of het management dat vandaag aan het roer staat, de meest eenvoudige problemen niet onder controle hebben.

Bibi, je voelt het goed, maar je begrijpt het verkeerd.
Het formalistische standpunt dat Knurf inneemt, waarmee ze de meer emotionele lading van het verzoek van de school negeert (je kunt ze best brengen), is alleen te betrekken als je je gedraagt zoals ik schetste.

Nee knurf

De school is een overheidsinstantie, geen burger, als die zich al niet aan de wet hoeft te houden wordt het wel een zooitje!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.